Skip to main content

Om du vill börja generera fler leads, fler potentiella kunder och bli kvitt de utmaningar du för närvarande har – måste du prova LinkedIn annonser.

Linkedin annonsering guide

Hur du annonserar på LinkedIn

Du har ett hungrigt säljteam som vill ha fler leads och kunder.

Du har redan några kanaler som hjälper dig att hitta nya leads, men de svåra att skala och kvalitén är låg.

Vad gör du?

Om du vill börja generera fler potentiella kunder och undvika några av de utmaningar du har idag, är LinkedIn annonser svaret på din fråga.

Till skillnad från två av de mest populära motsvarigheterna, Facebook Ads eller Google Adwords, erbjuder LinkedIn annonser en unik möjlighet för B2B företag. I många fall är LinkedIn annonsering lika effektiv som, om inte mer effektiv än, Facebook.

Förra året genererade LinkedIn mer än två miljarder dollar i intäkter från sin annonsplattform. Även om det fortfarande endast är en bråkdel av Facebook eller Googles intäkter flyttar allt fler marknadsförare sina budgetar till LinkedIn och allt fler planerar att öka sina annonsutgifter på LinkedIn under 2020.

Denna starka tillväxt drivs av LinkedIns uppdaterade annonsplattformen i mitten av 2019, med fokus på vad de kallar objektivt baserad annonsering. I den här guiden lär du dig allt du behöver veta om den nya upplevelsen, så att du kan förstå hur du annonserar på LinkedIn idag.

 

I det här inlägget täcks:

Innan vi skapar en LinkedIn Kampanj

För att starta en LinkedIn annonskampanj måste du ha en företagssida.

Med stor sannolikhet har du redan en LinkedIn sida. Om inte bör du först skapa en och sedan återkomma. LinkedIn har en bra guide som visar dig alla steg.

En annan viktig sak är att installera LinkedIns Insight Tag. Detta är en liten Javascript-kodsnutt (du behöver inte kunna programering, det är bara kopiera /klistra) som hjälper dig att ställa in konverteringsspårning (så att du kan mäta hur många som konverterar från dina annonser), webbplatsgrupper och kartlägga besökarens demografiska data. Du hittar det under menyn ”Kontotillgångar” i din kampanjhanterare.

Linkedin - kampanjhantering

Dessutom ger Insight Tag dig möjlighet att köra retargeting-kampanjer.

När du installerar taggen vill du också konfigurera konverteringsspårning för att se de faktiska konverteringarna för dina kampanjer.

Låt oss nu gå vidare till det faktiska arbetet med att skapa LinkedIn annonskampanjer.

LinkedIn kampanjmål

Steg 1: Hur du väljer ett vinnande mål

Det första steget i en framgångsrik LinkedIn annonskampanj är att välja rätt mål. Utgå alltid från vilket resultat du vill ha och definiera hur en framgångsrik kampanj ser ut innan du startar din kampanj.

Det här är viktigt eftersom målet kommer att påverka hela din kampanj – från annonstyp och budget till annonsformat och strategi.

Varje mål motsvarar en annan del av marknadsföringstratten, som LinkedIn så bra illustrerar:

LinkedIn Kampanjmål

Dessa tre steg, eller faser, motsvarar den typiska marknadsföringstratten som bygger på hur vi som individer tar beslut om vad vi ska köpa eller vem vi vill samarbeta med. Varje steg fokuserar på ett särskilt mål:

 • Medvetenheten fokuserar på att nå så många potentiella kunder som möjligt.
 • Övervägande fokuserar på att engagera och övertyga besökare att vidta åtgärder t.ex. besöka din webbplats och ta reda på mer om ditt företag.
 • Konvertering fokuserar på att generera leads och konvertera besökare på din webbplats.

Dessa nya målbaserade annonskampanjerna fokuserar på att leverera din annons till de som med störst sannolikhet kommer att vidta önskad åtgärd. Låt oss se på dessa tre steg så att du kan avgöra vilket mål som fungerar bäst för din kampanj.

