Skip to main content
Rätt SEO-byrå

I det här inlägget tänkte jag ge dig fem tips på hur du väljer rätt SEO byrå, så att du kan öka försäljningen och samtidigt sänka annonseringskostnaderna.
Den SEO byrå som ditt val faller på, kommer att ha en direkt påverkan på företagets ekonomi och utveckling. Att välja fel byrå kan ha förödande konsekvenser. Det kan innebära sämre ranking och till och med bestraffning av sökmotorerna.

Det häftiga med SEO är att med rätt byrå och en bra sökmotorspecialist, kan företag inom vilken sektor som helst öka sin försäljning och minska annonseringsbudgeten. Parallellt med denna fina utveckling, förbättras även användarupplevelsen. Innan du signerar en offert från en SEO byrå vill jag dela mina fem mest värdefulla tips, så att du är bättre rustad inför ditt beslut.

1. Specificera dina mål och hitta en SEO byrå som kan uppfylla dem

 

Presentera inte vaga eller generella mål som att ”öka den organiska trafiken”.

Lyft istället exakt hur mycket mer trafik du vill ha. Tänk också på att ökad trafik är inte synonymt med en ökad konverteringsgrad och försäljning. Det finns många olika typer av organisk trafik. En möbelaffär som rankar först på Google för ”skinn”, kommer få mer trafik men inte högre omsättning. Intentionen bakom sökordet är nyckeln.

För att begränsa tolkningsmöjligheter, är det en bra idé att du och ditt team definierar exakt vad det är ni önskar uppnå med er SEO satsning.

Är det konverteringsgraden du vill öka? Vill du öka produktförsäljningen genom att ranka för specifika sökord? Eller är det avvisningsfrekvensen som du kämpar med att få ner?

Vad behöver du hjälp med?

Teknisk analys? On-page SEO? Mer länkkraft? Skapa content? Eller behöver du andra tjänster, system och verktyg som går djupare än SEO?

Oavsett vilken SEO byrå du signerar offerten ifrån – se till att ha klarhet över vilka resultat du är ute efter samt vilka tjänster och verktyg som du behöver. Kommunicera dessa tydligt.

2. SEO är varken abstrakt eller magiskt, så undvik alla trollkarlar på marknaden

Själva processen med att driva mer trafik och optimera din webbplats för SEO är svår. Det leder ofta till missförstånd och att personer påstår att de har en särskild inblick i Googles algoritmer och pratar mystiskt kring SEO. Dessa ljuger oftast.

Framgångsrik sökmotoroptimering kräver en god förståelse för hur sökmotorer fungerar, uppmärksamhet på detaljer och kontinuerliga ändringar då Googles algoritmer vanligtvis förändras på veckobasis.

Men visst går det att trolla med SEO. Dessa trolleritrick kallas för Black Hat SEO och går ut på att köpa länkar, klämma in, samt kappa sökord. Black Hat SEO tekniker fungerar som genvägar och leder till att sökmotorerna höjer din webbplats i Google SERP.
Anledningen till varför dessa tekniker kallas för Black Hat SEO, är för att de bryter mot sökmotorernas regler.
När detta upptäcks av Googles smarta bots leder det antingen till att din webbplats får sämre ranking eller försvinner helt från sökresultatet. Vägen tillbaka är ofta lång och full av utmaningar.

Denna trolleriföreställning kommer alltså med ett högt pris i slutändan.

3. Anlita en SEO byrå som kan mäta relevant data för just dina marknadsföringsmål

Jag inledde dessa fem tips med vikten av att sätta tydliga mål och kommunicera dessa till din SEO byrå. När målen är bestämda och definierade samt då du har silat ditt urval av potentiella samarbetspartners, är det dags för dig att säkerställa att den SEO byrå du väljer har en tydlig metod för att kartlägga, mäta och analysera relevanta data för dina specifika SEO mål.

Det är viktigt att du och din potentiella konsult talar samma språk när det kommer till KPI:er (Key Performance Indicators). Eftersom KPI är synonymt med tillgång till mycket data, är det lätt att gå vilse och spåra fel mätvärden. Den SEO byrå som ditt val faller på behöver förstå vilka mätvärden som är viktigast för ditt företag. Dessa mätvärden ska sedan kunna uttömmas av din SEO specialist och presenteras på ett sätt som både är begripligt för dig och andra som du presenterar resultatet för.

