Skip to main content

Skapa automatiserad marknadsföring som går på autopilot. Sätt upp inboundflöden som skaffar och bearbetar leads åt dig. Skapa regelbunden nurturing som ger dig heta leads. Mät och förbättra effekten. Men fungerar det?

Vi önskar alla att det vore enkelt att skaffa nya kunder. Men varenda marknadsförare vet att det inte är det. Våra potentiella kunder finns överallt, de håller på med en massa olika saker och kommer från alla möjliga håll och kanter, och hur mycket vi än anstränger oss för att fösa in dem i samma fåra lyckas vi för det mesta inte.

Så är det bara, och det är helt okej. Vi måste inte ha några mirakellösningar. Det vi behöver veta är vilka sanningens ögonblick kunderna har och vid vilken punkt de fattar sina beslut. För om vi lyckas klura ut vilka dessa är, då kan vi också ta reda på vilka vägar konsumenterna tar för att hitta oss. Och med den vetskapen kan vi nå väldigt långt.

Här följer några punkter om hur du kan tillämpa automatiserad marknadsföring för att hitta kunder påväg mot platser där de egentligen vill vara, och hur du kan hjälpa dem fram längs den vägen lite snabbare och mer effektivt.

Steg 1: Undersök allt

Det borde inte komma som någon överraskning att vår rekommendation inte är ”ehh, jag vet inte, kan vi inte ta det här senare?” Smarta marknadsförare arbetar nämligen inte så. Om vi någonsin använder vår magkänsla för att fatta beslut, då beror det på att den magkänslan först har fyllts till brädden med information. På så sätt drivs vår intuition av det bästa sammanhanget vi kan ge den, och vi kan dyka ner riktigt djupt i det sammanhanget för att hitta det som krävs för att vi ska lyckas.

Det finns två områden som vi först och främst ska undersöka här.

Målgruppsanalys

Din målgrupp är alla därute som kan intressera sig för vad du har att erbjuda och kanske kan passa som kund. Och det varierar givetvis beroende på din verksamhet och ditt utbud. Om du säljer en produkt direkt från hyllan kan den rikta sig till alla. Om du erbjuder en tjänst som handlar om ett långvarigt partnerskap mellan dig och din köpare, då behöver du vara lite mer selektiv.

I båda fallen är ditt tillvägagångssätt dock i stort sett det samma. Du behöver veta vad din målgrupp är ute efter när de hittar dig. Det innebär att du måste ta reda på vad deras huvudsakliga intressen är eftersom detta har att göra med vad du erbjuder, vilka frågor de har som du kan ge svar på (alternativt ge bättre svar på) och vilka möjligheter det finns som du kan hoppa på. Det är också väldigt fördelaktigt om du vet vilket sorts innehåll din målgrupp vill ha – om de avskyr att behöva titta på video i fem minuter bör du förslagsvis istället koncentrera dig på blogginlägg eller white papers.

Så hur tar man då reda på allt det här? En enkel sak du kan göra är att helt enkelt fråga dem. Du kan intervjua dina användare, du kan prata med människor på konferenser och handelsmässor. Du kan intervjua de personer inom din organisation som ständigt står i kontakt med kunderna och fråga vad de får höra, vilka frågor de ofta får och så vidare. Du kan också gå in och läsa på branschspecifika forum och andra ställen där det finns kunder och se vad de skriver och frågar om.

Dessutom bör du studera olika sorters data. Ta reda på vad de söker på, se vilka söktermer de brukar använda på sociala medier. Analysera klickdata. Titta på ditt eget innehåll och dina konkurrenters innehåll och se vad som fungerar och inte fungerar. 

Användardata

De ytliga uppgifter du får fram från din målgruppsanalys ger dig utmärkt inblick i vad dina användare gör, men du kan även gå in på en djupare nivå. Titta på spårningsdata för de som besöker din webbplats. Vad ger mest trafik, och vad är till ingen nytta alls? Vad är det som mest intresserar folk, och vad struntar de i totalt? Leta efter möjligheter att skapa konverteringar, och försök även hitta mönster som visar hur användarna förflyttar sig på sidan. De här mönstren visar den nuvarande användarresan och kan avslöja brister och tokiga saker du helst bör undvika men också vilka naturliga övergångar du kan lyfta fram för att få potentiella kunder att ta sig snabbare vidare genom säljtratten.

De här uppgifterna kan du hämta från massor med olika ställen. Du kan använda dina egna analysverktyg och onlineformulär för att följa användare när de väl har fyllt i vad de heter, och du kan även ha hjälp av dina CRM- och säljdatabaser. Med hjälp av UX-verktyg och användartester kan du se var saker och ting fungerar smidigt och var de eventuella problemen finns. Genom att spåra sökord kan du se vad människor söker efter och hur de hittar dig.

Steg 2: Planera och dokumentera

Med lite data i bakfickan är det dags att börja planera inför nästa drag. Vad behöver du först göra för att utveckla din automatiserade marknadsföring, och vad händer därnäst? Vad är brådskande och vad kan vänta? Med hjälp av din undersökning får du klart för dig vilka åtgärder som krävs.

