Skip to main content

I det digitala bruset blir det allt viktigare att synas – så, därför bör er plan optimeras för att nå fram till potentiella kunder. Annars riskerar alla övriga ansträngningar vara förgäves.  

Sökmotoroptimering (SEO) är en viktig del av varje strategi för marknadsföring på nätet. För om ni inte nyttjar rätt medel till att synliggöra er hemsida på nätet, då kommer inte potentiella kunder att finna den. Om era SEO-insatser ska lyckas behöver ni dock en plan som sträcker sig längre än att publicera relevanta blogginlägg och bygga konsekventa länkar från auktoritativa källor. Även om manuella insatser, som att skapa sökordslistor och uppdatera metataggar, inte ska underskattas, så är det viktigt att effektivisera er strategi. Varför? För att tid är pengar. 

Det kan vara tröttsamt att lägga timmar på sökords- och konkurrentanalyser eller att skapa rapporter om SEO-prestanda. Dessa mödosamma uppgifter kan vara mycket viktiga, men de kan också framstå energislukande och resursslösande. Om det bara fanns ett sätt att få arbetet utfört utan den enorma tidsåtgången… 

I den här artikeln beskriver vi hur automatisering kan effektivisera er SEO, dess roll i den övergripande strategin för sökmotoroptimering och andra digitala marknadsföringsinsatser. Läs vidare för att veta mer! 

Vad är automatisering?

Är du eller er marknadsavdelning novis inom ämnet automatisering och undrar vad det är och hur det kan förhöja SEO-arbetet? Vi kan ge en liten ledtråd: att det är en behändig metodik för dagens SEO-nyttjare. Initialt ska vi definiera vad som åsyftas med automatisering, särskilt automatisering inom näringslivet. 

I de enklaste termerna är automatisering ett sätt att använda teknik för att utföra repetitiva, tidskrävande uppgifter. Automatisering av företag tillämpar helt enkelt denna princip i företagsvärlden. 

Vanliga användningsområden för automatisering inom affärsvärlden är bland annat: 

  • Ekonomi och redovisning – Företag kan frigöra tid för viktiga uppgifter som analys, strategi och samarbete genom att automatisera finansiell planering och redovisningsfunktioner. Det förenklar helheten att kunna automatiserar processen med att skicka och betala fakturor, beräkna momsdeklarationer, begära in utgifter, skapa inköpsorder med mera. 
  • Marknadsföring – Företag kan minska sina kostnader genom att använda programvara för automatiserad marknadsföring. Detta möjliggör för företag att skicka e-postmeddelanden till sina kunder vid fördefinierade tidpunkter eller att aktivera utlösare för meddelanden som är knutna till specifika kundåtgärder, exempelvis en övergiven kundvagn. Marknadsföringsinsatser kan också integreras direkt i ett CRM-system (Customer Relationship Management). 
  • HR – Personalavdelningen kan också dra nytta av automatisering. Med specifika system kan företag enkelt samla in, underhålla och analysera sina personaldata, samtidigt som de hanterar inskolningen av nya anställda.  
  • Försäljning – Verktyg för automatiserad försäljning kan öka teamets effektivitet. Automatisering kan vara särskilt användbart för företag som arbetar med återkommande försäljningsscheman. Automatisera återkommande betalningar och skapa en skräddarsydd försäljningssida – perfekt för att maximera konverteringen.

Hur automatisering kan gynna SEO

Genom att låta en rad automatiserade verktyg utföra viktiga uppgifter kan ni spara tid och fokusera på det som verkligen är viktigt: att förbättra innehåll och bygga länkar.  
Låt oss ta en mer detaljerad titt på dessa verksamhetsfrämjande fördelar.

Sökordsanalys

En av de viktigaste faktorerna i er SEO-strategi är sökordsanalysen. Att identifiera sökordsmöjligheter och använda dem i SEO-insatser på sidan är avgörande för den som planerar att klättra på sökmotorns resultatsidor (SERP). 

En automatiserad sökordsanalys för SEO kan visa sig ovärderlig i kampen om att hitta de mest relevanta sökorden för just er webbplats.  

Sökordsanalys kan också 

  • Blottlägga en sökordshistorik för att visa hur sökarnas intresse har förändrats över tid. 
  • hjälpa er att utföra platsspecifik sökordsforskning (särskilt användbart om ni gör landsöverskridande affärer). 
  • visa er hur svårt det kan vara att ranka för ett nyckelord, så att ni kan byta taktik om det behövs. 

Backlinks är helt enkelt länkar från andra webbplatser som refererar till er. De är en viktig del av varje SEO-strategi, och ju fler kvalitetsbacklänkar ni har, desto större är sannolikheten att ni rankar högt på sökmotorernas resultatsidor (SERP). Detta eftersom backlinks symboliserar trovärdighet – något som sökmotorerna premierar. Ni kan övervaka er backlinkprofil genom att notera vilka länkar som kommer in, varifrån de kommer och vad deras ankartext innefattar. Det mest populära sättet att göra detta på är att använda ett gratisverktyg; emempelvis Ahrefs. 

