Skip to main content

I den här guiden går vi genom hur du skapar din första Facebook kampanj.

Facebook annonsering kan vara ganska skrämmande. Om du gör fel kan det kosta dig mycket pengar. Men oroa dig inte, för om du precis har börjat experimentera med Facebook annonser är det meningen att du ska göra fel och lära dig. Den här guiden har vi tagit fram för att du ska kunna falla tillbaka på den och använda den som din ledstjärna tills du inte längre behöver den.

Varför Facebook annonser?

Här är något jag med säkerhet kan säga:

Annonsering på Facebook är en av dina största affärsmöjligheter.

Facebook har över 2,27 miljarder aktiva månatliga användare och den genomsnittliga personen spenderar 50 minuter per dag på plattformen. Vilket betyder, oavsett vilken bransch / nisch / område du befinner dig i, att dina kunder hänger där.

Om du vill använda Facebook för att marknadsföra och sälja till dem, måste du först få rätt på en sak: Rätt meddelande till rätt person vid rätt tidpunkt.

När du har gjort det kan du sälja vad som helst.

I denna Facebook annonseringsguide leder jag dig genom hur du skapar lönsamma Facebook kampanjer, så att du kan göra just det: få rätt meddelande till rätt person vid rätt tidpunkt.

Facebook kampanjstruktur

En Facebook kampanj består av tre delar.

Facebook Kampanjstruktur

Kampanj (mål) – Det är här vi berättar för Facebook vad vi vill uppnå, till exempel nedladdningar eller offertförfrågningar.

Annonsuppsättningar – Inom vår kampanj har vi annonsuppsättningar. Det är här vi berättar för våra annonser hur vi vill att de ska visas, genom att välja målgrupp, placeringar och budget.

Annonser – Inom annonsuppsättningen har vi våra annonser. Detta är vad folk ser i sitt flöde.

Guide för att annonsera på Facebook

Välj ditt kampanjmål

Först måste du gå till Facebook Ads Manager. När du är där trycker du på den gröna knappen där det står ”Skapa” till vänster. När du har gjort det ser du den här sidan.

Det är här vi väljer vårt kampanjmål. I huvudsak berättar vi Facebook vad vi vill uppnå med vår kampanj. Som du ser finns det 11 olika alternativ här.

De viktigaste som används, och förmodligen de du vill använda, är:

Trafik – Använd trafik när du vill driva så många besökare till en webbplats som möjligt. Det här är perfekt om du till exempel vill driva trafik till ett blogginlägg.

Engagemang – Med engagemang kan du skapa sidliknande annonser (om du vill öka antalet följare) och om du vill ha engagemang för ett inlägg du redan har skapat.

Konverteringar – Om du försöker få igenom en specifik åtgärd, som att ladda ned en gratis guide eller köpa en produkt.

När du har valt ditt mål går vi över till annonsuppsättningsnivån. Jag kommer att välja ”trafik” i det här exemplet.

Väl din målgrupp

När vi har valt vårt mål har vi tagit oss till annonsuppsättningsnivån och vi ombeds välja vår inriktning.

Det finns tusentals inriktningsalternativ på Facebook, vilket är det som gör det så kraftfullt. Du kan ha specifika meddelanden till specifika grupper av människor. Du kan se från det här exemplet att jag riktar mig till människor i Sverige i åldern 25-65+ som gillar fransk mat och vin. Detta skulle vara en stor målgrupp för en fransk restaurang, eller hur?

Lek med alternativen här och se vad du kan komma på. På höger sida av skärmen visar Facebook dig om målgruppen är för specifik eller för bred. Försök att hålla den i mitten.

Välj dina placeringar

När vi har valt vår målgrupp måste vi välja var våra annonser ska visas. Detta är något som inte många är medvetna om: Facebook annonser visas inte bara på Facebook, det finns 20 olika platser som dina annonser kan visas på. Om du vill köra annonser på Instagram skapar du dem fortfarande på Facebook så här. Du ska bara välja Instagram på placeringarna här.

Du kan se här att det helt enkelt är en kryssruta du klickar i för att visa dina annonser. Facebook rekommenderar att du använder automatiska placeringar där de väljer var dina annonser ska placeras. Men Facebook har inte alltid rätt, så det är värt att testa själv.

