Skip to main content

Guiden skrevs ursprungligen 2020/08/29 och har numera uppdaterats för att vara relevant. 

Många av våra kunder som annonserar på Google ställer kloka frågor för att lära sig mer om vad de faktiskt betalar för. Det är era frågor som ligger bakom den här guiden.
Buzzlemedia är en ledande Google Ads-byrå som hjälper företag att få nya kunder från Google Ads genom detaljerade kampanjstrukturer, övertygande annonstexter och konverterande landningssidor.

Oavsett om du just kommer igång eller redan har en befintlig annonsering kan du kontakta oss för att boka ett strategimöte med en av våra experter, Vi avsätter 30 min och tittar på hur du kan:

 • Hitta nya kunder och öka försäljningen.
 • Optimera dina kampanjer för högre avkastning.
 • Marknadsföra och stärka ditt varumärke.
ANLITA EN GOOGLE ADS-BYRÅ

Hur du skapar effektiva Google Ads

Här är några av de många frågorna vi stöter på och som vi vill besvara med den här guiden:

 • ”Vad är Google Ads? Är det annorlunda än PPC?”
 • ”Är Google Ads rätt för mitt företag?”
 • ”Vilka är de olika typerna av Google annonser tillgängliga för mig?”
 • ”Vilka är de rookie-misstag som alla gör och hur undviker jag dem?”
 • ”Hur får jag ut mesta möjliga av min Google annonsbudget?”
 • ”Hur genererar vi mycket intäkter från våra Google Ads kampanjer?”

Vad är Google Ads?

Så du har börjat din resa i Googles annonsvärld. Lita på oss när vi säger att det är beroendeframkallande. Med tanke på hur ofta det finns en ny Google Ads-uppdatering kan det vara lite utmanande att hålla koll på vad som fungerar och vad som inte gör det.

Först och främst vill jag klargöra vad några begrepp innebär och därefter kan vi fördjupa oss i hur ditt företag kan annonsera på Google.

Det första vi måste göra är att definiera vad ”PPC” är – en term du kommer att höra mycket om i Google Ads-världen – och skapa en grundläggande förståelse för hur PPC-annonsering fungerar. PPC står för Pay-per-click, en modell för digital marknadsföring där annonsörer betalar en avgift varje gång en av deras annonser får ett klick.

Kortfattat är det ett sätt att köpa trafik och besök till din webbplats, snarare än att försöka ”tjäna” dessa besök organiskt med traditionell SEO eller socialt arbete.

För att gräva lite djupare är annonsering på sökmotorer (t.ex. Google) en av de mest populära varianterna av PPC-annonsering. Det gör det möjligt för marknadsförare (som du själv) att buda på en annonsplacering i en sökmotorns sponsrade länksektion när en användare söker efter termer och sökord relaterade till ett företags tjänster eller produkterbjudanden.

Google Ads

En fördel med PPC-annonser är att det är mycket lättare att driva trafik till en viss webbsida eller landningssida, jämfört med att optimera den och sedan hoppas på att nå den eftertraktade första sidan organiskt.

Ta till exempel den här guiden du läser just nu.

När vi har skrivit klart inlägget vill vi att fler användare ska läsa den, då kan vi överväga att buda på sökord som ”vad är google annonser?” eller ”vad är ppc?”. Om någon skulle använda dessa sökord när de söker på tex Google eller en annan sökmotor där vi har en annons, kan den här sidan dyka upp högst upp på sökresultatsidan.

Google Ads är världens mest populära PPC-annonseringssystem. För att belysa hur stort det är kan det jämföras med vad Coca-Cola är för digital annonsering. Sammanfattningsvis är Google Ads en go-to-annonseringslösning för alla som vill sälja något var som helst i världen.

Men det är inte bara det, Google AdWords som det tidigare kallats gör det möjligt för alla att få sin bit av kakan – om de är villiga att betala för det. Stora, små och lokala företag. Vem som helst kan annonsera på Google.

Så, hur fungerar det?

Vi kommer att täcka så mycket vi kan och uppdatera den här guiden löpande så den följer det senaste gällande Google annonsering.

Men för enkelhetens skull gör Google AdWords så att företag kan skapa annonser som visas på Googles sökmotor och andra platser inom Google-sfären. Annonser används, till största del, som en pay-per-click-modell där marknadsförare budar på sökord och betalar för varje klick som sker i en av deras annonser.

Varje gång en sökning sker, fylls Google poolen med annonsörer som budar på det specifika sökordet för Google annonser. Den väljer sedan en ”vinnare” som ska visas i annonsutrymmet på söksidan. ”Vinnarna” väljs utifrån några faktorer, såsom kvaliteten och relevansen för deras sökord och kampanjer samt det monetära värdet bakom annonsörens bud.

Självklart är det inte så enkelt som jag beskriver det, det finns flera faktorer som spelar in. För att vara mer specifik väljs vinnarna baserat på annonsörens Ad Rank. Ad Rank är ett värde som beräknas genom att multiplicera två viktiga faktorer – det högsta CPC-budet (det högsta en annonsör är villig att betala för varje klick) och deras ”quality score / kvalitetspoäng”, ett värde som Google beräknar baserat på din klickfrekvens, relevans och kvaliteten på sidan du skickar trafiken / klicken till.

Denna metod gör det möjligt för de vinnande annonsörerna att nå fler av sina potentiella kunder till en kostnad som passar in i deras totala annonseringsbudget. Med denna modell kan företag med mindre budgetar konkurrera om topp-placeringarna, ifall deras annonser bäst svarar på användarens fråga.

Det är en evig kamp där den bästa annonsen får svara på användarens fråga och vinner. Dessutom händer allt på en bråkdel av en sekund.

Är Google AdWords ett bra val för ditt företag?

Så länge som det har funnits PPC-annonsering har Google AdWords varit tänkt som ett bra sätt att få nya försäljningar och leads till ditt företag. Å andra sidan har det också jämförts med spel och det finns annonsörer som väljer bort Google Ads för att de anser att riskerna är för stora.

Alla som gör den resan du gör nu har hört talas om lika många misslyckanden som framgångar företag haft med Google Ads. Människor har förlorat pengar, haft kampanjer som misslyckats och budgetar som bara verkar ha försvunnit.

Det är definitivt sant att Google annonser kan jämföras med spel om man inte arbetar strategiskt. Du sätter dina egna pengar på spel (annonser) och hoppas att de pengar som spenderas omvandlas till intäkter för ditt företag.

Trots dessa negativa associationer är Google annonser relativt säkra. De kan också vara väldigt lukrativa. Faktum är att Google till och med går så långt som att säga att det i genomsnitt har en ROI på 1-2. Dvs spenderar du 10 kronor på Google Ads får du 20 kr tillbaka.

Är AdWords rätt för dig? Eftersom vi är en byrå som hanterar PPC-kampanjer är det enkla svaret att säga ja. Eftersom Google är den mest använda sökmotorn någonsin, innebär det att du kan nå alla målgrupper. Men det är inte alltid så simpelt som det låter.

Google annonser har förmågan att utan större svårigheter ”bränna genom” en annonsbudget. Samtidigt kan en bråkdel av budgeten leda till att försäljningsmålen uppnås i förtid. Vanliga egenskaper för ditt företag, industri, konkurrens, sökvolym och plats, spelar alla en roll. Men attribut som är specifika för ditt företag kommer också att spela roll. Variabler som lagkapacitet, annonsbudget och intern struktur kan alla avgöra om du ska annonsera i Google AdWords eller inte.

Dessutom kan Google annonser vara mycket tidskrävande. I själva verket kan det mycket väl ta dig några veckor innan ditt konto är klart och utrustat för framgång.

