Skip to main content

Transparens är grundläggande för Buzzlemedia, och så har det varit alltsedan starten – varför har då öppenhet så stor betydelse, både personligt och även för jobbet? Jo, för att människor innerst inne kan känna om det vridits på sanningen för att den bättre ska passa in i en specifik situation. Den här sortens magkänsla sätter stopp för affärer, förstör samarbete och ger dig kunder som inte passar din verksamhet.

Om du vill att 2022 ska bli det år då ditt företag växer genom att du arbetar med och för de människor som du verkligen vill erbjuda dina produkter och tjänster för, då är hemligheten transparens för ditt varumärke, transparens i din marknadsföring och transparens i din försäljningsprocess.

1. Transparens börjar på varumärkesnivå

Vi har tidigare talat om öppenhet när det gäller varumärke – du kan inte bara gå in på kontoret och välja varumärkesvärderingar som låter bra. Du måste ta dig tid att förstå vilket ditt företag är och vilka värderingar som du verkligen står för.

Varför lägga tid på detta? Jo, för utan detta kommer du locka till dig kunder som du antingen inte vill eller kan hjälpa. Vi ägnar över 90 000 timmar av våra liv åt att arbeta, borde vi då inte jobba med något som är betydelsefullt och kul? Men det kommer du aldrig kunna om dina värderingar lockar fel sorts personer.

Se det så här: Om Tesla hade velat göra plats åt en vanlig Ford F-15-köpare i sin Cybertruck, tror du då att de skulle ha utformat den som de gjorde? Det är inte så att jag är kompis med Elon, men hela detta ”annorlundaskap” i den bilen (och i själva verket hela Tesla) visar att Tesla är ute efter en helt ny köpgrupp – och faktiskt inte bryr sig det minsta om de som bara är ute efter en vanlig lastbil.
Som den snabbast växande delen på den amerikanska bilmarknaden är det uppenbart att fler och fler köper lastfordon, och Tesla har tydligt profilerat sig som tillverkare av en tekniskt avancerad lastbil för människor som kanske inte vanligtvis skulle köpa en lastbil. Den påminner mer om något hämtat från Halo eller Goldeneye 64 än om din farfars gamla pålitliga tröskverk, och detta är ingen slump.

När du går ut på marknaden med ditt budskap måste du vara fullt tydlig med vem som bör och inte bör samarbeta med dig, och alltsammans börjar med dina värderingar. Men det slutar inte där – det fortsätter även med ditt marknadsföringsbudskap.

2. Ett transparent varumärke syns i marknadsföringen

När du fullt ut förstår vad du gör, varför du gör det och vem du gör det för – då blir det betydligt enklare att ha ett enhetligt marknadsföringsbudskap över alla kanaler. Detta håller hjulet snurrande, och du får ständigt nya leads från olika sorts företag – och människor – som du vill samarbeta med. Rent teoretiskt låter det väldigt enkelt, eller hur?

Som med allt annat är det dock lättare sagt än gjort. Här följer en kortfattad lista över sådant som påverkar din möjlighet att bibehålla ett transparent budskap och effektivt utveckla ditt företag på det sätt du vill:

  • Långsammare leadgenerering
  • En eller flera i teamet som lämnar organisationen
  • Din främsta konkurrents senaste marknadsföringskampanj
  • Rädsla för att du gör fel
  • Marknadsföringstrender som du förväxlar med principer
  • Minskade intäkter

Några av dessa hinder handlar om marknadsföring, andra är viktiga affärsfrågor som intäkter och upprätthållande. Alla dessa problem gör att du vill följa trenderna och visa dig så som du tror att marknaden vill att du ska visa dig snarare än att synas som den du är. Och vem är den som leder arbetet med att visa upp dig som den du är? Ditt säljteam. Till syvende och sist är det ditt säljteam, mer än någon annan i ditt företag, som interagerar med omvärlden. Det är de som står i frontlinjen för ditt varumärkesbudskap, och de måste få utbildning av dina varumärkesexperter (det är ditt marknadsföringsteam) om vad de ska säga och när de ska säga det.

3. Om ditt säljteam inte är transparent kommer inget vara det

Jag kan själv erkänna hur frestande det är att utforma saker och ting till sin fördel  under säljmöten. Du har ett bra samtal med en potentiell kund. Ni har fått bra kontakt rent personligt, det känns som det finns en kulturell samhörighet och du tror att du tidigare har arbetat för företag som står inför samma problem. Sedan nämner din potentiella kund en viktig leverans som ditt team inte har förutsättningar för. Så vad gör du?

Frestelsen är stor att antingen släta över problemet eller börja diskutera hur det ska genomföras. Du går helt in för att sälja till dem och börjar prata om du fantastiskt ditt team är att detta inte alls är några svårigheter.

Det du hellre bör göra är att vara extremt tydlig och ärlig med att du inte har möjlighet att hjälpa till med just den här leveransen. Du kanske kan hjälpa dem att anställa internt och underlätta för dem under en viss tid, eller kanske hitta en tredje part för att genomföra det hela, men du måste vara rak och ärlig med det. Varför ska du vara det? Jo, för när du döljer delar av sanningen för att få nya avtal och nya förtjänster slutar det med att du tillhandahåller en dålig tjänst. Det leder till att du inte får några hänvisningar, att kunder inte litar på dig och en övergripande negativ bild av ditt varumärke.

4. Transparens innebär att man köper, inte att någon säljer till en

Att köpa och sälja är inte så svårt och stressigt som många tror. I själva verket handlar det helt enkelt om att ni tillsammans ska inse ett problem, bestämma om ni kan hjälpa till att lösa det och sedan effektivt diskutera den lösningen så att både köparen och säljaren får klarhet i värdet av den lösningen.

Förhållandet köpare-säljare hamnar dessvärre alltför ofta i en ”vi mot dem”-situation, och det beror ofta på bristande transparens. Det hela utgår från säljteamet, men det sträcker sig djupt in i hela organisationen, hela vägen ner till dina grundläggande värderingar. Varje gång en potentiell kund kommer i kontakt med ditt varumärke skapar sig han eller hon en uppfattning om vem du är, vem du hjälper och i slutändan om du är rätt lösning för dem. De ringer ditt säljteam när de vill träffas första gången, men de följer dig hela tiden för att avgöra om förhållandet er emellan skulle vara meningsfullt.

Vill du ha ett långsiktigt, lyckligt och framgångsrikt förhållande? Gör transparens till en hjärtefråga i allt du gör.

Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link