Medvetenhetsmål

Medvetenhet handlar om att stärka och positionera ditt varumärke hos potentiella kunder. Här handlar det inte om att få klick eller konverteringar, utan det som är viktigast är att synas med dina annonser och att din målgrupp lär känna ditt varumärke genom exponering.

I det här steget är ditt nyckelmätvärde antalet visningar du genererar.

Varumärkesmedvetenhet

LinkedIn erbjuder bara ett mål för detta steg i tratten och de har valt att kalla det för vad det är: varumärkesmedvetenhet.

Linkedin kampanj mål varumärkesmedvetenhet

Det magiska med onlineannonsering är att du kan spåra effektiviteten i en kampanj ända ner till klicket. Medvetenhet handlar emellertid om att få potentiella kunder att se din annons, inte agera på den, så varför skulle någon välja den här annonsen?

Det är helt lätt att hjälpa dig öka din räckvidd (om det är det du bryr dig om), få fler följare till din sida och engagera dig med en ny publik. Det är ungefär som en TV reklam, fast med mycket större kontroll och möjlighet att mäta resultatet på en helt annan nivå än vad man kan med TV reklam idag.

Övervägandemål

I det här stadiet av tratten vill du att folk ska klicka på dina annonser. Du vill ha webbplatsbesök, visningar och initiativ.

Det finns tre mål du kan använda för detta:

Webbplatsbesök

Namnet säger sig självt: med detta mål får du potentiella kunder att besöka din webbplats.

LinkedIn webbplatsbesök

Tydligt och enkelt – vem vill inte ha fler besökare på företagets webbplats?

Vad du gör när de väl är på din webbplats är något helt annat.

Du kan skicka trafik till ett nytt inlägg, registrera för kommande webinars eller starta en provperiod.

Eftersom volymen av data som behövs för att optimera din budgivning är mycket lägre än med leadsgenerering (som du kommer att se senare), är detta mål en bra start för alla åtgärder du vill att folk ska vidta på din webbplats.

Aktivitet

Ett annat ord som kanske är vanligare inom marknadsföringsvärlden är; engagemang. När du kommer igång med LinkedIn annonsering kan du öka mängden och kvaliteten på följande.

LinkedIn- aktivitetsmål

Du vill att användare ska följa och gilla dig eller företaget samt utveckla en relation. Som du vet, tar det tid.

Aktivitet är ett perfekt mål om du vill få fler att följa din företagssida och gilla eller kommentera dina inlägg.

Ju fler människor som följer dig och ju mer engagerade de är, desto billigare blir det att marknadsföra ditt innehåll till dem. Dessutom blir dina meddelanden effektivare.

Filmvisningar

Video har blivit en integrerad del av många företags marknadsföring, särskilt på LinkedIn. Hittills har flera studier visat att videoannonser driver höga engagemangsgrader och högre kvalitet på genererade leads.

LInkedin Filmvisningar

Om ditt affärsmål är nära kopplat till att utveckla och etablera tankeledarskap inom din bransch, varumärkesmedvetenhet och trafik, kommer filmer och filmvisningar i LinkedIn hjälpa dig att öka distributionen av ditt innehåll.

Konverteringsmål

Det här steget handlar om att få de som du tidigare har engagerat att vidta en specifik åtgärd.

Mer specifikt kan denna åtgärd vara ett informationsutbyte, såsom en nedladdning, registrering eller jobbansökan.

På samma sätt som med Facebook annonsering tenderar dessa mål att ha en högre CPC och fokus måste vara på din kostnad per konvertering, men de är mycket effektiva när du får systemet att fungera.

När det gäller LinkedIn finns det tre mål tillgängliga, som vi kommer att se närmare på nedan.

Leadsgenerering

En av de saker som är bäst med LinkedIn är att det är en perfekt plats för de marknadsförare som letar efter strategier för att generera leads. Tänk bara på att 80% av LinkedIns användare är beslutsfattare. På grund av detta, fann Hubspot att deras konverteringsfrekvens är 3x högre på LinkedIn än på andra stora annonsplattformar.

