Något av det bästa med Content Marketing är att den är relativt lätt att följa upp jämfört med många andra marknadsföringsmetoder. Säkert har ni redan alla nödvändiga verktyg för att få en uppfattning om huruvida er innehållsstrategi fungerar eller ej, och om ni inte har några finns det en uppsjö av alternativ som kan hjälpa er att komma igång.
Men vad bör ni följa upp? Den delen är inte lika enkel att svara på. Att välja fel mätvärden kan leda till felaktigt beslutsfattande, dålig strategi och taktik och i slutändan förlorade intäkter. Att välja rätt innebär att ni har bästa möjliga insyn i vad ni ska starta, stoppa och fortsätta med i er content marketing.
Det är alltså ganska viktigt att få till det rätt.
Vilka mätvärden för innehållsmarknadsföring är viktigast?
Det finns inget givet svar här – det finns ingen siffra som gör att ni varje gång lyckas med er innehållsmarknadsföring. Olika kampanjer fyller olika syften. Ett innehåll kan vara utformat för att få locka någon som aldrig tidigare hört talas om ert företag och berätta för dem vad ni vet och vad ni kan hjälpa dem med. Ett annat har som syfte att samla e-postadresser eller telefonnummer som ni kan lägga till i era olika listor över potentiella kunder. Olika mål innebär olika parametrar för att lyckas, vilket innebär att ni behöver olika KPI:er.
Men det finns också mängder med olika sorts innehåll, och det är inte alltid lätt att träffa rätt och få något som passar för allt. Det som gör ett blogginlägg bra är inte samma som gör ett nyhetsbrev bra, och ni behöver olika KPI:er för att avgöra vad som fungerar och vad som inte fungerar för var och en av dem.
Så vad jag ska ta upp här är ett antal alternativ som jag grupperat efter det mål som de hjälper till att uppnå. Får ert innehåll uppmärksamhet? Är det tillräckligt bra för att hålla kvar uppmärksamheten när ni väl har fått den? Leder ert innehåll verkligen potentiella kunder från medvetenhet till köp? Med hjälp av olika mätvärden kan ni få svar på var och en av de här frågorna. Då kör vi igång och tar en titt på dem.
Lockar ert innehåll till sig uppmärksamhet?
Content marketing är ett av de bästa sätten att förbättra varumärkeskännedom. Inbound marketing är inte lika populärt nu som det var för ett tiotal år sedan, men det betyder inte att det inte fungerar. Skapa innehåll som ger svar på de frågor som ställs av personer ni vill sälja till. Om ni gör detta på rätt sätt kommer ni få besökare till er sida.
Hur vet ni då om det fungerar? Det mest självklara här är att följa trafiken, eller besökarna, på er sida. ”Trafik” är aningen vagt så vi ska se lite närmare på det. De viktigaste siffrorna att se på är antal sidvisningar och besök. Om ni är ny på det här kanske det låter som samma sak, men de är helt olika. En sidvisning är helt enkelt bara hur många gånger en särskild sida besöks. Varje gång någon följer en LinkedIn-länk till ert blogginlägg eller klickar sig vidare från Google räknas som en sidvisning. Ett besök, å andra sidan, är varje gång en person tittar på er webbsida. Om någon hittar er webbsida på Google och läser sex blogginlägg registreras ett besök och ni ser sex sidvisningar.
Unika sidvisningar och unika besök är ungefär samma sak, men varje besökare räknas bara en gång. Om jag läser samma blogg fyra gånger registreras fyra sidvisningar men bara en unik sidvisning.
OBS: Även om jag inte anser att en session är en av de 19 viktigaste mätningarna för Content Marketing kan det ändå vara bra att veta vad det är. Google definierar det som ”en grupp av interaktioner mellan användare och er webbsida som sker inom en viss tidsram”. En session avslutas efter 30 minuters inaktivitet eller vid midnatt, eller om en användare kommer dit via en kampanj, lämnar sidan och sedan kommer tillbaka via en annan kampanj. Med andra ord, om någon läser ett blogginlägg på er webbsida klockan 12.00 och ett annat klockan 12.15 delar de samma session. Om de läser det första klockan 12.00 och det andra klockan 13.30 är det två olika sessioner. För egen del tycker jag att det är bra om någon läser fem av våra blogginlägg i rad, så jag är inte överdrivet mån om att räkna rena sessioner eftersom det inte mäter det beteendet, men det är min egen högst personliga åsikt och kanske inte stämmer överens med vad ni anser.
Ni kan också få uppmärksamhet från andra experter inom samma område som ert. Backlinks eller bakåtlänkar som de också kallas, är ett utmärkt sätt för detta. En backlink är helt enkelt när en sida på er webbplats länkar till en annan webbplats. Om någon annan skriver ett blogginlägg och tar med ett exempel eller ett bevis från det ni skrivit kan de länka tillbaka till er. Detta är en backlink. Backlinks kan bidra stort till att få både besökare och anseende. Säg att en länk till er hemsida kommer upp i en artikel hos exempelvis SVT. Massor av människor kommer se den, och den kommer att anses betydelsefull och viktigt, varpå även ert varumärke vinner anseende. Backlinks är också en viktig signal till Google om att ert innehåll är bra och värt att hamna högre upp i sökresultaten, så det är också värdefullt med tanke på SEO.
Slutligen, för er som i likhet med oss regelbundet skickar ut nyhetsbrev via e-post är detta ett väldigt effektivt sätt att ta reda på antalet opt-in-meddelanden för att se om människor uppmärksammar nyhetsbrevet. Ju fler prenumeranter desto bättre, i alla fall oftast, och ju mer ni konverterar personer desto snabbare ökar era siffror.
