Skip to main content
långsam hemsida påverkar seo

En långsam hemsida skadar inte bara användarupplevelsen, utan även hur din webbplats rankar på Google. Googles ambition är att användarna ska få den bästa möjliga användarupplevelsen.

Enligt studier lämnar de flesta en webbsida som inte laddas snabbare än tre sekunder. Laddningstid har varit en viktig rankingfaktor sedan 2010 eftersom den påverkar användarupplevelsen, men i maj 2021 efter Googles senaste uppdatering blev just användarupplevelsen ännu viktigare då den blev en rankingfaktor. I denna artikel ska vi berätta vad det är som gör att en hemsida laddar långsamt och hur du kan arbeta för att förbättra laddningstiden.

Bakgrund: Vad är SEO?

On-page SEO 

När vi pratar om On-page SEO syftar vi på innehållet på webbplatsen, alltså text, bild, video, titlar, rubriker, metabeskrivningar m.m. Dessa delar kan optimeras för att ranka högre på Google.

Off-page SEO 

Off-page SEO handlar om länkar (backlinks). Alltså hur många webbplatser som länkar tillbaka till din webbplats. Google ser detta som att din webbplats är populär och att du skapar värdefullt innehåll som många andra tycker är bra. Därför är de villiga att hänvisa sina egna besökare till din webbplats.

Teknisk SEO 

Teknisk sökmotoroptimering handlar om att optimera de tekniska åtgärder som Google rekommenderar för att du ska ha en bra förutsättning att ranka på Google. Har du en dåligt byggd webbplats, kommer det bli svårt för Google att gå igenom (crawla) innehållet på webbsidan. Det är även i denna del av SEO du optimerar din laddningstid. Vi på Buzzlemedia rekommenderar att alltid börja jobba med de tekniska delarna, så att det finns en stabil grund att stå på innan du ger dig in på On-page SEO och Off-page SEO. För som alla vet så kan man inte börja bygga ett hus uppifrån utan man måste börja nerifrån. Samma metodik bör tillämpas när man jobba med SEO.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Varför är det viktigt att ha en snabb laddningstid på din hemsida?

Idag finns det många olika webbplatser på nätet, vilket gör att det även finns många olika alternativ för människor som vill köpa en produkt eller tjänst. Enligt “Svenskarna och internet” (årlig rapport på svenskarnas internetanvändande) använder majoriteten av människor Google för att hitta lösningar till deras behov. Googles ambition är att människor ska få den bästa möjliga användarupplevelsen och om din webbplats laddar långsamt kommer Google inte se din webbplats som en bra informationskälla. Din webbplats kommer helt enkelt att prioriteras bort av Google eftersom du erbjuder en dålig användarupplevelse.

Långsam hemsida påverkar din försäljning

Laddningstiden på din webbplats påverkar även din försäljning. Med en långsam webbplats tappar du inte bara trafik och ranking på Google. Du får även färre klick och konverteringar som leder till färre köp. Om Google Ads ingår i din marknadsföringsstrategi så kommer detta även påverka din annonssynlighet och klickkostnader. En långsam webbplats har nämligen även hög avvisningsfrekvens, vilket innebär att besökare inte stannar länge på din webbplats.

Några av de vanligaste orsakerna till en långsam hemsida

 

Stora bilder med stort filformat leder till en långsam webbsida

När vi bygger vår webbplats har vi oftast väldigt lite koll på hur stora våra bildfiler är. Det första man tänker på när det gäller bilder är huruvida de är snygga grafiskt, om de är rätt klippta eller om de passar in i sammanhanget. Vi lägger sällan märke till hur de påverkar webbplatsens laddningstid och mående. Fel bildformat är en vanlig orsak till en långsam webbplats. Genom att använda https://squoosh.app/ kan du enkelt komprimera dina bilder utan att det påverkar kvalitén.

Onödiga CSS, HTML och JavaScript får en hemsida att laddas långsammare

Genom att optimera din kod (inklusive att ta bort mellanslag, komma och andra onödiga tecken) kan du dramatiskt öka din sidhastighet. Ta också bort kodkommentarer, formatering och oanvänd kod.

Serverns svarstid är även en av orsakerna till en låg sidhastighet

Serverns svarstid är ett vanligt problem för många webbplatser. Detta sker när innehållet ska skickas till mottagaren. Grunden till problemet ligger i att många plattformar först måste generera html-kod på sidor som ska hanteras. Denna väntetid kallas för TTFB (time to first byte). I denna process kan det gå väldigt långsamt för många webbplatser. Det kan bli en fördröjning innan användaren kan börja surfa på webbplatsen. En av lösningarna är att ha en bra host (server).

 Wordpress plugins kan skada din webbplats hastighet

Det första man tänker på när man börjar designa en webbplats är: hur sticker vi ut i förhållande till våra konkurrenter? Då kommer man oftast på häftiga funktioner som man vill ha på webbplatsen. För att få till de här häftiga funktionerna behöver man oftast ladda ner wordpress plugins som möjliggör skapandet av dessa funktioner. Nackdelen är att plugins kan få din webbplats att ladda långsammare. Vår rekommendation är att ta bort onödiga plugins som du inte behöver. Tänk igenom och överväg om du verkligen behöver dem. För det spelar trots allt ingen roll hur häftig en hemsida ser ut om du inte får in trafik. Som man brukar säga, syns man inte så finns man inte. Med en snabbare laddningstid kommer du definitiv öka din chans att synas högt på Google och driva mer trafik.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Optimera din laddningstid på alla enheter

När vi sätter igång med arbetet att snabba upp laddningstiden, måste vi tänka på att göra det för alla enheter. De flesta tror att det räcker med att arbeta med desktopversionen och att det på så sätt löser sig även för resterande enheter. Men det fungerar tyvärr inte så. Vi måste även optimera den mobila versionen. Anledningen till varför det fungerar på olika sätt är helt enkelt för att olika enheter har olika utseende och format. Därför är även koderna annorlunda, varför vi måste optimera dem separat.

Testa hur din hemsida presterar här

Genom att använda Google pagespeed insight kan du testa hur din webbplats presterar. Du kan enkel klistra in din webbplats url och trycka på ”Analysera” så kommer Google att gå igenom hela din webbplats. Kort efter kommer du få ett resultat på vilka åtgärder du behöver göra för att snabba upp din webbplats. Du får rekommendationer för både desktop och mobil.

Vad är Core web vitals?

Det finns olika åtgärdsförslag du får från Google pagespeed insight. En av dessa kan vara av Core web vitals, men vad är Core web vitals? Core web vitals är helt enkelt många av de viktigaste åtgärderna du måste göra för att öka din sidhastighet. Det är även ett verktyg som Google har skapat i Search console för att öka förståelsen för hemsidans tekniska delar. Syftet med Core web vitals är att förbättra användarupplevelse och öka webbplatsens prestation. I Core web vitals finns det tre huvuddelar LCP, FID och CLS. Läs mer om Core web vitals.

långsam hemsida påverkar seo
James Chaiyasan

Författare James Chaiyasan

Fler inlägg av James Chaiyasan
Share via
Copy link