Skriv ner allting och skaffa dig en överblick. Se till att du och alla i ditt team vet vad som ska göras inom varje del av marknadsföringen, hela vägen från kampanj till konvertering.

Precis som när det gäller undersökningen – ju mer du vet, desto bättre. Du måste dokumentera allt. Vi upprepar: dokumentera ALLT. Du får inte missa något av stegen, för då går du miste om den insyn och klarhet som krävs för att exakt veta vad som fungerar och vad du bör satsa hårdare på, och vad som misslyckas och måste rättas till eller tas bort.

På innehållssidan omfattar det bland annat:

 • Kampanjannonser och e-postmeddelanden
 • Inlägg på sociala medier
 • Landningssidor
 • Kompletterande innehåll (t.ex. videor och nedladdningsbara filer)
 • Erbjudanden och rabatter
 • Remarketing-annonser
 • Tack-mail
 • Mail för att återuppta kontakt
 • Offlineaktiviteter

Och du måste dokumentera minsta lilla detalj, däribland:

 • Syftet med varje kontakt
 • All relevant information om målgruppen.
 • Riktad information
 • Utlösande händelser
 • Uppmaning till handling
 • Detaljer kring erbjudanden
 • Utlösta aktiviteter (inklusive interna sälj- och marknadsföringsaktiviteter)

Och om det finns något annat att göra som skulle kunna påverka kampanjen… Om du är tveksam, skriv ner det. Hellre för mycket än för lite information, även om du inte använder allt. Då riskerar du aldrig att stå utan när du verkligen behöver något.

Step 3: Sätt samman och genomför

Nu är det dags att göra kampanjen redo för lansering. Vi vet var alla delar hör hemma, så nu ska vi bara bygga ihop dem.

Sådant ni gör som företag och marknadsföringsteam – ta fram personas, utveckla produkter, bygga upp innehåll för hemsidan och skapa trafik, annonsera, UX- och konverteringsoptimering – allt blir mer underbyggt av det jobb ni redan gjort. Och var och en av de här bitarna kommer på ett eller annat sätt vara till nytta i er automatiserade marknadsföring.

Bara för att ta ett exempel: innehållet på sidan. När du skapar det hämtar du material från alla sorters källor –intervjuer med användarna och din avdelning, analyser av sökningar och sökord, konkurrens- och innehållsundersökningar och profiler på sociala medier. Och när du väl har det här innehållet kan du använda det till kundresan, intressespecifika arbetsflöden, processen med att skapa leads med mera. Varje del av det här systemet ger dig värdefull inblick i hur människor interagerar med dig och föreser dig med ledtrådar till varför de agerar som de gör.

Och när allt väl är klart, tryck på knappen. Klara, färdiga…

Steg 4: Kör igång, revidera, reagera, rapportera

…Gå! Men som du antagligen förstått vid det här laget tänker jag inte säga att du nu bara kan luta dig tillbaka och låta sakerna ha sin gång. Att dra igång en kampanj innebär inte att du bara kan släppa den. Givetvis låter du den köra men under tiden den gör det måste du ändå ta aktiv del av den. Du måste granska resultaten allt eftersom dessa kommer in, och hålla koll på vad som fungerar bra och vad som inte gör det. Och du måste reagera på de resultaten – om något fungerar bättre än förväntat, då ska du dra nytta av detta och använda det även på andra ställen på din webbplats, och kanske till och göra det välfungerande ännu mer välfungerande. Om något inte går lika bra som du hade hoppats kan du göra något åt det, eller helt enkelt ta bort det och använda materialet någon annanstans där det kommer till bättre nytta. Och slutligen måste du sammanställa dina resultat och rapportera om dem för att ta fram uppgifter och matnyttig information inför din nästa kampanj.

Om du inte kontinuerligt anpassar ditt innehåll och tar lärdom under tiden kommer du helt enkelt inte lyckas och allt arbete blir förgäves. Ditt jobb tar inte slut när du trycker på avfyrarknappen och säger ”gå”. Det är bara startskottet till alltsammans.

Hur kan då allt detta fungera?

Allt detta sammantaget ökar sannolikheten betydligt för att din kampanj kommer lyckas. Du vet syftet bakom varje kontaktpunkt och aktivitet, vilket innebär att allt hänger samman på ett medvetet sätt och inte bara är ett knippe taktiska trådar som löst fogats ihop utifrån magkänsla och intuition. Du vet vad du ska hålla koll på och var varje del av kampanjen hör hemma så att du fullt kan se hur bra du lyckas och även vilka delar som eventuellt behöver förbättras. Och därmed har du tillräckligt med kött på benen för att veta vad du ska göra härnäst – och därtill vara säker på att det fungerar.

Om du inte gör allt detta – kan din automatiserade marknadsföring ändå lyckas? Absolut. Men då handlar det om ren och skär tur, inte smart marknadsföring. Du kommer inte kunna upprepa samma sak om igen, och du får oerhört mycket svårare att dra lärdom av dina misstag – såväl som dina framgångar –  eftersom du inte vet vad som är vad. Gör alltså det du behöver göra vid vart och ett de olika stegen – utan genvägar.

Automatiserad marknadsföring
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link