Detta är innan du tar hänsyn till alla dagliga och veckovisa uppgifter du behöver utföra, till exempel att skapa nya annonser, justera dina annonsutgifter, optimera din budget, analysera söktermer och lägga till fler sökord i dina kampanjer. Så om ditt marknadsföringsteam består av en person, där personen redan har flera hattar, kanske du inte har tid att hantera dina Google annonser med den nödvändiga mängden kärlek och omsorg.

Naturligtvis är Google annonser inte för alla – av olika skäl.

Men hur vet du om Google Ads är rätt för dig?

1. Diskutera din Google annonsbudget, tidsbegränsningar och produkterbjudanden

Det överlägset största hindret för att komma igång med Google annonser är din budget.

”Har jag råd att spendera mer pengar på marknadsföring / annonser? Kommer mina pengar att slösas bort?”

Det finns ett begrepp i psykologin som kallas ”förlustaversion”, som inom ekonomi och beslutsteori refererar till människors starka benägenhet att undvika förluster framför att skaffa sig vinster. Människor skulle hellre undvika en potentiell förlust än att riskera en motsvarande vinst.

För att avgöra vilka potentiella ”risker” det finns för dig kan du börja med att undersöka din bransch och lära dig vad din genomsnittliga kostnad per klick är. Sedan kan du jämföra dessa data med den aktuella eller standard konverteringsgraden som du har på din webbplats. Detta kommer att ge dig en bättre uppfattning om vad du troligtvis kommer att behöva spendera per månad och hur avkastningen på budgeten kommer att bli.

Det är en enkel kostnads-nyttoanalys som kan skapa tydlighet.

2. Gör sökordsundersökningar för att se din trafikpotential för Goolge Ads

Ett enkelt sätt att se om Google AdWords är rätt för ditt företag är att göra en sökordsanalys, det vill säga att se hur många som söker efter din produkt eller tjänst. Detta kan avgöra om Google Ads är värt för dig och ditt företag.

Om du tittar på söktermer relaterade till dina tjänster och upptäcker att endast 10 personer söker efter dig per månad, kommer den tid och den ansträngning som krävs för Google AdWords, inte att vara värt det för din marknadsföringsbudget. Om inte fallet är så att det är en ny marknad och du vill vara först.

Det finns dock ett par sätt att undersöka sökord och söktermer relaterade till ditt företag.

Ett av de bästa verktygen vi använder för att utföra sökordsundersökningar är SE Ranking. SE Ranking är ett otroligt verktyg för att se historiska data om din webbplats och få värdefull SEO-insikt, men du kan också undersöka hur sökord fungerar.

Ett nyckelmått att titta på är volym. Volym är en uppskattning av antalet användare som söker efter en given sökterm inom en månad. Om dina volymer är relativt höga är det ett gott tecken på att det finns många användare som är intresserade av ditt erbjudande.

Så här ser det ut när vi gör en sökordsanalys i SE Ranking:

Om du bara ser att ett tiotal användare använder och söker efter dina produkter eller tjänster kan det vara så att ditt företag är lite för nischat för att få en bra avkastning av Google Ads.

Naturligtvis säger vi inte att du absolut inte bör använda Google AdWords i dessa fall. AdWords kan fortfarande vara ett bra verktyg för att bygga och stärka kännedom för din produkt eller tjänst, även om användare kanske inte klickar eller konverterar från dina annonser. Intryck är fortfarande värdefullt för din varumärkesigenkänning, men då måste du ha realistiska förväntningar.

Undersök dina konkurrenter

Konkurrentanalyser är ett bra sätt att upptäcka om andra annonserar på söktermer du vill inrikta dig på. Dina konkurrenter skulle inte buda på specifika sökord utan anledning. Chansen är stor att de får några bra leads och försäljning till följd av deras budstrategi.

Konkurrentundersökningar kan också ge dig bra information, men aldrig exakt, om hur mycket de spenderar per månad på dessa sökord och hjälpa dig att fatta bättre beslut när det är dags att skapa din egen budget.

Ett enkelt sätt att titta på vad dina konkurrenter gör är att gå till Google. Sök efter relevanta sökord för ditt företag och se vilka annonser som dyker upp.

Om du hittar några konkurrenter som budar på sökord som du vill inrikta dig på kan du med hjälp av SE Ranking gräva lite djupare i vad som händer:

Konkurrentanalys

Med SE Ranking kan du skriva in en konkurrents webbplats och få detaljerad information om deras sökord, hur deras annonser ser ut (annonscopy, rubriker, formatering) och vad de spenderar per månad. Budgetinformationen kan hjälpa dig att förstå hur mycket du måste spendera för att konkurrera med dem.

Med hjälp av deras sökord som utgångspunkt kan du komma med din egna strategi för att konkurrera med dem på Google Ads.

Testa och optimera dina annonser löpande

Google AdWords har enormt många annonseringsalternativ. Från olika annons- och målgruppsuppsättningar, till annonstyper och budstrategier. Alla företag kan hitta användbara metorder och strategier för att ha löpande avkastning på sin investering och komplettera sina andra marknadsföringsinsatser.

Du bör dock aldrig ”ställa in och glömma” bort dina Google annonser. Det finns aldrig ett ”färdig” steg för Google Ads. Algoritmer förändras hela tiden, och din bransch kommer också att utvecklas. Så kom ihåg den gyllene regeln i Google AdWords – testa alltid.

Så här ställer du in ett Google annonskonto för första gången

Så du har utvärderat huruvida Google Ads är rätt för dig eller inte, gjort sökordsanalysen och beslutat dig för att sätta igång – grattis! Låt oss nu se till att du har allt på plats så att du kan se bästa möjliga resultat med ditt nya Google Ads-konto.

Två saker du ska börja med:

1. En relevant, lättanvänd och välbyggd webbplats

Det stämmer – ditt första steg för att ställa in Google Ads har absolut ingenting att göra med Google Ads-plattformen själv, eftersom din framgång med Google Ads börjar på din webbplats.
Med Google Ads tar du med dig kvalificerade sökare till din webbplats. Men efter att de har klickat är det din webbplats jobb att få dem att konvertera. För att detta ska ske måste du ha optimerade landningssidor som ”tvingar användare” att vidta åtgärder.

Om din webbplats eller landningssida är rörig, saknar relevant information eller gör det svårt för användare att förstå vilka åtgärder de behöver vidta (t.ex. ingen tydlig konverteringsväg) ger pengarna du spenderar på Google Ads inte en avkastning.

2. Ett åtagande på lång sikt

När du ställer in ditt konto för första gången är det viktigt att vara beredd på att engagera sig i processen under lång tid. Det tar tid att hitta rätt struktur, sökord och meddelanden. Du kommer sannolikt att börja med en dålig quality score, vilket kommer att påverka din positionering och öka din CPC.

Oroa dig inte! När du har etablerat ditt företags rykte inom Google annonsering kommer dessa siffror att förbättras. Men det kan ta allt från tre till sex veckor innan resultatet börjar lyfta.

Skapa ett Google Ads-konto

För att annonsera på Google Ads-plattformen måste du skapa ett Google-konto. Gå sedan över till ads.google.com och logga in. När du är inloggad kommer du att landa på välkomstskärmen för Google Ads.

Det grundläggande

Du blir ombedd att välja ”Ditt huvudsakliga annonseringsmål” – oavsett om det är fler telefonsamtal, fysiska besök eller webbtjänster / trafik / försäljning – följt av några frågor om ditt företag, till exempel namn och webbplats.

Därefter måste du välja en plats och du har några alternativ.

Vi kan välja en radie runt en specifik stad eller adress, eller välja flera platser i en grupp.

Därifrån måste du fylla i följande grundläggande information för att skapa din kampanj och sedan klicka på knappen Spara och fortsätta längst ner på sidan när du är klar.

