Skip to main content

SEO URL

Om du har tagit dig tid att göra sökmotoroptimering (SEO) på din sida har du förmodligen redan tänkt på on-page SEO, sådant som sökord, innehåll och bilder. Du har troligen lagt till rätt ord och fraser i titlar, rubriker och metabeskrivningar för att locka till dig trafik och rankas bättre i sökmotorerna. Men har du optimerat de enskilda webbadresserna för dina sidor? Om inte är det risk att webbplatsens SEO blir lidande.

URL kan ha en stor betydelse det gäller teknisk SEO och ger besökarna en uppfattning om innehållet på sidan. Om en sidas webbadress inte talar om något för läsarna eller sökmotorerna om vad sidan handlar om kan det detta sätta käppar i hjulet för hur väl sidan rankas i sökresultat. Därför måste du alltid se till att göra alla webbadresser på din sida SEO-vänliga.

Så vad är då en SEO-vänlig webbadress? Läs vidare för att få förklarat detta samt även få några tips på hur du skapar webbadresser som förbättrar SEO:n för din sida

Om du vill prata med en SEO-specialist direkt innan du fortsätter läsa är du välkommen att ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för mer information.

Varför behöver ni SEO-vänliga webbadresser?

En SEO-vänlig webbadress innebär att den beskriver sidans innehåll och ger sökmotorer och läsare en känsla för var sidan passar in i webbplatsens uppbyggnad. Den bör bestå av riktiga ord och inte av några slumpmässiga tecken.

Det innebär att ni måste skapa enskilda webbadresser. Om ni använder ett CMS där ni får datorgenererade webbadresser utan någon mening, ta er tid att ändra gamla webbadresser till nya läsbara och se till att alla era nya sidors URL:er är SEO-vänliga inför framtiden. Det här kan kräva mycket tid i anspråk, men fördelarna med SEO är värt besväret.

Så, vad ska ni ta med när ni skapar eller skriver om era webbadresser?

Vad utmärker en SEO-vänlig URL?

Låt oss börja med att se vad en SEO-vänlig URL inte är. Säg att vi har ett blogginlägg som jag vill lägga ut på BuzzleMedias webbplats och att den datorgenererade webbadressen ser ut så här:

https://www.buzzlemedia.com/content.php?pid=1697823546&sid=10175967/2009/04/15

Vad skulle ni som läsare förvänta er att hitta där? Ingen aning? Inte jag heller. Säg nu att jag skriver om det så att det istället ser ut så här:

https://www.buzzlemedia.com/seo-vs-ppc/

Vad skulle ni förvänta er att hitta där? Om ni är som de flesta internetanvändare förväntar ni er att hitta ett blogginlägg om skillnaderna mellan SEO och PPC eller vilket som är bäst, och ni har helt rätt. Ni skulle också utgå ifrån att inlägget hörde hemma i kategorin sökmotoroptimering  i vår blogg, och även det stämmer.

När ni utformar webbadresser ska ni göra det med era mänskliga läsare i åtanke. Visserligen finns det även annat ni behöver tänka på, men om era  läsare förstår er URL är chansen stor att även sökmotorerna gör det. Men vad mer bör ingå i en SEO-vänlig URL?

Sökord

Ni optimerar sidorna för SEO genom att lägga till rubriker, titeltaggar och metabeskrivningar som återspeglar vad som finns på sidan och vad användarna kan hoppas att hitta med hjälp av sökord. Sidans webbadress bör fungera likadant.

En bra tumregel är att använda samma termer i webbadressen som i rubriken eller titeln. Webbadressen för sidan ”Om oss” bör vara ”/om-oss”, och en kategorisida med elektronik för hemmet bör vara ”/elektronik-för-hemmet”.

För att ta ett annat exempel, här är titeln och metabeskrivningen som vi använt för den här sidan.

seo vänliga webbadresser

Längd

Om ni följer ovanstående steg måste ni se till att webbadressen inte blir för lång. Kortare namn är lättare att minnas och indexera, vilket gör det lättare för läsarna att hitta er sida igen eller dela.

Försök att ha högst fem ord i webbadressen. Om ni måste ha fler, lägg inte in hela frasen – behåll i stället sökorden och ta bort ovidkommande ord som ”den” och ”och”.

Ordavgränsare

Lade ni märke till hur fraserna var skrivna i exemplen ovan? Varje ord avgränsades med ett bindestreck. Detta är det bästa sättet att avgränsa sökord, både för sökmotorer och webbanvändare.

  • https://www.buzzlemedia.com/seovanligawebbadresser/
  • https://www.buzzlemedia.com/seo-vanliga-webbadresser/

Det är enklare att läsa när det finns streck emellan orden och det är mindre troligt att de missuppfattas av sökmotorer som ofta läser understrykningar som en del av en sökterm och kommatecken eller punkter som indikatorer på skräppostsidor.

Tecken

Vissa tecken är effektiva när det gäller att avgränsa ord medan andra inte fungerar. Vissa tecken kan till och med bryta upp webbadresser och göra dem oläsbara för vissa plattformar.

Vissa webbplatser läser inte det som följer efter en apostrof eller en hashtag, så de orden och fraserna har ingen inverkan på SEO. Eftersom bindestrecket tycks vara det enda tecken som sökmotorerna genomgående uppfattar som positivt är det bäst att låta bli att använda andra tecken i era webbadresser.

Stora och små bokstäver

Ni kanske skulle vilja använda stora bokstäver för att avgränsa ord och få er URL att se snyggare ut. Problemet med detta är att vissa servrar är känsliga för skiftläget så de indexerar webbadressen som den är och matchar den inte med sökningar där användarna bara skriver med små bokstäver.

Därför är det bäst att bara använda små bokstäver i webbadresserna. De läses på samma sätt oavsett om en server är känslig för skiftläge eller ej, och de stämmer bättre överens med hur internetanvändare gör sina sökningar.

Datum

Människor söker sällan efter sidor utifrån när de publicerades. Att lägga till datum och årtal i innehållet har antingen ingen SEO-effekt alls eller så får det ert innehåll att verka gammalt och inaktuellt. Dessutom tar det upp värdefullt utrymme som ni istället kan använda till sökord. Uteslut datum helt och hållet i webbadresser.

Behöver ni hjälp med att ta fram en SEO-vänlig webbadress för er hemsida?

Er hemsida måste få positiv uppmärksamhet från  sökmotoralgoritmerna för att generera mer trafik och ge er leads. Alltsammans börjar med webbadresser som faller sökmotorerna i smaken.

Om ni behöver hjälp med att ta fram SEO-vänliga webbadresser eller funderar på att anlita en SEO-byrå är ni välkomna att kontakta oss! Vårt skickliga team hjälper er mer än gärna med att få ert företag att växa på nätet.