Skip to main content

I en digital tidsålder räcker det inte bara med att ha en webbplats. Att öka trafiken till webbplatsen och öka antalet besökare är avgörande för alla företag som vill locka till sig och behålla kunder. Tyvärr kämpar många företag med att generera trafik till sin webbplats, vilket leder till missade möjligheter och begränsad tillväxt. I den här artikeln kommer vi att utforska orsakerna till varför företag kanske inte lyckas få fler besökare till sin webbplats och ge handfasta tips om hur man kan öka antalet besökare. Från sökmotoroptimering (SEO) till marknadsföring på sociala medier, kommer vi att täcka ett brett spektrum av effektiva strategier som företag kan genomföra för att öka sin online-närvaro och driva mer trafik till sin webbplats. Så om du vill ta era digitala marknadsföringsinsatser till nästa nivå, fortsätt att läsa för att lära dig hur du kan öka antalet besökare och driva trafik till er webbplats.

Förstå var ni får trafik ifrån idag

För att kunna fatta informerade beslut som ökar antalet besökare och driver trafik, måste företagare och digital marknadsförare först förstå var befintligt trafik kommer ifrån. Genom att analysera trafikkällorna till er webbplats kan du få värdefull insikt i hur användare hittar och interagerar med er webbplats. Denna information kan hjälpa till att identifiera områden för förbättring och fatta datadrivna beslut om marknadsföringsstrategin.

driva trafik och öka besökareEtt sätt att förstå var er webbplats trafik kommer ifrån är att använda verktyg som Google Analytics. Dessa verktyg kan ge detaljerad information om källorna som driver trafik till er webbplats trafik, inklusive sökmotorer, sociala medieplattformar, hänvisningswebbplatser och direkttrafik.

Sökmotortrafik hänvisar till besökare som hittar din webbplats genom en sökmotor som Google eller Bing. Denna typ av trafik är viktig att spåra eftersom den kan ge insikt i er webbplats sökmotoroptimering (SEO). Genom att analysera er sökmotortrafik kan ni upptäcka vilka sökord som driver mest trafik till webbplats och justera SEO-strategin därefter.

Social medietrafik å andra sidan hänvisar till besökare som hittar till en webbplats genom sociala medieplattformar som Facebook, Twitter eller LinkedIn. Denna typ av trafik kan indikera hur väl era sociala medier marknadsföringsinsatser fungerar.

Hänvisningstrafik är resultatet av besökare som klickar på en länk till er webbplats från en annan webbplats. Denna typ av trafik kan indikera effektiviteten av ert länkbygge och kan hjälpa er att identifiera potentiella samarbetsmöjligheter med andra webbplatser.

Direkttrafik hänvisar till besökare som kommer till din webbplats genom att skriva in er webbplats URL direkt i sin webbläsare. Denna typ av trafik kan indikera varumärkeskännedom och kan ge insikt i effektiviteten av era offline marknadsföringsinsatser.

Genom att förstå var er webbplats trafik kommer ifrån kan du fatta datadrivna beslut och optimera er webbplats för att bättre betjäna målgruppen.

Orsaker som hindrar webbplatser att öka antalet besökare och driva trafik

Alla förstår vikten av att driva trafik till sin webbplats. Det kan därför vara frustrerande när en webbplats får för lite eller inte tar emot någon trafik, trots ansträngningar. Det kan finnas flera orsaker till detta, och det är viktigt att identifiera och åtgärda dessa problem för att säkerställa att webbplatsen driver trafik och uppfyller sitt syfte.

1. Brist på värdefullt innehåll

Sökmotorer, särskilt Google, har blivit mycket duktiga på att urskilja om innehåll är bra eller ej. Så om ert innehåll inte är bra nog för att möta sökavsikten, och er webbplats inte har tillräckligt hög kvalitet är chansen minst sagt minimal att ni ska ranka högt i SERP och öka antalet besökare.