 • Budget: Ange det belopp du vill spendera varje dag för denna annonskampanj. Din budget hjälper dig att bestämma hur många gånger din annons kan visas varje dag.
 • Nätverk: Välj var du vill att din annons ska visas. Du har möjlighet att välja enheter som du vill att din annons ska visas på eller använd standardinställningen.
 • Sökord: Ange sökord som utlöser din annons.
 • Bud: Ange det högsta du är villig att betala för ett klick på din annons.
 • Text: Ange texten i din annons.

Faktureringsinställning

 • Välj ett land där din faktureringsadress finns från listrutan. De andra fälten bör uppdateras automatiskt.
 • Ange din faktureringsinformation – dina kortuppgifter, etc.
 • Här kommer du också att ställa in tidszoninformation. Var försiktig här; inställningar för tidszon och valuta kan inte ändras efter att du har konfigurerat ditt konto.
 • Klicka på spara och fortsätt när du är klar.

En sista anmärkning om fakturering
Med Google Ads har du två betalningsalternativ. Med automatiska betalningar kan du betala efter att du har samlat klick. Du debiteras när du når ditt faktureringsgränsvärde eller 30 dagar efter den senaste betalningen, beroende på vad som kommer först.

Om du å andra sidan väljer manuella betalningar betalar du Google Ads från det förbetalda beloppet. När ditt förbetalda saldo minskas / töms avbryts all annonsering tills du gör en ny betalning. Precis som ett kontantkort.

Annonstillägg är extremt värdefulla; du kan lägga till fler länkar till dina annonser och ge användare fler alternativ att se på din webbplats:

Vilka är de olika typerna av Google Ads?

Oavsett om du vill annonsera för din e-handelsbutik och sälja specifika produkter på Googles shoppingplattform , eller marknadsföra dina tjänster till personer som söker efter relevanta sökord – finns det ett annonsformat som passar alla företag och annonsbudgetar.

Faktum är att den stora mängden typer av tillgängliga Google annonser gör det möjligt för annonsörer att noga övervaka och justera hur mycket de spenderar på annonser och direkt rikta in sig på den specifika demografin de vill.

För att sätta detta i perspektiv görs det mer än 63 000 sökningar på Google varje sekund.

Google AdWords är en port till en helt ny värld av synlighet för ditt företag. Som annonsör kan du också använda ett stort nätverk av webbplatser för att få maximal exponering med tusentals, eller miljontals, potentiella köpare.

Så, vilka är de olika typerna av annonser du kan utnyttja och (viktigast av allt) när ska du använda dem?

Google Sökannonser / Google Search Text Ads

Sökannonser är den vanligaste, mest synliga och mest använda formen av PPC globalt. Dessa annonser visas ovanför eller bredvid organiska resultat, baserat på vad som helst av användarfrågorna. Så om en användare söker efter den produkt eller tjänst som du erbjuder kan din annons vara det första de ser. Dessutom betalar du bara om de klickar på länken.

Google AdWords

För att skapa en sökannons börjar du med att berätta för Google när, var och varför du ska visa din annons. Det handlar inte bara om att skriva dina AdWords utan också välja de sökord som en användare behöver söka för att din annons ska visas.

Det viktigaste du kan göra när du använder söktextannonser är att dra fördel av varje liten del som Google ger dig kontroll över.

För att förklara vad vi menar, låt oss börja med en Google Ads anatomilektion.

Rubriker

Dina rubriker är den viktigaste visuella delen av din textannons. Rubriker är vad dina användare kommer att se först:

Google Adwords rubriker

Som du kan se ger Google dig möjlighet att ha upp till tre olika rubriker (separerade med en rad ”|” ovan) för var och en av dina annonser. Minst två rubriker kommer alltid att visas, men beroende på annonsens relevans och ditt quality score kan den tredje också visas.

Rubrikerna är begränsade till 30 tecken vardera. Så gör dina rubriker så iögonfallande och så kortfattade som möjligt.

Beskrivningar

Här får du berätta för användare lite mer om din produkt, tjänst, eller sidan du skickar användare till när de klickar på din annons:

Google Annonser

URL-sökvägar

Google ger dig också möjligheten att anpassa webbadressen som visas i annonsen. På det här sättet behöver du inte visa användarna den faktiska URL: en, som kan ha spårningsmätningar eller frågesträngar i den:

Google Ads URL

Din rotdomän / toppdomän måste vara densamma, men du har två 15 teckenvägar som du kan anpassa utifrån annonsens sammanhang.

Annonstillägg

Annonstillägg är extremt värdefulla; du kan lägga till fler länkar till dina annonser och ge användare fler alternativ att se på din webbplats:

Google Annonstillägg

Återigen visas de när din annons är relevant för det sökord som användaren sökt på och när ditt quality score är bra.

Ju mer utrymme din annons tar upp på en sökresultatsida desto bättre och webbplatslänkutvidgningar är ett bra sätt att göra det på. Google låter dig välja vilka webbplatslänkar som ska visas för var och en av dina annonser, så att du alltid kan tillhandahålla lämpliga, relevanta länkar till användare.

Callout extensions / utropstillägg

Med förlängningar kan du marknadsföra unika erbjudanden till kunder, som tex gratis frakt eller kundtjänst dygnet runt. När kunder ser dina annonser får de detaljerad information om ditt företag, produkter och tjänster. Utropstillägg liknar webbplatslänktillägg, men utan länkarna:

Google Ads Call-outs

Google rekommenderar att annonsörer använder tilläggsförlängningar för att uppmärksamma USP:ar, viktiga produktdetaljer och fördelar. Du kan ha upp till fyra utrop i din annons, var och en begränsad till 25 tecken vardera. Dessutom måste du ha minst två utrop för att de ska kunna visas.

Structured snippets

Structured snippets gör att du kan lyfta fram aspekter av dina produkter eller tjänster och belysa de serviceområden du täcker:

Tips för expanded text ads

Expanded text ads är de traditionella annonserna som du skapar för var och en av annonsgrupperna i dina kampanjer. För dem rekommenderar vi att du:

 • Skriv minst tre annonser per annonsgrupp. Du vill inte lägga alla dina ägg i en korg här. Att ha flera annonser ger dig en bra rotation och kan ge dig inblick i vilket meddelande som ger bäst resultat. Som standard har Google också alternativet ”Prefer Best Performing Ads” avmarkerat.

Detta innebär att Google kommer att titta på resultaten för dina tre annonser och gynna den bästa.

Det här kan låta som en fantastisk funktion, men Google är ofta för snabb med att välja en vinnande annons. Låt dina annonser visas en stund och samla lite information innan du slår på den.

Ta med din viktigaste information i dina rubriker. Det är vad användarna ser först och inte alla kommer att läsa dina beskrivningar och tillägg till fullo. Tänk också på att H1 är mycket viktigare än H2.

Bygg dina annonser så att de fungerar för användare på alla enheter. Se bara till att du inte frustrerar mobilanvändare med innehåll som inte är vettigt eller genom att skicka dem till en sida som de inte kan interagera med på sina telefoner.

Inkludera dina bästa sökord i URL-banorna. Detta kommer att öka sannolikheten för ett klick.

Använd alla dina tillägg. Återigen med fingertoppskänsla. Ju mer relevanta meddelanden, strukturerade utdrag och webbplatslänkar du har, desto bättre.

Låt oss nu titta på en annan typ av Google annonser – responsiva sökannonser.

Responsiva sökannonser

När du använder responsiva annonser ger du Google kontroll över deras totala sammansättning. Detta innebär att baserat på tillgängliga ”utrymmen”, kommer Google att ändra din annons för att passa i det givna utrymmet. Google kommer alltså att anpassa en annons med olika konfigurationer, så att du kan se vilka rubriker, beskrivningar och tillägg som fungerar bäst.

