Skip to main content

Det är lätt att tro att content som är inte är uppdaterat och lite gammalt, inte är värt att satsa på. Men att optimera och återanvända content kan vara en guldgruva. Se det som on-page SEO som, om rätt använd, kommer att öka söktrafik, leads och  försäljning.

I det här inlägget skriver vi på Buzzlemedia om varför uppdatering av dit content spelar en viktig roll och hur ni kan optimera ert content för SEO.

Varför återanvända och på nytt optimera äldre content?

Content blir äldre med tiden och det gäller även content som är evergreen. Utdaterat content med äldre publiceringsdatum, eller med referenser som inte känns aktuella längre, kan ge effekten av att inte driva trafik. Någon som letar efter svar på sina frågor online på t.ex. Google kan helt enkelt se sig om efter andra sökträffar och inte besöka era sidor om ert content inte känns relevant, i tid eller nytt. Det kan i sin tur sänka er ranking på sökmotorerna som då ytterligare minskar trafiken till er sajt. Anledningen till det är att Google premierar nytt content, men även användares beteende och besökares aktivitet vid ranking. Stannar besökarna på er sajt eller återvänder de till sökresultaten direkt? Att uppdatera ert content och på nytt optimera det kan vända en negativ trend.

SEO-test – Hur mår er sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Content har värde även på lång sikt

Det är viktigt att inte bara skapa utan även behålla sitt content. Att t.ex. ha en aktiv och uppdaterad blogg är ett bra sätt, men ämnen och artiklar som skrevs för en tid sedan är ofta fortfarande relevanta för en eventuell besökare och det är där optimeringen kommer in. Kanske rankar en viss artikel på er sajt mycket sämre just nu, men dess innehåll kan eventuellt fortfarande ge mycket värde för era besökare. Att börja arbeta med det igen och optimera det kan ge er mer, återkommande och ny trafik.

Intentioner bakom en sökning förändras med tiden

Teknik, utvecklingen av den och betydelser av begrepp och ord är under ständig förändring. För 12 år sedan var t.ex. ”smart phone” inte ett lika populärt sökord som det är idag. Ett företag som har content kring mobiltelefoner kan då återanvända sitt content men lägga till mer trendande och populära sökord. Ett bra sätt att få se intentioner bakom sökningar är att söka själv. Sökresultat kan ge en snabb inblick i hur er målgrupp söker. Ni kan t.ex. skriva in ert sökord, såväl som relaterade sökord, och se resultaten. Titta på de som rankar i topp, klicka även in på resultaten och spana efter likheter mellan dem, allt ifrån titlar till rubriker. I många fall så kommer ert content att matcha allmänna sökningar, annars är det dags att optimera på nytt. Ni kan se i rutan ”Andra har också frågat” på Google för att få mer uppslag, både på content och sökord.

Leta efter konkurrerande sidor på er sajt

Det finns många olika strategier för Content Marketing. Ni kan rikta in er på flera liknande sökord för olika content. Men med tiden kan sidor på er sajt börja tävla och konkurrera med varandra om sökord. Såklart kan ni ha två olika sidor som rankar i topp för samma sökord, men det tillhör inte vanligheten. I juni 2019 lanserade Google en uppdatering kring skapade för olika sökresultat, där de flesta resultatsidor bara skulle innehålla ett resultat från en webbplats istället för flera.

Om ni har två sidor i direkt konkurrens med varandra kan ni optimera ert content genom att göra en redirect. Om ni omdirigerar sidor som en del av optimeringen, får ni vänta några månader innan ni ser resultat.

Uppdatera felaktig och äldre information

Om ni refererar till studier, statistik eller händelser som inte är helt aktuella, kan ni skrämma iväg besökare. Så när ni optimerar en sida bör ni ha det i åtanke. Det beror såklart på bransch och typ av content. Ni kan om ni vill, även ändra på publiceringsdatum på inlägg i en blogg. Google kan visa publiceringsdatum i sökresultaten ibland vilket både kan vara till fördel eller nackdel om de är av äldre datum.

En annan bra idé är att optimera ert content för sökord där ni rankar på andra eller tredje sidan på sökmotorn. De har redan en bra sökvolym och att fokusera på att optimera för just de sökorden kan ge relevant och bra trafik. Använd verktyg så som Search Console, SEMrush eller Ahrefs. När ni väljer dessa sökord ska ni även se till sökintention och konverteringsgrad, inte bara volym.

Se till att ert content är mobilvänligt

Orsaker till hög Bounce Rate eller låg besökstid kan vara att er sajt inte laddas rätt på mobila enheter och det kan påverka er ranking negativt. Googles mobile-first-index straffar webbsidor som inte är mobilvänliga och sidor som inte ger en bra användarupplevelse rankar sämre. Många företag kan uppleva en riktigt boost när de optimerar för mobila enheter efter att ha gjort tester. Ni kan lätt upptäcka bilder som inte visas korrekt mobilt eller att knappar och menyer är på fel plats.

Använd sökord och relaterade sökord tidigt

I text är en av rekommendationerna att ni använder era sökord redan bland dem 100 först orden. Det kan vara svårt att få till, men att titta på äldre content med nya ögon kan ge en bra chans och möjligheter. Även om ni får in sökorden längre ner i ett blogg inlägg, så är det bra. Undvik dock att överoptimera, utan ha en lagom densitet på dem. Sökorden ska in på ett naturligt sätt – annars skadas användarupplevelsen och besökarna kommer bli färre.

SEO-test – Hur mår er sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Kör ett sidhastighetstest

En annan faktor för hur högt er sajt rankar i sökresultaten är hur snabbt webbplatsen laddas. Gör en kontroll av hastigheten när ni SEO-optimerar och det finns gratis verktyg som t.ex. Google PageSpeed Insights för att se hastigheten – både mobilt och på desktop. Vi har skrivit en artikel om page speed och Core web vitals som ni kan läsa här. Google ger i deras verktyg även tips och råd för förbättring. Det kan vara bilder som inte är optimerade eller onödig CSS som kan tas bort.

Lägg till visuellt content

Grafik som videos och GIFs är mycket användbara och ökar värdet på ert content, så använd och lägg till multimedia när ni nu optimerar på nytt. Lägg upp relevanta videos och bilder som stärker och gör ert content mer levande och lättförståeligt. Att göra det, gör även ert content mer övergripbart för läsaren och de kommer att stanna längre på er sajt. Det gynnar er SEO.

Använd titeltaggar

Titeltaggar ger läsare mer information och en förhandsgranskning av vad de lär sig om de klickar in. De har även viktig del i SEO-arbetet så ta chansen att se över dem när ni uppdaterar ert content. Titeltaggar är den första informationen kring ert content som en eventuell besökare ser innan de klickar in. Gör dem lockande och informativa. Använd gärna adjektiv som ”smart” eller ”innovativt” och om det är en guide bör ni använda nuvarande år. En besökare ska bli nyfiken på att läsa, så var kreativ. Sökmotorerna ska även kunna förstå vad ert content innehåller och där spelar titeltaggar en väldigt viktig roll. Håll er till 55 tecken när ni skriver dem och använd gärna ert sökord i början. Ni kan även använda synonymer och relaterade sökord.

Återanvänd och optimera äldre content med oss på Buzzlemedia!

Om ni behöver hjälp med att återoptimera ert innehåll för SEO så är ni välkomna att höra av er. Det är ett utmanande arbete som kräver tid, resurser och skicklighet. Därför erbjuder Buzzlemedia SEO-tjänster som hjälper sitt företag.

Kontakta oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan ni ringa oss på 040-12 49 19