Förut, på den gamla goda tiden, kunde man ”enkelt” lura sökmotorerna genom att skicka några backlinks till en webbsida och ranka högre, men det fungerar inte längre. Och förutom sökmotorer får vi heller inte glömma de sociala mediernas indirekta påverkan på rankning och trafik.

Innehåll som inte är av tillräckligt bra kvalitet klarar sig helt enkelt inte särskilt bra på de olika sociala medierna. Vad är bra innehåll och, än viktigare, vilket sorts innehåll fungerar för att öka trafiken?

Innehåll som lockar besökare kännetecknas av följande:

 1. Det uppfyller de tips kring SEO-innehåll som visat sig fungera efter Panda och Penguin.
 2. Innehållet har publicerats på en webbplats med ett befintligt antal högkvalitativa (indexerade) sidor. Om er webbplats är ny är det svårt att ranka högt. Det spelar ingen roll hur bra innehåll ni har, det är ändå svårt, särskilt om det finns äldre och större (i sidor räknat) webbplatser inom samma ämnesområde.
 3. Det är opartiskt och väl genomarbetat. Om ni alltid skriver positivt om en särskild produkt, metod eller tjänst, eller om ni bara publicerar gamla omarbetade texter, kastar ni bort er tid. Bra innehåll är alltid i original och tar upp olika aspekter av saker och ting.
 4. Det är nytt. Användare vill läsa aktuellt och uppdaterat innehåll och det vill även sökmotorer och sociala medier.

2. Ni använder sökord med hög konkurrens

Det här är ett mycket vanligt misstag och ett av de viktigaste skälen till att webbsidor inte driver tillräckligt mycket trafik (i alla fall från sökmotorer).

Tänk på följande två faktorer:

 1. För varje sökord finns det bara 10 platser på första sidan i Googles sökresultat där de första fem vinner ca 67% av klicken. Sökmotorerna vill visa innehåll från betrodda webbplatser som når upp till deras rankingkriterier. Om ni har en ny webbsida, eller för all del också en äldre sida som är mindre betrodd än andra, då kommer er sida inte hamna på någon av de första sidorna (om ni båda använder samma sökord).
 2. Konkurrensen för de flesta populära sökord är väldigt tuff, så om ni enbart satsar på populära sökord kommer ni få väldigt svårt att få en bra rankning.

Men om populära sökord inte går att använda, hur ska man då få besökare?

Svaret är att ni måste gå den långa vägen. När ni använder SEO-verktyg för att analysera era sökord bör ni rikta in er på long tail-sökord med låg konkurrens.

3. Er webbplats är långsam

Det vi absolut vet är att laddningstider är avgörande för hur bra en webbsida rankar. Flera studier har visat att besökare i högre grad återvänder till sidor som laddar snabbt.

Också motsatsen stämmer: besökare är mer benägna att lämna en sida om den inte laddar klart på 3-5 sekunder eller mindre.

Alltså, er webbplats kanske rankas och får trafik från sökmotorer eller via hänvisningar från sociala medier, men så fort användarna hamnar på en webbsida som laddar långsamt försvinner de därifrån innan de ens hunnit komma in på sidan. Då kan det också vara bra att se över er webbplats övergripande användarvänlighet och förstå hur det påverkar SEO.

Vad händer om vi får vår webbplats att laddas snabbare?

Av erfarenhet vet vi att ni lär få fler besökare. Och om ni förbättrar hastigheten för en webbsida som redan har en viss rankning kommer den att ranka bättre och få mer synlighet.

Om er webbplats är långsam och inte rankas på första sidan kan ni genom att åtgärda problemet med sidhastigheten förbättra möjligheterna att en eller flera webbsidor ska hamna på de tio översta platserna.

4. Ni har drabbats av Panda eller Penguin

Om det är första gången ni hör talas om de här namnen föreslår vi att ni läser följande kortfattade information från Wikipedia: Panda och Penguin.