Håller ert innehåll kvar uppmärksamheten?
Att få någon intresserad av att läsa ert innehåll och få dem att besöka er webbsida är bara en del av alla hinder ni behöver ta er över. Klick är värdefulla, men de garanterar ingen seger. Om de personer ni lockar till er inte stannar kvar på er sida när de väl är där blir de betydelselösa i längden. Det är därför viktigt att hålla kvar deras uppmärksamhet när ni väl har fått den.
Hur mäter ni kvaliteten på ert innehåll? Att se på er exit rate och bounce rate är alltid en bra utgångspunkt. Dessa låter inte särskilt olika så om ni inte är expert på digital marknadsföring kan ni skilja dem åt på följande sätt: exit rate mäter de besök som var sist i sessionen, medan bounce rate mäter de besök som var de enda i sessionen. Med andra ord, om någon läser ett blogginlägg och sedan direkt lämnar er sida ökar bounce rate för den. Om någon läser fyra blogginlägg och lämnar er sida efter det sista sjunker bounce rate för alla fyra, medan exit rate för det fjärde ökar.
Något annat som är bra att mäta är tiden på sidan eftersom detta kan visa vilka delar av ert innehåll som era läsare faktiskt avslutar och vad som bara ögnas igenom. Proffstips: fokusera på att skapa mer av sådant innehåll som liknar det som människor verkligen tar sig igenom.
Något annat som visar på innehåll av hög kvalitet? Jo, att ni lyckas leda potentiella kunder till er säljtratt. Vi ska titta närmare på detta om en liten stund, men rent ytligt kan spårning av klickfrekvens och nedladdningar tala om i alla fall någorlunda om läsarna gillar ert innehåll eller ej. Klickfrekvensen visar om läsarna drar nytta av det erbjudande som följer efter innehållet – oavsett om det är en CTA för att ladda ner något för ytterligare information, en inbjudan att prenumerera på ert nyhetsbrev eller en anmälan till något event. Och när användaren måste fylla i ett formulär för att kunna ta del av innehållet kan ni se av antalet nedladdningar om erbjudandet är tillräckligt attraktivt för att få besökarna att faktiskt dela med sig av sina upp uppgifter för att få det.
Just när det gäller nyhetsbrevet är det ganska tydligt vad ni bör mäta: antal prenumeranter, avregistreringar av e-postmeddelanden, öppning av e-postmeddelanden och klickfrekvens. Att locka till er nya läsare och behålla era redan befintliga är det viktigaste för att lyckas med era nyhetsbrev på längre sikt. Att e-postmeddelanden verkligen blir lästa och att de erbjudanden ni ger – länkar till ytterligare innehåll, inbjudningar till event osv. – drar till sig uppmärksamhet är avgörande för hur väl ni lyckas med era utskick. Och givetvis är det oerhört viktigt att veta hur ni ligger till med vart och ett av detta.
Kan innehåll leda potentiella kunder till köp?
Det sanna målet med all marknadsföring, inte bara Content Marketing, är att få nya kunder och öka intäkterna. Det är inte alldeles enkelt att koppla en försäljning direkt till ett specifikt innehåll, men det är möjligt, särskilt om det specifika innehållet är ett så kallat gated content, eller låst innehåll. Då vet ni exakt vem som har läst innehållet och kan följa deras köpresa från början till slut.
Helt klart är det ett mätvärde ni absolut måste ha ett öga på, och det är försäljningen, och det talar ganska mycket för sig självt, men vad finns det mer att hämta här? De viktigaste är genererade leads och konverteringsgrad. Genererade leads är en räknestatistik som helt enkelt summerar antalet leads som kommer in i er tratt och som träffade på ett visst innehåll. Konverteringsgraden visar hur stor andel av innehållets läsare som konverterar.
Båda har avgörande betydelse eftersom de uppenbarligen visar olika saker. En landningssida med innehåll som drar till sig många besökare kan ha låg konverteringsgrad, men antalet leads som genereras kan vara skyhögt på grund av just den trafikvolymen. Och ett inlägg som inte lockar läsare kanske inte har ett superhögt antal leads, men om det är väldigt övertygande kan det ha en fantastisk konverteringsgrad. Båda är viktiga, både för att lyfta fram de specifika typerna av innehåll och för att veta vad ni ska tänka på att skapa mer av.
Få bästa möjliga bild av ert innehåll
Som ni ser finns det en hel uppsjö av mätvärden att hålla koll på när ni använder er av content marketing. Och som jag nämnde i början finns det ingen magisk metod som löser allt. Ni kan inte basera allt ert marknadsföringsjobb på en enda siffra och vara säker på att lyckas med det. Vilket kan kännas lite tråkigt, jag vet.
Fördelen är dock att när om ni verkligen ger sig in i siffrorna, om ni får fram ett helt smörgåsbord med mätvärden och siffror, då får ni fram en mycket intressantare bild av vad som händer än vad någon enskild statistik kan ge. Nitton mätvärden är mycket. Men var och en av dem är värd att mäta om ni vill få ut så mycket som möjligt av er innehållsmarknadsföring.
Buzzlemedia
Vi är en SEO-byrå som sätter den mänskliga upplevelsen först. Det betyder mer än att marknadsföra och bygga fantastiska webbplatser. När vi tittar på hela företaget lägger vi fram strategier för att förbättra den totala upplevelsen för människor som är involverade i ert företag, från intresse till långsiktig kund.
Oavsett om ni behöver hjälp med att driva mer trafik, generera fler leads, hitta sätt att förbättra konverteringsfrekvensen eller leverera bättre på er nuvarande kunds förväntningar – vi kan ta er dit.