Skip to main content
SEO-marknadsföring

På den här sidan ska vi förklara betydelsen av SEO-marknadsföring, vad det är och på vilket sätt det kan gynna ditt företag.

Med så många marknadsföringsstrategier som finns att tillgå kan det vara svårt att veta vilka som passar bäst för just ditt företag. Innan du bestämmer hur du ska fördela marknadsföringsbudgeten är det viktigt att du känner till vilka olika strategier det finns, särskilt en av de allra viktigaste – sökmotoroptimering (SEO).

En av de mest effektiva marknadsföringsstrategierna är SEO. Men både företagare och marknadschefer undrar ofta samma sak: Vad är egentligen SEO-marknadsföring och hur fungerar det?

Om du vill prata med en SEO-specialist direkt innan du fortsätter läsa är du välkommen att ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för mer information.

Vad är SEO-marknadsföring på nätet?

SEO är en av de mest populära marknadsföringsstrategierna som finns, och det på goda grunder – den fungerar extremt effektivt.

Även om det tar några månader innan resultatet av SEO börjar märkas är det väl värt den väntan.

Men vad är SEO-marknadsföring? Helt kort kan man sammanfatta det på följande sätt:

SEO är ett förfarande för att förbättra en webbsida och närvaron på nätet, både on-page och off-page för att förbättra rankningen i sökmotorer som Google.

När din webbplats rankas högt i sökmotorerna får den fler klick från användarna. Ju fler klick du får, desto fler är det som tittar på din hemsida, och ju längre de stannar på din hemsida, desto större är möjligheten att de hittar en produkt eller tjänst som intresserar dem.

Och inte bara det, när din sida rankas högt får du dessutom fler konverteringar och högre intäkter.

SEO-marknadsföring kombinerar on-page- och off-page-strategier som samverkar för att få jobbet gjort.

On-page SEO omfattar alla ändringar som du kan göra fysiskt på din hemsida för att få den att ranka högre. Här följer några exempel:

  • Sökord och genomförande
  • Innehållskapande
  • Optimering av sidhastighet

Off-page SEO å andra sidan avser alla strategier för att förbättra din rankning men som inte sker på din hemsida. Några exempel är:

  • Länkbyggande
  • Marknadsföring på sociala medier
  • E-postmarknadsföring

När du anlitar en SEO-byrå för att ta hand om din kampanj använder de sig troligen av en blandning av både on-page och off-page SEO för att uppnå bästa möjliga resultat.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

5 anledningar till att SEO-marknadsföring kan förändra ditt företag för gott

Det är ingen hemlighet att SEO är ett effektivt sätt att marknadsföra ett företag. Den kan locka leads direkt till din hemsida vilket innebär ökade intäkter för ditt företag – oavsett bransch.

Betydelsen av SEO är uppenbar, men vi ska titta närmare på varför det är en av de bästa metoderna för onlinemarknadsföring.

1. Tusentals människor googlar varje minut

När du använder dig av SEO för er marknadsföring innebär det i princip att du marknadsför din verksamhet till tusentals människor – 38 904 varje minut för att vara exakt.

Med hjälp av SEO för att marknadsföra era produkter och tjänster blir erbjudanden från ditt företag tillgängliga för en bred målgrupp, vilket innebär större chans att locka intresserade kunder och att göra fler konverteringar.

Utan SEO är det inte särskilt troligt att din målgrupp någonsin kommer se din hemsida och än mindre köpa dina produkter.

2. Många ignorerar betalda annonser

Även om betalda annonser ibland kan vara ett bra sätt att marknadsföra sig är det en stor grupp som bortser från de betalda annonser som kommer upp i sökresultaten.

Detta innebär att chansen är större att någon klickar på din hemsida om den dyker upp organiskt i en sökning. Att ranka organiskt innebär att din hemsida kommer upp nedanför de betalda annonserna på resultatsidan. Du behöver inte betala något för att visas organiskt i ett sökresultat, men däremot måste du ha en gedigen SEO-kampanj.

3. Företag tillämpar SEO mer än någonsin

Om du vill vinna över dina konkurrenter är SEO ett måste. Faktum är att 61 procent av alla företag sa att deras största prioritering 2021 var att förbättra sina SEO-kampanjer.

Det är en hög procentsiffra, vilket innebär att ditt företag sannolikt halkar efter om ni avstår från SEO-kampanjer. Din verksamhet kommer skymmas av företag som använder sig av SEO och just därför är det otroligt viktigt att ha en kraftfull kampanj.

4. SEO ökar antalet konverteringar

I jämförelse med traditionell marknadsföring är konverteringsgraden för SEO extremt hög.

Konverteringsgraden för traditionella marknadsföringsstrategier ligger vanligtvis på 1,7 procent, medan den för SEO hamnar på 14,6 procent. Det är en enorm skillnad och belyser på ett utmärkt sätt varför SEO är en av de bästa marknadsföringsstrategierna som finns.

