Skip to main content

Hur fungerar SEO och PPC tillsammans?

Undrar du om du skulle kunna kombinera sökmotoroptimering ( SEO) och pay-per-click (PPC) för att locka fler besökare, öka antalet leads och ge dig högre intäkter? Finns det ett samband mellan PPC och SEO, eller har de här två absolut inte något med varandra att göra?

Vi ska titta närmare på hur SEO och PPC fungerar ihop och påverkar varandra, och se hur man på bästa sätt kan kombinera de båda metoderna. Vår förhoppning är att du, efter att ha läst klart den här artikeln, ska förstå hur dessa båda marknadsföringsmetoder kan användas tillsammans för att förbättra din hemsida och ge dig bättre resultat.

Om du vill tala direkt med en specialist kan du ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för mer information.

Vad är SEO?

Om ni inte redan har bekantat er med sökmotoroptimering, eller SEO, följer här en kort förklaring. SEO är det förfarande genom vilket en webbplats förbättras så att den rankas bättre i sökningar utifrån målinriktade sökord och fraser.

Ett företag som vill få bättre rankning för sin webbplatser med ”kameraväskor” kan till exempel skriva utförliga produktbeskrivningar som innehåller just den frasen, formulera om sina sidtitlar och metabeskrivningar så att de innehåller den här texten, uppdatera sin hemsida så att den laddar snabbare och skaffa länkar från webbplatser med anknytning till kameror. Detta är bara några exempel på hur man kan förbättra sin webbplats med SEO.

Vad är PPC?

PPC, eller pay-per-click-annonser (betala-per-klick-annonser), avser den reklam som ni ser högst upp och längs kanterna när ni gör sökningar på Google, Bing och Yahoo! (bland många andra sökmotorer och även sociala medier). Dessa kallas ”pay-per-click” eftersom de företag som lägger ut annonserna endast betalar för dem varje gång någon klickar på dem – om ingen klickar behöver de heller inte betala något för annonsen.

Att lägga ut PPC-annonser som till exempel Google Ads, är oftast ett prisvärt sätt att få nya kunder. Kostnaden för specifika ord och fraser kan dock variera en del. Vissa sökord kan vara mycket prisvärda, medan andra kan kosta upp till hundratals kronor per klick, helt enkelt för att det är så stor konkurrens om dem.

Inverkar SEO på PPC eller inverkar PPC på SEO?

En av de första frågorna man får av de som är nya inom PPC och SEO är ”kan mina PPC-annonser påverka SEO:n på min sida?” eller ”kan min SEO påverka mina PPC-annonser?”. Tekniskt sett är svaret nej – PPC-annonser kan inte påverka webbsidans rankning och webbsidans rankning kan inte påverka annonserna. Om ni vill ha ett mer djupgående svar kan ni läsa vår sida om hur PPC kan inverka på SEO.

Med det sagt finns det sätt på vilka SEO och PPC kan fungera tillsammans för att rent allmänt förbättra era marknadsföringsplaner. Även om det inte finns några fördelar för SEO med PPC-annonser finns det andra fördelar som indirekt kan påverka hur pass bra er webbplats fungerar.

Fortsätt läsa för att få veta mer!

Hur SEO och PPC kan fungera tillsammans för att förbättra er hemsida

Vi ska se på fem sätt på vilka ni kan kombinera SEO och PPC för att göra er webbplats bättre, öka antalet leads och få högre intäkter.

SEO plus PPC = ökad förekomst i sökmotorer

Som ni antagligen redan vet kan ni förbättra er webbplats med hjälp av SEO för att öka chanserna att hamna på första sidan, eller till och med på första plats, för ett eller flera av de sökord som ni riktar in er på. Om ni dessutom köper PPC-annonser för samma sökord med ett tillräckligt högt bud kan ni få er annons att visas bland de som ligger högst upp på sidan när någon söker efter det sökordet.

Om ni gör båda dessa saker för ett specifikt sökord – det vill säga att ni optimerar er webbsida och köper PPC-annonser – ser ni till att ert företag dominerar bland sökresultaten och att chansen är större att ni får de där värdefulla klicken.

Med PPC kan ni få tillbaka de klick ni gått miste om i sökmotorerna

Om ert företag redan rankas som etta för ett visst sökord på organiskt sätt (det vill säga naturligt i sökmotorerna) kanske ni tänker att ni inte behöver köpa en PPC-annons för samma sökord. Vad är det för vits med att synas två gånger på samma sida?

En undersökning av Google Research visade att när sökannonser för ett sökord pausades, blev cirka 89 % av den trafik som genererades av annonserna inte ersatt av organiska rankningar. Detta innebär alltså att ett uppehåll i era PPC-annonser faktiskt kan påverka er trafik negativt, även om er webbsida rankas naturligt på första plats!

Genom att använda PPC tar ni tillbaka missade klick och även uppmärksamhet från personer som ni annars inte skulle ha fått. Även om ni inte rankas som nummer ett på naturlig väg kan ni med hjälp av PPC få trafik från de som söker efter era produkter eller tjänster, och ofta för en väldigt blygsam summa pengar.

Med remarketingkampanjer kan ni nå ut till tidigare besökare.

Vi tänker oss att er webbplats rankas hyfsat bra tack vare er SEO och lockar till sig en hyfsad mängd besökare, men dessa är köpare eller potentiella leads som tar ett tag på sig innan de bestämt sig. Ni kan då använda er av SEO plus en sorts PPC som kallas remarketing för att locka tillbaka de besökarna till er sida för att slutföra sina köp eller konverteringar vid ett senare tillfälle.

Om någon till exempel köper kontorsmaterial på er webbplats men vill ha lite betänketid, då kan ni köpa annonsutrymme från en webbplats i Googles nätverk för att visa annonser för samma kontorsmaterial vid ett senare tillfälle. På så vis påminns de om att återvända till er sida och slutföra sina köp.

Genom att kombinera SEO och PPC på det här sättet kan ni nå ut till tidigare besökare och uppmuntra dem till att komma tillbaka och slutföra ett köp eller konvertera till ett lead, medan ni utan remarketing riskerar att de glömmer er och hållet.

Med PPC kan ni testa nya sökord för SEO

Sökmotoroptimering kräver ofta rejält med tid, efterforskning och kostnader. Ibland kanske ni funderar på att rikta in er på ett visst sökord för er SEO, men känner er osäker på om det lönar sig. Ett sätt att ”testa” om ett sökord är lönsamt för SEO är med hjälp av PPC.

Välj helt enkelt ut ett sökord som ni misstänker kan ge er en bra rankning och som ni borde kunna konvertera med (det vill säga ett som ni tror är högst relevant för era produkter eller tjänster), och köp PPC-annonser för det. Följ resultaten en tid och se hur det går för er webbplats. Om det går väldigt bra kan det antyda att ni även bör börja optimera er webbplats för det. Om era PPC-kampanjer faller platt bör ni kanske undvika SEO för det här sökordet.

Eftersom PPC vanligtvis är väldigt billigt jämfört med en vad en misslyckad chansning skulle kosta, är detta ett sätt att testa en sökmotor utan att behöva lägga ner mycket tid eller pengar på att ändra er webbplats för att få den sökvänlig.

Med PPC och SEO kan ni få mer information för att kunna ta smartare beslut.

Och slutligen, ett sätt som ni kan dra nytta av SEO och PPC tillsammans är att ni får rejält med information som ni kan grunda era beslut på. Ni kan undersöka likartade mätvärden från både er SEO och PPC, exempelvis:

  1. Klickfrekvens
  2. Avvisningsfrekvens och utgångsfrekvens
  3. Tid på webbsidan
  4. Konverteringsfrekvens

Utifrån detta kan ni avgöra vilka sökord som fungerar mest effektivt för att generera försäljning, eller vilka som leder besökare till er webbplats och som i slutändan är i alla fall troliga när det gäller att köpa något eller att omvandlas till ett lead. Med hjälp av detta kan ni fatta smartare beslut kring er marknadsföring och framtida förändringar av er webbplats.

Visst, det är möjligt att få de här uppgifterna från PPC och SEO var för sig. Men genom att använda både PPC och SEO kan ni få dubbelt så mycket information och på så sätt lättare fatta ännu smartare beslut.

Behöver ni hjälp med att skapa en väl samordnad marknadsföringsplan med SEO och PPC?

Är ni ny på SEO, PPC eller båda? Behöver ni hjälp med att kombinera dessa två till en väl samordnad plan för marknadsföring på nätet? Buzzlemedia kan hjälpa er! Vi är en ledande heltäckande byrå för digital marknadsföring och våra experter har många års erfarenhet av att kombinera PPC och SEO för att åstadkomma konkreta resultat för ert företag.

Om ni vill veta hur vi kan hjälpa er att förbättra synligheten för er webbplats i sökmotorerna, omdirigera besökare till er sida, testa nya sökord och fatta smartare beslut för er marknadsföring med hjälp av SEO och PPC, kontakta oss redan idag. En av våra marknadsföringsexperter ställer mer än gärna samman en skräddarsydd offert för en SEO- och PPC-plan för er webbplats, utformad för just era specifika behov. Kontakta oss idag för att tala om hur vi kan hjälpa er att lyckas online – vi ser mycket fram emot att höra från er!