Med responsiva annonser testar du i princip vilka aspekter av din annons som är bättre för användare, liksom vilken som resulterar i fler klick, konverteringar osv. Till skillnad från en expanded textannons kommer du att ange flera kombinationer av rubriker och beskrivningar. Då testar och optimerar Googles maskininlärning för att skapa den bästa kombinationen.

Ju fler rubriker och beskrivningar som anges, desto mer kommer Google testa och lära sig om vilka kombinationer som fungerar bäst med olika sökfrågor.

Fördelar med responsiva sökannonser

Med responsiva annonser kan du lägga till upp till 15 olika rubriker och fyra olika beskrivningar. Som beskrivits ovan får du 30 tecken per rubrik och 90 tecken per beskrivning.

Det är mycket information du kan presentera för dina potentiella köpare. Google testar och kör sedan alla möjliga kombinationer och registrerar vad som händer, så att du kan se vilka rubriker och / eller beskrivningar som fungerar bäst för en given kampanj.

Detta eliminerar ditt behov av att A- och B-testa dina annonser. Googles AI testar nu automatiskt allt så att du kan fokusera på andra områden i kampanjen.

Öka din relevans

Precis som traditionella textannonser kan responsiva annonser också visa tre rubriker och två beskrivningar. Du kan också ange bredden på dina annonser, vilket ger dig kontroll över hur dina annonser visas på mobilskärmar.

Dina annonser kommer att visas oftare

Genom att använda flera kombinationer av rubriker och beskrivningar har dina annonser möjlighet att konkurrera i fler auktioner. Detta hjälper dig att nå fler kunder genom att visas i fler sökningar. De optimerade annonserna har en mycket högre chans att skicka rätt meddelande till rätt användare och kommer att öka klickfrekvensen och sänka CPC för dina kampanjer.

Tips för responsiva sökannonser

Här är sex snabba tips för att använda responsiva annonser direkt från Google:

 • Skapa så många rubriker du kan. Google kommer att ha fler alternativ att välja mellan, vilket ger dig mer information att utvärdera.
 • Använd ett starkt sökord i minst två av dina rubriker.
 • Skapa också minst tre rubriker utan några av dina sökord.
 • Experimentera med olika längder. Försök inte att maximera ditt teckenantal i varje rubrik.
 • Lägg till minst två distinkta beskrivningar
 • Använd pins. ”Pinning” låter dig bestämma i vilken ordning din rubrik eller dina beskrivning kommer att visas. Så om du aldrig vill att ditt varumärke ska visas i H1- eller H2-platsen ska du fästa det på H3-platsen så att det bara visas där. Om du vill experimentera med små variationer av rubriker, se till att de också är fästa på samma plats. Om du till exempel vill se om ”Officiell webbplats” eller ”Den officiella webbplatsen” fungerar bättre fäster du dem båda på samma plats så att Google inte försöker visa en annons som säger ”Officiell webbplats | Den officiella webbplatsen.”

Återigen är du garanterad en H1, H2 och en beskrivning. Så se till att den viktigaste informationen du vill visa finns i dessa. Om en H3 eller D2 visas är det bara extra sås i rullen.

Display annonser / Display ads

En av de coolaste delarna med att ha ett Google Ads-konto är möjligheten att annonsera på Googles Display-nätverk (GDN).

GDN är, bokstavligen, ett nätverk av webbplatser som tillåter annonsörer att visa annonser på dem. GDN bryter formen på traditionella sökannonser och låter annonsörer nå användare på webbplatser som de regelbundet bläddrar på. På detta sätt behöver användare inte söka efter din produkt eller tjänst för att se dina annonser.

Google dsiplay ads GDN

Display annons markerad i rött

GDN stöder olika annonsformat:

Text: Samma annonser som du använder för dina sökkampanjer kan användas här. Ta två flugor i en smäll genom att tillämpa dina befintliga annonser på en ny GDN-kampanj.
Bild: En bild säger tusen ord, eller hur? Bildannonser är en mer iögonfallande annonstyp, så använd bilder från din nuvarande marknadsföring.
Rich media: Dessa liknar bildannonserna, men är mer interaktiva.
Video: Liknar rich media, men med en inbäddad video.

Hur GDN annonser fungerar påminner om dina sökannonser. Du bjuder på sökord för att välja var annonserna ska visas. Men det är en skillnad här. Du har valet om placering och hur du inriktar dig på användare på GDN:

Kontextuell / ämnesinriktning: Här väljer du sökord vilket leder till att dina annonser visas på webbplatser som är relevanta för ditt företag eller bransch. Användare ser din annons när de surfar eller läser om ämnen relaterade till ditt företag.
Placeringsinriktning: Den här typen av inriktning kan bli tråkig eftersom du väljer specifika webbplatser att visa dina annonser på. Men om du har bra användardata och vet vart dina kunder bläddrar kan det vara extremt effektivt.
Remarketing är inte exklusivt för GDN, men med den här modellen kan du annonsera till användare som har varit på din webbplats nyligen. (Vi kommer att täcka remarketing som helhet i ett senare kapitel.)
Demografi och språk: Om du har massor av användardata kan du rikta in dig på potentiella kunder baserat på demografi eller språk.

Tips för GDN annonsering

 • Börja med remarketing. Om du någonsin kommer att se någon framgång med GDN kommer den att vara här först. (Återigen kommer vi till detta i ett efterföljande kapitel.)
 • Hantera din placeringsinriktning. Detta är den enda inriktningsmetoden som ger dig kontroll över de specifika platserna som dina annonser visas på. Om du använder inriktning eller ämnesinriktning ger du Google tyglarna. Det är bäst att samla lite data innan du låter Google ta över.
 • Testa din budget. Displayannonser når många användare varje dag – räckvidden är mycket stor i Sverige och likaså är potentialen att spendera pengar. Börja med en liten budget du är bekväm med.
 • Testa olika format. Prova alla format minst en gång. Visuella annonser har i allmänhet mycket högre klickfrekvens, men vissa webbplatser visar bara textannonser. Om du är den enda annonsören som bjuder på ett visst format för en given webbplats kommer du att få mer exponering till ett billigare pris. Överraskande nog med tanke på att visuella annonser har bättre prestanda, är två tredjedelar av annonserna på GDN textannonser.
 • Behandla dina visningskampanjer som en sökkampanj. Många annonsörer behandlar visningskampanjer ungefär som ett ”tillägg” till deras sök vilket gör att deras kampanjer lider. Välj inte en favorit förrän du ärligt kan säga att du ser en tydlig vinnare.
 • Håll koll på var dina annonser visas. När dina kampanjer har körts ett tag är det en bra idé att regelbundet titta på webbplatserna som de visas på. Du vill inte att ditt varumärke ska associeras med några av de ”inte så trevliga” webbplatserna i nätverket.
 • Låt inte mobilspel spendera alla dina pengar. Har du någonsin sett dessa annonser längst ner i ditt Candy Crush-spel? Varje gratisapp där ute använder displaynätverket för att tjäna pengar på sina appar. Det blir ett stort vakum för de flesta företag. Du kan (och borde) utesluta mobilt GDN i dina kampanjinställningar.

Shoppingannonser / Shopping Ads

Medan du kan använda Google AdWords för att marknadsföra din webbplats eller dina erbjudanden med traditionell sökning, låter Google Shopping dig annonsera varje produkt individuellt utan att behöva anpassa annonser för varje produkt.

I Google Merchant Center kan du ladda upp ett flöde av dina produkter och ange en budget för dina annonser. Nu kommer dina produkter att visas på Google ´Shopping-plattformen och på Googles sökresultatsidor:

Google Shoppingannonser

Oftast kommer emellertid den produkt du vill att folk ska köpa via Google Ads att visas i shoppingplattformen. Plattformen jämför dina produktpriser med dina konkurrenter och låter användare söka efter den produkt de letar efter. Det är en bra idé att lägga till ett kampanjerbjudande i dina shoppingannonser när du startar kampanjer, så dina kostnader kommer att visas så låga som möjligt för användaren.

