Skip to main content

Bloggar har länge varit ett uppburet verktyg för människor att dela sina tankar, känslor och erfarenheter publikt. Inom SEO-aspekten är detta inget undantag – bloggar och texter är ett ypperligt sätt att bjuda besökaren på matnyttig information, samtidigt som Google premierar informativt innehåll. 

Att starta en blogg på sin hemsida kan tyckas vara en resurs- och tidskrävande uppgift. Absolut, det ligger någon sanning i det där. Men de SEO-relaterade frukterna som finns att skörda framgent kommer vara värda slitet.

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering (SEO) – som på engelska står för Search Engine Optimization – omfattar allt arbete som görs på webbplatsen i syfte att ranka högre i resultaten hos sökmotorer. Google är den största sökmotorn med 55 miljoner sökningar om dagen bara i Sverige, varför allt fler företag vill synas på plattformen. 

Genom att synas på Google på rätt sätt, och med en hög placering i sökresultaten relaterade till den produkt eller tjänst ni erbjuder, genereras mer organisk trafik till webbplatsen, vilket i sin tur kan erhålla er fler nya kunder. Således är Google en mycket lönsam kanal för er marknadsföring, för vilken sökmotoroptimering utgör ett viktigt verktyg. 

Bloggens SEO-främjande roll

Bloggar och andra typer av informativa texter är bra för SEO eftersom det skapar innehåll som är relevant för användare och sökmotorer. Det kan öka trafiken till er webbplats genom att attrahera användare och ge dem värdefull information. Det kan också öka anslutningar till webbplatsen genom att andra webbplatser länkar till innehållet. Dessutom kan det hjälpa till att öka sökmotorns förtroende för webbplatsen, eftersom kontinuerlig textproduktion påvisar att den regelbundet uppdateras med relevant och unikt innehåll. 

Se till att anpassa er blogg efter, och fyll den med, relevanta sökord och sökfraser. Ni vill att innehållet i texterna ska vara symptomatiskt för de produkter eller tjänster som erbjuds.  

Så driver ni mer trafik till bloggen

Att starta en blogg är första steget, men att ständigt driva mer trafik till bloggen är avgörande för att utöka er publik och öka er synlighet online. Det finns många sätt att öka trafiken till er blogg, och det är viktigt att hitta de strategier som fungerar bäst för verksamhet och den publik ni vill möta. Här är några tips på hur ni får mer trafik till er blogg. 

Optimera er blogg för SEO 

Sökmotoroptimering (SEO) är metoden att optimera er blogg för sökmotorer. Det betyder att ni använder sökord och fraser i bloggen som gör det mer troligt att den visas högst upp i sökmotorernas resultat. För att optimera bloggen för SEO ska ni se till att inkludera sökord i titeln och metabeskrivningen såväl som i hela blogginläggets brödtext. 

Dela blogginnehåll på sociala medier 

Att dela er  blogg på sociala medier är ett bra sätt att nå en bredare publik. Sociala medieplattformar som Facebook, Twitter och Instagram är behändiga när det kommer till att få kontakt med potentiella läsare och marknadsföra innehållet. Se till att använda relevanta hashtags och dela era blogginlägg regelbundet för att bibehålla läsarnas intresse och engagemang. 

Gästbloggare

Gästbloggning är handlingen att skriva inlägg för andra webbplatser eller bloggar i er nisch. Detta gör att ni kan nå nya målgrupper, öka synligheten och få backlinks till er nystartade blogg. Leta efter bloggar som har en liknande målgrupp som er och approchera dem i syfte att få till ett samarbete. 

Skapa en e-postlista 

Att skapa en e-postlista kan hjälpa er att hålla kontakten med läsare och marknadsföra bloggen via automatiserade utskick. Det är ett bra sätt att informera era prenumeranter om nya inlägg och upplysa dem om kommande evenemang eller kampanjer. 

Använd betald reklam 

Betald annonsering kan vara ett bra sätt att snabbt få mer trafik till er blogg. Plattformar som Google Ads och Facebook Ads riktar in er på specifika målgrupper och marknadsföra er blogg till en bredare publik. Men glöm inte att det är den organiskt tillkämpade trafiken som är att värdera högst. 

Slutsats

Att starta och underhålla en framgångsrik blogg kräver tid och ansträngning, men det kan vara ett väldigt stimulerande projekt. Att välja ett ämne, välja en plattform, anpassa bloggen, skriva och publicera inlägg samt marknadsföra – det är några viktiga steg i denna process. 

För att optimera er blogg bör ni fokusera på att använda en ren och enkel layout i kombination med högkvalitativa bilder, konsekventa färger och typsnitt. Se dessutom till att regelbundet uppdatera och underhålla bloggen.  

Genom att strukturera er blogg väl förenklar ni för läsarna att hitta den information de behöver. De kan navigera på er webbplats på ett behändigt sätt – vilket leder till ökad användarvänlighet. 

För att öka trafiken till er blogg – optimera den för SEO, dela den på sociala medier, nyttja gästbloggare, kommentera andra bloggar, skapa en e-postlista och använd betald reklam. 

Med hjälp av dessa tips kan ni få ut det mesta av blogginnehållet som producerar och optimera er SEO. 

Joel Ask

Som SEO Content Manager på Buzzlemedia är mitt primära ansvar att utveckla och implementera effektiva innehållsstrategier för att öka webbplatsens synlighet, trafik och konverteringar. Jag kombinerar kreativitet, teknisk expertis och analytiska färdigheter för att skapa engagerande och optimerat innehåll som svarar på användarnas behov och förbättrar organiska sökresultat.