Skip to main content

Här är några effektiva optimeringsstrategier som förbättrar användarupplevelsen och konverteringsfrekvenser. 

Konverteringsoptimering (CRO) är arbetet med att öka andelen besökare som utför en önskad åtgärd på en webbplats. Den här åtgärden kan vara allt från att bläddra igenom hela sidan, fylla i ett formulär, lägga till en produkt i en önskelista eller köpa en produkt direkt. Men kärnan i det är en meningsfull åtgärd som marknadsföraren vill att besökaren ska vidta.

Varför kompletterar SEO och CRO varandra så bra?

Det finns tre saker som man måste känna till om besökare för att skapa den bästa användarupplevelsen.

  • Första steget: Ta reda på vad de vill ha och behöver från er webbplats.
  • Andra steget: Fokusera på att lösa problem, inte bara att konvertera.
  • Tredje steget: Se till att vara allmängiltig.

Medan SEO ökar trafiken till er webbplats bidrar CRO till att göra resultaten meningsfulla. Här är ett exempel: medan SEO hjälper ert företag att ranka för sökordet ”köpa svarta jeans” kommer en bra CRO-taktik att tillhandahålla er med ökad försäljningen och ett minskat antal övergivna varukorgar eller avvisningsfrekvenser.

Ni kan inte ha en strategi där det enda syftet med er SEO är att rankas oavsett sökarens avsikt med frågan. Detta gör det viktigt att rätt sökord rankas för rätt typ av webbsidor.

Nyckeln är att ni besvarar på användarfrågor och tillfredsställer besökarna.

Här är några tips som möjliggör bättre utfall från er SEO- och CRO-investering när de arbetar med tillsammans.

1. Öka sidladdningstiden

Enligt Google minskar avvisningsfrekvensen för en webbplats med 32% om den laddas mellan 1 och 3 sekunder.

Det finns många faktorer som påverkar hur konsumenterna uppfattar ert varumärke. En av dessa är sidhastighet. Om er sida är för långsam eller klumpig riskerar ni att göra ett oprofessionellt intryck jagar iväg potentiella kunder.

2. Använd neurodesign för att förbättra användarupplevelsen

Neurodesign använder psykologi och neurovetenskap för att skapa visuellt fängslande digitala produkter. Detta görs genom att studera människors svar i olika situationer som när de landar på en webbplats och lär sig vilken typ av trigger som gör dem mer benägna att köpa en produkt.

För att ert företag ska frodas behöver ni mer än bara nya besökare på webbplatsen. Ni behöver besökare som engagerar sig i det som resonerar bäst ur deras perspektiv. Så, en smart design kan hjälpa er att behålla besökare och locka dem att agera.

3. Använd dynamiskt innehåll för mer organisk räckvidd

Med dynamiskt innehåll kan ni anpassa kunders upplevelse och maximera intäkterna genom att skräddarsy webbplatsen efter besökarnas behov. Detta är möjligt eftersom dynamiskt innehåll anpassas baserat på signaler som beteende, användardata (t.ex. plats) och andra liknande egenskaper – vilket innebär att varje gång en kund besöker en sida med dessa typer av smarta element kommer webbplatsen att kunna ge relevant information om produkter som är skräddarsydda just för dem.

Detta hjälper er att spika sökintentionen varje gång en besökare ankommer er webbplats. Från platsrekommendationer till dynamiska produktlistor visar ni innehåll som säkert kommer att hålla besökare nöjda.

4. Använd video och visuella element för att öka besökets varaktighet

En undersökning gjord av Wistia visar att sidor som innehåller en video hade en genomsnittlig tid på nästan 8 minuter medan de som inte hade en video varade i cirka 3 minuter.

Googles rankingfaktorer är ett mysterium men det finns bevis för att de kan använda uppehållstid som en del av sin ekvation. Uppehållstid är ett mått på hur lång tid det tar för någon att återvända till SERP efter att ha klickat på en länk och Google verkar vara intresserade av att spåra dessa data och använda dem.

Avvisningsfrekvens kontra genomsnittlig tid per användarbesök utgör de viktigaste mätvärdena som kan berätta om uppehållstiden på en webbplats, så det är bra att använda videor för att öka tiden på en sida.

5. Skapa kvalitetsinnehåll tillsammans och använd sökord med lång svans

Enligt Statista har cirka 95.88% av sökningarna på Google fyra ord eller mer. De som gör den här typen av sökningar tenderar att ha högre nivåer av intention, vilket gör dem perfekta att skapa innehåll för.

Long-tail-sökord förutsäger ofta när någon närmar sig konvertering. Att ha denna kunskap hjälper er och är en fördel gentemot konkurrenterna.

6. Optimera webbsidor och bloggar

Rätt innehåll kan betyda skillnaden mellan besökare som stannar på er webbplats och vidtar nödvändiga åtgärder och en som lämnar sidan. Ordval kan fånga besökarens uppmärksamhet behålla den, vilket innebär att mer av er trafik förvandlas till leads.

Så, gör allt för att få användarfeedback, övervaka webbsidor och förbättra dem eller justera dem baserat på användarnas behov. Detta är en SEO-taktik som kommer att ha en markant inverkan på er CRO.

7. Addera starka och relevanta uppmaningar

En call-to-action är en viktig del av alla webbplatser, och saknas de kan det innebära att ni tappar kontakten med kunder. Det kan finnas designriktlinjer som behöver följas, för att ni som företag och kund ska känna igen varandra. Iögonfallande och välskrivna uppmaningar hjälper till att optimera konverteringsfrekvensen, samtidigt som de lockar mer trafik tillbaka till de produkter som visas.

Sammantaget går SEO och CRO hand i hand, och på ett sätt är de helt enkelt oskiljaktiga. Tanken att få mer trafik till en webbplats och sedan få relevanta besökare att vidta åtgärder på webbplatsen har en direkt inverkan på er ROI.

Ta er SEO till nästa nivå med Buzzlemedias experter

Våra SEO-experter kan skapa en anpassad SEO-strategi som genererar de resultat ert företag behöver för att ranka högt på Google och konverterar besökare till kunder. Om ni är redo att förbättra ert företags online-närvaro kan ni ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!