LinkedIn Leadsgenerering

Du kan skaffa leads med ett nätverk som Facebook, men du måste göra en hel del förkvalificering innan du kan skicka beslutsfattare till din webbplats. Det finns många som helt enkelt inte är intresserade av att registrera sig för ett webbinarie när de kopplar av i sina hem.

Med LinkedIn vet du vem som är vem – vill du att en marknadschef ska registrera sig för en demo? Där har du det; hela kampanjen kan byggas enbart för den specifika målgruppen.

För att göra saker ännu bättre möjliggör LinkedIn för oss att generera leads direkt från deras plattform, utan att användare måste gå till din webbplats.

Webbplatskonverteringar

Om du vill ha konverteringar på din webbplats är detta mål perfekt för dig.

Linkedin Webbplatskonverteringar

Tack vare Insight Tag, som jag utgår ifrån att du installerat, kan du optimera för alla typer av konverteringar – från ett produktköp till en demobokning o.s.v.

När du har konfigurerat kampanjen med konverteringsmålet optimeras LinkedIn sedan mot de personer som troligtvis slutför en konvertering. Det vill säga, ju mer data LinkedIn samlar in om de typer av besökare som konverterar på din webbplats, desto lättare blir det att optimera dina annonser för personer med liknande profiler.

Om du är en marknadsförare som vill driva konverteringar är detta mål perfekt för dig.

Jobbsökande

Det sista målet är perfekt för de företag som slåss om de bästa talangerna och behöver lite extra boost för sin jobbannons.

Precis som med det tidigare målet optimerar LinkedIn dina annonser för de användare som de har identifierat som mer benägna att klicka på din platsannons.

LinkedIn annonsinriktning

Steg 2: Hur du riktar dig till rätt målgrupp

När det gäller B2B försäljning och marknadsföring har LinkedIn annonsering en unik fördel jämfört med konkurrerande annonsplattformarna. Tack vare den detaljerade informationen som LinkedIns medlemmar laddar upp på sina profiler, kan du inrikta dig på personer baserat på extremt exakta medarbetare- och företagsdata.

Om du vill nå marknadschefer på tekniska företag med mer än 100 anställda kan du enkelt göra det med LinkedIn; det är den perfekta matchmakaren för ditt företag.

De inriktningsalternativ som är tillgängliga med LinkedIn ger dig möjlighet att skapa otroligt exakta B2B marknadsföringskampanjer som du kan använda för att locka rätt konton.

Förutom de grundläggande alternativen som plats och språk finns det fem inriktningsalternativ som du kan välja mellan:

 • Företag: företagskopplingar, bransch, namn, följare, och storlek.
 • Demografi: ålder och kön för de specifika personer du vill nå.
 • Utbildning: examen, studieområden och skolor.
 • Jobberfarenhet: jobbfunktion, senioritet, befattning, färdigheter och års erfarenhet.
 • Intressen: grupper som användaren är en del av och dess intressen.
Linkedin målgrupper

Ett av de mest intressanta sätten du kan skapa unika inriktningsalternativ på, är att använda ”utesluta,” ”inkludera” eller ”begränsa” alternativ. Med dessa alternativ kan du inrikta dig på någon som inte traditionellt passar in i en viss målgrupp (som chefer med högst 10 års erfarenhet) eller som är mycket riktade (som ekonomichef som är under 40 år).

Använd målgruppsmatchning för retargeting

Om du ständigt inriktar dig på nya människor som inte känner till ditt företag eller varumärke, går du miste om stora möjligheter.

Det finns inget fel med att skapa ny efterfrågan för dina erbjudanden, men eftersom ditt företag redan genererar trafik på din webbplats är den trafiken en potentiell guldgruva för nya affärsmöjligheter.

Matchade målgrupper hjälper till att inrikta dig på personer som har besökt din webbplats, laddat ned något content / registrerat sig (tänk ett webbinarium eller white paper) eller som har gjort någon typ av affärer med dig (provperiod eller offert).

Två av de vanligaste användningarna av matchade målgrupper är att retarget webbplatsbesökare baserat på din pixeldata eller rikta din e-postlista.

