Skip to main content

Ta steget mot digital exellens

Oavsett om du planerar en digital omstart, vill skala upp din verksamhet eller möta nya utmaningar, har vi expertisen du behöver. Låt oss diskutera hur vi kan driva din digitala framgång.

Ni har alltså bestämt er för att lägga tid och kraft på innehållsmarknadsföring. Ni bloggar regelbundet, ni har haft några webbseminarier och ni sprider innehåll via flera olika kanaler.

Men ni kanske stöter på ständiga problem? Det går dåligt. Besökarna sviker och bloggen, e-böckerna och webbseminarierna verkar inte göra någon särskild nytta.

Ni känner lite lätt panik. Fungerar det alltså inte med innehållsmarknadsföring? Borde ni kanske sluta slänga bort pengar på en idiotisk blogg? Varför ser det så enkelt ut med HubSpot? Vad vet de som inte jag vet?

Enligt min erfarenhet misslyckas innehållsmarknadsföring varken för att innehållet är dåligt skrivet eller för att bilderna liknar stockfoton från början av 2000-talet, utan snarare för att de ämnen ni bloggar är irrelevanta –  för er målgrupp, ert företag eller både och.

I det här blogginlägget ska jag dela med mig av några tips på hur ni väljer rätt ämnen för er innehållsmarknadsföring. Ämnen som inte bara påverkar er marknadsföring utan även er  verksamhet.

Då kör vi igång.

Varför det är viktigt att välja rätt ämne

Content Marketing Institute ger följande definition av innehållsmarknadsföring:

”Innehållsmarknadsföring är en strategisk marknadsföringsmetod som fokuserar på att skapa och förmedla värdefullt, relevant och enhetligt innehåll för att locka till sig och bibehålla en tydligt fastställd målgrupp – och i slutändan skapa lönsamma kundaktiviteter.”

Om ni tänker på definitionerna i fetstil så ser ni att innehållsmarknadsföring handlar om två saker – ert företag och kunderna eller målgruppen. Det innebär att de ämnen som ni väljer att blogga om eller skapa innehåll kring måste gagna båda parter.

venndiagram

Venndiagram för innehållsmarknadsföring. Er innehållsmarknadsföring bör gagna både ert företag och er målgrupp.

Att fokusera enbart på ämnen som har med ert företag att göra kan skrämma bort kunderna. Det kan kännas alltför säljande, ovidkommande eller helt enkelt bara tråkigt. Tänk er att blogginlägg ska vara ungefär i stil med ”Varför [fyll i företag] är det bästa alternativet för [fyll i ett problem]”.

Att enbart skapa innehåll om sådant som tilltalar er målgrupp är inte heller alltid det bästa – då sitter ni där med innehåll som de tycker om att läsa men som egentligen inte gör någon nytta för de mål ni satt upp. Om er målgrupp älskar hundar, och ni säljer traktorer – det innebär inte att ni hela tiden måste skriva om hundar.

Så det ni först och främst behöver är ämnen som passar in i mitten av Venndiagrammet. Och så här gör ni för att hitta dem.

Hitta bra ämnen för ert innehåll

Anledningen till att företag tillämpar innehållsmarknadsföring är inte (förhoppningsvis) för att det är trendigt utan för att det faktiskt ger resultat för deras verksamhet. Innehåll kan lösa en massa olika problem och genom att ni fastställer vilket slutmål ni har för det (det vill säga, var innehållet kommer in i er övergripande strategi) kan ni begränsa era ämnen.

Några frågor ni bör ställa er är:

  • Behöver vi öka försäljning/leads/medvetenhet för någon specifik del av vår verksamhet? Hur kan vi bli hjälpta av innehåll?
  • Var ska vår verksamhet lägga energin på under det kommande året? Vad gäller för de kommande fem åren?
  • Vad är vårt företag expert på?
  • Vilka ämnen är vi som organisation särskilt lämpade att skriva om?

De två senare frågorna handlar särskilt om att skriva om sådant ni känner till. Detta är inte bara betydelsefullt för ert företag (återigen, ni bör skriva för att gynna de tjänster eller produkter som ni faktiskt tillhandahåller) eller ens för er målgrupp (att skriva om saker ni inte kan något om blir bara förvirrande för folk) utan också för sökmotorerna.

e.a.t

Grafik för att förklara Googles E.A.T. och Y.M.Y.L.

Med tanke på den allt större mängden skräppost och falska nyheter vill Google visa användarna innehåll som de kan lita på. Därför har de tagit fram ett par roliga akronymer – Y.M.Y.L och E.A.T. Dessa här står för  ”Your Money or Your Life” (Pengarna eller Livet) respektive ”Expertis, Auktoritet och Trovärdighet”.

Moz ger en bra förklaring på E.A.T., men för att ta det kort: Google vill att ni skriver om sådant som ert företag är lämpat att skriva om. Jag skriver under på det rådet.