5. Lokal SEO är enormt effektivt

Om ni är ett lokalt företag bör du utan tvekan använda dig av SEO i din marknadsföring.

Av användare som gör en lokal butikssökning kommer 88 procent av dem inom 24 timmar ringa eller besöka det företag de fann.

Saken är den att du måste synas högt upp i sökmotorerna för att lokala sökare ska hitta dig, och det enda sättet att lyckas med detta är att använda en väl fungerande lokal SEO-strategi.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Klarar du av att hantera din SEO-marknadsföring själv?

Det handlar om många rörliga delar när det kommer till SEO. Som vi nämnde tidigare finns det både on-page och off-page SEO, och de har båda avgörande betydelse för hur väl du lyckas med era kampanjer.

Många undrar om SEO är en in-house-strategi, och vi ska besvara den frågan.

Det går att klara en SEO-kampanj på egen hand, men var beredd på att lägga ner mycket arbete om du vill uppnå bra resultat.

SEO är inte något som sköter sig själv, tvärtom måste du ständigt hålla dig uppdaterad. Och vad menar vi då med det? Läs vidare för att se hur du gör för att hålla jämna steg med din SEO-kampanj och planlägga en lyckad SEO-strategi.

Ständigt bevakning på sökord

Sökorden är själva grunden för SEO-kampanjer eftersom innehållet byggs upp av dem. Att hitta de rätta sökorden är så avgörande just för att de fastställer vilket sorts innehåll du skriver, och därmed också hur du rankas i Google.

Om du till exempel väljer konkurrensmässigt svåra sökord med hög sökvolym är det inte särskilt troligt att du kommer ranka på det sökordet. Om du däremot väljer ett sökord som har lägre sökvolym men som det inte råder lika mycket konkurrens om ökar dina möjligheter att ranka bra.

De här små nyanserna är vad som gör det värt att undersöka olika sorts sökord.

Och glöm inte, du måste hela tiden ta fram nytt innehåll för att se till att din hemsida rankar bra i sökresultaten, och kontinuerligt innehåll innebär kontinuerlig efterforskning kring sökord.

Konsekvent innehållsskapande

Ju mer innehåll du skriver, desto fler sökord kan du använda dig av, och ju fler sökord du använder dig av, desto större möjligheter har du att komma högre i sökresultaten för din målgrupp.

Innehållskapande är något av det viktigaste, om inte det allra viktigaste, när du arbetar med din SEO-strategi. Trots allt är det innehållet som rankas, och därför är det helt rimligt att du har en gedigen innehållsplan att gå efter.

Det är också viktigt att du skapar olika slags innehåll.

Bloggar är till exempel perfekta för SEO eftersom de innebär en ständig ström av nytt innehåll, något som Google älskar. Men även innehåll i långt format, som 2000 ord eller mer, är ett utmärkt sätt att rankas Google.

När du skriver utförligt om ett ämne i en lång artikel visar du Google att du kan mycket om ämnet. Ju mer information du skriver, desto större värde ger du användarna – ytterligare något som Google förespråkar.

Du måste också se till att ditt innehåll engagerar användarna genom att lägga till multimedia såsom anpassade bilder, videor och infografik. Dessa kan hjälpa till att dela upp innehållet och få dina användare att stanna längre på sidan. Och inte nog med det, det kan också ge dina användare en rent allmänt trevligare upplevelse.

Kontinuerlig bevakning

När du tillämpar en strategi på din webbsida är det viktigt att du följer upp hur väl denna strategi lyckas, och SEO utgör inget undantag från regeln.

När du väljer en pågående strategi som SEO måste du ständigt bevaka den för att se till att den fungerar korrekt.

Tänk dig hur det skulle vara om du lade ut innehåll och aldrig tog reda på hur mycket trafik det drog från sökmotorerna. Utan den informationen kan du aldrig veta om ditt innehåll riktar sig till rätt målgrupp, om du använder rätt sökord eller om du skriver på ett sätt som faller din målgrupp i smaken.

Därför är det absolut nödvändigt att du vet på vilket sätt du ska följa upp hur ditt innehåll fungerar, och att du gör dessa uppföljningar ofta. Den information du får fram genom att analysera innehållet kan vara till hjälp när du justerar din kampanj för att säkerställa att du lyckas med den.

De här tre åtgärderna är bara toppen av isberget när det handlar om SEO. Det är så mycket annat som också måste fungera, som länkbyggande, hantering, sociala medier, skapa effektiva rubrik- och metataggar, och mycket mer.

Även om du kan välja att själv ta hand om din SEO-marknadsföring brukar vi föreslå att du anlitar en bra SEO-byrå som gör jobbet åt dig. När du låter en professionellt kunnig ta hand om din SEO-kampanj är du garanterad att få bra resultat.

Tänk också på att SEO tar mycket tid i anspråk, och såvida du inte har någon i ditt team som redan kan det här med SEO är det en syssla som är mycket tidskrävande.

