Skip to main content

Du har alltså bestämt dig för att lägga tid och kraft på innehållsmarknadsföring. Du bloggar regelbundet, du har haft några webbseminarier och du sprider innehåll via flera olika kanaler.

Men du kanske stöter på ständiga problem? Det går dåligt. Besökarna sviker och bloggen, e-böckerna och webbseminarierna verkar inte göra någon särskild nytta.

Du känner lite lätt panik. Fungerar det alltså inte med innehållsmarknadsföring? Borde du kanske sluta slänga bort pengar på en idiotisk blogg? Varför ser det så enkelt ut med HubSpot? Vad vet de som inte jag vet?

Enligt min erfarenhet misslyckas innehållsmarknadsföring varken för att innehållet är dåligt skrivet eller för att bilderna liknar stockfoton från början av 2000-talet, utan snarare för att de ämnen du bloggar är irrelevanta –  för din målgrupp, ditt företag eller både och.

I det här blogginlägget ska jag dela med mig av några tips på hur du väljer rätt ämnen för din innehållsmarknadsföring. Ämnen som inte bara påverkar din marknadsföring utan även din verksamhet.

Då kör vi igång.

Varför det är viktigt att välja rätt ämne

Content Marketing Institute ger följande definition av innehållsmarknadsföring:

”Innehållsmarknadsföring är en strategisk marknadsföringsmetod som fokuserar på att skapa och förmedla värdefullt, relevant och enhetligt innehåll för att locka till sig och bibehålla en tydligt fastställd målgrupp – och i slutändan skapa lönsamma kundaktiviteter.”

Om du tänker på definitionerna i fetstil så ser du att innehållsmarknadsföring handlar om två saker – ditt företag och kunderna eller målgruppen. Det innebär att de ämnen som du väljer att blogga om eller skapa innehåll kring måste gagna båda parter.

venndiagram

Venndiagram för innehållsmarknadsföring. Din innehållsmarknadsföring bör gagna både ditt företag och din målgrupp.

Att fokusera enbart på ämnen som har med ditt företag att göra kan skrämma bort kunderna. Det kan kännas alltför säljande, ovidkommande eller helt enkelt bara tråkigt. Tänk dig att blogginlägg ska vara ungefär i stil med ”Varför [fyll i företag] är det bästa alternativet för [fyll i ett problem]”.

Att enbart skapa innehåll om sådant som tilltalar din målgrupp är inte heller alltid det bästa – då sitter du där med innehåll som de tycker om att läsa men som egentligen inte gör någon nytta för de mål du satt upp. Om din målgrupp älskar hundar, och du säljer traktorer – det innebär inte att du hela tiden måste skriva om hundar.

Så det du först och främst behöver är ämnen som passar in i mitten av Venndiagrammet. Och så här gör du för att hitta dem.

Hitta bra ämnen för ditt innehåll

Anledningen till att företag tillämpar innehållsmarknadsföring är inte (förhoppningsvis) för att det är trendigt utan för att det faktiskt ger resultat för deras verksamhet. Innehåll kan lösa en massa olika problem och genom att du fastställer vilket slutmål du har för det (det vill säga, var innehållet kommer in i din övergripande strategi) kan du begränsa dina ämnen.

Några frågor du bör ställa dig är:

  • Behöver vi öka försäljning/leads/medvetenhet för någon specifik del av vår verksamhet? Hur kan vi bli hjälpta av innehåll?
  • Var ska vår verksamhet lägga energin på under det kommande året? Vad gäller för de kommande fem åren?
  • Vad är vårt företag expert på?
  • Vilka ämnen är vi som organisation särskilt lämpade att skriva om?

De två senare frågorna handlar särskilt om att skriva om sådant du känner till. Detta är inte bara betydelsefullt för ditt företag (återigen, du bör skriva för att gynna de tjänster eller produkter som du faktiskt tillhandahåller) eller ens för din målgrupp (att skriva om saker du inte kan något om blir bara förvirrande för folk) utan också för sökmotorerna.

e.a.t

Grafik för att förklara Googles E.A.T. och Y.M.Y.L.

Med tanke på den allt större mängden skräppost och falska nyheter vill Google visa användarna innehåll som de kan lita på. Därför har de tagit fram ett par roliga akronymer – Y.M.Y.L och E.A.T. Dessa här står för  ”Your Money or Your Life” (Pengarna eller Livet) respektive ”Expertis, Auktoritet och Trovärdighet”.

Moz ger en bra förklaring på E.A.T., men för att ta det kort: Google vill att du skriver om sådant som ditt företag är lämpat att skriva om. Jag skriver under på det rådet.

Hitta bra ämnen för din publik

Enligt Venndiagrammet för innehållsmarknadsföring behöver du också titta på ämnen som är gynnsamma för din företagsutveckling ur användarnas synvinkel. Om du är osäker här, tänk på vad din målgrupp kan bli hjälpt av. Det kan du göra genom att ställa dig frågor som:

  • Vad bryr sig mina användare om? Vad driver dem?
  • Vad kring min produkt, tjänst eller bransch gör dem förvirrade?
  • Vilka sorts problem försöker de lösa?
  • Vilka ömma punkter har de? Vad känner de sig frustrerade över?
  • Varför tycker de om min produkt eller tjänst?