Dina placeringsalternativ är:
Facebook:

 • I Facebookflödet
 • I artiklar (artiklar som laddas i Facebook)
 • In-stream videor (midroll-annonser när folk tittar på videos på Facebook)
 • Höger kolumn (höger kolumn i flödet)
 • Föreslagna videoklipp (din annons skulle visas efter att någon har sett en video)
 • Marketplace
 • Facebook story
 • Messenger inkorgen
 • I Sökresultatet
 • Sponsrat meddelande i Messenger

Instagram:

 • I Instagrams nyhetsflödet
 • Instagram stories.
 • Instagram Explore

Audience network (appar och webbplatser) – Det är här dina annonser kan köras med Facebook på partnersidor. Du kan hitta dina annonser på slumpmässiga nyhetssajter. Var försiktiga med detta, eftersom du inte vill att dina annonser ska visas i X-rated artiklar!

Messenger – Vi kan visa annonser i Messenger-appen, i inkorg-flödet som stories eller som sponsrade meddelanden.

Välj din budget

När du har valt var du vill att dina annonser ska visas, är det dags att välja hur mycket du vill spendera på dem!

Facebook budget

När du väljer din budget är det så enkelt som att välja om du vill ha en daglig budget eller livslängdsbudget.

Med en daglig budget anger du hur mycket du vill spendera per dag. I det här exemplet har jag satt det till 300 kr per dag.

Med en livstidsbudget ställer du in dina kampanjdatum och väljer sedan ett budgettak. Facebook kan spendera 30 kr ena dagen och 300 kr nästa, men det kommer alltid att spendera exakt upp till ditt tak eller mindre.

Du kan också ställa in ett schema med daglig budgetering.

När vi har valt vår budget är vi färdiga med annonsuppsättningen! Nu går vi vidare med att skapa våra annonser.

Hur du skapar Facebook annonser

Det första vi vill göra är välja vårt annonsformat.

Faebook annonsformat

Vi har tre alternativ här:

Karusell – Dessa annonser har med flera bilder, vilket är fördelaktigt om du säljer produkter eller vill visa specifika sidor på en webbplats.

En bild eller video – Precis som det låter! Om du vill använda en bild eller video använder du det här formatet.

Samling – Om du vill välja flera bilder som sedan förvandlas till en ”fullskärmsupplevelse” är detta rätt alternativ. Perfekt för företag som säljer flera produkter.

Här väljer jag en enda bild / video.

Välj media för annonsen

När vi har valt vårt alternativ vill vi välja vårt annonsmaterial. Det innefattar den bild / video du vill använda. Du kan välja flera bilder här som skapar flera annonser (bra att testa olika media!)

Du kan ladda upp bilder här och sedan använda Facebooks beskärningsverktyg för att säkerställa att de ser bra ut. När vi har gjort det är det dags att gå vidare till att skapa vår annonskopia!

Skapa en annonskopia

Den roliga delen! Skriv annonstexter som får användare som ser annonsen att klicka och vidta åtgärder. Detta är oerhört viktigt. Bilden / videon är det som kommer att fånga människors uppmärksamhet först.

När de väl stannar upp är det din kopia som kommer att locka dem att vidta åtgärder (dvs. klicka).

Det finns några sätt att göra detta på:

Rubrik – Detta är den stora djärva texten under bilden.

Text – Detta är texten över bilden. Du kan göra den långt eller kort.

Webbplats-URL – Naturligtvis vill du ha med rätt URL.

Uppmaning – Facebook ger oss en drop-down med olika alternativ. Det finns inget rätt eller fel här, men jag har funnit att du bör använda den som mest exakt representerar det du vill uppnå.

Länkbeskrivning för nyhetsflöde – Detta är texten under rubriken. Denna syns inte alltid, men det är fortfarande ett bra tillfälle att fånga uppmärksamhet.

När du har skapat dina annonser är vi redo att gå live! Bläddra till botten av sidan och klicka på ”bekräfta”!

Dina annonser granskas och sedan går de live!

Om du tror att du har täckt grunderna kanske du vill kika på några av våra mer avancerade artiklar:

Så enkelt kan du skapa en konverterande Facebook retargetingskampanj
Så här installerar och använder du Facebook pixeln

Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap