Skip to main content

SEO-myter

När antalet erbjudanden av liknande produkter och tjänster blir alltfler och varumärkeskonkurrensen ökar minskar kundernas uppmärksamhetstid. Sökmotorer som Google har fungerat vägledande för konsumenter i den digitala världen genom att analysera användarnas frågor och styra och vägleda konsumenterna mot vad de anser vara det bästa alternativet för en viss fråga.

Om man ska nämna en ständig missuppfattning som florerar kring SEO så är det att den skulle vara tvetydig. SEO:s ständigt föränderliga karaktär kräver samordning mellan flera olika områden, till exempel prestanda på webbplatsen, innehållsstrategi och vad kunden vill. Det här arbetet kanske kan kännas överväldigande, och det är inte alltid lätt att avgöra var man ska satsa resurser, tid och kraft. Ja, SEO kan verka tidsödande, men om du satsar på en framgångsrik långsiktig SEO-strategi kan du styra ditt företag med en långsiktig kurs mot betydande vinstökningar, ökad synlighet på nätet och högre marknadsföringsbudgetar.

Myterna och fallgroparna kring SEO avskräcker ofta marknadsföringsledningen från att satsa på SEO. Men om SEO används på rätt sätt kan det vara det viktigaste verktyget i hela din marknadsföring. Här följer några vanliga myter, fallgropar och sanningar om SEO som kan bringa klarhet och förbättra din förståelse för SEO.

Myter kring SEO

Det är oförutsägbart, utan orsak och verkan

Även om SEO drabbas av svängningarna i Googles sökalgoritm, som ofta kan kännas nog så nyckfull, finns det ändå vissa pålitliga och grundläggande regler som företag kan dra nytta av för att öka sin synlighet på nätet. Vissa regler ändras på grund av förbättringar inom övergripande teknik och branschtrend, men de flesta av dessa regler förblir oförändrade och utgör grundprinciperna för SEO.

Tänk på att kanaler för söktrafik, som Facebook, Amazon och Google, alla har sina egna regler för söksystem (”Walled Gardens”), men att alla ändå följer grundläggande SEO-principer. Om man förstår de grundläggande principerna för hur SEO fungerar blir SEO förutsägbart.

ROI är svårt att mäta

En vanlig missuppfattning som företag har när det gäller SEO är att det är svårt att beräkna avkastningen (ROI). Företag värdesätter försäljnings- och konverteringsmätningar för deras direkta resultat och effekter. SEO ger dock en helhetsbild av er marknadsföringsstrategi och här finns mätvärden som kan beräkna hur stor inverkan den har.

Betalda sökningar garanterar snabb avkastning på investerat kapital, men det finns ett problem här – det är dyrt och tär orimligt mycket på de flesta marknadsföringsbudgetar samtidigt som fördelarna bara varar så länge man finansierar tjänsten. En av de främsta fördelarna med SEO är de långsiktiga vinsterna av en bra strategi för organiska sökningar. Även om konkurrensen inte är mindre än för betalda sökningar är det svårare att ersätta den mark man en gång vunnit genom SEO med konkurrerande innehåll. Att tillhandahålla bra innehåll är en vetenskap i sig, men den är mindre resurskrävande och mycket mer förutsägbar än de minskande avkastningar som marknadschefer för närvarande står inför och vars digitala team letar efter allt dyrare utrymme högst upp i sökresultaten.

Fallgropar med SEO

Tid till värde

De mest framgångsrika SEO-strategierna bygger på långsiktig planering, vilket innebär att man inte kan förvänta sig vinster direkt. Trots den moderna teknikens blixtsnabba förmåga är SEO ett långvarigt projekt där nytt innehåll måste undersökas, utvecklas, publiceras, utvärderas, upprepas och optimeras under flera veckor och månader. När man väl har uppnått den åtråvärda synligheten på nätet är det svårt att ersätta den, något som kan jämföras med bra varumärkesstrategier.

Genvägar till SEO

Sluga SEO-tekniker kan enkelt kringgå SEO-reglerna genom att använda sig av Black och Grey Hat taktik och teknik kring SEO för att utnyttja kryphål och luckor i sökmotorerna så att de rankas högre än konkurrenterna som följer SEO:s vanliga regler. Exempel på Black Hat SEO: Att trycka in sökord, dvs. att ta med ovidkommande sökord i innehållet eller att smyga in sökord i innehållet och ändra teckensnittsfärgen för att göra dem osynliga för det mänskliga ögat.

De som håller på med Black Hat SEO vet hur de ska göra för att undgå att Google märker det, men oerfarna marknadsföringsgrupper som använder sig av Black Hat-strategier blir lätt upptäckta av Google och bestraffas snabbt, vilket leder till att deras rankning försämras och att de förlorar värdefull trafik. Marknadsföringsteam med goda avsikter använder ofta Black Hat SEO-taktik och strategier i sina SEO-insatser utan att inse det och får i slutändan betala för det.

