Skip to main content
SEO bilder

SEO för bilder: En komplett guide för bildoptimering

Lär dig vad bildoptimering inom SEO är och hur du sökoptimerar dina bilder för SEO.

Bilder är viktiga för SEO. En nyligen genomförd studie som analyserade runt 1 miljon Google-sökresultat drog slutsatsen att webbsidor med minst en bild hade bättre ranking än innehåll utan bilder.

I den här guiden lär du dig att sökoptimera dina bilder för större synlighet i sökmotorer, vill du istället läsa en komplett guide om sökmotoroptimering kan du klicka här.

Förutom deras SEO-värde är bilder och annan media (videor, ljud) avgörande för ditt innehålls framgång av ett antal andra skäl.

SEO drar nytta av att använda bilder i ditt innehåll

  1. De gör ditt innehåll mer intressant och det betyder att besökare är mer benägna att faktiskt läsa din artikel. Det är inte en överraskning att innehåll med relevanta bilder får 94% fler visningar än innehåll utan.
  2. Dina läsare är mer benägna att dela en sida med bilder i sociala medier och det delade inlägget har större chanser att få mer uppmärksamhet på sociala medier än vanliga textinlägg. Enligt en ny studie av Buffer får inlägg med bilder 150% fler retweets.
  3. De gör det lättare för dig (författaren), att förklara ett koncept.
  4. Det är ett annat enkelt sätt att driva din SEO genom att ge sökmotorer rätt signaler om vad ditt innehåll handlar om genom bilder.
  5. Dina bilder kan rankas högre i Google Bildsökning och få mer trafik till din webbplats.

Hur du optimerar dina bilder för sökmotorer

Det finns flera element att optimera när du använder bilder i ditt innehåll. Låt oss se nedan hur du bäst optimerar dina bilder.

1. Optimera bildfilnamnet

Namnet på bilden är det första du ska kontrollera innan du ens laddar upp till din webbplats.

Bildfilnamn ska vara informativa och beskriva bilden korrekt.

När du köper en bild eller tar ett foto med din telefon har de vanligtvis namn som Ip20034IMG.jpg (eller liknande) som inte är meningsfulla.

Istället bör du byta namn på din bild till ett mer meningsfullt namn, dvs .”iPhone-13-baksida.jpg” eller ”seo-för-bilder.png”.

Med andra ord bör filnamnet beskriva bilden i minsta möjliga antal ord.

2. Optimera bildfilstorleken

En allmän tumregel ju mindre bildstorleken är (i byte) desto bättre.

Stora bilder tar längre tid att ladda och detta kan påverka användarupplevelsen negativt, särskilt för mobilanvändare.

En bra metod är att använda bildoptimeringsverktyg som kan minska filstorleken på en bild utan att förlora kvaliteten. Alla bilder vi använder i våra inlägg öppnas först i Photoshop, ändrar storlek på dem och exporteras sedan i png eller jpg.

Innan vi laddar upp till webbplatsen optimerar vi deras filstorlek med Imagify (WordPressplugin). Detta minskar filstorleken utan att påverka kvaliteten.

3. Använd responsiva bilder

Sedan version 4.4 finns det inbyggt stöd för responsiva bilder i WordPress.

Detta innebär att när du laddar upp en bild till dina sidor eller inlägg kommer WordPress att skapa ett antal mindre bilder i olika storlekar och hämtar automatiskt dem till användare beroende på vilken enhet de använder.

Om du inte använder WordPress kan du implementera responsiva bilder med CSS. Den här guiden kan hjälpa dig att komma igång.

Här är ett exempel på hur responsiva bilder fungerar:

Du laddar upp en stor bild (1000×600) till ditt inlägg. Bildens filstorlek är 100 kB. När en användare är på mobilen behöver de inte ladda den här bilden och slösa bort sin bandbredd, istället visar WordPress automatiskt användarna en bild som är 320×200 i storlek och endast 15 kB.

Resultatet är mindre bandbredd och snabbare laddningshastigheter.

4. Optimera bildens Alt-text

Alt-text är det viktigaste för bild SEO.

Sökrobotar är inte så bra på att förstå vad en bild handlar om, och även om de hela tiden blir bättre på bildigenkänning, behöver de fortfarande hjälp av ALT-texten.

Varför är ALT-text viktigt?

Alt-text används för att beskriva innehållet i en bild för bottar och även som en guide för personer som är synskadade och faktiskt inte kan se bilden.

När du skriver ALT-text för dina bilder ha följande i åtanke:

  • Använd inte bindestreck i alt-texten. Skriv normalt och försök att med några ord som beskriver vad bilden handlar om.
  • Använd sökord som är relevanta för innehållet på sidan men överdriv inte.
  • Håll din alt-text kort
  • Vissa människor (inklusive mig) tenderar att använda inläggstiteln som alt-text för den presenterade bilden och även om detta inte är det mest effektiva sättet är det acceptabelt och vanligt förekommande.

5. Optimera bildtexten och titeln

Förutom ALT-texten kan sökmotorer använda bildtiteln och bildtexten för att förstå ämnet för din bild, så det är viktigt att förse dem med dessa värden.

6. Optimera bildplaceringen

Du kan placera dina bilder var du vill på sidan men om du vill att en viss bild ska beaktas av sökmotorer som en viktig del av ditt innehåll (det kan vara en anpassad bild du gjorde som är unik, original och användbar), måste du lägga till den nära toppen med relevant alt-text,  bildtitel och bildtext.

7. Lägg inte till viktig text i en bild

Undvik att ha text i en bild som är viktig för användarna att läsa. För att beskriva en bild för användare använder du bildtexten och för sökmotorer använder du ALT-texten.

8. Lägg till strukturerad data (bildschema)

Scheman hjälper sökmotorer att förstå innehållet på en sida bättre. När det gäller bilder kan du implementera bildschemat genom att lägga till relevant strukturerad datamarkering på dina sidor.

9. Lägg till metataggar för öppna grafer

Open Graph är ett protokoll som introducerades av Facebook. Konceptet liknar schemamarkering där du använder taggar för att hjälpa crawlers att identifiera de viktiga delarna av ditt innehåll och deras betydelse.

Med Open Graph-taggar kan du ange vilken bild Facebook (och andra sociala nätverk) ska använda när användare klickar på knapparna DELA eller GILLA från din webbplats.

När du har en sida med mer än en bild kan du använda og:image-taggarna för att berätta för FB vilken bild som ska användas.

Det bästa sättet att lägga till stöd för öppna grafprotokoll på din WordPress-webbplats är att installera Yoast SEO Plugin.

10. Använd en webbplatskarta för bilder

Jag har förklarat vikten av att ha en optimerad XML-webbplatskarta i ett tidigare inlägg, för bild SEO-ändamål kan du berika din webbplatskarta med information om dina bilder eller använda en dedikerad bildwebbplatskarta.

Om du använder Yoast SEO för att generera XML-webbplatskartan ingår redan bilder så att du inte behöver en separat webbplatskarta för bilder.

11. Undvik att ha bilder utan text

Glöm inte att sökmotorer inte kan läsa texten om den är inbäddad i en bild så för maximal SEO undvik att ha sidor fulla av bilder och ingen text.

Slutsats

Bilder är viktiga ur ett SEO-perceptiv och är också bra för att göra ditt innehåll mer intressant och läsbart.

Från min erfarenhet gör många människor ingen SEO-optimering när de använder bilder i sitt innehåll och detta är ett SEO-misstag som måste undvikas.

SEO bilder
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link