Google shopping ad

Gmail annonser / Gmail Ads

Gmail annonser är en fantastisk möjlighet för företag som försöker utöka annonseringsområdet. De fungerar baserat på kontoaktiviteten för en given användare. Det är interaktiva annonser som visas högst upp i din inkorg.

Gmail Ads

När någon klickar på annonsen kan den antingen öppna landningssidan eller expandera till storleken av ett vanligt e-postmeddelande för att visa hela annonsen:

Gmail-Ads-full

Människor kan interagera med din annons på olika sätt beroende på annonsens layout. De kan se en video, fylla i ett formulär, klicka för att gå till din webbplats eller (när de är på mobilen) klicka för att ringa eller gå till en appmarknad.

Tips för Gmail annonser

Visa dina annonser för rätt målgrupp. Gmail har mer än en miljard aktiva användare varje månad, så din inriktning är lika viktig som med sökannonser. Använd sökord och inköpsinriktning för att nå rätt kunder.

Med Gmail kan du också ladda upp en lista med e-postadresser som du vill rikta in dig på. Därifrån skapar Google en lookalike-målgrupp baserat på kundlistan. Sedan kan du inrikta dig på andra Gmail-användare som påminner om kunderna på din lista. På det här sättet riktar du dig bara till personer som troligen kommer att köpa eller konvertera.

Gör dina annonser så lockande som möjligt. Lägg dina viktigaste Calls-to-action i början av din annons så att användare förstår poängen direkt. Endast cirka 45 tecken visas på mobilen, tänk på detta när du skapar dina annonser.

Det är också en bra idé att lyfta fram dina kampanjer i din kollapsade annons. Dölj inte erbjudandet så ingen kan se den om de inte klickar. En bra utgångspunkt är att undersöka din analys. Vilka är dina bästa ämnesrader? Ta med dessa till dina Gmail annonser.

Använd Gmail annonsmallar. Dessa förbyggda mallar fungerar mycket bättre än en anpassad HTML-annons, särskilt på mobil.

YouTube annonser

YouTube är världens näst största sökmotor, strax efter Google, med nästan två miljarder användare per månad. Det finns också 50 miljoner innehållsskapare som genererar en halv miljon timmars innehåll varje dag. Således kan slutsatsen YouTube är en ”big deal” dras. YouTube bör vara en integrerad del av din marknadsföring innan du ens tar itu med andra sökmotorer som Bing.

Med Google Ads for video kan du visa annonser i YouTube sökresultaten eller före, under och efter videos på YouTube och GDN. Du kan visa text-, video- eller visningsannonser på YouTube och över hela webben.

Du ser ofta mindre konkurrens och billigare sökordskostnader. Naturligtvis kommer kostnaderna att variera mycket beroende på din bransch och ditt sökordsfokus, men i genomsnitt är det mycket billigare än traditionell sökannonsering.

Olika typer av YouTube annonser

Google TrueView erbjuder tre olika typer av annonser. (Det kallas TrueView eftersom du bara debiteras när en användare faktiskt tittar på en video.) Den största fördelen med TrueView annonser är att de ger massor av data för annonsörer:

 • Vilka är de användare som tittar på dina annonser?
 • Var kommer de ifrån?
 • Och förmodligen viktigast, vilka videos tittar de på?

Du bör kunna fatta genomtänkta beslut baserat på den här informationen. Kom ihåg att målet alltid är att förbättra sökordsinriktningen och sänka din CPC.

In Stream Ads

Dessa spelas före, under eller efter en YouTube-partnervideo. En YouTube-partner är en kanal som har valt att tjäna pengar genom att visa annonser under sina videos.

Tittarna kan hoppa över dessa annonser efter fem sekunder. Om din annons är längre än 30 sekunder debiteras du för en visning om en användare träffar 30-sekundersgränsen. Med något kortare annonser debiteras du endast om användarna ser hela annonsen.

In Search

Dessa annonser visas på resultatsidan för en YouTube sökning. De väljs baserat på sökordsbud, precis som traditionella sökannonser. I sökannonser debiteras du när en användare klickar för att spela upp videon.

In display

Dessa annonser visas i det föreslagna videoklippet bredvid videon som användaren för närvarande tittar på.

Youtube in display ads

Med dessa annonser debiteras du när tittaren klickar. Det är också värt att notera att en enda annons kan visas i valfritt antal format, så att du kan testa vilka som fungerar bäst för ditt företag.

De här två sakerna är helt avgörande för dina AdWords kampanjer

Om du bara tar med dig två saker från den här guiden, hoppas vi att det är vikten av meddelanden och innehåll samt vikten av att spåra konvertering korrekt.

Kära läsare, det här är de två variablerna som kommer att avgöra om dina AdWords kampanjer blir framgångsrika eller inte.

Betydelsen av innehåll och meddelanden

En av de mest avgörande komponenterna för att skapa en framgångsrik Google AdWord-kampanj är att se till att ditt innehåll och dina meddelanden är på plats. Med ”på plats” menar vi att det finns en direkt korrelation mellan sökfrågan, annonsen och landningssidan.

Om du implementerar de de steg som beskrivits i guiden, är det troligt att dina annonser kommer att visas till rätt person vid rätt tidpunkt. Det är dock upp till dig att se till att de har med sig rätt meddelande. När en användare söker efter ”sökordfras” förväntar de sig sökresultat som adresserar deras fråga.

Det betyder att när de väljer att klicka, förväntar de sig något relevant.

Varför är detta viktigt?

Om du levererar innehåll genom din annons som tillgodoser sökarens behov och avsikt, bygger du omedelbart förtroende mellan dig och sökaren. Det ökar chansen att de gör affärer med dig, vilket även är nyckeln till framgång med Google AdWords.

Om det finns en felinställning någonstans på sökvägen (sökfråga ➡️ annons ➡️ Landningssida), innebär det att du levererar något som inte stämmer överens med vad de letar efter. Detta kommer påverka ditt quality score, och medföra högre PPC för dina annonser.

Dessutom kommer 39% av ditt quality score från landningssidans upplevelse och 22% från annonsrelevansen. Att inte arbeta för att se till att ditt innehåll och meddelanden är på plats kommer definitivt att ”hämma” din Google Ads upplevelse.

Hur du säkerställer ditt innehåll och meddelanden

Det finns ingen genväg med detta steg. Du måste ta dig tid att planera dina kampanjer och annonsgrupper, vad de ska fokusera på och var de driver användaren. Dessutom måste du planera vad du vill att användaren ska göra när de kommer till din landningssida.

Sätt dig själv i sökarens skor och ställa dig själv följande frågor:

 • Svarar mina annonser på sökarnas frågor eller fråga?
 • Är texten övertygande och berättar den för användaren vad de ska förvänta sig när de klickar?
 • Ger min landningssida en lösning på användarnas smärtpunkter?
 • Är mina sökord i annonstexten och på landningssidan?
 • Är landningssidan optimerad för mobil?

När du går genom ditt innehåll och meddelande som om du var slutanvändaren kommer du i slutändan att hjälpa dig själv skapa den perfekta resan för att ta användarna från sökare till kund.

Betydelsen av att spåra Konverteringar

Först och främst, om du inte spårar konverteringen korrekt (eller alls) kommer din uppfattning av ROI att vara fel. Detta leder till att du inte med säkerhet kan fatta beslut om ditt konto.

Om du gör det korrekt är konverteringsspårning i Google Ads kraftfull.

