Skip to main content

Fungerar dina Facebook annonser? Undrar du vilken statistik du ska hålla koll på och spåra?

I den här artikeln kommer du att upptäcka nio sätt att analysera och utvärdera resultatet för Instagram- och Facebook-kampanjer.

#1: Utvärdera medvetenhet

När du kör annonskampanjer på sociala medier är det intressant att se hur många som tittar på ditt innehåll. Du kan mäta detta genom att titta på två viktiga prestationsindikatorer (KPI:er):

Räckvidd: Antalet personer som sett ditt innehåll. Om din Instagram annons till exempel visats för 100 Instagram-användare skulle din räckvidd vara 100.
Intryck: Antalet gånger användare sett ditt innehåll, även om samma person sett annonsen flera gånger. Om din annons visats för 100 personer som var och en sett annonsen två gånger, skulle du ha 200 visningar.

Vikten av dessa mätvärden varierar beroende på din kampanjtyp och dina mål. En kampanj som är optimerad för länkklick behöver exempelvis inte nödvändigtvis mäta medvetenhet. Det bör snarare en kampanj som är optimerad för medvetenhet göra.

Något som alltid bör granskas är förhållandet mellan visningar och räckvidd. Om räckvidden är 1 000 och ditt innehåll fått 10 000 visningar, har varje person i din målgrupp sett din annons i genomsnitt tio gånger.

Att visa samma annons flera gånger kan orsaka trötthet eller irritera din målgrupp, vilket kan leda till att de klickar på ”Dölj annons” och markera annonsen som repetitiv. I sin tur kommer annonsens relevansresultat att minska, vilket leder till högre CPC och CPM.

Sammanfattningsvis blir hela kampanjen dyrare eftersom algoritmen anser att din annons inte är relevant och att du bör betala mer för att nå den målgruppen.

#2: Utvärdera engagemang

Engagemang hänför sig till alla mätvärden som visar att en person har interagerat med ditt inlägg, till exempel:

  • Gilla
  • Dela
  • Kommentarer
  • Klick

Vikten av dessa mätvärden varierar beroende på kampanjtyp.

Exempelvis bör en kampanj som är optimerad för konverteringar fokusera mer på monetära mätvärden, medan en kampanj som är optimerad för räckvidd bör prioritera dessa engagemangs KPI: er. Varför? Eftersom likes och delningar kan öka den organiska räckvidden för annonsinlägget.

Höga engagemangsnivåer signalerar till annonseringsalgoritmer att ditt innehåll är engagerande, vilket ger dessa plattformar en större anledning att visa annonsen för din målgrupp.

Kom ihåg att sociala plattformar vill att deras användare ska ha en fantastisk upplevelse webbplatsen. En dålig annons kommer inte leva upp till dessa förväntningar och krav. Därför prioriteras annonser med höga engagemangsgrader, då dessa troligen passar in i den ”fantastiska upplevelsen”.

#3: Övervaka klickfrekvensen

Klickfrekvensen (CTR) för dina sociala mediekampanjer är andelen personer som klickar på din länk efter att ha tittat på annonsen. Som referenspunkt är den genomsnittliga CTR:en för en Facebook-annons 0,9% och 0,26% för en LinkedIn-annons.

CTR för dina sociala kampanjer är viktigt eftersom det är en indikator på annonsens kvalitet. Ju fler människor som ser din annons och klickar på länken, desto mer relevant och engagerande är annonsen.

I kampanjer där du betalar för visningar är en hög CTR ofta en budgetbesparare.

Låt oss titta på ett exempel. Anta att du startar en annonskampanj där du betalar 10 kr per klick och får 30 klick från 1 000 visningar. Den totala kostnaden för hela kampanjen är 300 kr.

Men när du startar en kampanj och betalar 200 kr per 1 000 visningar och uppnår en CTR så hög som 5%, får du totalt 50 klick. Inte bara betalar du mindre för 50 klick, utan du får också mer engagemang per marknadsföringskrona.

