Skip to main content

En SEO-titel är titeln som visas i sökresultaten för en specifik webbsida (URL). Det är alltså er sidtitel som informerar både era potentiella besökare samt sökmotorer vad sidans innehåll består av. Ett skyltfönster för möjliga kunder att kika in genom, kan man säga.

En välskriven SEO-titel kan förbättra er synlighet i sökresultaten, och den är därmed en viktig del av hemsidans on page-optimering. I detta inlägg kollar vi närmare på hur ni skriver en bra SEO-titel.

Relevans för SEO

Titeltaggen är ett viktigt element för Google för att bedöma relevansen hos en webbplats för ett specifikt sökord. Sökord som används i SEO-titeln har särskilt stor betydelse för rankningen av en webbsida. Därför är optimering av SEO-titlar en av de viktigaste SEO-insatserna – och en hög effekt kan uppnås med liten ansträngning. Av denna anledning anses SEO-titeln vara en av de mest effektiva parametrarna inom sökmotoroptimering.

Dessutom avgör titelns ordföljd och innehåll ofta om en användare klickar på ett sökresultat på Google eller inte, eftersom denne känner igen på titeln vad sidan handlar om och om den är relevant. Därmed kan titeln också bidra väsentligt till en ökad klickfrekvens (CTR) på en webbplats i SERP:erna, vilket också är positivt för dess SEO.

Hur ni optimerar era SEO-titlar

När ni optimerar rubrikelementet finns det några formella och innehållsrelaterade faktorer att ta hänsyn till.

Rätt längd

När det gäller längden på era SEO-titlar bör ni komma ihåg att Google endast använder 580 pixlar för att visa SEO-titeln på en webbsida i sökresultat, vilket motsvarar ungefär en längd på 70 tecken (inklusive mellanslag). Detta antal bör inte överskridas eftersom titeln annars blir avskuren av Google. Optimalt sett är er SEO-titel mellan 55 och 65 tecken lång. Med Seobility SERP Snippet Generator kan ni enkelt kontrollera om er SEO-titel överskrider den optimala längden.

Viktigast sökord

Titeltaggen rekommenderas innehålla de viktigaste sökorden för er webbplats SEO. Dessa bör kombineras till en meningsfull mening istället för att fylla er titel full av ord. Annars kan det utvärderas negativt av sökmotorer på grund av ”keyword stuffing”. Dessutom bör det viktigaste sökordet alltid komma först, eftersom Google lägger stor vikt vid det första ordet i titeln. Totalt kan upp till fyra sökord användas. Ordupprepningar och stavfel bör undvikas. Dessutom, om titeln består av flera termer, bör de inte separeras med ett bindestreck, utan snarare av en vertikal linje ”|”. Detta möjliggör en mer framträdande visning av titeln på sökresultatsidorna.

Fånga uppmärksamhet

Därtill bör er SEO-titel ge användarna ett kort, koncist och begripligt intryck av vad sidan handlar om och varför den är relevant för dem. Termer som inte ger någon information om sidans innehåll, som ”Välkommen” eller ”Hem”, bör undvikas. Dessutom måste er titel vara tilltalande för användare för att öka er klickfrekvens. I synnerhet nätbutiker bör därför använda uppmaningar samt betona det unika med sitt eget erbjudande, och där särskilja sig från konkurrenterna.

Om ingen SEO-titel anges eller om den inte är tillräckligt informativ finns det en risk att Google automatiskt skapar en titel för er webbsida baserat på dess uppfattning om sidans innehåll. Eftersom detta inte alltid leder till bra resultat är det viktigt att se till att en SEO-titel definieras för varje sida på en webbplats. På sidan HTML-förbättringar i Search Console kan ni enkelt kontrollera vilka av era sidor som saknar eller har problematiska SEO-titlar. Sedan augusti 2021 skriver Google om fler sidtitlar i sökresultaten för att de inte uppfyller Googles kvalitetsstandarder. Detta inkluderar titlar som är för långa, generiska titlar, sökordsfyllning, etc. För att generera nya titlar använder Google andra sidelement, som rubriktaggar.

Specificera innehållet för ökad synlighet

Sammantaget bör ni endast använda varje SEO-titel en gång på er webbplats, eftersom den ska återspegla det individuella innehållet på varje sida. På så sätt kan ni säkerställa att enskilda undersidor når en hög ranking för specifika sökord. Om ni istället använder samma SEO-titel för varje undersida på en webbplats kommer ni  att förlora mycket av er SEO-potential – eftersom Google vanligtvis bara visar en sida av en domän i resultaten för ett visst sökord. Om ni har en stor webbplats kan ni även generera era SEO-titlar automatiskt. Ni bör dock se till att dessa titlar också är individuellt anpassade för varje sida.

Nedan har vi sammanfattat de viktigaste punkterna att tänka på när ni optimerar era SEO-titlar:

  • Optimal längd mellan 55 och 65 tecken (max 70).
  • Kombinera viktiga nyckelord till en meningsfull mening.
  • Det viktigaste sökordet bör komma först.
  • Undvik ordupprepningar och stavfel.
  • Ge en kortfattad och begriplig beskrivning av sidans innehåll.
  • Använd en uppmaning om det behövs.
  • Nyttja individuella titlar för varje sida på en webbplats.

Slutsats

Alla ägare av webbsidor trånar efter förmågan att locka besökare. Men vad innebär denna ”förmåga”? Många saker.
Men en av dessa är SEO-titlar. För att lyckas driva mer trafik till er webbplats gäller det att ni blir riktigt vass på att utforma fängslande SEO-titlar som användare vill klicka på.
Vill ni ta kontroll över er exponering på Google och nå ett optimalt antal besökare – se till att skriva korrekta och informativa SEO-titlar.