Skip to main content
Facebook Pixel

Använder du Facebook annonser för att marknadsföra ditt företag? Undrar du hur Facebook pixeln kan hjälpa dig att optimera annonsleveransen för specifika mål?

I den här artikeln går vi genom hur du installerar och använder Facebook pixeln för att spåra webbplatstrafik och skapa spårbara Facebook annonser.

Vad är Facebook Pixel?

Facebook pixel är en kod du placerar i din webbplatskällkod för att spåra besökare på din webbplats. Med pixeln kan du köra mycket riktade kampanjer, så det är viktigt att installera den innan du börjar köra Facebook annonser.

Varje annonskonto får en standard pixel att använda. Koden består av två huvuddelar: pixelbaskoden och händelsekoden. Pixelbaskoden spårar all trafik till din webbplats. Händelsekoder är ytterligare kodstycken som du kan lägga till under standard pixelkoden till specifika sidor på din webbplats, som låter dig spåra vissa åtgärder på de här sidorna.

Här är en närmare titt på vilka typer av händelsekoder du kan lägga till:

 • Visa innehåll
  Ett besök på en innehållssida som är viktig för dig, som en produktsida, målsida eller artikel. Information om sidan som visats kan lämnas vidare till Facebook för användning i dynamiska annonser.
 • Sök
  När någon gör en sökning på din webbplats, i app eller annan resurs (t.ex. produktsökningar eller resesökningar).
 • Lägg till i önskelistan
  När någon lägger till objekt i en önskelista (t.ex. klickar på knappen Lägg till i önskelista på en webbplats).
 • Lägg till i kundvagn
  När någon lägger till objekt i en kundvagn (t.ex. klickar på knappen Lägg till i kundvagn på en webbplats).
 • Påbörja betalning
  När någon påbörjar en betalning.
 • Lägg till betalningsinformation
  När en kund lägger till betalningsinformation under en betalningsprocess.
 • Köp
  När någon slutför ett köp, vilket vanligtvis innebär att personen får en order-/köpbekräftelse eller ett transaktionskvitto.
 • Prenumerera
  När någon startar en betald prenumeration för en produkt eller tjänst som du erbjuder.
 • Starta testperiod
  När någon startar en kostnadsfri testperiod för en produkt eller tjänst som du erbjuder (t.ex. en provprenumeration).
 • Slutför registrering
  När en kund skickar information i utbyte mot en tjänst som ditt företag erbjuder (t.ex. registrerar sig för e-postprenumeration).
 • Kontakt
  Ett telefonsamtal, sms, e-postmeddelande, chattmeddelande eller annan typ av kontakt mellan en kund och ditt företag.
 • Hitta plats
  När någon hittar en av dina platser via nätet eller en app, med avsikt att besöka den (t.ex. söker efter en produkt och hittar den i någon av dina lokala butiker).
 • Schemalägg
  När någon bokar tid för att besöka en av dina platser.

Dessa olika pixelhändelser gör att du kan samla in data som hjälper dig att skapa framgångsrika Facebook annonser och lära dig mer om användarna som besöker din webbplats.

Grundläggande, rekommenderade och avancerade installationskoder

Facebook ger dig möjligheter att optimera händelsekoderna. Du kan installera pixeln som den är eller lägga till egna parametrar.

Hur skapar och installerar jag Facebook Pixel?

Nu när du vet vad pixeln är, är du redo att installera den och börja använda den strategiskt. Öppna Facebook Ads Manager och klicka på den övre menyknappen (med de tre raderna på) och välj Pixlar i kolumnen Mät och rapportera. (Alternativt, gå direkt till pixelsidan.)

Facebook business manager

På nästa sida klickar du på ”Skapa en pixel” för att starta processen.  Välj ett namn till din pixel och klicka sedan på ”skapa”. 

Skapa facebook pixel

Installera Facebook Pixel

Nu måste du välja ett alternativ för att installera din pixelkod. Du kan använda ett Tag Manager-plugin för att installera pixeln om du använder en tredje parts webbplats som stöder denna typ av integration (tex WordPress). Eller så kan du kopiera och klistra in pixelkoden manuellt. Om du inte känner dig bekväm med att konfigurera pixeln själv, har du möjlighet att maila koden till en webbutvecklare eller pålitlig vän.

Om du valde det manuellt alternativet, kopiera och klistra in koden, ser du sidan ”Install Pixel”. Klicka i kodrutan för att kopiera koden till ditt urklipp. Nu behöver du klistra in pixelkoden längst ned i avsnittet för sidhuvudet, precis ovanför taggen. Facebooks pixelkod kan läggas till över eller under befintliga spårningstaggar (exempelvis Google Analytics) i webbplatsens sidhuvud. Om du inte är säker på hur du ska göra det, kanske ditt webbhotell kan hjälpa dig.

