Skip to main content

Små företag har mycket att vinna på SEO. Det är ingen överdrift att påstå att de företag som inte använder sig av SEO har det betydligt tuffare än de företag som investerar i SEO-marknadsföring.

SEO bjuder på ett stort antal fördelar för småföretagare och det är just detta vi ska titta närmare på i den här artikeln.

10 fördelar med SEO för små verksamheter

Här följer en sammanfattning av fördelar med SEO:

  • Med hjälp av SEO kan ni skapa en bättre och mer användarvänlig webbsida
  • Hitta nya kunder och få ökad tillväxt
  • Upptäck nya marknader
  • Förbättra er konverteringsgrad
  • Bygg upp er varumärkeskännedom genom bättre rankning
  • Skaffa er en hängiven skara besökare med hjälp av e-postmarknadsföring
  • Håll er uppdaterad om det senaste inom SEO
  • Ta er förbi konkurrensen
  • Håll öppet er verksamhet dygnet runt
  • SEO är bra för marknadsföring på sociala medier

#1 – Med hjälp av SEO kan ni skapa en bättre och mer användarvänlig webbsida

För de som nyligen startat en verksamhet kan SEO bidra till att göra hemsidan bättre, snabbare och mer användarvänlig.

Sitt namn till trots handlar sökmotoroptimering inte bara om sökmotorer utan minst lika mycket om användaren.

När ni har nöjda användare, då är även sökmotorerna nöjda. Genom en bra on-page-teknik kan ni förbättra användarupplevelsen och detta med i sin tur ett stort antal fördelar både på kort och lång sikt.

#2 – Hitta nya kunder och få ökad tillväxt

Att ni överhuvudtaget har en hemsida beror till mångt och mycket på att ni vill öka er kundkrets och också skapa variation i den.

Det är ett faktum att företag med egna webbsidor växer dubbelt så snabbt som företag som saknar webbsidor.

Med hjälp av SEO rankas ni bättre på sökmotorernas sidor och det innebär fler målinriktade besök och i slutändan fler kunder.

#3 – Upptäck nya marknader

Internet är definitivt en av de snabbast växande marknaderna i världsekonomin, men den är inte ensam.

Men en effektiv SEO-strategi kan ni upptäcka nya marknader och utforska fler handelsområden.

Sociala medier och mobila marknadsplatser kan ta ert besökarantal till helt nya nivåer genom att ni förbättrar er SEO.

#4 –Förbättra er konverteringsgrad

En SEO-optimerad webbsida är snabb, användarvänlig och kompatibel med mobiler och surfplattor.

Det i sin tur leder till mer konverteringar, detta för att de besökare ni får till er sida är mer benägna att omvandlas till kunder, prenumeranter och återkommande besökare.

Det är knappast förvånande att ROI för SEO är högre än för Pay-per-click eller andra digitala marknadsföringskanaler.

#5 – Bygg upp er varumärkeskännedom genom bättre rankning

En av de mindre synliga fördelarna med att hamna högt upp i sökresultaten i SERP är att det ökar er varumärkeskännedom.

Användare litar i högre grad på varumärken som kommer högt upp i sökresultaten snarare än sådana märken som hamnar långt nedanför.

Mindre företag som behöver bygga upp sin varumärkeskännedom (antingen lokalt eller för att växa i resten av landet) måste verkligen sats på SEO för att få topplaceringar för de ord och fraser som har med deras verksamhet att göra.

#6 – Skaffa er en hängiven skara besökare med hjälp av e-postmarknadsföring

En bra strategi för er SEO innebär ökad trafik och ett utmärkt sätt att bygga upp en skara hängivna besökare är genom e-postmarknadsföring.

E-postmarknadsföring fanns redan före sociala medier och är fortfarande en viktig källa till att få besökare och intäkter.

Faktum är att många framgångsrika bloggare hävdar att den största delen av deras pengar kommer från deras e-postlistor och inte från sociala medier eller liknande.