Det finns några saker att tänka på när ni övervakar er backlinkprofil: För det första är det viktigt att följa både kvantitet och kvalité på dessa backlinks. Ni vill se till att ha tillräckligt med länkar för att rankas bra i SERP, men också ha länkar som är användbara för ert varumärke. I sådana fall är Ranktrackers backlinkmonitor ett idealiskt verktyg. Den kan identifiera meningslösa backlinks som går tillbaka ända till 2019 och ställa in anpassade varningar för att hjälpa er rensa bort sådana som kan ha markerats som irrelevanta av Google. 

Konkurrentanalys

Att förstå konkurrensen är en viktig del av varje SEO-strategi. Med detta sagt var SEO ganska svårtydligt för om åren. Kanske kunde ni urskilja att er webbplats höll på att bli omsprungen av konkurrenter, men att förstå varför var en i sig komplicerad process som ofta byggde på indicier snarare än konkreta fakta. 

Som tur är finns det nu en hel rad automatiserade verktyg som kan hjälpa er spåra konkurrenters organiska och betalda resultat. Dessa verktyg tillhandahåller en oöverträffad inblick i vad konkurrenterna gör, deras största styrkor och svagheter. 

När ni har studerat deras strategi kan denna kunskap appliceras på er egen webbplats och göra justeringar där det behövs. Använd en SERP-checker för att ta reda på vilka de närmaste konkurrenter är – innan ni granskar webbplatsen och optimerar den därefter. Låt ändringarna träda i kraft, övervaka framstegen, finslipa – och upprepa.

Presentation av rapporten

Om ni precis genomfört en intern webbgranskning av hela webbplatsen behövs ett sätt att presentera datan för resten av teamet. Om ni är en byrå inbegriper nästa utmaning att konkretisera resultaten för en kund som kanske bara har ytliga kunskaper om SEO. Se till att utbilda kunden för att ge den insikter i vilka mervärden SEO medför.  

Rapporter är ett fantastiskt sätt att motivera ytterligare investeringar från kunderna, eller helt enkelt visa vilken effekt era SEO-strategier har haft på verksamheten hittills. Genom automatisering kan rapporter genereras inom några minuter, vilket gör det enkelt att identifiera företagets SEO-vinster och eventuella förbättringsområden.

Chatbots

Er innehållsstrategi, länkbyggande och optimering på sidan kan hjälpa till att locka fler organiska besökare till er webbplats – men det kan ta månader (eller till och med år) innan ni ser en betydande ökning av trafiken eller en ökning av antalet konverteringar. Tänk om ni kunde förbättra er SEO på ett mer tidseffektivt sätt och se resultatet av era ansträngningar direkt? 

Chatbots och SEO kan arbeta tillsammans för att uppnå detta genom att: 

  • Förbättra användarupplevelsen – Om era kunder har ett problem, då vill de sannolikt ha hjälp snabbt. Om ni inte kan investera i ett supportteam dygnet runt är en chattbot det näst bästa alternativet. Håll era besökare nöjda, och de kommer sannolikt att rekommendera er vidare – vilket i sin tur leder till en ökning av den organiska trafiken. 
  • Öka den tid som en användare tillbringar på er webbplats – Att gå igenom en webbplats bit för bit kan bli otroligt frustrerande. En chatbot kan ge besökarna adekvata svar. Detta kommer att minska webbplatsens avvisningsfrekvens och öka uppehållstiden dramatiskt – en viktig taktik för lyckad SEO. 
  • Optimera webbplatsens betyg – Genom att förbättra den övergripande användarupplevelsen på er webbplats kan ni få positiva recensioner på tjänster som Trustpilot, Google Business och Facebook. Dessa omdömen kommer att påverka ha en positiv inverkan på er SERP. 

Slutsats

SEO handlar om att maximera räckvidden för ert företag och skapa optimala förutsättningar för att den selekterade målgruppen ska hitta er webbplats. Därför är det viktigt att effektivisera era insatser och fokusera på det som verkligen betyder något: den centrala optimeringsstrategin. Det finns ingen mening med att spendera tid och pengar på manuella redskap som ett automatiserat verktyg skulle kunna genomföra på mindre än en minut. Genom att säkerställa att er SEO-strategi stammar ur automatisering sparar ni massor av tid (och spenderar färre resurser på repetitiva uppgifter). 

Vi på Buzzlemedia har lång erfarenhet av att hjälpa företag optimera sina verksamheter med hjälp av SEO-strategier. Kontakta oss idag för rådgivning.  

Joel Ask

Som SEO Content Manager på Buzzlemedia är mitt primära ansvar att utveckla och implementera effektiva innehållsstrategier för att öka webbplatsens synlighet, trafik och konverteringar. Jag kombinerar kreativitet, teknisk expertis och analytiska färdigheter för att skapa engagerande och optimerat innehåll som svarar på användarnas behov och förbättrar organiska sökresultat.