Hitta bra ämnen för er publik

Enligt Venndiagrammet för innehållsmarknadsföring behöver ni också titta på ämnen som är gynnsamma för er företagsutveckling ur användarnas synvinkel. Om ni är osäker här, tänk på vad er målgrupp kan bli hjälpt av. Det kan ni göra genom att ställa er frågor som:

  • Vad bryr sig mina användare om? Vad driver dem?
  • Vad kring min produkt, tjänst eller bransch gör dem förvirrade?
  • Vilka sorts problem försöker de lösa?
  • Vilka ömma punkter har de? Vad känner de sig frustrerade över?
  • Varför tycker de om min produkt eller tjänst?

Nu när ni fått hjulet att snurra är det dags att gå in lite djupare på det här med ämnen.

Undersök ämnen för er innehållsmarknadsföring

När ni tänkt ut ämnen som har med era verksamhetsmål att göra och allt det ni vet om er målgrupp kan ni fylla på listan med ytterligare idéer genom att ta hjälp av externa källor – medarbetare, konkurrenter och analysverktyg.

Fråga de personer som står närmast kunderna

Det enklaste sättet att avslöja era kunders svaga punkter och tankesätt? Prata med dem. Och om ni har möjlighet, fråga de personer som står närmast dem.

Beroende på organisation kan det vara kundtjänsten, teamet för kundframgångar, säljavdelningen med flera. Som marknadsförare får ni inte dra er undan från de personer på ert företag som dagligen står i kontakt med era kunder. Den information de sitter på är guld värd.

Om de till exempel ständigt får höra på kundtjänsten att kunderna har problem med x, y eller z, se om ni skulle kunna skapa innehåll som hjälper dem lösa de här problemen. På så sätt hjälper ni inte bara era kunder, ni hjälper också era potentiella kunder (de som inte hört av sig till kundtjänsten) med att börja fundera på att handla av er. Och inte att förglömma, innehåller avlastar också kundtjänsten eftersom färre kunder behöver ringa och ställa frågor.

Vilket är en ”win-win-situation”.

Ta en titt på era konkurrenter

En annan skattkista när det kommer till att hitta ämnen och idéer är att helt enkelt ta en titt på vad era konkurrenter skriver om. Eller kanske ännu hellre – vad de inte skriver om. Ja, ni kommer garanterat hitta innehåll som ni båda har, men det är mycket möjligt att ni också kommer på vad era konkurrenter saknar, och de luckorna kan ni enkelt fylla igen.

Använd era analysverktyg

I så gott som alla SEO-verktyg – själva använder vi SERanking och Ahrefs – kan ni undersöka både innehåll och konkurrenter. För sociala medier kan BuzzSumo fungera bra om ni analyserar större företag.

Om ni har en mindre budget är AnswerThePublic ett bra alternativ för att få idéer till olika delar av innehållet, särskilt om ni vill ha olika infallsvinklar på ett och samma ämne.

Och slutligen har vi också Search Console som upplyser er om vilka sökord som redan lockar besökare till er sida samt Google Trends där ni kan ser vilka sökord som är på populära på söksidor.

Var sökord kommer in i bilden?

Innehåll kan ha en mängd olika funktioner. En av de viktigaste är dock att skapa organisk trafik till er sida.

För att ett innehåll ska skapa organisk trafik till er hemsida måste ni lägga tid och kraft på sökordsanalyser. Vissa föredrar att börja med sökordsundersökningar och sedan välja ut vilka av dessa de ska ta fram innehåll för. Personligen tycker jag det är lättare att göra tvärtom, att göra undersökningar kring ämnen först och därefter köra sökorden därifrån i mina analysverktyg.

Oavsett vilket, såvida ni inte har en budget för att marknadsföra ert innehåll genom betalda kanaler eller om ni har samlat på er många e-postadresser, bör ni se till att de ämnen ni skriver om har en viss sökvolym bakom sig. På så sätt kan ni börja generera organisk trafik till er blogg.

Det handlar om djup, inte bredd

Det sista jag tänkte nämna om innehållsskapande och bloggande är – såvida ni inte har en stor publikation (fast om ni har det läser ni antagligen inte det här blogginlägget) – att ni hellre bör skriva djupgående och kvalitativt om ett fåtal ämnen snarare än att skriva lite om många ämnen.

Här ovan visas ett diagram som ursprungligen publicerades av animalz och som förklarar det biblioteksmässiga respektive publikationsmässiga tillvägagångssättet när det gäller innehållsskapande.

Anledningen till det här är enkel – de flesta användare som läser er blogg gör det för att hitta svar på hur de löser ett problem. Och med bibliotekssättet kan ni se till att ta upp de viktigaste ämnena kring ert företag för användare i alla skeden av köparresan.

Därmed kan ni vara säker på att erbjuda användbara, djupgående material i stället för att skriva ytligt innehåll om allt och inget.

Perfekt balanserat, så som allt bör vara

I innehållsmarknadsföring kan de ämnen ni väljer antingen hjälpa eller stjälpa er. Om ni bara skriver utifrån ert eget företag riskerar era texter att bli ett enda långt säljsnack som dessutom känns kletigt. Om ni däremot bara skriver för att roa er målgrupp är risken att ert innehåll inte blir relevant.

Försök att hitta rätta balans mellan vad ert företag behöver och vad er målgrupp vill ha (sådant uppskattas dessutom av sökmotorer) så kommer er succé bli given.

Lycka till!