Använd målgruppsmatchning för account based marketing (ABM)

Dessutom kan du ladda upp listor till dina matchade målgrupper. Det betyder att du kan ladda upp en lista med företagsnamn, e-postadresser och webbadresser och sedan inrikta dig på alla som arbetar på dessa företag.

Ett av de lättaste sätten att komma igång med detta är att ladda upp en lista med engagerade kontakter och annonsera till nyckelpersoner på dessa företag.

Hur hittar du konton med högt engagemang? Ett bra sätt att komma igång är att använda en plattform som Albacross. Detta gör att du kan identifiera företag som besöker din webbplats. Du kan sedan exportera listor över företag som besöker din webbplats, ladda upp till LinkedIn som en kontolista i dina matchade målgrupper och använda dessa data för att driva din LinkedIn ABM-annonskampanj.

LinkedIn annonstyper

Steg 3: Hur du väljer rätt annons för ditt företag

LinkedIn erbjuder annonser i många format som varierar i kostnad och komplexitet för implementering.

Ett så brett utbud av alternativ ställer en omedelbar fråga: vilken annonstyp ska du använda?

Som med allt som är relaterat till marknadsföring kommer svaret att bero på dina behov, budget och expertis.

Utan en djupare insikt i ditt företag kan ingen berätta vilken LinkedIn annonstyp du ska välja. Det bästa sättet att fatta rätt beslut är att titta på varje annonstyp mer detaljerat. Det är exakt vad vi ska göra härnäst.

Sponsrat innehåll

Om du någonsin har bläddrat genom LinkedIn och sett en annons direkt i ditt nyhetsflöde, var det en sponsrad annons.

Om ett inlägg har en liten text som säger ”Sponsored Post / Sponsrat Innehåll”, är det sponsrade innehåll.

Enkelt uttryckt, en sponsrad annons marknadsför innehåll. Om detta låter för grundläggande och uppenbart är det för att det är det.

Du har innehåll – ett blogginlägg, en ebok, ett webbinarie – och du vill att fler ska se det. Vad gör du? Du sponsrar det.

Det finns många sätt du kan presentera ditt innehåll i nyhetsflödet, och det ska jag visa dig nu.

Enskilda bildannonser

Enskilda bildannonser är det vanligaste sponsrade innehållet. Du kan nå en bred publik, med en enda liggande bild.

Linkedin bildannons

Filmannonser

Filmannonser är desamma som ensskilda bildannonser med undantag för att annonsmaterialet är en video istället för en statisk bild. Precis som på Facebook kommer videon automatiskt att spelas när en person rullar över den i sitt feed. Som standard kommer ljudet vara avstängt fram tills någon klickar på annonsen – så det är en bra idé att ta med undertexter i din video.

Linkedin filmannons

Galleriannonser

Det kommer att finnas fall där du har flera bilder att visa inom ett visst inlägg. Galleriannonser gör att du kan visa upp dessa bilder och maximera effekten av din annons.

Galleriannonser är särskilt användbara när du vill berätta en historia med dina bilder.

Leads Generation annonser

Som förklarats tidigare, möjliggör lead-formulär ifyllning av information om kunderna så att du kan få ett lead direkt från annonsen.

Det säger sig självt att effektiviteten av lead-annonser gör det enkelt att konvertera en LinkedIn användare till ett lead. Om du har bra innehåll, som en e-bok, en rapport eller ett specifikationsblad, är lead-formulär den bästa investeringen du kan göra.

Dynamiska annonser

Med dynamiska annonser kan du skapa en annons som riktar sig till en specifik målgrupp.

Om du till exempel vill rikta en annons till chefer, ger dynamiska annonser riktade meddelanden som talar specifikt till den publiken.

För närvarande kan du bara få åtkomst till dynamiska annonser om du spenderar minst $ 25 000 per kvartal på LinkedIn annonsering.

Textannonser

Textannonser marknadsför ett meddelande i den högra kolumnen i nyhetsflödet. Dessa annonser är mindre påträngande än sponsrat innehåll och tenderar att ha en lägre CTR.

Du kan visa dessa annonser i en användares inkorg eller till höger i LinkedIn. Textavsnittet åtföljs av en miniatyrbild för att uppmärksamma din målgrupp.

