Skip to main content

Hur du attraherar rätt besökare till din webbplats

En av dem största utmaningarna som marknadsförare har är att driva rätt trafik till webbplatsen och i det här inlägget ska vi undersöka olika sätt att göra det bättre.

Trafik kan vara en indikator på att ni börjar se resultat men det är inte slutdestinationen. Det är viktigare att titta på andra mätvärden så som konverteringsgrad från besökare-till-lead och konverteringsgrad från lead-till-kund.

När det gäller trafik är kvalitet viktigare än kvantitet.

Så, vad är tricket för att driva trafik som faktiskt konverterar? Svaret får ni längre ner.

Steg 1: Identifiera er ideala konverteringsväg

Innan ni bygger ut några planer eller strategier för er webbplats är det viktigt att förstå hur ni vill att besökare ska engagera med er webbplats.

Om ni följer inbound-metodiken är syftet med er webbplats att ge besökare värde för varje interaktion vilket idealiskt leder till att de konverteras till kunder.

Så här kan den vägen se ut:

 1. Någon har ett problem
 2. De söker efter svar online
 3. Er webbplats visas i sökresultaten
 4. De klickar på länken till bloggen och en artikel som täcker ämnet och läser igenom det
 5. De klickar på CTA längst ner i artikeln vilket leder till ett premiuminnehållserbjudande och konverterar i formuläret
 6. De blir en kontakt i ert system och registreras nu i ett nurturing-program eller försäljningsprocess
 7. De blir er kund

Steg 2: Utveckla buyer personas

Era buyer personas kommer att leda vägen för allt ni gör.

För att få besökare att komma till er webbplats och så småningom bli kunder måste ni först förstå vilka dem är och deras behov. När ni har definierat era personas ska de vara utgångspunkten för ert innehållsskapande så att allt innehåll blir relevant och skapar mervärde för potentiella kunder som rör sig genom tratten.

När ni identifierar era personas finns det några frågor ni bör ställa er själva:

 • Vad är deras befattning eller titel?
 • Hur definierar de professionell framgång?
 • Vilka är deras största utmaningar?
 • Vilka nyckelmeddelanden kommer att resonera med dem?
 • Var konsumerar de innehåll och föredragna sociala mediekanaler?
 • Hur föredrar de att kommunicera (telefon, e-post osv.)?
 • Vilka smärtpunkter och utmaningar möter de i sitt dagliga jobb?

Steg 3: Utveckla en persona-driven sökordsstrategi

När ni har tydligt definierade buyer personas kan ni börja brainstorma innehållsidéer och sökord som de är intresserade av. Ni har redan beskrivit vad deras smärtpunkter och utmaningar är, så vilka fraser skulle de skriva för att hitta lösningarna? Dessa kommer att vara en del av er sökordsstrategi.

Det finns tre huvudkriterier:

 1. Vad är den månatliga sökvolymen? Vi vill se minst 50.
 2. Vad är svårigheten / konkurrensen? Vi vill hålla det under 0.6 (1.0 är högst)
 3. Är det ett long-tail sökord? Vi har sett större framgång med long-tail än short-tail. Long-tail är en fras snarare än ett enda ord. Till exempel skulle ”Hur startar man en blogg” vara long-tail och ”blogg” skulle då vara short-tail.

När ni har skapat en lista med sökord kan ni börja planera er innehållsstrategi. Placera sökorden i era blogginlägg, innehållserbjudanden, kampanjer, webbsidor etc.

Steg 4: Börja blogga

Nu när ni vet vem ni riktar er och vilka sökord ni ska använda så att de kan hitta er är det dags att implementera er strategi och utveckla innehåll. Att blogga är ett bra sätt att driva kvalificerad trafik till er webbplats.

Här är statistiken för att bevisa det:

Att blogga är en beprövad marknadsföringsstrategi som driver affärsresultat. Varje gång ni skriver ett nytt blogginläggär det nytt innehåll på er webbplats och ytterligare en sida kommer att indexeras av sökmotorer.