Installera Facebook Event kod

Klicka på ”Fortsätt” för att få ett annat kodstycke som du installerar på specifika webbsidor i syfte att spåra åtgärder som tagits på de här sidorna. Som tidigare nämnts tillåter händelsekoder dig att skapa mycket riktade annonser och lära dig mer om din målgrupp.

Bestäm vilken händelsekod du vill spåra. Om du väljer ”Slutför registrering” kan du till exempel lägga till värdet för varje slutförd registrering i syfte att spåra specifika sidor och skapa riktade annonser i framtiden.

Välj händelsekoden du vill spåra och klicka i kodrutan för att kopiera den. Placera sedan händelsekoden på relevanta sidor på din webbplats.

Facebook pixel event kod installation

Klicka på ”klar” för att gå till nästa steg.

Det sista steget är att testa pixelstatusen. Gå till din Annonshanterare och välj ”Pixlar”. Om pixelstatusen lyser grönt och det står ”Aktiv” är pixeln korrekt installerad. Det kan ta upp till 20 minuter för statusen att uppdateras.

Installera Facebook Event kod

Klicka på ”Fortsätt” för att få ett annat kodstycke som du installerar på specifika webbsidor i syfte att spåra åtgärder som tagits på de här sidorna. Som tidigare nämnts tillåter händelsekoder dig att skapa mycket riktade annonser och lära dig mer om din målgrupp.

Bestäm vilken händelsekod du vill spåra. Om du väljer ”Slutför registrering” kan du till exempel lägga till värdet för varje slutförd registrering för att spåra specifika sidor och skapa riktade annonser i framtiden.

Välj händelsekoden du vill spåra och klicka i kodrutan för att kopiera den. Placera sedan händelsekoden på relevanta sidor på din webbplats.

Hur förbättrar Pixeln din annonsinriktning

Målet med Facebook pixeln är att hjälpa dig att förstå mer om de användare som engagerar sig med ditt innehåll. Du kan använda denna värdefulla information för att skapa produkter och innehåll som din målgrupp uppskattar mer.

Det är också värdefullt för inriktningen på dina Facebook annonser. Du kan rikta dig till personer som landat på en viss sida på din webbplats (som ett blogginlägg). Med hjälp av pixeln kan du både retargeta personer som besökt vissa delar av din webbplats men som inte konverterat, och utesluta personer som redan utfört den åtgärden du vill se.

Pixeln kan hjälpa dig att möta ett antal specifika mål för ditt företag. Här är några exempel på hur du kan använda den.

Använd Facebook Pixel för att generera leads

Facebook annonser används ofta av företag för att generera leads. Om du till exempel erbjuder något kostnadsfritt, som ett kalkylblad eller en checklista, kan du köra en Facebook-annonskampanj för att leverera det erbjudandet till en målgrupp.

Pixeln kommer att spåra alla som landar på sidan för erbjudandet / landningssidan. Om de laddar ned den fria resursen, blir de omdirigerade till en tacksida.

landningssida

Antag att du vill rikta en annan annons till en anpassad målgrupp som klickat sig till landningssidan, men som inte tagit del av erbjudandet. För att göra det, ställ in annonsen så den visas för personer som landat på sidan men inte landat på tacksidan.

Du skapar anpassade målgrupper i Annonshanteraren. Bestäm en strategi för hur du genererar nya leads och använd pixeln för att spåra dina specifika mål.

Använd köphändelsekoden för att spåra kampanjresultat.

Installera köp-koden på webbsidan där inköp sker så att du kan analysera budgetar för specifika kampanjer.

Anta att du t.ex. skapar en Facebook annons för att driva trafik till en registreringssida för webbinarie. Använd pixeln för att spåra alla inköp från webbseminariet och jämför med summan av dina Facebook annonsutgifter för att analysera kampanjens utdelning.

Sammanfattning

Facebook pixeln är ett mycket kraftfullt verktyg och genom att utveckla en strategi för att möta specifika affärsmål kommer du att förstå hur du ska engagera dig med nuvarande kunder och hitta nya leads.

Även om du inte har planer på att annonsera direkt, kan du installera Facebook pixeln för att ta reda på hur människor engagerar sig med innehållet på din webbplats. Installera baspixelkoden på din webbplats, så kan Facebook omedelbart börja spåra.

Har du några övriga tankar? Hur använder du Facebook pixeln för att skapa nya leads för ditt företag? Berätta gärna det i kommentarerna nedan.

Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link