#4: Spåra antalet hänvisningar från sociala medier

Att spåra webbplatstrafik är viktigt för alla marknadsförare. Men när du kör annonskampanjer på sociala medier är det viktigt att djupdyka i analysen på plats.

Ibland skiljer sig antalet klick på en annons eller ett inlägg på sociala medier från antalet personer som faktiskt besöker webbplatsen.

Låt oss säga att du marknadsför ett inlägg på Facebook och någon klickar på länken i din annons, men lämnar webbläsarfliken så snart de klickat på den. Facebook anser att det är ett klick. Din webbplatsanalys triggas inte eftersom sidan inte har laddats. Dessa avvikelser kan innebära att din annonseringsplattform visar mer trafik än du faktiskt får.

Att verifiera antalet hänvisningar du har fått från varje sociala mediekanal i Google Analytics kan därför vara en bra lösning, särskilt om du använder UTM-parametrar för att få mer detaljerad information om din spårning.

#5: Kontrollera avvisningsfrekvensen

Du har kontrollerat din analys och upptäckt att du får lite trafik från de sociala mediekanalerna du använder för att marknadsföra din webbplats. Nu måste du tänka på vad som händer efter att människor klickar på knappen ”Besök webbplats”. Tillbringar de tid på din webbplats och engagerar sig med andra sidor? Eller klickar de på exit-knappen efter att ha tillbringat några sekunder på din webbplats?

Om det är det senare kommer din avvisningsfrekvens att vara hög. En stor andel människor som besöker din webbplats via sociala medier tittar bara på en sida och lämnar sedan.

Att spåra din avvisningsfrekvens ger dig en uppfattning om vilken typ av innehåll du bör dela på sociala medier.

Anta att ditt blogginlägg ”Hur du skapar en Facebook annons” har en avvisningsfrekvens på 10%, medan inlägget ”Den tekniska guiden för Facebook analytics” har en avvisningsfrekvens på 90%. Denna betydande skillnad i avvisningsfrekvensen kan vara ett tecken på att de personer du riktar dig till är mer intresserade av innehåll på nybörjarnivå och inte är redo att bombarderas med teknisk jargong.

En hög avvisningsfrekvens är dock inte bara ett problem för dina sociala medier, det påverkar också din övergripande marknadsföringsstrategi. Det beror på att avvisningsfrekvensen kan ha en knock-on-effekt på SEO, där Google anser att en webbplats med låg tid på webbplatsen inte är relevant eller av hög kvalitet – två faktorer som sökmotorer letar efter när de rankar innehåll i sökningen.

#6: Övervaka konverteringsfrekvensen

Om du frågar alla marknadsförare på sociala medier vad deras viktigaste statistik är,  kommer ”konverteringsfrekvens” att vara det vanligaste svaret. Det är andelen besökare på webbplatsen som omvandlas till betalande kunder.

Konverteringsfrekvensen är en av de viktigaste mätvärdena av en anledning. Oavsett vilken kampanjtyp du startar är ditt mål att få fler konverteringar. Det finns flera verktyg du kan använda för att spåra konverteringsfrekvensen för dina betalda kampanjer på sociala medier, inklusive:

  • Din annonseringsplattform
  • Din webbplats analytics tex Google eller HubSpot

När du hittat din konverteringsfrekvens är det vidare intressant att veta hur många besökare från sociala medier som hamnar på din kundlista.

Enligt Heaps undersökning är den genomsnittliga konverteringsgraden för Facebook cirka 4,7% och slår andra plattformar som Instagram, Youtube, Pinterest och Snapchat.

Återigen är det värt att A/B testa olika delar av din annons för att se vad som ger den bästa konverteringsfrekvensen. Du kanske upptäcker att ordet ”nu” skapar en känsla av brådska, vilket också ökar konverteringarna. Men du vet inte om du inte testar det.