Google använder bland annat tidpunkten för när en webbplats senast uppdaterats för att styra sökrankningar. Dessutom ger varje blogginlägg er en extra möjlighet att bli hittad i sökresultaten. Eftersom era sökord är anpassade för era personas bör trafiken ni lockar vara de personer ni vill ha. Men det kommer inte att hända direkt. Kontinutet är nyckeln när det kommer till att blogga framgångsrikt.

Ni kommer behöva bestämma hur ofta ni kan blogga och följa det schemat. Bloggen kommer inte att ge omedelbara resultat eftersom det tar tid för ert innehåll att ranka, men när det gör det kommer det att vara värt det.

Steg 5: Var aktiv på sociala medier

Att marknadsföra ert innehåll på sociala medier är ett annat bra sätt att driva trafik till er webbplats. Sociala medier är en plats där delning uppmuntras. Genom marknadsföring av sociala medier kan ert innehåll få bredare räckvidd.

Vi vet också att för någon som just kommit igång med sociala medier, kan det känns som en överväldigande och skrämmande uppgift. Om ni för närvarande inte är aktiv på sociala medier rekommenderar vi att ni först ställer er själv frågor som:

 • Var tillbringar mina kunder sin tid?
 • Vilka plattformar är de mest aktiva på?
 • Var delar de innehåll och engagerar sig oftast med sina nätverk?
 • Var är den största målgruppen för min bransch?

Genom att ställa er själv dessa frågor kan ni börja få en känsla för vilka kanaler er bransch faktiskt är aktiv på. Ni vill inte spendera massor av tid på Instagram om ingen av era prospekt eller andra tankeledare är på Instagram. Ni kommer inte se något engagemang eller avkastning från det.

När ni vet vilka kanaler ni vill fokusera på, bör ni utveckla en redaktionskalender för sociala medier som hjälper er att hålla er till ett schema. Det finns massor av verktyg där ute som kan hjälpa er att schemalägga era sociala medier inlägg i förväg, men ni kommer fortfarande att behöva spendera tid varje dag på att bygga vidare och engagera med andra.

Många människor fokuserar för mycket på att publicera och marknadsföra sitt eget innehåll när de först blir aktiva på sociala medier. Även om det är viktigt att marknadsföra ersjälv, är sociala medier platsen att interagera med och dela andras innehåll. Ni kan dela era egna blogginlägg med tankar och frågor för att engagera publiken. Ni kan också dela branschnyheter med era följare och kommentera andra människors inlägg.

Om ni kan få kontakt med prospekt på sociala medier kan ni ha konversationen där och hoppa vidare i köpprocessen.

Steg 6: Betald annonsering

När ni skapar innehåll som ni vet kommer att tjäna era kunder väl, är organisk trafik ett bra sätt att generera potentiella kunder. Men det kan ta tid att ranka organiskt, speciellt för konkurrenskraftiga sökord.

Betald annonsering kan hjälpa er att förstärka ert innehåll och få grepp i sökresultatet. Detta kan göras genom sökordsannonsering, betalda sociala kampanjer och displaykampanjer.

Era annonskampanjer måste vara målmedvetna och mätbara. Se till att ni använder rätt sökord för ert innehåll och era buyer personas.

Som vi sa tidigare vill ni fokusera på att få in kvalificerad trafik som kommer att konvertera, inte trafik som kommer till er webbplats och lämnar direkt eftersom det inte var rätt.

Kommentar

Nu när ni har lockat besökare till er webbplats är ert arbete inte färdigt. Att få en besökare att se en artikel leder antagligen inte direkt till en konvertering. Det kan såklart hända, men för det mesta krävs det mer än en bra artikel för att konvertera trafik till kunder.

När ni har skapat innehåll för att locka människor till er webbplats bör ni utveckla nurturing-strategier för att ge leads mer relevant innehåll i deras inkorg efter att de konverterat. Ni kan ge dem möjligheten att prenumerera för att få ert innehåll regelbundet oavsett om det är månads eller veckovis.

En annan viktig del av processen är att se till att ni går igenom det befintliga innehållet på er webbplats för uppdateringar. Det här är bra för både Google och era kunder.

Alla dessa saker hjälper er att skapa en relation med dessa prospekts tills de är redo att konvertera och bli kunder på sina egna villkor.