Det hjälper dig att identifiera hur bra dina kampanjer fungerar och om de faktiskt genererar försäljning / leads. Genom att konfigurera konverteringar på rätt sätt kan Google dessutom förstå hur framgång ser ut för dig och dina kampanjer. Det betyder att Googles AI (maskininlärning) bättre kan optimera ditt konto.

Utan konverteringsspårning på plats kommer Google att optimera dina annonser blint baserat på dina kampanjmål, inte dina faktiska data.

Mer specifikt inkluderar effekterna av att inte ha konfigurerat konverteringsspårning korrekt dåliga signaler (från felaktigt inställda konverteringar) vilket ger dålig konverteringsoptimering genom maskininlärning. Detta kommer att leda till okvalificerade leads och bortkastade annonspengar. Naturligtvis kommer detta i slutändan att leda till lågt quality score, vilket vi har diskuterat i den här guiden.

Ta dig tid att fokusera på ditt innehåll och meddelanden och ställ in dina konverteringar från start. Analysera data som kommer in och utveckla innehållet och meddelanden utifrån vad du lär dig. Det är så du kommer att skapa framgång med Google AdWords.

De 6 vanligaste misstagen med Google Ads

Oavsett om du är ny på Google Ads eller har hanterat konton i flera år, är vi säkra på att du har haft ett ögonblick när du har stannat upp och undrat ”Varför händer det här?!”

Även den mest erfarna Google Ads specialisten kommer att berätta för dig att Google AdWords är svåra. Ibland kan vissa saker fungera för ett visst konto och bransch medan de floppar för en annan.

Även om det inte garanteras att någon taktik fungerar, finns det flera vanliga Google AdWords fel som vi har sett i majoriteten av de konton vi har granskat. Vårt mål med detta kapitel är att förklara varje misstag och varför de händer, så att du kan undvika dem (och spara lite pengar).

1. Använder fel typ av sökordsmatchning

Sökordsmatchning är en knepig sak och definitivt inte något som Google tydligt förklarar för nybörjare. Dessutom kan standardkonton för att lägga till sökord leda till onödiga annonsutgifter, falsk trafik och leads.

Ett problem med att använda fel sökordssmatchningstyp uppstår vanligtvis av två skäl:

Först, i hopp om att få igång dina annonser snabbt. Du har gjort en grundläggande sökordsanalys och lagt till sökorden i din annonsuppsättning, utan att uppmärksamma hur Google har lagt till dem.

Det andra, några dagar efter att dina annonser visas, börjar du få ”förslag” från Google som beskriver all den potentiella trafiken du missar genom att inte lägga till deras föreslagna sökord.

De förslag Google tillhandahåller finns för att hjälpa de som inte är säkra på vad de gör, men de är inte alltid rätt val. Det är väldigt frestande när du kommer igång med Google AdWords att helt enkelt klicka på knappen och hoppas på det bästa.

Men vad händer när du gör detta?

Tja, den delen lurar faktiskt också.

Vanligtvis börjar klick trilla in och dina pengar börjar trilla ut snabbare. Problemet är att din klickkvalitet är dålig och du tappar snabbt kontrollen över dina sökare.

”Vad är det som händer?!”

Det är enkelt. Som standard använder Google sökordstypen ”bred matchning”. Detta innebär att dina annonser nu är kvalificerade att visas när en person söker efter något ord i dina sökordsfraser, i vilken ordning som helst, vilket också skulle kunna innehålla felstavningar och synonymer.

Vi kallar detta för ”kasta nät”, och det kommer verkligen att nå en så bred målgrupp som möjligt, men det kan också få in en stor mängd irrelevant trafik. Som du vet är irrelevant trafik också irrelevant spenderade pengar.

Det finns fyra olika matchningstyper för sökord som du bör fördjupa dig inom , när du arbetar med Google Ads.

 • Bred matchning (definierad ovan).
 • Modifierad med bred matchning.
 • Frasmatch.
 • Exakt matchning.

Var och en av dessa matchningstyper har en egen uppsättning fördelar och nackdelar, men i slutändan är det nödvändigt för att du ska få kontroll över vilka sökfrågor som får dina annonser att visas när du vill att de ska. Som nämnts ovan börjar Google som standard med bred matchningstyp.

Modifierad bred matchning

Med den här matchningstypen för sökord utnyttjar du fortfarande det breda kastnätet men får tillbaka viss kontroll. Du gör detta genom att lägga till ett ”+” framför alla specifika ord i dina sökord som du vill låsa.

Genom att låsa dessa ord berättar du för Google att du bara vill att dina annonser ska visas när det specifika ordet eller den nära varianten visas någonstans i sökfrågan. Nyckeln är att det modifierade breda sökordet måste finnas för att dina annonser ska visas.

”Varför skulle jag vilja använda sökordstyper med bred matchning eller modifierad bred matchning?”

De är ett bra sätt att bygga din sökordslista – sökfrågor är mycket oförutsägbara. Genom att använda sökord med bred matchningstyp har du fler frågor som utlöser dina annonser.

Spendera tid på att granska dessa i de tidiga faserna av dina kampanjer och använd dem för att snabbt hitta relevanta söktermer att lägga till i din lista. Genom att göra detta under korta perioder kan du hitta fler sökord snabbt och slösa mindre tid på att försöka hitta nya söktermer längre fram.

Frasmatchning

Detta är överlägset vår favoritmatchningstyp för sökord på Google plattformen. Med frasmatchning har du bättre kontroll över vad som utlöser dina annonser. Genom att placera dina sökord i citat (t.ex. ”Facebook annonsering”) berättar du för Google att du vill att dina annonser bara ska visas när en person söker efter din exakta sökordsfras.

Citaten håller ditt sökord i en exakt ordning och tillåter inte att Google lägger till några ord däremellan, men ytterligare ord i början eller i slutet av sökfrågan är OK.

Exakt matchning

Exakt matchning är den mest restriktiva matchningstypen för sökord, men det ger dig också mest kontroll. Om du använder den här matchningstypen visas dina annonser endast när användare söker efter ditt exakta sökord eller en nära variant av ditt exakta sökord. Detta ger den bästa möjligheten att visa dina annonser för de som är mest intresserade av vad du har att erbjuda.

Vi rekommenderar starkt att du testar varje matchningstyp för att se vad som fungerar bäst för dina kampanjer. Prova att kombinera olika matchningstyper i dina kampanjer och analysera data tills du är säker på relevansen och kvaliteten på din sökordstrafik. Håll ett öga på hur nära dina söktermer är dina sökord.

Utnyttja din söktermsrapport för att få både positiva och negativa sökordsidéer

2. Använder inte negativa sökord

Att ha en negativ sökordsstrategi är ett av de mest kritiska stegen för att lyckas med ditt Google AdWords konto. Det beror på att det är minst lika viktigt att välja vad man inte ska inrikta sig på som vad man faktiskt ska.

Negativa sökord är sättet för dig att ställa in skyddsräcken i ditt AdWords konto. De används för att förhindra att dina annonser visas som svar på irrelevanta sökfrågor och i slutändan hjälper till att minska onödiga annonsutgifter, vilket maximerar din avkastning på investeringen.

Precis som med vanliga sökord finns det olika negativa sökordsmatchningstyper:

 • Negativ bred matchning
 • Negativ frasmatch
 • Negativ exakt matchning

Negative Broad Match (Google Standard)

Detta förhindrar dina annonser från att visas om sökningen innehåller alla negativa sökord, oavsett ordning. Det är dock viktigt att notera att dina annonser fortfarande kan visas om sökningen bara innehåller några av dina negativa sökord.

Exempel
Negativt sökord med bred matchning: löparskor (running shoes)

Bildkälla: Google

Negative Phrase Match 

Detta förhindrar dina annonser från att visas om sökningen innehåller exakta negativa sökord i samma ordning även om ytterligare ord kommer före eller efter.

Exempel
Negativ frasmatchning: ”löparsko” (running shoe)

Bildkälla: Google

Negative Exact Match 

Detta förhindrar dina annonser från att visas om sökningen innehåller exakta negativa sökord utan extra ord. Det är dock viktigt att notera att din annons kommer att visas om sökningen innehåller några fler ord.

Exempel
Negativt exakt matchande: [löparskor] / [running shoes]

Bildkälla: Google

Välj dina negativa sökord med omsorg

Tänk alltid igenom konsekvenserna av dina sökord och visningen av dina annonser. Se till att du ser på din sökordsrapport utefter hur användare söker efter dig och använd Googles sökordsplanerare. Detta hjälper dig att se faktiska användardata för att hitta negativa sökordsidéer, särskilt på relaterade sökningar.

En annan bra taktik för att hitta negativa sökord är att använda Google för att söka efter ditt primära sökord, gå sedan genom sökresultatet för vad Google ser som relevant för den sökfrågan.

Kom bara ihåg att Google inte har problem med att spendera dina pengar, så använd negativa sökord för att ta tillbaka kontrollen och sluta spendera din budget på värdelösa sökord.

3. Att inte ställa in mål och konverteringsspårning

42,3% av Google Ads-kontohanterare har ingen aning om deras kampanjer fungerar eller inte.

Utan att ha en tydlig definition eller förståelse för dina mål och konverteringar kan du inte klart definiera framgång inom ditt Google Ads-konto, vilket betyder att du aldrig kommer att kunna se hur effektivt dina annonsklick leder till värdefull aktivitet. Dessutom kan du inte skala upp dina Google AdWords-kampanjer ordentligt och du kommer inte att kunna dra fördel av Googles maskininlärningsmöjligheter.

Naturligtvis kan mål och konverteringar betyda många saker – så låt oss gå igenom hur dessa kan se ut.

Först måste du ha en konverteringskälla. Det kan innebära att din webbplats, mobilapp, telefonsamtal eller anpassade mål importeras från källor som Google Analytics.

Vi föredrar vanligtvis att arbeta med kunder genom att granska deras nuvarande konverteringspunkter på deras webbplats. Vanligtvis hittar vi:

 • Kontakta oss formulär
 • Boka en demo
 • Provperiod
 • Produktköp
 • Ladda ner
 • Registrering av evenemang eller biljettköp
 • Sidor att besöka

När du har fastställt dina mest värdefulla mål (åtgärder / händelser) vill du se till att du har konfigurerat din spårning på rätt sätt. Du kan ställa in din konverteringsspårning i Google AdWords eller skapa mål inom Google Analytics  och sedan importera dem genom att länka de två kontona till Google AdWords.

Låt oss börja med Google AdWords, du behöver två kodavsnitt på din webbplats.

Den första är den globala webbplatstaggen. Den lägger till besökare på webbplatsen för dina ”Alla besökare” -marknadsföringslistor. Du måste installera den här koden på alla dina webbplatssidor, men du behöver bara en global webbplatstagg per Google Ad-konto. Det andra kodavsnittet är händelseutdraget självt. Detta spårar handlingen eller handlingarna som bör räknas som din konvertering.

Om du väljer att dra fördel av att ställa in mål i Google Analytics måste du köra igenom några små steg inuti ditt Google Analytics-konto för att skapa dina mål och länka de två kontona. När du har länkat kontona kan du importera de mål du vill använda på ditt Google Ads-konto.

Tänk på Googles analytiska mål som ett sätt att mäta hur väl din webbplats uppfyller dina kritiska mål.

Så här hittar du dina mål i Google Analytics:

 • Gå till ditt Google Analytics-konto.
 • Klicka på ”Admin” -knappen längst ner till vänster.
 • Klicka på ”Mål” (kolumn längst till höger).
 • Klicka på ”+ Nytt mål” för att ställa in ett nytt mål eller klicka på valfritt mål för att se exakt vad det är du spårar.

Allt detta är avgörande för att du ska se vilka sökord, annonser, annonsgrupper och kampanjer som driver din mest värdefulla sökaktivitet. Det är här du ser din ROI och kan fatta mer informerade beslut inom ditt konto för att skala upp.

4. Köra annonser dygnet runt

Som standard kommer Google visa dina annonser 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, tills din annonsbudget är borta för den månaden. Tyvärr ser vi ofta att företag gör detta misstaget med Google Ads.

En av våra viktigaste checklist-punkter när vi bygger upp en Google Ads-kampanj är att ställa in kampanjen med anpassad schemaläggning (även känd som ”dayparting”) även om vi ska visa annonser hela dagen, varje dag.

Hur fungerar annonsschemaläggning

Det är viktigt att notera att Google Ads-scheman är inställda på kampanjnivå och kommer att tala om för Google exakt vilka dagar och vilken tid dina kampanjer ska köras. Med andra ord kommer dina annonser inte att visas under tider utanför det intervall du anger. Annonsscheman visas bara varje vecka, vilket innebär att du inte kan visa dina annonser på vissa dagar om året såsom helgdagar eller andra större evenemang.

Mängden kontroll här är otrolig. Du kan till exempel ställa in vilken veckodag du vill visa dina annonser samt start- / stopptider för var och en av dessa dagar. Du kan också ställa in flera annonsscheman för var och en av dessa dagar (måndag, 06.00 till 11.00; måndag 17.00 till 21.00) När du har skapat ditt anpassade schema kan du ställa in bud för varje enskilt tidsblock du skapat.

Planerade bud är också ett bra alternativ till att stänga av kampanjer vissa dagar eller timmar. Genom att justera ditt bud kan ditt konto fortsätta visa dina annonser men till en lägre eller högre genomsnittlig CPC.

Här är dina huvudsakliga anledningar till att använda anpassade annonsscheman:

 • Kontorstider
 • Tillgång och efterfrågan
 • Begränsad daglig budget
 • Dina data säger det!

Enkelt uttryckt vill du se vilka dagar och tider som ger dig mest värde för ditt företag. Vi vill ofta titta på denna information, inte bara med Google-annonser utan också med Google Analytics. När du börjar göra budjusteringar kommer du alltid att vilja se din data igen och justera om det behövs. Om du slutar att leverera annonser på helgen eller sent på kvällen ser du inga nya fluktuationer.

Bättre insikter om din sökningsaktivitet som matchas med dina kontomål och konverteringar kommer alltid att leda till bättre kontoresultat, vilket kommer att leda till en mycket högre avkastning på dina kontoutgifter.

5. Dålig annonsupplevelse för mobiler

Det här är en riktigt, riktigt stor sak. Under de senaste åren har responsiva webbplatser i vår nu mobildominerade värld blivit allt viktigare.

Men vad betyder det för dig i ditt Google AdWords-konto? Det betyder att spelet har förändrats. Det betyder att du måste vara antingen all-in och engagerad i att skapa mobila annonsupplevelser eller stiga åt sidan.

Sanningen är att konkurrensen steg kraftigt när förändringen skedde.

Google gjorde det klart att Ad Ranking skulle vara den främsta drivkraften för din framgång. Detta betyder att din högsta CPC måste fungera väl för mobil, såväl som din quality score – Max CPC x quality score = Ad Rank. CPC-delen är enkel, det är den omsorg som krävs för att se till att dina annonser tar dina sökare till en mobilvänlig och optimerad landningssida. Sidhastighet är din vän i det här.

Mobilanvändare är mycket målinriktade. De förväntar sig att kunna få det de behöver omedelbart och på sina egna villkor. Om webbplatsen som dina Google annonser pekar till inte levererar den mobiloptimerade upplevelsen som laddas snabbt kommer de att lämna din webbplats på några sekunder, oavsett hur ”kvalitativt” innehållet du levererar kan vara.