Dessa annonser ser mer ut som de traditionella Google-annonserna, där du har en rubrik, en liten beskrivning och en CTA.

Sponsrad InMail

Om du någonsin har fått ett meddelande från någon som du inte känner och som försöker marknadsföra ett innehåll var det ett sponsrat InMail.

LinkedIn ger användare möjligheten att skicka meddelanden till personer som befinner sig i deras nätverk. Om du marknadsför ett innehåll och har hundratals relevanta kontakter, kan du få bra resultat. Men om du vill kommunicera med tusentals potentiella leads kan du inte göra det om du inte använder InMail.

InMail är en premiumfunktion som låter dig skicka ett meddelande till vem du vill.

Sponsored InMail tar denna funktion ännu längre, så att du kan marknadsföra ett meddelande så att det dyker upp högst upp i mottagarens inkorg. En sådan strategi kan vara användbar när den matchas med en retargetingkampanj.

LinkedIn annonskostnader, bud och budgetar

Steg 4: Hur du väljer ett ROI-vänligt bud

För att göra dina LinkedIn annonser kostnadseffektiva måste du bjuda där du får mest exponering, oavsett om det mäts i visningar, klick eller handlingar, och där minsta summa pengar som spenderas.

En sådan balans är svår att få, särskilt när du först börjar och LinkedIn’s algoritmer inte har tillräckligt med data för att optimera dina annonser korrekt.

Det finns två typer av bud du kan välja mellan som varierar något beroende på ditt kampanjmål:

 • Högsta kostnadsbud: Med det här alternativet väljer du det högsta belopp du vill bjuda på genom att ange en CPC, CPM eller CPV.
 • Automatiskt bud: Med det här alternativet använder LinkedIn historiska kampanjdata och användarinformation för att automatiskt ställa in och justera ditt bud samt optimera mot ditt valda kampanjmål.
Linkedin annonsbudget

För att definiera vilken budstrategi du ska använda, tänk på vad som är ditt slutliga mål bakom dina kampanjer.

Om du vill öka antal visningar, klick eller konverteringar är det automatiska budet det bästa alternativet för dig. Eftersom LinkedIn optimerar dina bud i avsikt att maximera ditt mål kommer det att se till att du får resultaten.

Om du vill kontrollera dina kostnader är det högsta kostnadsbudet ditt bästa val. Problemet med denna strategi är att du kan buda för lågt och således buda mindre än det belopp du behöver för att få någon exponering överhuvudtaget. Av den anledning är det en smart idé att börja med ett automatiskt bud, låta LinkedIn samla in data för dig och sedan koppla ihop detta med en daglig budget för att säkerställa att dina utgifter begränsas.

När du vet hur mycket varje bud verkligen kostar kan du vidare optimera dina kampanjer baserat på denna information.

Exempel på LinkedIn annonser

Steg 5: Hur du skapar en högpresterande annons

Annonsen du skapar beror på din LinkedIn annonstyp och ditt annonsformat. Eftersom det finns tre annonstyper och åtta annonsformat har vi möjlighet att skapa 24 olika varianter. Det är många kombinationer.

Men för att hålla det enkelt ska vi gå genom ett sponsrat inlägg och textannonser.

Skapa en högkonverterande LinkedIn sponsrad annons

Sponsrade annonser är inhemsk annonsering, det vill säga att innehållet passar naturligt i LinkedIn-flödet bland icke-sponsrat innehåll som din målgrupp surfar på. Det är content.

Nyckeln till att skapa framgångsrika sponsrade annonser är att få dem att se naturliga ut.

Du vill att folk som ser din annons ska känna att de läser användbart och relevant innehåll.

Din rubrik bör vara under 70 tecken och din huvudsakliga kopia bör vara under 150 tecken, eftersom båda fungerar som den hävstång som stoppar användaren och får den att läsa din annons. Du kan skapa annonser med längre text, men kopian kommer troligen att bli avkortad.

Bilden är ett annat viktigt element. Du kan använda en textfri bild som illustrerar annonsens idé eller en med text för att cementera annonsens meddelande ytterligare.