Sökordsoptimering är mycket konkurrensutsatt

Man måste vara medveten om att organiska annonser är lika konkurrenskraftiga som betalda annonser. E-handelsjättar som Amazon och CDON dominerar vad gäller produkter på sökmotorerna, medan informationsjättar som Wikipedia suger musten ur de flesta informationssökmotorerna. Det är begripligt att många marknadsförare tvekar och istället lägger pengarna på den betalda söksidan av marknadsföringsmixen. Men i denna online-mix bör ni ha klart för er att era konkurrenter är lika tveksamma och att de lämnar organiska sökresultat helt öppna, ofta i de mer undanskymda hörnen av sökvärlden.

När det gäller SEO är det mycket viktigare att vinna ett antal småstrider än att stå som segrare till hela kriget. Hur skrämmande de där stora jättarna än känns handlar det aldrig om er förmåga att vara David mot deras Goliat. Ni har redan verktygen inom räckhåll för att konkurrera och vinna, bland annat personas, djup kunskap om ”köpresan” och en gedigen källa av sökordsdata från era betalda sökkampanjer.

Verkligheten och SEO

Framgångsrika digitala strategier bygger på SEO

Att helt och hållet välja bort SEO eller använda halvhjärtade SEO-försök är inte tillräckligt för ambitiösa marknadsföringsstrategier. De mest framgångsrika digitala marknadsföringsstrategierna bygger på en solid grund med tillämpning av bästa SEO-praxis. Att optimera ert innehåll enligt principer för SEO kan förbättra varenda liten del av er marknadsföringsstrategi. Sådana förbättringar kan vara att skapa engagerande innehåll, göra tekniska justeringar för att få er webbsida att ladda snabbare och utforma innehållet så att information snabbt gå att hitta för att fatta avgörande beslut.

SEO är en lång, men givande process

För närvarande finns det inget alternativ eller någon metod för att snabba på förfarandet med att utveckla, publicera och upprepa engagerande innehåll ­– bortsett från att utföra tekniskt underhåll på er hemsida, se till att er sida är snabb och att lägga till XML-sitemaps och skicka in den till sökmotorerna. Tålamod är det viktigaste när det kommer till SEO och ni kommer sättas på prov när månadslånga SEO-åtgärder kanske ändå ger minskad avkastning.

Det är lätt att bli förvirrad av förluster och vinster, men man måste komma ihåg att SEO är en långsiktig satsning som kan jämföras med att investera i aktier. Ni kan få ständiga vinster, växlande kvartal med förluster och vinster eller ständiga kvartal med minskad synlighet. Att fastställa en grundläggande, långsiktig SEO-strategi är en förutsättning för att ni ska få en bra ROI. Att analysera resultaten medan proceduren arbetar för er och att anpassa den för att korrigera kursen är nödvändigt för att er planering ska bli framgångsrik i takt med att sökbranschen förändras och era behov varierar med tid.

Engagerande, målinriktat innehåll är det viktigaste

Innehåll är det bästa sättet att mäta relevans. Men innehållet måste vara av bra kvalitet om ni ska lyckas hamna högt upp i sökresultaten, vare sig det är Bing, Yahoo eller Google. Innehållet är bäst optimerat för SEO om det tjänar ett tydligt syfte, kortfattat besvarar användarnas frågor och är fritt från grammatiska och tekniska fel. Eftersom Google alltjämt prioriterar användarupplevelsen bör det viktigaste i er SEO-strategi vara att skapa extraordinärt innehåll. Och sådant innehåll är mer än bara välskrivna textstycken och snyggt placerade sökord.

Google utvärderar också hur väl ett varumärke eller företag presenterar sitt innehåll rent tekniskt, hur snabbt sidans innehåll laddas och testar länkar som är inbäddade i texter för att se om de fungerar korrekt. Innehåll som är tekniskt optimerat och som försöker få kontakt med människan bakom skärmen är det vinnande konceptet om ni vill lyckas med er SEO.

Vill ni läsa mer om framgångsrik SEO? Läs vår artikel om de 7 viktigaste sakerna en marknadschef behöver veta om SEO.

Buzzlemedia är ett av de bästa företagen som finns när det gäller SEO

När det kommer till SEO kan vi vår sak. Vi har ett team med över 10 marknadsföringsspecialister som alla är experter inom sitt område, så om ni är ute efter en fantastisk SEO-byrå så finns vi här för er.

Vi är måna om att hålla oss uppdaterade med branschnormerna, läsa de senaste nyheterna inom branschen och lära oss de senaste strategierna för att se till att våra kunders kampanjer helt enkelt inte kan bli annat än framgångsrika.

Om ni skulle vilja samarbeta med oss för er SEO får ni mer än gärna höra av er!

Välkommen att ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!

Vi väntar med spänning på att förvandla er verksamhet med hjälp av SEO-marknadsföring!