Kvaliteten på innehållet spelar ingen roll om upplevelsen som det levereras med är dålig.

Nycklarna bakom en bra mobilupplevelse för Google Ads inkluderar:

 • Använd framstående CTA:s
 • Håll dina menyer korta
 • Gör det enkelt att återgå till din webbplats
 • Gör webbplatssökning synlig
 • Inga popup-fönster
 • Använd filter för att hjälpa till att begränsa resultaten

Se till att alltid testa och dra nytta av sådana verktyg som:

6. Att inte utnyttja Google Ads extensions

Google Ads extensions hjälper dina sökare att få ytterligare information som de kan leta efter och gör att de kan vidta åtgärder direkt från sökresultatsidan.

Under dessa avsiktsfulla mikro-ögonblick gör Google Ads extensions dina annonser mer framträdande och ger dig fler klick och värdefullare användarinteraktioner. De tar helt enkelt mer utrymme på SERP. Google Ads extensions hjälper dina annonser att vara mer tilltalande för sökaren, ofta till en lägre kostnad per extra klick.

Se till att dina extensions är så relevanta för din annons som möjligt, för att maximera resultatet för dina annonser.

De mest populära extensions inkluderar:

 • Plats
 • CTA
 • Ring upp
 • Platslänk
 • Strukturerade utdrag / Structured snippets
 • Pris
 • App
 • Erbjudanden

Att ta extra tid för att säkerställa att ditt konto är korrekt inställt och att du inte faller för något av dessa vanliga misstag kommer att återbetalas tiofaldigt.

Vi uppmuntrar alla våra kunder att skapa en checklista över punkterna ovan och granska var och en av dem ett steg i taget.

Om du vill läsa mer om dyra misstag som ofta görs med Google Ads och hur du undviker dem kan du klicka här.

Hur man kan retarget webbplatsbesökare igenom remarketing

Vi lovade att vi skulle diskutera remarketing, som också kallas retargeting, och här är vi! Ett riktigt bra sätt att flytta potentiella kunder genom försäljningstratten (funneln) och driva användare tillbaka till din webbplats är att använda retargeting inom Google Ads-plattformen .

Retargeting är metoden för att visa annonser till användare baserat på deras aktivitet på din webbplats. När en besökare kommer till din webbplats ställs en cookie in och du kan nu rikta annonser till dem på andra webbplatser som de besöker.

Det finns flera sätt att göra detta på Google Ads-plattformen.

Komma igång med Retargeting

Låt oss börja med Google Analytics-målgrupper. Du kan både skapa en målgrupp från början eller dra nytta av förkonfigurerade målgrupper som utvecklats direkt från Google Analytics-teamet i ditt Google Analytics-konto.

Det finns några saker du behöver veta om Google Analytics-målgrupper:

 • Du behöver redigeringstillstånd för den Google Analytics-egenskap du vill skapa din målgrupp för.
 • Du är begränsad till 2 000 målgrupper per egendom.
 • Du kan bara publicera en målgrupp per destinationstyp (t.ex. Google annonser).
 • Du kan publicera högst 20 målgrupper i Google Analytics.

Oavsett vilken metod du väljer att skapa din målgrupp med kommer du att kunna se en uppskattning av din målgruppsstorlek, under användare de senaste sju dagarna, när du går igenom verifieringsprocessen. Observera att detta värde bestäms av antalet användare som skulle ha uppfyllt dina villkor för den perioden.

Den största fördelen med att skapa målgrupper inom Google Analytics är att du bättre kan förstå förvärvsbeteendet och konverteringsprestandan för dina sökare.

Några viktiga steg att alltid se till att du följer när du skapar dina målgrupper:

 • Aktivera retargeting- och annonsrapporteringsfunktioner i ditt Google Analytics-konto.
 • Länka ditt Google Analytics-konto korrekt till ditt Google Ads-konto.
 • Definiera din målgrupp.
 • Bestäm villkoren / kriterierna för denna målgrupp.
 • Bestäm din målgruppsmedlemsvaraktighet (1 dag – 540 dagar).

Glöm inte att publicera dit målgrupp när du väl skapat den. När du har länkat Google Analytics- och Ad-konton är dina nyskapade målgrupper automatiskt redo att användas i ditt Google Ads-konto.

Nu kan du dra nytta av målgruppsinriktning, vilket gör att du kan vara mer exakt när du väljer vem som ser dina Adwords annonser. Du kommer att kunna dra fördel av budmodifierare med din målgrupp eller rikta dig mot den specifika målgruppen.

Du kan också skapa målgrupper med Google annonser om du väljer att inte skapa dem i ditt Google Analytics-konto. Se bara till att du har installerat din globala webbplatstagg på alla dina webbplatssidor.

När du är i ditt Google Ads-konto navigerar du helt enkelt till din målgruppshanterare och klickar på listor. Här kommer du att kunna skapa dina målgrupper från en mall med ”listmedlemmar” i rullgardinsmenyn och välja regler eller villkor från ”besökte sidor”.

Oavsett vilket sätt du bestämmer dig för att bygga din målgrupp på, så maximerar du inte ditt kampanjengagemang om du inte använder dina listor på dina kampanjer. Hitta din mest lönsamma målgrupp och skala upp därifrån.

Google Display Network (GDN) för din retargeting

Google-annonser på GDN hjälper dig att marknadsföra din produkt och / eller tjänst medan människor surfar på sina favoritwebbplatser online. Räckvidden är enorm och når 90% av internetanvändarna över hela världen.

Dessa platser inkluderar:

 • Gmail
 • Youtube
 • Appar
 • Partnerwebbplatser

Hela idén med GDN är att hjälpa dig hitta rätt målgrupp. Detta stöds med de många inriktningsalternativ som du har tillgängliga i ditt Google-annonskonto, till exempel placeringar, sökord och ämnen. Allt hjälper dig att hitta rätt potentiell kund / klient på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Du har många tillvägagångssätt för att:

 • Engagera dig igen med dina anpassade målgrupper.
 • Bygga liknande publik.
 • Skapa anpassad publik på marknaden.

Inriktningstillgångar du kan använda inkluderar:

 • Video
 • Bilder
 • HTML5 (animerade bilder)

I slutändan driver du människor tillbaka till din webbplats eller så får du nya potentiella besökare. Oavsett vad du väljer, planera i förväg. När du bygger ut eller modifierar ditt GDN kan Google ta från 12 till 24 timmar att godkänna.

Responsiva Display-annonser

Responsiva display-annonser är det senaste tillskottet till GDN-familjen med Google Ads-format. Vad vi verkligen gillar med dem är att de är automatiserade och är ett alternativ till att skapa traditionella visningsannonser. De är tidsbesparande, 100% responsiva och ser bra ut på mobila enheter, vilket är bra för de som inte har ett designteam till sitt förfogande.

Responsiva display-annonser fungerar faktiskt på liknande sätt som Facebooks dynamiska annonser. Du laddar helt enkelt upp dina bilder eller videos och din logotyp tillsammans med flera rubrik- och beskrivningsalternativ. Sedan skapar Google olika kombinationer för att fungera optimalt.

Vi rekommenderar starkt att du testar och lägger till dem i din kampanjstruktur där du finner det lämpligt.

Om du inte använder retargeting med Google Ads kan det vara dags att konfigurera det. Det är inte bara enkelt, utan ett bra sätt att få ut mesta möjliga av din Google Ads-budget. Sedan kan du spendera lite tid på att utveckla en strategi för att driva varm trafik (dina webbplatsbesökare) tillbaka till din webbplats och få dem att konvertera.

Detta innebär att ge dem med ett övertygande meddelande som får dem att klicka tillbaka till din webbplats och ta nästa steg – oavsett om det är för att göra ett köp, boka en demo eller ringa ett telefonsamtal.

Google Ads
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link