Linkedin annonsexempel

Skapa en högkonverterande LinkedIn textannons

Som tidigare nämnts har textannonser mer gemensamt med de traditionella Google annonserna än med de andra annonser som visas i den här guiden.

Du har mycket mindre annonsplats att arbeta med, så ditt jobb är att maximera de ord du använder för att engagera din målgrupp.

Textannonser består av fyra element:

 • Rubrik
 • Annonstext
 • Annonsdestination
 • Bild

Det finns inte mycket utrymme för kreativitet med textannonser. Det handlar om att placera dina annonser på rätt sätt med rätt ord och uttryck.

Med tanke på begränsningarna för textannonser vill du skriva ett antal varianter av varje rubrik och annonstext så att du kan välja rätt kombination baserat på prestanda.

Till skillnad från sponsrat innehåll ser textannonser ut som annonser. Det finns inget sätt du kan övertyga användare om att det inte är ett erbjudande. Din textannons kommer inte att konkurrera med annat flödesinnehåll, utan med andra annonser.

De textannonser som får klick är de som bäst talar till slutanvändaren.

Linkedin textannons

Dina bilder, även om de är små, kan också bidra till att din annons sticker ut. Något som är överraskande eller avvikande kan göra underverk så länge det inte är kränkande eller vilseledande.

För att hitta rätt textannonskombination finns många tester du kan göra. Som marknadsförare vet du aldrig vad folk gillar eller vad som kommer att resonera med dem. Testa varje del tills du hittar den bästa konverterande annonsen.

LinkedIn annonsoptimering

Steg 6: Analysera, förbättra, skölj och upprepa

Det absolut bästa med digital marknadsföring är att du kan spåra och mäta allt du gör. LinkedIn annonser är inget undantag.

Tidigare i den här guiden såg du hur Insight-taggen låter dig spåra och mäta dina konverteringar, inklusive dina nedladdningar av innehåll, registreringar, inköp och mer.

Den här informationen är lättillgänglig i LinkedIn Ads Dashboard, där du kan se alla basdata som förväntas från annonskampanjer, som visningar, klick, CTR, konverteringar, bland andra mätvärden samt ett resultatdiagram som visar en graf över resultaten från dina kampanjer.

Utöver denna standardpanel erbjuder LinkedIn ett unikt demografikort som kartlägger ditt kampanjengagemang utifrån din målgrupps jobbfunktion, befattning, bransch och mycket mer.

Uppgifterna i demografikartan är en annan fantastisk funktion som B2B-säljare och marknadsförare inte kommer att få med en annan annonsplattform – det visar dig fler detaljer om vem som verkligen engagerar sig i dina kampanjer.

Slutsats

Om du har läst såhär långt, funderar du säkert på var du ska börja.

Svaret är enkelt: välj ett mål som är mest passande för resultatet du vill ha.

Därifrån definierar du en målgrupp. Om du har en e-postlista eller en lista över konton, ladda upp dem som matchade målgrupper och använd dem för att engagera och utbilda dessa prospekt.

Slutligen väljer du din annonstyp. Sponsrat innehåll är det säkraste sättet att kom igång.

Låt LinkedIn optimera budgivningen för dig och vänta tills du börjar se resultat.

Som med alla nya marknadsföringskanaler kommer LinkedIn annonser ta lite tid för dig att behärska. Men om du fortsätter att förfina din målgruppsinriktning, dina budstrategier och annonsmaterial kommer du att se en ökad avkastning på din investering.

Vill du komma igång med LinkedIn annonsering? Ansök om en kostnadsfri konsultation med Buzzlemedia, du får svar på dina frågor och funderingar samt expertrådgivning. Ansök idag så kontaktar vi dig inom 24 timmar.

Ladda ned våra 30 beprövade tips, tricks & idéer för att börja generera leads idag!

Kolla in dessa beprövade – men ofta förbisedda strategier för leadsgenerering. Få din kopia idag och kom igång direkt!

LADDA NED E-BOKEN NU
Linkedin annonsering guide
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap