Skip to main content

Google core web vitals

Marknadsförare och webbmasters har många arbetsuppgifter och ansvarsområden, varav en är att ranka högt på Google. Den kanske viktigaste förändringen, är att hålla utkik efter Googles uppdateringar som kan komma plötsligt. Det stämmer dock inte för deras uppdatering kring page experience. Tvärtom. Vid det här laget har ni haft gott om tid att förbereda er. Google annonserade redan i maj förra året, att det skulle komma en page experience uppdatering och att sökmotorn skulle ta mycket större hänsyn till just användarvänlighet. Faktorer som skulle spela roll var sidhastighet, mobilanpassning etc. Google har de senaste tio åren fokuserat mycket på sidhastighet, så det i sig är ingen nyhet och i april 2018 blev även sidhastighet en faktor för sökningar på mobil.

Uttalandena gällande sidhastighet kom oväntat och snabbt samt hade en omedelbar effekt . Men, vad gäller Google page experience uppdateringen, hintade Google om denna lång tid i förväg. De lät även meddela att det skulle dröja sex månader innan den nya algoritmen skulle börja märkas i deras sökmotor. Pandemin var en orsak till fördröjningen. Så, i mitten av november förra året meddelade Google att maj 2021 var tiden då den nya uppdateringen skulle komma.

Core-Web-Vitals

Nu är maj månad slut. För er som inte har genomfört de nödvändiga åtgärderna för att möta den nya uppdatering och dess algoritm, är det dags att kavla upp ärmarna. Det är viktig att ni förstår hur den här uppdateringen fungerar och vad dess implikationer är. I den här guiden förklarar vi just det. Vi går igenom uppdateringen och hur ni kan få er sajt att ranka med den.

Googles nya page experience uppdatering

Algoritmen är ny och fokuserar på användarupplevelse som en faktor för hur webbsidor rankar (vilken position de får i sökresultatet). Andra faktorer så som laddningshastighet, interaktion och stabilitet är faktorer sedan innan. Givetvis är bra och kvalitativ content på er sajt är fortfarande en väldigt stor faktor för hur hög (eller låg), position i SERP:en ni får. Men, Google vill att de som placerar sig i toppen av resultaten på deras sökmotor också levererar bra användarupplevelse, vilket är vad som den nya uppdateringen handlar om. Låt oss först ta en närmare titt på grundläggande ”Core website vitals” (huvudvärden för webben) som är faktorer för ranking.

Loading – Largest Contentful Paint (LCP)

En funktion för core web vitals är mätningen av hur lång tid ert största content på webbsidan laddar. Det kan vara bilder, grafisk design eller större textblock. Ett riktmärke för laddningstiden är 2,5 sekunder. Allt över den tiden anses som en långsam laddningshastighet, vilket Googles algoritm även kan flagga som att sajten är trasig. Laddningshastigheten är ingen nyhet i den här uppdateringen. Den har funnits i Google Search Console ett tag nu.

Om LCP är hastigheten det tar att ladda ert tyngre content, så är FCP (First contentful paint) ett mätvärde på hastigheten och tiden det tar för besökaren att se hela sajten. FCP:n är dock sekundär så länge er LCP är låg. Olika sidor har olika förutsättningar. En e-handel har en högre LCP efter som den har många bilder och plugins. Ett bra tips för att börja titta på laddningshastigheten är faktiskt att titta på konkurrenterna och jämföra er sajt med deras.

Interactivity – First Input Delay (FID)

Interaktivitet är responsivitet, det vill säga tiden det tar från att en användare klickar på något på sajten till att sajten börjar arbeta och svarar. Ett riktmärke här är en FID (First input delay) på under 100 ms, det är en bra tid och en användare ska inte behöva vänta längre.

Stability – Cumulative Layout Shift (CLS)

Det är nu det börjar bli lite svårare. Stabilitet är kopplat till interaktivitet. Men CLS som på svenska heter kumulativ layoutförskjutning, handlar om det visuella på sajten när den laddar. Ett exempel: ni klickar på något inne på webbplatsen och den börjar ladda, men innan den har laddat klar klickar vi på en annan länk, vilket när sidan väl har laddat klart visar sig vara fel sida. Detta innebär att sidan antingen inte hängda med i svängarna eller att länken var felaktig. Det är en negativ upplevelse för användaren. Den nya uppdateringen tar fasta på CLS. En sajt som är byggd i WordPress kan ibland slippa sådana situationer, men det är bästa att vara på den säkra sidan och be ert webbteam eller er byrå att se över sajten.

Dessa tre KPIer är Core web vitals hos Google, men den nya uppdateringen är även utvecklad för att ta hänsyn till mer.