Nu när du fått hjulet att snurra är det dags att gå in lite djupare på det här med ämnen.

Undersök ämnen för din innehållsmarknadsföring

När du tänkt ut ämnen som har med dina verksamhetsmål att göra och allt det du vet om din målgrupp kan du fylla på listan med ytterligare idéer genom att ta hjälp av externa källor – medarbetare, konkurrenter och analysverktyg.

Fråga de personer som står närmast kunderna

Det enklaste sättet att avslöja dina kunders svaga punkter och tankesätt? Prata med dem. Och om du har möjlighet, fråga de personer som står närmast dem.

Beroende på organisation kan det vara kundtjänsten, teamet för kundframgångar, säljavdelningen med flera. Som marknadsförare får du inte dra dig undan från de personer på ditt företag som dagligen står i kontakt med dina kunder. Den information de sitter på är guld värd.

Om de till exempel ständigt får höra på kundtjänsten att kunderna har problem med x, y eller z, se om du skulle kunna skapa innehåll som hjälper dem lösa de här problemen. På så sätt hjälper du inte bara dina kunder, du hjälper också dina potentiella kunder (de som inte hört av sig till kundtjänsten) med att börja fundera på att handla av dig. Och inte att förglömma, innehåller avlastar också kundtjänsten eftersom färre kunder behöver ringa och ställa frågor.

Vilket är en win-win-situation.

Ta en titt på dina konkurrenter

En annan skattkista när det kommer till att hitta ämnen och idéer är att helt enkelt ta en titt på vad dina konkurrenter skriver om. Eller kanske ännu hellre – vad de inte skriver om. Ja, du kommer garanterat hitta innehåll som ni båda har, men det är mycket möjligt att du också kommer på vad dina konkurrenter saknar, och de luckorna kan du enkelt fylla igen.

Använd dina analysverktyg

I så gott som alla SEO-verktyg – själva använder vi Moz och SEMrush – kan du undersöka både innehåll och konkurrenter. För sociala medier kan BuzzSumo fungera bra om du analyserar större företag.

Om du har en mindre budget är AnswerThePublic ett bra alternativ för att få idéer till olika delar av innehållet, särskilt om du vill ha olika infallsvinklar på ett och samma ämne.

Och slutligen har vi också Search Console som upplyser dig om vilka sökord som redan lockar besökare till din sida samt Google Trends där du kan ser vilka sökord som är på populära på söksidor.

Var sökord kommer in i bilden?

Innehåll kan ha en mängd olika funktioner. En av de viktigaste är dock att skapa organisk trafik till din sida.

För att ett innehåll ska skapa organisk trafik till din hemsida måste du lägga tid och kraft på sökordsanalyser. Vissa föredrar att börja med sökordsundersökningar och sedan välja ut vilka av dessa de ska ta fram innehåll för. Personligen tycker jag det är lättare att göra tvärtom, att göra undersökningar kring ämnen först och därefter köra sökorden därifrån i mina analysverktyg.

Oavsett vilket, såvida du inte har en budget för att marknadsföra ditt innehåll genom betalda kanaler eller om du har samlat på dig många e-postadresser, bör du se till att de ämnen du skriver om har en viss sökvolym bakom sig. På så sätt kan du börja generera organisk trafik till din blogg.

Det handlar om djup, inte bredd

Det sista jag tänkte nämna om innehållsskapande och bloggande är – såvida du inte har en stor publikation (fast om du har det läser du antagligen inte det här blogginlägget) – att du hellre bör skriva djupgående och kvalitativt om ett fåtal ämnen snarare än att skriva lite om många ämnen.

Här ovan visas ett diagram som ursprungligen publicerades av animalz och som förklarar det biblioteksmässiga respektive publikationsmässiga tillvägagångssättet när det gäller innehållsskapande.

Anledningen till det här är enkel – de flesta användare som läser din blogg gör det för att hitta svar på hur de löser ett problem. Och med bibliotekssättet kan du se till att ta upp de viktigaste ämnena kring ditt företag för användare i alla skeden av köparresan.

Därmed kan du vara säker på att erbjuda användbara, djupgående material i stället för att skriva ytligt innehåll om allt och inget.

Perfekt balanserat, så som allt bör vara

I innehållsmarknadsföring kan de ämnen du väljer antingen hjälpa eller stjälpa dig. Om du bara skriver utifrån ditt eget företag riskerar dina texter att bli ett enda långt säljsnack som dessutom känns kletigt. Om du däremot bara skriver för att roa din målgrupp är risken att ditt innehåll inte blir relevant.

Försök att hitta rätta balans mellan vad ditt företag behöver och vad din målgrupp vill ha (sådant uppskattas dessutom av sökmotorer) så kommer din succé bli given.

Lycka till!

Innehållsmarknadsföring
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link