Skip to main content
seo-strategi

Hur ska du gå tillväga med din SEO-strategi? Ökar SEO verkligen försäljningen? Alla vill vi ju förbättra sin försäljning och generera intäkter. Men, de sajter som rankar högt behöver inte, ur ett marknadsföringsperspektiv, höra till dem som är mest framgångsrika. En bra SEO-strategi som är skapad i syftet att generera kvalificerade leads och få rätt information vid rätt tillfälle. En sådan strategi är väldigt lönsam. Det räcker inte att bara ha rätt sökord i era titeltaggar eller rubriker.

I denna artikel beskriver hur du prövar din egna SEO-strategi och ger dig fyra frågor att ställa när du gör en sådan bedömning. Vi önskar en trevlig läsning!

1. Genererar din nuvarande SEO-strategi kvalificerade leads?

Idag är det konsumenten som har makten i marknadsföringsprocessen och den makten ligger i användandet av sökmotorerna. Konsumenten hittar med några knapptryck i en sökning, precis vad den vill ha. Så, det är av den enkla anledningen du behöver sökmotoroptimering. SEO är din möjlighet att verkligen bli synlig och på så sätt ta del av deras uppmärksamhet kring ett köp när de söker efter produkter eller tjänster likt dem du själv erbjuder. I en bra SEO-strategi finns alltid en grundligt utförd sökordsanalys. Du måste helt enkelt ta reda på vilka ord eller fraser som konsumenten använder. Många marknadsförare vill gärna ranka och optimera sin SEO endast för breda sökord och några lyckas. Vi menar att den strategin inte är den bästa. Du behöver tänka till och göra en bra sökordsanalys även för long tail och specifika sökord. Breda och short tail sökord kan fungera för att få besök av många, men de har olika avsikter bakom sökningarna. Long tail sökord når en mer specifik och liten del av konsumenter. Det är dock inte säkert att de konverterar. Så tänk både på kvantitet och kvalité när ni gör en sökordsstrategi.

2. Konverterar din trafik?

När du har gjort en grundlig SEO-strategi, är det dags att se till att den trafik du får in konverterar och att konsumenten bakom sökningen blir till en kund. Konvertering beror på bransch och verksamhet. En e-handlare vill ha köp medan ett B2B-bolag kanske vill ha ett ifyllt formulär. Utmaningen ligger i att när besökare väl når din sajt, ska de utföra de åtgärder du vill att de ska göra. Använd dig av mål i t.ex. Google Analytics för att få en inblick och överblick av hur mycket av trafiken som blir leads eller kunder. Om du får väldigt mycket trafik men få kunder eller leads, är det läge att se över dina sidor och optimera för konverteringar.

3. Är din SEO-strategi kostnadseffektiv?

Det spelar mindre roll om du är marknadschef eller VD, det är viktigt att se på huruvida dina digitala marknadsföringsaktiviteter ger avkastning. Den spenderade budgeten ska ge ett visst antal kunder eller försäljningsintäkter. Med tanke på att kostnaden för ett inkommande lead i genomsnitt är 57% lägre än kostnaden för ett utgående lead, är det definitivt möjligt att skapa en kostnadseffektiv SEO-strategi.

Men om din strategi inte visar sig vara effektiv i att generera leads och försäljning, då är det pengar i sjön. Hur utvärderar du en SEO-strategi? Återigen rekommenderar vi Google Analytics, men såklart finns det andra analysverktyg där ute. Se efter hur många av dina potentiella kunder som kommer från t.ex. Google, hur mycket tid varje besökare brukar spendera eller hur många av dem som kontaktar dig. Jämför sedan med vad du spenderar på SEO. Det kan vara svårt att göra på egen hand, men alla erfarna SEO-byråer kan ge den här statistiken regelbundet. Genom att övervaka statistik och anpassa din strategi efter den, kommer du enkelt kunna skapa en strategi som är kostnadseffektiv.

4. Ökar din försäljning av SEO?

Den här frågan har inga tydliga svar. SEO har stor potential att generera kvalificerade leads, öka din trafik och antal konverteringar. Men, en strategi måste ligga bakom insatserna. SEO tar ofta tid. Både att skapa content samt optimera on-page och off-page SEO. För de uthålliga och kompetenta slår ett hårt SEO-arbete oftast PPC. Ditt innehåll kan ranka högt och det kan fortsätta ha en hög ranking en längre tid. Det kan vara krävande, men belöningen som ligger i en stark online närvaro ger ett högt förtroende och hjälper ditt företag att växa. En annons försvinner efter sökningen, en TV-reklam passerar förbi i pausen på några sekunder. Men det gör inte din sajt. Det krävs såklart också kontinuerligt med underhåll. SEO och konverteringsoptimering förutsätter det. Men det stannar kvar på nätet och med alla bra analyticsverktyg som finns att använda blir inte bara arbetet lättare, utan du får bättre resultat av dina ansträngningar.

Förbättra din SEO-strategi med Buzzlemedia

Är du redo för professionell hjälp med din SEO?

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

Det var allt! Tack för att du läste, dela gärna inlägget med någon du tror kan ha nytta av att läsa den.

seo-strategi
Peder Grönvall

Författare Peder Grönvall

Fler inlägg av Peder Grönvall
Share via
Copy link