Här kommer lite nyttig statistik angående sidhastighet och konverteringar. Sidhastigheten påverkar konverteringsfrekvensen (Conversion Rate) för er webbplats. Från Googles egna rapporter kan vi se att:

  • En sida med en laddningstid på över fem sekunder har en Conversion Rate på 0,6%.
  • En sida med över fyra sekunder för laddningstid har en Conversion Rate på nästan 1%
  • En sida som laddas i mer än tre sekunder har en Conversion Rate på 1,5%.
  • För en sida med en laddningstid på drygt två sekunder är Conversion Rate 1,9%
  • För sidan med en Conversion Rate på 1,9% är LCP lägre än 2,5 sekunder.

Sidhastigheten påverkar även er Bounce Rate, vilket kan få katastrofala konsekvenser:

  • Om er webbsidas laddningstid ökar från en sekund till tre sekunder kommer avvisningsfrekvensen att öka med 32%.
  • Om den siffran stiger från en sekund till cirka sex sekunder kommer er avvisningsfrekvens att öka med över 105%

Därför är det bäst att ni verkligen arbetar med, och ser över, laddningstiden på er sajt. Innan ni börjar, bör ni mäta er nuvarande hastighet med Google PageSpeed Insights. Skriv in er URL i den angivna rutan och få koll på er nuvarande hastighet. De olika klassificeringsparametrarna är:

  • 0-49 – dåligt
  • 50-89 – fortsätt förbättra
  • 90-100 – bra

Mobilvänliga funktioner

Optimering för mobila enheter är ingen nyhet, men dess betydelse för ranking har blivit viktigare. Idag står trafiken till webbsidor inklusive surfplattor för över 50% av de totala trafiken. Mobiltelefoner finns i många storlekar med olika webbläsare och ni bör ha en sajt som är lättåtkomlig och ger en fin användarupplevelse för alla, eftersom det kommer att påverka er ranking. Oavsett vilken enhet en användare använder för att komma åt er webbplats bör den ladda en heltäckande och tillgänglig mobilwebbplats.

En bra responsiv sida för mobil och hastighet har en stor påverkan på försäljningen:

  • Mobila användare som upplever snabb laddningstid genererar 75% högre intäkter än användare som upplever en genomsnittlig laddningstid, och 327% högre intäkter än vid långsamma laddningstider.
  • På desktop kommer webbplatsanvändare som surfar vid snabba laddningstider att generera 212% mer intäkter än genomsnittlig hastighet och 527% högre intäkter jämfört med när hastigheten är låg.

Oavsett vilken enhet som används för att komma åt er webbplats bör den ladda en heltäckande och tillgänglig mobilwebbplats. Hör kommer några tips ifrån Google:

  • Er logotyp ska leda användare till hemsidan
  • Ordna er menyknapp.
  • Ni bör ha en synlig sökruta
  • Håll er CTA enkel, kreativ och rak

Säker surf och bra användarvänlighet

Först några allmänna råd: stabilitet på er webbplats är idag väldigt viktigt i och med den nya uppdateringen. Ni kan inte ha en sida som har skiftande och spretig layout. Sidans design är det första en användare ser och den bör därför se trevlig ut. Bortsett från estetik bör de också vara enkel att använda. Pop ups och påträngande banners är ett sämre exempel. Inte helt sällan kan en komma in på en webbplats som har pop ups och andra störande banners. Det är inte bra ur ett användarperspektiv. Att ha dem kan vara bra för konverteringar, men de ska följa Googles riktlinjer. De ska inte blockera huvudinnehållet på er sajt, vilket numera också är en faktor vid ranking.

Vad gäller säkerhet numera även webbplats säkerhet en faktor i den senaste uppdateringen. Att ha HTTPS istället för HTTP är bra, men inte tillräckligt. Skadlig kod eller intrång gör att besökarna kan lida av att hamna på er sajt. Kontrollera skadlig kod eller annan malware när ni bygger er webbplats och se till att regelbundet skydda och kontrollera sajten.

Content förblir kung

Google uppdaterar rankingparametrarna och sin algortim med jämna mellanrum. Men något som är och blir allt mer relevant är content. Även för de som fokuserar på användarupplevelse, säkerhet, design eller mobil är content fortfarande viktigt. Ett av de bästa tipsen för att få ut det mesta av uppdateringen av Googles sidupplevelse är att erbjuda content av högsta kvalité som sticker ut. Här är några råd:

  • Se till att skriva content som ska hjälpa besökarna.
  • Kommunicera enkelt och använd relevanta exempel.
  • Använd spännande rubriker.
  • Dela upp rubriker och bilder om vart annat.
  • Ha koll på grammatiken.

Ha gärna med intressant fakta, referenser och andra erfarenheter kring ämnet ni skriver om.

Förbättra era Core web vitals med Buzzlemedia 

Är ni redo för professionell hjälp med er SEO? 

Ni kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan ni ringa oss på 040-12 49 19 

Det var allt! Tack för att ni läste, dela gärna inlägget med någon ni tror kan ha nytta av det.