Skip to main content
SEO och varumärke

Det är lätt att tro att SEO och branding inte går hand i hand, men de vilar ofta på samma grund. Att förbättra och bygga ditt varumärke öppnar upp för många bra möjligheter för SEO och att förbättra din SEO gynnar ditt varumärke. Det är viktigt att förstå relationen mellan de två marknadsföringskoncepten, om du vill behålla en stark marknadsföringsstrategi.

Vad är skillnaderna?

Det blir lättare att förstå relationen om du först ser på skillnaderna: SEO är en marknadsföringskanal, branding är inte det. Branding är snarare ditt varumärkesbudskap och du använder SEO för att kommunicera detta. Branding sker alltså genom många olika marknadsföringsinsatser och är i sig inte marknadsföring, utan mer ett budskap, en kultur och en image kopplad till ditt företag. Nu till hur SEO kan gå hand i hand med din branding.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

1. Hur en bra SEO kan forma ditt varumärke

Ett fel  många marknadsförare gör, är att de tror att det är deras sista jobb och insats som är det som bestämmer hur varumärket uppfattas. Men ett varumärke definieras och skapas av kunderna och deras uppfattning av företaget i fråga. Det är dock möjligt att påverka och med rätt strategi kring SEO, är det möjligt att skapa en relation mellan ditt varumärke och specifika sökord. Det är till stor del din egen research kring sökord och ditt content som sen bestämmer hur du syns i sökresultaten. På detta sätt kan korrekt SEO hjälpa dig att påverka allmänhetens uppfattning om ditt varumärke.

2. SEO och branding har samma slutmål

Målet för både SEO och varumärkesbyggande är att genom ökad synlighet påverka potentiella kunder till att se och tänka på ditt företag som branschledande med god auktoritet. En logisk konsekvens blir då, att om du fokuserar på SEO, så får du också ut ditt varumärke. Hur det uppfattas blir dock en fråga om hur bra du gjort ditt arbete. Både SEO och branding lyder under samma principer vad det gäller att öka ditt företags auktoritet. Att ha en stark länkprofil med väl ansedda webbplatser som länkar tillbaka till din sajt ökar din ranking i SERPen och när din sajt då syns bättre, blir en konsekvens att ditt varumärke syns bättre och blir då förhoppningsvis även starkare.

3. Brandade sökord

En möjlighet som dyker upp när ditt varumärke rankar högt är att du kan använda SEO även för att ranka på brandande sökord, alltså sökord som ska ge resultat i SERPen när någon söker på ditt varumärke. Resultatet blir även här en förstärkt effekt av ditt varumärkes synlighet, dess auktoritet och styrka.

Googles algoritm förändrades för några år sedan avseende just det och nu belönas sökningar på varumärken med flera resultat från samma domän på första sidan. Innan den förändringen hade företagen tur om de fick mer än en träff på första sidan. Nu kan ett företags olika sidor visas i sökresultaten på 6-8 av resultaten på första sidan. Det är ett mycket bra exempel på bra SEO kan få inflytande på ett bolags branding.

Är du redo att stärka ditt varumärke?

Då kan du inte bortse ifrån kraften i en bra SEO och när det kommer till digital marknadsföring, är just SEO det absolut bästa sättet att lyfta fram ditt budskap och varumärke online. Kika gärna på vår blogg! Där skriver vi om en mängd ämnen och utbildar kring SEO. Vi har även experter in house som kan hjälpa dig, då vi har stor erfarenhet av att hjälpa våra kunder att etablera starka varumärken genom SEO och andra taktiker inom digital marknadsföring.

Kontakta oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

SEO och varumärke
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link