Skip to main content

Man hör ofta orden ”SEO-vänlig” och ”SEO-vänlig hemsida”, men vad betyder detta, egentligen, och varför måste man ha en? På vad sätt kan en SEO-vänlig hemsida få er verksamhet att växa?

Det är just de frågorna jag ska försöka ge ett bra svar på i det här inlägget – utan att blanda in tekniska termer eller avancerade SEO-metoder och krångliga teorier.

Vad menar vi när vi säger en sökmotorvänlig hemsida?

Vad är en SEO-vänlig hemsida? Jo, en SEO-vänlig hemsida är enkel för sökmotorer att granska och förstå vad gäller uppbyggnad och innehåll.

De viktigaste egenskaperna för en SEO-vänlig hemsida är:

#1 – Den har unika titlar och beskrivningar för alla sina sidor

Alla sidor på hemsidan (inklusive startsidan) har en unik titel och beskrivning.

En titel brukar bestå av 60-65 tecken och beskrivningarna brukar ha 150. Titlar och beskrivningar ska exakt beskriva vad sidan handlar om utan att vara fullproppade med sökord.

#2 – Väl formaterade webbadresser – URLS

Permanenta länkar eller URL-slugs (hemsidans URL) är beskrivande, alla med små bokstäver och separerade med tankstreck.

#3- Hemsidor som laddar snabbt

Varken människor eller sökmotorer tycker om sidor som laddar långsamt. Det är precis tvärtom, att sidor som laddas snabbt är SEO-vänliga (vilket i själva verket betyder att de har ett övertag i rankningsalgoritmerna jämfört med de webbplatser som är långsammare) och drar till sig mer aktiva användare (som leder till försäljning, anmälningar till nyhetsbrev, inskickade kontaktformulär osv.)

 #4 – Den har unikt innehåll

Innehållet på hemsidan går inte att hitta någon annanstans på nätet, och alla har unikt och användbart innehåll. Det betyder att en hemsida inte är SEO-vänlig om det innehåll som finns på den har kopierats från andra webbsidor.

#5 – Har bilder som är optimerade för sökmotorer

Det stämmer att sökmotorer föredrar text, men ni måste även ha bilder med på er sida helt enkelt för att människor tycker om bilder. Bilderna gör sidan mer intressant, mer läsvänlig och enklare att del, osv.

När ni lägger in bilder, se då till att de är storleksoptimerade och att ni anger ett vettigt filnamn och ALT-text för dem.

#6 – Sidorna har en meningsfull struktur

Hemsidor har vanligtvis följande inslag:

  • Rubrik (detta är H1-taggen ­– det finns bara en per sida)
  • Meny med länkstigar
  • Sidans titel
  • Väl formaterad text – texten är uppdelad i ett antal mindre avsnitt med underrubriker
  • Information om vem som äger sidan
  • Sidfot

Varför behöver ni en SEO-vänlig hemsida?

Något som de flesta företagsledare, småföretagare och nya hemsidesägare inte har en aning om är varför de behöver en SEO-vänlig hemsida och vad det är för vits med att försöka få sin hemsida vänligare mot sökmotorer?

Det finns en hel massa anledningar till detta, men de ni bör känna till är:

#1 – Ökar den organiska trafiken (de besökare som kommer via sökmotorer)

Precis som förväntat får ni från en SEO-vänlig webbplats fler besökare från sökmotorerna eftersom er sida gissningsvis hamnar högre upp i SERPen (sökmotorns resultatsidor).

Med tanke på att majoriteten av alla som skriver in något i en sökruta väljer en av de första fem resultaten som kommer upp – då inser man hur viktig SEO är.

#2 – Den gör er hemsida användarvänlig

SEO är inte enbart för sökmotorer. Bra SEO är även till för användarna. När ni tillämpar SEO på er webbsida blir den enklare att använda och därmed förbättras även användarupplevelsen.

#3 – Ger ert varumärke trovärdighet

Användare litar alltid mer på hemsidor (företag) som kommer upp på första sidan när de söker på Google, Bing eller Yahoo. Detta gynnar både varumärkeskännedom och trovärdigheten för ert märke.

#4 – Det är kostnadseffektivt

En SEO-optimerad hemsida drar besökare dygnet runt utan att ni behöver lägga pengar på Pay per click eller annan marknadsföring. Även om det kan kosta en slant att nå dit är fördelarna i det långa loppet större.

#5 – Ni förstår lättare vad era viktigaste kunder vill ha

Med hjälp av SEO får ni kvalitetstrafik till er hemsida och genom att analysera era besökares beteenden (hur de använder sidan, vad de klickar på, på vilket sätt de lämnar sidan, vad de gillar osv) är ett utmärkt sätt att förstå vad era kunder vill ha så att ni kan anpassa er sida eller era produkter så att de matchar deras behov.

#6 – SEO är till och med ännu viktigare på mobilen

En hemsida som är mobilvänlig och rankar bra på mobila sökningar kan få fler kunder och trafik än de sidor som inte är mobilvänliga.

Alltfler använder sina mobiler när de letar efter information eller produkter oavsett var de befinner sig. Därför är det viktigt att ni hamnar högt upp i sökresultaten, annars kan ni förlora kunder som då går till era konkurrenter istället, särskilt de som letar efter lokala produkter och tjänster.

Slutsats

En SEO-vänlig hemsida har vissa specifika funktioner och egenskaper som gör att sökmotorerna lättare inser vad hemsidan handlar om, och detta ökar era chanser att hamna högre upp i SERPen.

Den absolut viktigaste fördelen med en SEO-vänlig hemsida är att ni får mer målinriktad organisk trafik från sökmotorerna.