Skip to main content

Är sökmotoroptimering (SEO) något som alla företag har råd med? Svaret är: ja. För att det ska vara lönsamt för ert företag behöver ni dock rätt strategi. De goda nyheterna är att det finns mycket som ni kan göra själv. I det här inlägget får ni reda på hur ni kan börja med SEO på egen hand, vad ni bör tänka på när ni väljer en SEO-byrå samt vad ni bör undvika för att nå bästa resultat och hålla er inom budget.

Målet med SEO optimering

SEO står för sökmotoroptimering och är en långsiktig strategi som ökar företagets lönsamhet. Målet med SEO är att ert företag ska ranka bättre på Google och på så sätt bli mer synligt. Detta innebär fler besökare till er hemsida som i sin tur leder till fler potentiella kunder och större vinst. Det som ni investerar i SEO idag blir lönsamt längre fram.

SEO är effektiv marknadsföring som bär många hattar

SEO bär många hattar som fokuserar på flera olika strategier. Dessa strategier innebär bland annat publicering av bloggar, länkbyggning, copywriting och kodning av hemsidan. När ni kombinerar dessa plockar Google upp informationen och belönar er med mer synlighet.

Det som är viktigt att tänka på är att SEO i slutändan handlar om värdeskapande. Google vill se att er hemsida är värd att ranka högt. Ju mer engagemang ni får från era besökare, desto större blir belöningen. Detta sker i form av rankning som hjälper er hamna längre upp bland sökresultaten. Ett jättebra sätt är skriva blogginlägg som era besökare och potentiella kunder har nytta av. Ju mer ni kan ge i form av värde till er specifika målgrupp, desto längre kommer de att stanna på sidan. Detta är i sin tur väldigt positivt för er rankning.

Om ni vill tillämpa en kostnadsfri och lönsam SEO strategi, börja med att skapa en blogg. Se till att ni pratar till era kunder och ge dem information som de verkligen har nytta av. Ta med relevanta sökord för ännu större effekt. En blogg är perfekt för att hålla er SEO-budget nere.

Alla kan använda sig av SEO

SEO är inte bara till för de som har jobbat med det i många år. Det kan verka som att det är ett helt hav av komplicerade strategier. Dock är det mycket enklare än vad många får det att framstå. Självklart finns det också mycket avancerat inom SEO som ni kan anlita en SEO-byrå till. Fördelen med att få hjälp av en erfaren byrå är att det sparar er mycket tid.

SEO är dock något som alla kan lära sig och använda, inklusive ni och ert företag.

För att hålla era SEO-kostnader nere är den bästa strategin att kombinera vad ni gör själv med professionella tjänster. Ni kan anlita en pålitlig SEO-byrå till de mer avancerade och tekniska strategierna och sedan delegera uppgifter som till exempel sökordsanalys och blogginlägg till ert team.

Ni kan även optimera er hemsida genom att använda er av metabeskrivningar och taggar. Om ni använder er av WordPress är Yoast ett bra verktyg som ni kan börja använda gratis.

Använd sökord på ett smart sätt

Nyckelord, eller sökord, som ni använder på hemsidan är till för att hjälpa er med rankningen. Ni kommer långt med hjälp av noggrant utvalda ord som är relevanta för er sida. Var dock försiktig med att använda era sökord för mycket. Här är Yoast ett bra verktyg eftersom det säger till när ni har gått över gränsen.

Tänk på att era texter ska kännas naturliga för läsaren. Era besökare kommer snabbt märka om något känns fel. För många sökord ger inte ett naturligt flöde och får läsaren att stanna upp på ett negativt sätt. Om era besökare tycker att texten är svår eller ologisk tappar de intresset. Detta leder till att de lämnar sidan i frustration för att leta efter något bättre.

Kom ihåg: Gör det värt för era besökare att stanna kvar och påminn dem om varför ni har något relevant att erbjuda.

Har företag råd med dagens SEO?

Svaret är att alla företag har råd med SEO idag. Det finns dock ett par väsentliga saker att tänka på. För att ni som företagare ska öka er lönsamhet med SEO krävs det att ni gör upp en bra strategi och budgeterar rätt.

Anpassa er SEO-budget till er specifika situation

Det är skillnad på vad stora företag och små företag kan och bör investera i SEO. Om ert företag är i det första stadiet innan det har börjat växa, måste ni budgetera därefter. Om ni investerar alldeles för mycket i SEO i början kan detta skada ert företag i längden.

Ni vill se till att göra så mycket ni kan på egen hand. Med tiden kan ni investera i fler SEO-tjänster och ta hjälp utifrån. Utbilda därför så många ni kan i ert team om SEO så att ni kan hjälpas åt att hålla kostnaderna nere.

SEO tar tid – ha tålamod.

Det tar tid innan ni kan se resultatet med SEO. Många företag vill gärna se resultat direkt och tror att det inte fungerar när detta misslyckas. Kom ihåg att det tar ett par månader innan ni får se riktiga resultat. Detta är viktigt att förstå för att ni ska slippa känna er frustrerad på vägen.

Om ni anlitar någon som hjälper er med SEO kan ni se resultat snabbare, men fortfarande inte direkt. Gör därför upp en plan och en budget som sträcker sig över minst tre månader. Det bästa är att tänka 6-12 månader framåt.

Det är också bättre att göra SEO på egen hand istället för att betala för billiga SEO-tjänster. Det finns många därute som erbjuder billiga tjänster för ett par hundra kronor i månaden. Detta kommer sällan att ge er de resultaten som ni är ute efter.

Om ni verkligen har en tight budget, låt ert team hjälpa er och vänta tills ni kan betala för professionella tjänster av en pålitlig och erfaren SEO-byrå. Det är värt att lägga mer pengar på SEO längre fram om ni inte har råd just nu. I slutändan blir detta mer lönsamt för ert företag.

Det är viktigt att ni mäter resultaten

En av de bästa sakerna med SEO är att det ger mätbara resultat. Ni bör mäta resultaten direkt från början så att ni har koll huruvida de olika strategierna fungerar. Med hjälp av olika verktyg kan ni mäta resultaten och se hur SEO påverkar lönsamheten i ert företag.

Ni kan bland annat se hur många som besöker er hemsida, hur länge era besökare stannar och vad som engagerar dem mest. Med hjälp av denna mätning får ni en bra överblick över hur SEO:n påverkar er försäljning och vad som kan behöva förbättras.

Om ni har en tight budget kan ni till exempel använda er av gratis verktyg såsom Google Analytics. Om er budget tillåter kan ni istället använda er av verktyg såsom SEMrush eller anlita en SEO-byrå.

Hur mycket företag betala för SEO-tjänster?

Det är viktigt att förstå skillnaden på bra och billiga SEO-tjänster. När det handlar om SEO får ni vad ni betalar för. Även om ni spenderar väldigt lite pengar på SEO är detta fortfarande bortkastade pengar om ni inte får de resultat ni vill ha. Det som verkar vara en vinst kortsiktigt, blir istället en förlust i längden.

Hur ni får råd med lönsam SEO

Beroende på er företagsbudget och vilket skede ert företag är i, kan ni välja rätt strategi som passar just er. Lönsamma SEO-tjänster kan kosta allt från ett par tusen kronor till tiotusentals kronor. Det som är rimligt för ett etablerat företag är inte lika rimligt för ett litet eller medelstort företag.

Om ert företag är litet till medelstort är en budget på 5000-15 000 kronor rimlig. För större företag som har råd att lägga mer pengar på SEO-tjänster ligger budgeten på ungefär 50 000-80 000 kronor. Ni ser, det är stor skillnad på vad företag kan och bör lägga på SEO. De goda nyheterna är att alla kan ha råd med SEO.

Undvik “billig” SEO

Det som ni vill undvika är “billig SEO” eftersom detta sällan ger er det resultat som ni är ute efter. Detta beror på att många byråer använder samma strategi oavsett företag. Dessutom finns det många som inte är insatta i hur effektiv SEO fungerar. Istället för att ni ska synas online kan ni bli straffad av Google om ni bryter mot deras regler. Missbruk av sökord och en ineffektiv strategi skadar ert företag och det kan ta tid för er att reparera skadan. SEO är nämligen som bäst när den är anpassad till er och er vision.

Tänk därför alltid långsiktigt när det kommer till SEO och lönsamhet.

Skapa en realistisk budget och hjälp ert företag att växa

I slutändan är SEO en av de bästa och mest ekonomiska marknadsföringstjänsterna som finns idag. Det finns mycket som ni kan göra själv och som är mer effektivt än om ni anlitar en billig SEO-byrå. Gör upp en budget som passar ert företag och planera för minst tre månader i förväg. Det bästa är att göra en budget för ett kvartal, ett halvår och till slut ett helt år.

För att nå era mål och öka ert företags lönsamhet, mät era resultat från allra första början. Ta hjälp av en bra SEO-byrå till de tjänster som ni har råd med. Bara genom att kombinera dessa tips kommer ni ha kommit väldigt långt med er SEO.

Förbättra er SEO med Buzzlemedia

Ni kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan ni ringa oss på 040-12 49 19