När du hittar din konverteringsfrekvens kan du se hur många människor som omvandlats till kunder efter att ha tittat på dina sociala mediainlägg.

#7: Beräkna kostnad per konvetering

En annan sak som du bör spåra är kostnaden för var och en av dessa konverteringar, vilket hjälper dig att bedöma om det är hållbart för dig att fortsätta annonsera på den sociala plattformen – och ännu viktigare, att du får avkastning på din investering.

Du kan beräkna din kostnad per konvertering genom att dela det totala beloppet som spenderas med det totala antalet konverteringar. Om du spenderar 1000 kr för att skaffa fem nya kunder är din kostnad per konvertering 200 kr.

För att ta denna analys ytterligare ett steg, beräkna din genomsnittliga intäkt per användare. Om du vet att din kunds LTV (life time value) är 5000 kr och kostnad per konvertering (CAQ) är 200 kr, är det en lönsam investering.

Men om din kostnad per konvertering är högre än intäkterna som du genererar från en kund, finns det ingen mening med att annonsera.

#8: Visa antalet assisterade konverteringar

Vissa former av marknadsföring är notoriskt svåra att spåra. Sociala medier är en av dem, eftersom de inte alltid ger direktkonverteringar hjälper det ganska ofta till att konvertera från andra kanaler. Till exempel kan någon klicka på en annons, gå till din webbplats och sedan lämna; göra ytterligare undersökningar; och slutligen konvertera.

Marknadsförare förväxlar ofta skillnaderna i sina rapporter från annonsplattformen och deras analyskonto. Detta beror vanligtvis på att sociala medieplattformar använder en First-Touch modell (vilket betyder att besökaren först kommit till webbplatsen från sociala medier) och därför tilldelas konverteringen.

Google Analytics brukar dock använda en annan tilldelningsmodell som heter Last-Touch, vilket innebär att även om besökaren klickat på annonsen till att börja med, återvände de till webbplatsen via organisk sökning när de gjorde sitt köp. I detta fall tilldelas SEO försäljningen.

Du kan hitta fall där sociala medier assisterat (men inte officiellt tilldelat) en konvertering med hjälp av rapporten Assisted Conversions i Google Analytics.

#9: Mät avkastningen på investeringen

Avkastningen på investeringen (ROI) i din sociala annonskampanj berättar för dig om du tjänar pengar i gengäld för pengarna du spenderar. Om du spenderar 1000 kr på annonser och genererar 2500 kr i försäljning till följd av kampanjerna, skulle din ROI vara 150%. (Detta kan också kallas return on ad spend eller ROAS.)

Du behöver dock inte beräkna det här värdet manuellt. De flesta sociala annonseringsplattformarna har en kolumn som visar din kampanjs ROI under hela dess varaktighet.

Om din ROI är positiv, tjänar du mer än du spenderar och annonseringen på kanalen är lönsam.

Men om din ROI är negativ, spenderar du pengar på en kampanj som inte är hållbar. Sammanfattningsvis slösar du pengar. Såedes måste du ompröva dina annonser genom att:

  • Redigera själva annonsen (bilder och kopia).
  • Ändra målgruppen.
  • Ändra kampanjens mål.

Kom ihåg att stänga av kampanjen medan du gör dessa ändringar. Det är osannolikt att din ROI magiskt kommer att förbättras innan du gör några ändringar, så undvik att slösa mer pengar på en underpresterande kampanj genom att pausa den så snart en negativ ROI kryper in.

Slutsats

Som du kan se går det att kontrollera avkastningen på sociala medier utöver att kontrollera ROI. Visst är medvetenheten du genererar och konverteringarna du vinner är viktiga – men det är andra mätvärden som avvisningsfrekvens och CTR som hjälper dig att förutse och förbättra prestandan.

Om du håller koll på dessa mätvärden kan du snabbt stoppa alla kampanjer som förlorar pengar och gå vidare med de som genererar positiv ROI.

Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap