Skip to main content

Inbound marketing används av ett ökande antal marknadsförare. I en global studie från från 99Firms (svensk studie saknas) uppgav 74% att inbound marketing var deras primära tillvägagångssätt för marknadsföring.

Till skillnad från andra metoder så som push-marknadsföring eller kalla samtal, syftar inbound marketing till att påverka köpresan på ett subtilt sätt. Det ger även en möjlighet för företag att verkligen förstå vilka problem de kan lösa för sina kunder och hur företagets målgrupp hittar lösningar för sina utmaningar.

Samtidigt är det många företag i Sverige som redan har implementerat inbound marketing men som inte får de resultat de önskade i början. Vissa kan ha gjort fel i det grundläggande arbetet innan en inbound marketing-implementation och vissa saknar delar som avgör hur väl kampanjen presterar.

I den här artikeln kommer vi att diskutera olika orsaker till att kampanjer misslyckas och sätt som du kan optimera befintliga inbound marketing-kampanjer.

Om du vill prata direkt med en specialist kan du ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för mer information.

Varför inbound marketing ökar försäljningen

Enligt Forbes skulle det vara svårt att uppskatta vilken inverkan en väl utformad inbound marketing-strategi har på den totala varumärkestillväxten. E-post, reklamfilmer och andra former av traditionell utgående marknadsföring försöker initiera en konversation med målgrupper. Det är ett aggressivt tillvägagångssätt och inte särskilt smart.

Inbound Marketing (som konventionell content marketing eller bokförfattarskap etc.) försöker göra något mer utmanande: Tända målgruppens intresse och få dem att söka ett företag. Det är ett mer subtilt tillvägagångssätt – ett som kan ha en betydligt större utdelning.

Den ökade svårigheten att nå potentiella kunder är en anledning till att inbound marketing har blivit vanligare. Idag är vi alla översvämmade med annonser, vilket innebär att även den mest skickligt utförda annonsen kan missa sitt mål. Ad-blockers har också minskat effekten i många traditionella annonsstrategier.

Bra inbound marketing kan dock bryta sig genom de mentala skygglapparna som målgruppen har mot konventionell reklam genom att erbjuda något som är användbart, handlingsbart och övertygande nog för att transformera den ”förföljda” till ”följaren”. För att uppnå det behöver du dock en väl utformad inbound marketing-strategi.

Låt oss ta en titt på några sätt att optimera dina inbound marketing-kampanjer.

Optimera din inbound marketing

Nu när du har skapat och implementerat din strategi och plan, ta det du lärt dig i din analys och optimera dina kampanjer och din strategi för högre effektivitet mot dina mål. Här är några steg att vidta när du vill optimera din marknadsföring.

Optimera webbplatsen för trafik och konverteringar

Webbsidor:

 • Nu när du har analyserat dina webbplatssidor, se till att uppdatera On-page SEO.
 • Bestäm vilka sidor som får flest besök och lägg till minst en CTA på var och en av dessa sidor. Tänk på att vi vill ha innehållserbjudanden som är relevanta för alla stadier köpresan.
 • Vilka blogginlägg får flest visningar? Detta är sannolikt en indikation på vilken typ av innehåll/ämnen din målgrupp är intresserad av. Skapa mer innehåll (bloggar/erbjudanden/e-postmeddelanden) runt det ämnet för att driva ytterligare engagemang

Blogginlägg:

Proffstips:

 • Skräddarsy språket i ditt blogginlägg för att spegla språket i din persona.
 • Skräddarsy exempel, fakta, berättelser och annat stödmaterial till din persona. Är de typen som föredrar en berättelse eller skulle fakta resonera mer. Vilken typ av analogier – välj något som är rotat i en förståelse de kanske redan har. Analogier bygger starka grunder för lärande. Det är som att bygga ett hus, en stark grund är nödvändig. Utan en stark grund kommer huset inte att vara stabilt och strukturen kommer lätt att välta. Vi vill att vårt innehåll ska hjälpa vår persona att bygga en stark grund för lärande.
 • Skräddarsy innehållet i ditt blogginlägg till personan. Ta itu med deras bästa frågor, mål eller smärtpunkter runt det ämnet.
  • Se till att dina bloggar har interna och externa länkar.
  • Inkludera en relevant CTA längst ner i blogginlägget.

Optimera konverteringar och leads

Innan vi kan börja arbeta med konverteringsoptimering är det viktigt att först identifiera exakt vad det är som måste bli bättre. Kortfattat kan detta delas upp i grupper:

 1. Du får inte tillräckligt med visningar och därför få konverteringar.
 2. Du har många visningar men konverteringsgraden är låg.
 3. Du får visningar och leads, men inte nödvändigtvis kvalificerade leads.

Öka CTA-engagemanget
Se till att dina CTA finns på relevanta blogginlägg samt placeras ovanför the-fold på webbplatssidor

 • Är språket i CTA tydligt så att besökaren vet vad de kommer att ladda ner?
 • Matchar din CTA själva erbjudandet?

Landningssidor
Optimerade landningssidor kommer att driva fler konverteringar och kvalificerade leads som vill veta mer om företagets produkter och tjänster.

 • Är informationen tydlig, koncis och i punktformat? Kommer någon som skannar sidan att veta vad erbjudandet är och varför det är värdefullt?
 • Klarar sidan blinktestet?
 • Begränsa distraktioner genom att ta bort menyalternativ och navigering på landningssidorna

Sikta på en på 5-15 % konverteringsgrad på landningssidor.

Formulär
Formuläret ska vara ovanför landningssidans veck:

 • Använde du progressiv profilering för dina formulärfrågor? *Se till att inte göra e-postadress till ett smart fält
 • Ställ bara nödvändiga frågor i formulärfälten för att samla in relevant information för segmentering.

Proffstips:
Gör en lista över de viktigaste frågorna du behöver ställa till ditt segment och marknad. Lista dem i prioritetsordning, börja med det viktigaste.
Fråga säljteamet vilken information som är viktig för dem för att kvalificera och tilldela leads. Ange också dessa i prioritetsordning. Det här steget är valfritt  men rekommenderas:

 • Välj vilka frågor som är mest tillämpliga på var besökaren är i köpresan.
 • Om din landningssida är Awareness stage : Välj de 3 viktigaste marknadsföringsfrågorna.
 • Om din landningssida är Consideration stage: Välj de 3 viktigaste marknadsföringsfrågorna + upp till 2 av de viktigaste säljfrågorna.
 • Om din landningssida är Decision stage: Välj de 3 viktigaste marknadsföringsfrågorna + upp till 3 av de viktigaste frågorna.

Marknadsföra ditt innehåll

Sociala medier
Så här hanterar många marknadsförare sin sociala mediestrategi:

 • Företagsuppdatering
 • Välj Facebook, LinkedIn etc
 • Publicera uppdateringen automatiskt till alla tre nätverken.

Men det finns en enorm brist i den här strategin. Användare interagerar och konsumerar innehåll på var och en av dessa sociala mediekanaler på olika sätt. Så för att få ut det mesta av dessa plattformar måste du optimera dina inlägg för varje socialt nätverk.

Här är en praktisk guide för att optimera dina sociala mediekanaler samt några tips om hur du skapar de perfekta inläggen för Facebook, Twitter & LinkedIn.

E-postmarknadsföring
Bra inbound marketing bygger på att skicka e-postmeddelanden till personer som faktiskt vill höra från dig. Men ofta går e-postmeddelanden vilse i mottagarens inkorg – eller ännu värre, hamnar i skräppostmappen. Och sedan, när någon faktiskt öppnar din e-post, klickar de faktiskt inte igenom.

Följ den här guiden om hur du optimerar din e-post för bättre engagemang och dessa 19 enkla tips för att förbättra din e-post öppenings- och klickfrekvens.

Skapa en ny eller optimera en befintlig inbound marketing-kampanjen

Inbound marketing är ett kraftfullt verktyg för att öka försäljningen – om de utförs på ett kompetent sätt. Vi hjälper våra kunder att skapa den typ av inbound-kampanjer som konverterar. Kontakta oss idag  om du är redo att börja se utdelning från dina inbound marketing-kampanjer.

Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link