Samtidigt som ni jobbar med er SEO bör ni också erbjuda era användare ett enkelt sätt att prenumerera på ert nyhetsbrev. Det är ett fantastiskt bra sätt att få så mycket ut som möjligt av det arbete ni lagt ner på er SEO.

#7 – Håll er uppdaterade om det senaste inom SEO

Sökmotormarknadsföring är en av de branscher som förändras snabbast i världen. Regler och förfarande för SEO förändras ständigt och om ni vill bibehålla era SEO-rankningar och er trafik gäller det att ni hänger med i utvecklingen och vet vad som händer på området.

Det finns två sätt att göra detta:

För det första: Häng med i de förändringarna som hela tiden sker inom SEO och genomför de nödvändiga förändringar på er hemsida för att hålla er till de nya normerna.

Ni måste inte vara en SEO-expert men ni behöver hålla er informerad och vara villig att vidta åtgärder.

För det andra: Anlita ett pålitligt SEO-företag. Det ingår i deras jobb att ge er tips och råd kring de nya utvecklar som sker så att ni inte missar några möjligheter.

#8 – Ta er förbi konkurrenterna

Säg att vi har två företag inom samma nisch, de säljer liknande produkter till ungefär samma priser. En av dem har en sökoptimerad hemsida och den andra finns visserligen på nätet med har inte brytt sig om någon SEO.

Med tanke på detta, vem tror ni lyckas bäst av dem? Vilket av företagen skaffar sig mer kunder från lokal SEO och vilket företag kommer växa snabbast?

Underskatta inte den enorma betydelsen hos sökmotorer och SEO, och glöm inte att om era konkurrenter jobbar med SEO och marknadsföring på sociala medier, då måste ni också göra det.

Och om de inte sysslar med något alls av detta – då har ni alla chanser i världen att kliva upp på scenen och verkligen synas och därmed hamna långt före dem i konkurrensen.

#9 – Håll er verksamhet öppen dygnet runt

En verksamhet som får organisk trafik är som en butik som håller öppet dygnet runt, veckans alla dagar. Det är det magiska med internet och SEO.

Investera tid och pengar på att få er hemsida att hamna högst upp i SERP och vinn nya kunder även efter stängningsdags!

#10 – SEO är bra för marknadsföring på sociala medier

En hemsida som rankar högt syns också mer på sociala medier. Förhållandet mellan SEO och sociala medier går åt båda håll.

Att vara populär på sociala medier är bra för SEO och SEO gör er mer synlig på sociala medier.

Kort sagt, det är troligare att användarna trycker på GILLA för en sida som ligger högst upp bland sökresultaten än en sida som inte rankar bra.

Ökar besökarnas engagemang – och köpintresse

Sökmotoroptimering kan bidra till att förbättra användarupplevelsen på er webbplats och öka engagemanget. Genom att till exempel optimera titlar och metabeskrivningar kan ni se till att människor lockas in och vill stanna kvar på er webbplats.

SEO hjälper dessutom till att se till att innehållet är organiserat på rätt sätt så att besökarna snabbt kan hitta det de söker. Detta gör att de stannar längre på er webbplats och ökar sannolikheten för att de utnyttjar de tjänster eller produkter ni erbjuder.

Genom att optimera er webbplats för SEO kan ni förbättra användarnas engagemang och se till att de spenderar mer tid på er webbplats. På så sätt kan ni se till att ni får ut det mesta av ert småföretags webbplats.

Slutsats

Drömmer ni om att expandera er verksamhet, så är sökmotoroptimering det rätta verktyget att ta till.

I dagens digitaliserade samvaro är SEO en hygienfaktor för alla företag – små som stora – för att vara relevanta. Det är viktigt för att se till att potentiella kunder ser er webbplats, öka försäljningen och säkerställa långsiktig framgång. Tålamod är dock viktigt. SEO är ingen snabb lösning, utan tar tid – men resultaten är värda det på lång sikt.

Driver ni ett litet företag? Då vet ni också vikten av att lägga sina resurser på rätt segment.

Buzzlemedia är en SEO-byrå som banat väg för både stora och små företag. Söker ni nya möjligheter att växa. Tveka inte att kontakta oss för rådgivning.