Google Panda och PenguinNär det kommer till trafik – om ni drabbats av Panda, Penguin eller några andra förändrade algoritmer märker ni en drastisk minskning av antalet besökare från en dag till en annan.

Ni kan gå till er rapport i Google Analytics och se vilket datum antalet besökare ändrades och jämföra detta med den här sidan där det står vilket datum det var som Google ändrade sin rankningsalgoritm. Om datumet överensstämmer och beroende på förändringarna kanske ni måste åtgärda en hel del på er sida för att få tillbaka trafiken.

Det var inte panda eller penguin, ändå har vi dåligt med besökare, varför?

Om det är så att er webbplats inte har lyckats driva särskilt mycket trafik kan det bero på att:

 • Sidan är fortfarande ny (yngre än ett halvår)
 • Ni har för lite innehåll
 • Ni marknadsför inte er sida på sociala medier
 • Ni begår några av dessa misstag för er SEO
 • Ni riktar enbart in er på att få trafik från sökmotorer utan att se vad det finns för alternativa vägar till att locka besökare.

5. Ni anlitade fel företag att sköta SEO

Tyvärr är detta inte heller alldeles ovanligt. Det kryllar av företag på nätet som lovar att hjälpa er till förstasidan medan deras teknik och metod i själva verket förintar varje liten möjlighet för er webbplats att få organisk trafik.

Hur hittar man en tillförlitlig SEO-byrå?

Att identifiera en bra SEO-byrå kan vara en utmanande uppgift, särskilt med det överflöd av alternativ som finns på marknaden. Det finns emellertid några viktiga faktorer som ni kan överväga för att identifiera en bra SEO-byrå:

 1. Erfarenhet och expertis: Leta efter en byrå som har en beprövad framgångshistorik och ett team av erfarna och kunniga proffs som är specialiserade på SEO. En erfaren byrå har större chans att ha de färdigheter och expertis som krävs för att skapa och genomföra effektiva SEO-strategier.
 2. Transparens: En bra SEO-byrå bör vara transparent om sina metoder och ge tydliga och regelbundna rapporter om er webbplats prestanda. De bör kunna förklara de strategier de använder och svara på eventuella frågor du har om deras tillvägagångssätt.
 3. Anpassad approach: Varje webbplats är unik, och en effektiv SEO-strategi bör anpassas efter er webbplats specifika behov och mål. Leta efter en byrå som tar sig tid att förstå ert företag, er målgrupp och era mål och skapar en anpassad plan därefter.
 4. Etiska metoder: En bra SEO-byrå bör följa etiska metoder och undvika att använda några black-hat SEO-tekniker som kan skada er webbplats rykte. De bör också vara uppdaterade med de senaste SEO-trenderna och algoritmerna och anpassa sina strategier därefter.
 5. Kommunikation: En bra SEO-byrå bör ha goda kommunikationsfärdigheter och vara lyhörd för dina frågor och bekymmer. De bör vara tillgängliga för att diskutera ditt projekt och ge uppdateringar om framsteg regelbundet.

Genom att överväga dessa faktorer kan ni identifiera en bra SEO-byrå som kan hjälpa er förbättra er webbplats synlighet och få fler besökare till er webbplats.

Slutsats

Syftet med varje hemsida är att få besökare från sökmotorer, sociala medier, direkta besök, osv. När detta inte händer känner ni att ni förlorar tid och förlorar också tilltron till internet i stort.

Det finns miljardtals internetanvändare runt om i världen, och medan ni läser den här artikeln finns det tusentals människor som söker efter information eller hänger på sociala medier. Om ingen av dessa (eller bara ett fåtal) besöker er webbplats – då har ni helt enkelt gjort något fel.

Och detta kan mycket väl bero på något av de fem exemplen som nämns ovan.

Om ni läst det här inlägget ända hit har ni förhoppningsvis fått bättre klarhet i vad ni gör för fel, och än viktigare, kanske har ni fått några idéer om vad ni kan göra för att vända situationen till det bättre.