Nedan följer några av de viktigaste KPI:erna att tänka på:

  • Organiska sessioner: En grundläggande KPI som ofta anses vara den viktigaste i SEO. Hur många personer hittar till din webbplats genom organisk sökning? Hur länge stannar de? Andra faktorer som är av nytta att ha koll på är antalet sidvisningar, antal unika besök och avvisningsfrekvens.
  • Sidans laddningstid: Tiden det tar att ladda en sida (bild, text och övriga funktioner) går hand i hand med hur snabbt dina besökare lämnar webbplatsen (och klickar sig vidare till din konkurrent). Think with Google har dokumenterat att avvisningsfrekvensen ökar med obegripliga 90% om laddningstiden går från 1 sekund till 5 sekunder.
  • Konverteringsfrekvens: Hur många besökare köper din produkt, registrerar sig för nyhetsbrev eller engagerar sig (kommenterar och delar) i ditt innehåll?
  • Indexerade sökord: Vilka sökord rankar du för? Har antalet sökord som din webbplats är indexerad för, ökat sedan du valde att anlita en SEO byrå?
  • Googles crawling: Googles crawling är den process genom vilken Googles smarta bots systematiskt genomsöker och indexerar innehållet på din webbplats. Om boten kämpar med att förstå och läsa in dina sidor, kommer dess innehåll inte att indexeras. Det blir en negativ påverkan på den organiska trafiken eftersom de organiska sökningar som görs, inte blir kopplade till innehållet på din webbplats.

4. Säkerställ effektiv kommunikation

Även om du själv kanske har tillgång till rätt verktyg, såsom SEMRush, Google Search Console, Google Analytics och mäter dina KPI:er på egen hand, har du förmodligen inte tid att lägga på att regelbundet analysera ny data. Därför är det viktigt att specialist teamet på den SEO byrå du anställer, även är naturbegåvade kommunikatörer. Ni ska tillsammans arbeta fram ett förtroende genom tydlighet och transparens.

Sökmotoroptimering är en process som främst behöver en bra grund och sedan en stabil utveckling. En process som sträcker sig över många år.

Även om din avsikt bara är att tillfälligt anlita en SEO byrå, tar det tid, tålamod och engagemang för att nå dina SEO-mål och få organiskt trafik till din webbplats.

5. Förlita dig mer på muntlig reklam (WOM), än en sökning efter ”bästa seo” på Google

Egentligen är en kombination den bästa varianten. Undersök hur väl din SEO byrå rankar på Google, men låt det inte vara en avgörande faktor. Om din byrå inte rankar särskilt bra för sina egna tjänster, kanske de inte är särskilt duktiga utan experimenterar på sina kunder. Å andra sidan är de bästa SEO-specialisterna för upptagna med att optimera sina kunders webbplatser att de inte hinner eller prioriterar sina egna siter.

Att endast gå efter hur väl en sökoptimeringsbyrå rankar för ”bästa SEO”, ”bästa SEO-byrå” eller liknande är ingen bra idé på grund av Black Hat SEO-tekniker, som jag nämnt längre upp.
Ryktet om pålitliga och kompetenta människor sprider sig fort och en bra SEO byrå rekommenderas ofta till affärskollegor.

Så hör dig för, dock inte med dina direkta konkurrenter, och stäm sedan av med byråns organiska ranking. Tänk på att den bästa SEO byrån inte behöver ha många kunder. Det som räknas är hur långvariga deras kundrelationer är och att de arbetar med företag i din storlek.

Slutsats

Sammanfattningsvis är SEO fortfarande viktigt för ditt företag. Precis som ditt val av en SEO byrå, eftersom 90% av användarna endast tittar på Googles första sida (dokumenterad mätning från Google). Således kan rätt SEO byrå innebära en magisk förändring för ditt företag, utan några trolleritrick.

Dock är det svårt att hitta rätt SEO byrå eftersom många lovar saker de inte kan hålla, eller tar genvägar som bryter mot spelreglerna. Ett på förhand misslyckat koncept som kan skada ditt företag.

Så kontakta vänner och affärskollegor för att hitta en kvalificerad SEO byrå, matcha det med företagets ranking och sätt upp tydliga mål. Upprätta KPI:er och mät dessa regelbundet.

Det är också viktigt att anlita en SEO byrå som kommunicerar effektivt och kan bryta ner data till ett tydligt språk som du kan begripa.

Sökmotoroptimering är en process som tar tid och samtidigt kan hjälpa dig att bygga ett framgångsrikt varumärke, under förutsättningen att du hittar rätt SEO byrå förstås.

Buzzlemedia jobbar med SEO-sprint metodiken. Ett enkelt alternativ till ineffektiva, dyra och långa SEO-kontrakt. Betala för det du behöver, inget mer. Våra SEO-sprintar är alltid mellan tre – sex veckor. Du vet exakt när en sprint börjar och slutar, vad vi gör under en sprint och varför. Kontakta oss för mer information. 

Det var allt för denna gång.

Rätt SEO-byrå
Eira Victoria

Författare Eira Victoria

Fler inlägg av Eira Victoria
Share via
Copy link
Powered by Social Snap