Du måste lägga ner tid på att utbilda dina nya (eller befintliga) anställda inom SEO, vad som krävs för en kampanj och allt vad detta innebär. Du måste betala för de många nödvändiga verktygen för att kunna genomföra en lyckad kampanj, och du kanske till och med måste anställa nya medarbetare.

När du anlitar ett SEO-företag kan du känna dig helt lugn. På dessa byråer finns proffs med stor erfarenhet av branschen och du kan känna dig förvissad om att din kampanj är i säkra händer. Om du däremot vill börja med att själv ta hand om din SEO-marknadsföring, har vi tagit fram 4 frågor du kan ställa för att se huruvida din SEO-strategi är lönsam.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Hur SEO-marknadsföring fungerar tillsammans med de digitala marknadsföringskampanjer du redan har?

En av de stora fördelarna med SEO är att det fungerar tillsammans med nästan vilken annan digital marknadsföringsstrategi som helst. Det kan vara till ren allmän fördel för din kampanj, och det finns ett samband mellan SEO och alla andra digitala metoder.

SEO och PPC

SEO och PPC (pay-per-click, på svenska ”betala per klick”) är en effektiv kombination i den digitala marknadsföringsvärlden. Att de fungerar så bra ihop beror på att kan de bidra till att ge dig mer utrymme på sökmotorns resultatsidor när de används tillsammans.

För så här är det, att om ett av dina sökord rent organiskt redan ligger på topp, kan du få dubbelt upp genom att ge det högsta budet i en betald annons bland sökresultaten. Det innebär att chanserna att locka människor till din sida och få dem konverterade blir dubbelt så stora.

Med PPC kan du lägga ut annonser för dina mest värdefull sökord. På samma sätt som du gör sökordsundersökningar för ditt SEO-innehåll gör du det för dina PPC-annonser. En annan anledning till att de här två metoderna fungerar så bra ihop är att du kan använda dig av samma uppsättning sökord för båda kampanjerna.

SEO och marknadsföring via e-post

Marknadsföring via e-post är en av de bästa metoderna för marknadsföring som finns. Med den här strategin kan du få en enorm avkastning för en extremt låg kostnad. Faktum är att den har den högsta avkastningen av alla marknadsföringskampanjer med svindlande 4400 procent. Det innebär att för varje 1 krona som du lägger på din e-postmarknadsföring går du med 44 kronor i vinst.

Men på vilket sätt är marknadsföring via e-post bra tillsammans med SEO?

När du skapar SEO-innehåll för din hemsida blir den alltmer lockande och populär ju fler människor som ser den. Ett bra sätt att få fler besök till sidan är att länka till den i dina mail.

SEO och marknadsföring på sociala medier

Marknadsföring i sociala medier är ytterligare ett fantastiskt komplement till SEO. På samma sätt som vid e-postmarknadsföring fungerar det utmärkt att dela länkar till din hemsida på olika sociala medier för att få mer trafik och fler konverteringar.

Och inte bara det, du kan dessutom länka till dina sociala medier på din hemsida, vilket på så sätt ökar kännedomen om ditt varumärke. Detta är en enorm fördel för din SEO-kampanj!

SEO och webbdesign

Man tänker oftast inte på SEO som en del av webbdesignen, men det är den faktiskt.

Googles uppgift är att tillhandahålla de bästa resultaten till användarna, och det är därför som deras algoritm för rankning är så komplex. De vill se till att de sidor de rankar inte bara innehåller värdefull och upplysande information, utan också att de länkar till sidor som är lätta att navigera på och trevliga att besöka.

Och det är där webbdesign kommer in. Utan en bra webbdesign kommer användarna inte stanna särskilt länge på din sida. Om du har en meny som det är svårt att hitta i eller som har för många alternativ kommer användarna leta sig bort från din sida innan de ens hunnit läsa vad det står där.

Det kan ge en dålig signal till Google, vilket i sin tur kan leda till att de inte placerar dig högt i sökresultaten. Och det är just därför webbdesignen kan ha ett avgörande samband med SEO.

Om du vill bli rankad högt i Google måste du ha en webbdesign som är estetiskt tilltalande, lättanvänd och informativ.

Buzzlemedia är ett av de bästa företagen som finns när det gäller SEO-marknadsföring

När det kommer till SEO-marknadsföring kan vi vår sak. Vi har ett team med över 10 marknadsföringsspecialister som alla är experter inom sitt område, så om du är ute efter en fantastisk SEO-byrå så finns vi här för dig.

Vi är måna om att hålla oss uppdaterade med branschnormerna, läsa de senaste nyheterna inom branschen och lära oss de senaste strategierna för att se till att våra kunders kampanjer helt enkelt inte kan bli annat än framgångsrika.

Om du skulle vilja samarbeta med oss för din SEO-, PPC-, marketing automation, sociala medier eller inbound marketing får du mer än gärna höra av dig!

Välkommen att ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!

Vi väntar med spänning på att förvandla din verksamhet med hjälp av en SEO-marknadsföring!

SEO-marknadsföring
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link