Skip to main content

I detta inlägg förklarar vi vad robots.txt är, och vilken påverkan det har på er SEO. 

Vad är robots.txt? 

Robots.txt är en fil som finns på er hemsida, och sökmotorer kommer leta efter den för att erhålla information som behövs under crawling av hemsidan. Därför ska ni alltid placera er robots.txt-fil i hemsidans root directory, eftersom det är den första platsen som sökmotorspindlarna börjar leta i för att hitta instruktioner som de behöver. 

Ni kan använda en robots txt-checker för att kontrollera ifall det finns en robots txt på hemsidan. Det gör man genom att skriva i “www.namnetpåhemsidan.com/robots.txt” i webbläsaren. 

Google rekommenderar att alla innehavare av en hemsida också har en robots-txt-fil installerad. Om en sökmotorspindel inte hittar en sådan fil finns det en risk att endast delar av hemsidan blir genomsökta. Eftersom ni via innehållet på hemsidans olika sidor kan nå en högre position på sökmotorernas sökresultat är det viktigt att alla sidor blir genomsökta och indexerade.  

Beroende på strukturen på er hemsida så vill ni ibland även exkludera delar av hemsidan från sökmotorerna. Ett typexempel på detta är sidor som finns bakom inlogg (till exempel en kontrollpanel) som inte avses exponeras i sökresultaten. 

Vad gör robots.txt-filen? 

Om ni exempelvis har WordPress robots.txt kommer filen kunna blockera vissa delar av hemsidan och indexera andra. Med WordPress robots.txt kan man välja att antingen tillåta eller neka specifika mappar och filer på hemsidan. 

Vid godkännande av vissa sidor i er WordPress robots.txt kommer sökmotorspindlarna söka sig till de delarna av er hemsida och indexera dem. Om ni istället nekar vissa sidor i er WordPress robots.txt kommer dessa sidor undgås från indexeras. 

Att göra ett test av robots.txt för att se om ni har en sådan fil installerad är grundläggande för att tillgängliggöra hemsidan för sökmotorer. Underskatta inte vikten av detta!

Addera webbplatskarta till robots.txt 

Även om robots.txt-filen uppfanns för att tala om för sökmotorer vilka sidor som inte ska genomsökas, kan robots.txt-filen också användas för att peka sökmotorer till XML-webbplatskartan. Detta stöds av Google, Bing, Yahoo och Ask. 

XML-webbplatskartan ska refereras som en absolut URL. URL:en behöver inte vara på samma värd som robots.txt-filen. 

Att referera till XML-webbplatskartan i robots.txt-filen är en av de bästa metoderna vi rekommenderar att ni alltid gör, även om ni kanske redan har skickat in er XML-webbplatskarta i Google Search Console eller Bing Webmaster Tools. Kom ihåg att det finns fler sökmotorer där ute. 

Observera att det är möjligt att referera till flera XML-webbplatskartor i en robots.txt-fil. 

Grundprinciper gällande robots.txt 

  • Se till att ni inte blockerar innehåll eller delar av er webbplats som ni vill ska genomsökas. 
  • Länkar på sidor som blockeras av robots.txt kommer inte att följas. 
  • Använd inte robots.txt för att förhindra att känslig data visas i SERP. Eftersom andra sidor kan länka direkt till sidan som innehåller privat information, kan de fortfarande indexeras. Om ni vill blockera er sida från sökresultaten, använd en annan metod, till exempel lösenordsskydd eller noindex metadirektivet. 
  • Vissa sökmotorer har flera användare. Till exempel använder Google Googlebot för organisk sökning och Googlebot-Image för bildsökning. De flesta användaragenter för samma sökmotor följer samma regler. Därför är det inte nödvändigt att ange riktlinjer för olika sökmotorrobotar, men det låter er förfina hur ert webbplatsinnehåll analyseras. 
  • En sökmotor cachelagrar innehållet i robots.txt, men uppdaterar vanligtvis det cachade innehållet minst en gång om dagen. Om ni ändrar filen och vill uppdatera den snabbare kan nskicka er robots.txt-webbadress till Google. 

Vad är sökmotoroptimering? 

Sökmotoroptimering, förkortas SEO – som på engelska står för Search Engine Optimization – omfattar allt arbete som görs på webbplatsen i syfte att ranka högre i sökresultaten. Google är den största sökmotorn i världen med 55 miljoner sökningar om dagen bara i Sverige, således är Google en mycket viktig marknadsföringskanal, för vilken sökmotoroptimering utgör ett viktigt verktyg. 

Varför är sökmotoroptimering viktigt? 

Sökmotoroptimering är ett utmärkt sätt att få mer trafik, leads, kunder och intäkter till ert företag. 

Faktum är att 81% av alla Google-sökare klickar på de organiska resultaten. 

Vilket innebär att endast 19% väljer att klicka på en annons. 

Uttryckt på ett annat sätt: nkan förvänta er cirka fem gånger mer trafik genom att ranka i de organiska sökresultaten jämfört med att betala för en annons. 

Här är några fler fördelar med sökmotoroptimering: 

  • Företaget är synligt när potentiella kunder söker på Google 
  • Driver trafik från personer som är intresserade av er produkt eller tjänst 
  • Ökad försäljning från organisk trafik 
  • Ger företag en stor konkurrensfördel 

Hur påverkar robots.txt SEO? 

Robots.txt är en viktig del av sökmotoroptimering (SEO). Det är ett verktyg som kan hjälpa er att styra sökmotorernas indexering av er webbplats, vilket kan ha en direkt påverkan på webbplatsens synlighet och ranking i sökresultat. 

Det finns flera sätt som Robots.txt kan påverka er SEO: 

Indexering av sidor: Genom att använda robots.txt kan ni blockera sökmotorer från att indexera vissa sidor på er webbplats. Detta kan vara användbart om ni har sidor som är duplicerade eller av låg kvalité, eller om ni vill begränsa sökmotorernas indexering till en viss del av webbplatsen. 

Sökmotorspindlar: Robots.txt kan också nyttjas för att begränsa sökmotorers åtkomst till vissa delar av er webbplats. I vilket fall detta kan vara användbart är om ni har känslig information på webbplatsen, som ni inte vill att sökmotorer ska se. 

Sökresultat: Genom att styra sökmotorers indexering av er webbplats kan ni påverka hur er webbplats visas i sökresultat. Irrelevanta sidor avskärmas från sökmotorns “synfält”. Samtidigt säkerställer ni att sökmotorerna kan indexera de mest relevanta sidorna på er webbplats, vilket gör att ni kan öka webbplatsens synlighet och ranking i sökresultat. 

Slutsats

Robots.txt är ett viktigt verktyg för att förbättra sökmotoroptimering och hantera sökmotorers indexering av er webbplats. Genom att använda robots.txt kan ni styra sökmotorers åtkomst till er webbplats och kontrollera hur den visas i sökresultat. Genom att använda direktiven i robots.txt-filen på rätt sätt kan ni förbättra webbplatsens synlighet och ranking i sökresultat, vilket kan ge mer trafik till webbplatsen och öka er online-närvaro. Se till att er robots.txt-fil är korrekt formaterad och placerad på en optimal plats, för att maximera dess effektivitet och förbättra er SEO-strategi. 

Joel Ask

Som SEO Content Manager på Buzzlemedia är mitt primära ansvar att utveckla och implementera effektiva innehållsstrategier för att öka webbplatsens synlighet, trafik och konverteringar. Jag kombinerar kreativitet, teknisk expertis och analytiska färdigheter för att skapa engagerande och optimerat innehåll som svarar på användarnas behov och förbättrar organiska sökresultat.