Sökmotoroptimering är komplext och förändras över tid, men om du har klickat dig hit för att du vill lära dig mer om hur du arbetar med sökmotoroptimering så har du hittat rätt guide.
Oavsett om du just börjar arbeta med sökmotoroptimering eller redan känner till grunderna så är den här guiden din resekompis.
Vad är sökmotoroptimering?
Sökmotoroptimering, förkortas SEO – som på engelska står för Search Engine Optimization – omfattar allt arbete som görs på webbplatsen i syfte att ranka högre i sökresultaten. Google är den största sökmotorn i världen med 55 miljoner sökningar om dagen bara i Sverige, således är Google en mycket viktig marknadsföringskanal, för vilken sökmotoroptimering utgör ett viktigt verktyg.
Varför är sökmotoroptimering viktigt?
Sökmotoroptimering är ett utmärkt sätt att få mer trafik, leads, kunder och intäkter till ditt företag.
Faktum är att 81% av alla Google-sökare klickar på de organiska resultaten.
Vilket innebär att endast 19% väljer att klicka på en annons.
Uttryckt på ett annat sätt: du kan förvänta dig cirka 5 gånger mer trafik genom att ranka i de organiska sökresultaten jämfört med att betala för en annons.
Här är några fler fördelar med sökmotoroptimering:
- Företaget är synligt när potentiella kunder söker på Google
- Driver trafik från personer som är intresserade av din produkt eller tjänst
- Ökad försäljning från organisk trafik
- Ger företag en stor konkurrensfördel
Innan arbetet börjar
Det är viktigt att approchera sökmotoroptimering med inställningen att det är ett pågående arbete. Du gör en punktinsats sen måste du följa upp arbetet och göra nödvändiga justeringar för att uppnå och behålla positioner.
Sökmotoroptimering kräver hårt arbete, tar lång tid och förbättringarna är ofta stegvisa – även om det kan finnas ett och annat exempel på resultat som visat sig innan det gått sex månader. Innebär det att ni ska bortse från sökmotoroptimering och istället fokusera på andra inslag i er digitala marknadsföring?
Absolut inte!
Att bara strunta i sökmotoroptimering kan leda till allvarliga konsekvenser, som inte bara rör den organiska söktrafiken. Ju mindre ni syns, och ju färre människor som hittar er, desto svårare blir det för ert företag att växa och lyckas. Och ju längre tid ni bortser från den här delen av marknadsföringen, desto mer måste ni gräva och undersöka vad ni behöver. Än längre tid kommer det ta att åtgärda allt som måste rättas till.
Men innan vi går in på detaljerna går vi genom hur sökmotorer fungerar och varför något av detta ens spelar roll.
Hur fungerar sökmotorer?
Sökmotorer genomsöker webben med hjälp av robotar som kallas spindlar. Dessa sökrobotar följer länkar från sida till sida (interna och externa) för att hitta nytt innehåll att lägga till i sökindexet.
När någon använder en sökmotor extraheras relevanta resultat från indexet och rangordnas med hjälp av en algoritm med målet att ge det bästa tänkbara svaret på sökarens fråga.
Varför ska du bry dig om hur sökmotorer fungerar?
Det är grundläggande för att kunna jobba effektivt med sökmotoroptimering och få resultat. Att förstå hur sökmotorer hittar, indexerar och rankar innehåll hjälper dig förbättra er webbplats och driva trafik från relevanta och populära sökord. Om du kan ranka högt för dessa sökord får du fler klick och organisk trafik. Bilden nedan visar klickfrekvenser för positionerna 1-10 på Google.
Hur sökmotorer bygger sitt index
De flesta välkända sökmotorer som Google och Bing har enorma mänger sidor i sina index. Så innan vi pratar om hur sökmotorer rankar innehåll ska vi ta en närmare titt på mekanismerna som används för att bygga och underhålla ett webbindex.
Låt oss bryta ner detta, steg för steg:
- Webbadresser / länkar
- Crawling
- Bearbetning
- Indexering
Om en webbsida inte har gått genom den här processen dyker den inte upp i sökresultatet. Det är därför det är så viktigt att få webbplatsen indexerad i stora sökmotorer som Google därav fortsätter sökmotoroptimering att växa i populäritet.
Så här rankar sökmotorer sidor
Att upptäcka, genomsöka och indexera innehåll är bara den första delen av pusslet. För att lyckas med sökmotoroptimering måste du förstå att sökmotorer också har ett sätt att ranka relevanta resultat när någon söker. Detta är algoritmernas jobb.
Varje sökmotor har unika algoritmer som används för att bedöma webbsidor och avgöra vilken position i sökresultatet varje sida ska ha. Google är den överlägset mest använda sökmotorn i Sverige och av den anledningen ska vi fokusera där.
Google har över 200 rankingfaktorer som tillsammans avgör vilka sidor som rankar. Ingen vet vilka alla dessa är, men vi som jobbar med sökmotoroptimering känner till de viktigaste faktorerna och här är några av dem:
- Backlinks
- Relevans
- Tankeledarskap
- Sidhastighet
- Mobilvänlighet
Börja med en SEO-analys
Det första som måste göras för att öka den organiska söktrafiken är att ta fram en SEO-analys. Detta är en djupdykning vad gäller flera olika aspekter av hemsidan och digitala marknadsföring för att se hur bra eller dåligt er sida fungerar. Sedan sammanställer du en rapport som visar hur ni ska arbeta med sökmotoroptimering för att driva mer organisk trafik.
Rapporten bör innehålla eller åtföljas av en lista med rekommendationer för att förbättra sökmotoroptimeringen av er hemsida. Rekommendationerna kan innefatta följande:
- Rekommendationer för uppbyggnad av er hemsida.
- Moderna strategier för länkbyggande.
- Rekommendationer om innehåll.
- Planer för att få bort bestraffningar.
- Sökordsstrategier.
Teknisk SEO
Inom sökmotoroptimering är Teknisk SEO en av de mest grundläggande i processen att ranka en webbsida organiskt.
Vad är teknisk SEO?
Kortfattat så är det allt arbete med kod som till exempel webbplatstruktur, mobiloptimering och sidhastighet etc. Dessa aspekter av sökmotoroptimering kanske inte är lika intressanta som att skapa innehåll, men de är fortfarande viktiga.
Varför är teknisk SEO viktigt för sökmotoroptimering?
För att Google ska kunna ranka sidor måste de först kunna genomsökas och indexeras. Det som möjliggör detta kallas inom sökmotoroptimering för teknisk SEO. I praktiken kan en webbplats ha mycket innehåll men om det finns tekniska problem kommer det bli svårt att ranka.
Det första steget för att förbättra din tekniska SEO är att känna till nuläget och dit kommer du genom att utföra en webbplatsgranskning.
Det andra steget är att skapa en plan för att ta itu med de problem som dyker upp.
Nyttan och fördelara:
- det ger företag ett övertag över konkurrenter som också arbetar med sökmotoroptimering men som negligerar det tekniska.
- det skapar rätt förutsättningar för hög avkastning från sökmotoroptimering
Tips för att komma igång och maximera utfallet av sökmotoroptimering
I listan nedan återfinns enkla tips på hur du snabbt kommer igång och börjar arbeta med teknisk sökmotoroptimering.
1. Skapa ett Google Search Console-konto
Om du inte redan har gjort det så kan du skapa ett Google Search Console-konto. Här finns webbplatsens övergripande sökresultat och enskilda sidors prestanda tillsammans med tekniska problem sett ur Googles ögon.
2. Skapa en robots.txt-fil
En robots.txt-fil fungerar som en instruktionsbok för sökrobotar.
Vanligtvis används instruktionerna för att förhindra att sökrobotar överbelastar servern med förfrågningar eller från att genomsöka specifika sidor. Försiktig med att inte blockera sökrobotar från hela webbplatsen. Skulle sökrobotar blockeras helt från webbplatsen kan den inte indexeras av sökmotorer och därmed inte visas i sökresultatet.
Den goda nyheten är att Google hjälper till med att skapa en SEO-vänlig robots.txt-fil och erbjuder också ett testverktyg i Google Search Console för att kontrollera instruktionerna.
3. Skapa en sidkarta
Tidigare var sidkartan direkt avgörande för om företag lyckades med sin sökmotoroptimering. Idag är det många som förespråkar att den är utdaterad medan andra menar att de är högst aktuella. Den här filen fungerar som en karta över alla sidor som finns på en webbplats och används av sökrobotar använder för att genomsöka och indexera alla webbadresser. Webbplatsbesökare kommer varken se eller använda den.
4. Använd HTTPS
HTTPS är en rankingsfaktor och viktig för sökmotoroptimering. Dess uppgift är att förbättra säkerheten genom att skapa en säker anslutning som krypterar känsliga uppgifter.
Prata med ditt webbhotell så kan de hjälpa dig att installera certifikatet.
Om webbhotellet inte tillhandahåller ett SSL-certifikat kan du köpa och installera ett certifikat själv. Förutom installationen måste lämpliga omdirigeringar från HTTP till HTTPS konfigureras. Det kan vara bra att anlita en person eller ett företag som har arbetat med sökmotoroptimering, för att undvika felaktiga omdirigeringar som kan göra mycket skada.
5. SEO-vänlig navigering
Oavsett, liten eller stor webbplats bör webbplatsnavigeringen få extra uppmärksamhet, detta är oftast huvudmenyn som oftast ligger längst upp. I vissa fall kan företag ha undermenyer men för enkelhetens skull kommer vi att fokusera på den huvudmenyn:
- Håll huvudnavigeringen till högst sju menyalternativ
- Gör huvudmenyn likadan på alla sidor
- Använd sökordsrika ankartexter, till exempel ”Kundservice”
Ha alltid med de mest värdefulla sidorna i huvudnavigeringen, ofta är det produkt- och tjänstesidor, samt beskrivande sidor om företaget och policyer.
6. SEO-vänliga webbadresser
Följ nedanstående regler för webbadresser för att få ut det mesta av sökmotoroptimeringen.
- Använd gemener
- Separera ord med bindestreck / ”-”
- Håll webbadresserna korta
- Inkludera sökord
- Undvik symboler som ”#” eller ”&” och datum
Förutom det bör du också kapsla in webbadresserna på rätt sätt som i exemplen nedan:
www.exempel.se/resurser/exempel-artikel/ eller www.exempel.se/exempel-artikel.
Om adresser skapas på det viset kan användarna såväl som sökrobotarna förstå sammanhanget.
7. Gör webbplatsen mobilvänlig
Företag måste ha en mobilvänlig webbplats och detta är särskilt viktigt för sökmotoroptimering. Google följer numera ett mobilindex vilket innebär att de genomsöker och indexerar en webbplats först ur en mobilanvändares perspektiv. Om webbplatsen inte är mobilvänlig blir det svårare att ranka oavsett desktop-versionens utförande.
Kontrollera er webbplats med Googles mobilvänliga testverktyg.
8. Optimera sidhastigheten
Snabbare laddningstider innebär kortare väntetid och nöjda besökare vilken i sin tur skickar positiva signaler till Google som gynnar sökmotoroptimering. Helst ska sidor laddas på tre sekunder eller mindre för att uppfylla förväntningarna hos 83% av svenska folket.
Kontrollera hastigheten här: Googles PageSpeed Insights-verktyg. Det här verktyget ger anpassade rekommendationer för hur sidhastigheten kan bli snabbare.
Bonus tips:
- Komprimera bilder samt HTML- och JavaScript-filer
- Minifiera CSS, HTML och JavaScript
- Använd cachelagring
- Implementera ett innehållsdistributionsnätverk (CDN)
I de flesta fall utförs ovanstående delar av en utvecklare.
9. Interna länkar
En stor en del av sökmotoroptimering handlar om att länka från en sida till en annan på den egna webbplatsen. Att länka internt hjälper sökmotorer och besökare att upptäcka mer innehåll som håller dem engagerade och ökar uppehållstiden. Detta är en kvalitetssignal som belönas med att maximera effekten av sökmotoroptimering.
En bra rutin är att, varje gång en ny webbsida publiceras pekas tre interna länkar till den nya sidan. Den här metoden säkerställer att det inte finns några sidor utan interna länkar, hjälper sökmotorer att hitta och indexera webbsidan snabbare och ger samtidigt användbar kontext.
10. Lägg till schema på relevanta sidor
Schema markup är en standardiserad kod som ger sökmotorer ytterligare information om innehållet på en webbplats. Den här informationen inkluderar detaljer som typ av innehåll, datumet det publicerades, författaren och mer.
Schema är skriven i en specifik syntax som kallas schema.org, det utvecklades i en gemensam satsning av Google, Microsoft och Yahoo för att skapa en gemensam standard för strukturerad data.
Sökordsanalys
För att lyckas med sökmotoroptimering handlar det inte bara om att synas på toppen – det viktiga är att synas för rätt sökord och fraser.
Vad är sökordsanalys?
Sökordanalysen är på många sätt den mest avgörande processen inom sökmotoroptimering, det är att förstå språket som målkunder använder när de söker, deras avsikter och beteende. Därefter att analysera, jämföra och prioritera sökorden med störst potential utifrån webbplatsens förutsättningar att synas för dem.
Varför är sökordsanalysen viktig för sökmotoroptimering?
Det är det enda sättet att verkligen ta reda på vad potentiella kunder skriver in i sökmotorer. Utan den blir SEO-strategin bristfällig vilket i sin tur förhindrar maximal leverans. Analysen ser också till att företag inte skapar innehåll om ämnen som ingen söker efter. Många företag gör just det och sannolikt varför 90.63% av webbsidorna som skapas inte får någon trafik från Google alls.
Sökordsanalysen hjälper också till att svara på frågor som:
- Hur svårt blir det att ranka för specifika sökord?
- Hur mycket trafik får webbplatsen om den rankar på sökordet?
- Vilken typ av innehåll bör skapas för att ha chans att ranka?
- Är det troligt att personer som söker efter det här sökordet blir kunder?
Svaren på dessa frågor sparar tid och det gör det enklare att komma igång med sökmotoroptimering.
Hitta sökordsidéer för effektiv sökmotoroptimering
Sökordsanalysen börjar med att brainstorma idéer om hur potentiella kunder söker när de har ett problem. Använd sedan ett sökordsverktyg för att utöka idéerna och hitta fler sökord att lägga i företagets sökordsstrategi.
Processen är enkel men två saker måste finnas för att göra det bra:
- Erfarenhet eller branschkunskap.
- Förståelse för hur sökordsverktyg fungerar.
Analysera sökorden
Att ha många sökordsidéer är nyckeln till att uppnå den fulla potentialen av sökmotoroptimering. Men hur vet du vilka som är bäst?
Genom att fastställa SEO-mätvärden blir det enklare att skilja agnarna från vetet innan de läggs till i marknadsplanen eller content kalendern.
Här är fem vanliga mått som används för detta:
- Sökvolym
- Klick
- Trafikpotential
- Konkurrens
- Kostnad per klick (CPC)
Satsa på rätt sökord
För varje sökord på din lista måste du skapa rätt typ av sida och innehåll för att adressera det. Att förstå hur man gör detta är ett avgörande steg i sökordsanalysen. Lyckligtvis kan du göra det i två enkla steg.
- Identifiera det överordnade ämnet
- Identifiera sökintentionen – (läs mer om hur du identifierar sökordsavsikten)
On-page SEO
On-page SEO är en annan viktig del av sökmotoroptimering, det är arbetet med att optimera innehållet på en sida för att göra den så enkel som möjligt att hitta.
Vad är On-page SEO?
On-page SEO är ett samlingsbegrepp för bland annat optimering av rubriker, HTML-taggar (titel, beskrivning och rubrik) och bilder. Förutom det det, innebär on-page SEO också att se till att webbplatsen har en hög nivå av expertis, auktoritet och pålitlighet.
Varför on-page SEO viktigt för sökmotoroptimerig?
On-page SEO är viktigt eftersom det hjälper sökmotorer att förstå webbplatsen och dess innehåll, samt identifiera om det är relevant för en sökares fråga.
Google är nu mycket bättre på:
- Förstå vad användarna faktiskt söker efter när de skriver en fråga.
- Leverera sökresultat som uppfyller användarnas avsikt (information, shopping, navigering).
Att anpassa sig till utvecklingen är viktigt, och du kan göra det genom att se till att din webbplats och dess innehåll – både vad som är synligt för användare dvs. text, bilder, video eller ljud, och det som bara är synliga för sökmotorer dvs. HTML-taggar, strukturerad data – är väl optimerade enligt de senaste bästa metoderna.
Tips för att komma igång och ge din sökmotoroptimering ett lyft
Att vara uppmärksam på dessa 10 områden hjälper till att förbättra innehåll och auktoriteteten – och öka din ranking, trafik och konverteringar.
1. E-A-T
E-A-T, som står för Expertise, Authoritativeness, och Trustworthiness, är det ramverk som Google använder för att bedöma innehållsskapare, webbsidor och webbplatser som helhet.
Google har alltid lagt en premie på högkvalitativt innehåll. De vill se till att webbplatser som producerar högkvalitativt innehåll belönas med bättre ranking och webbplatser som skapar innehåll av låg kvalitet får mindre synlighet.
Det finns ett tydligt samband mellan vad Google anser vara högkvalitativt innehåll och vad som visas i sökresultaten.
Kalla det korrelation eller orsakssamband – vad det än är, E-A-T spelar på något sätt en roll i Googles organiska sökresultat. Vilket innebär att E-A-T måste vara en övervägande del i din SEO-strategi.
2. Titeltaggen
Titeltaggen, kallas även för SEO-titel, är en HTML-tagg som finns i huvudavsnittet på varje webbsida, ger en första ledtråd eller kontext om vad det aktuella ämnet är för respektive sida det är på.
Det är framträdande på sökmotorns resultatsidor (vanligtvis används som klickbar länk) samt i webbläsarfönstret.
Titeltaggen i sig har liten inverkan på ranking, det är därför den ibland förbises. Saknade, duplicerade och dåligt skrivna titeltaggar kan alla påverka dina SEO-resultat negativt, så se till att du optimerar för det här.
3. Meta beskrivning
Sedan SEO:s tidiga dagar har metabeskrivningar varit en viktig optimeringspunkt.
Metabeskrivningar, metataggar som ger en beskrivning av vad sidan handlar om, visas ofta i SERPs under sidans rubrik.
Medan Google hävdar att metabeskrivningar inte hjälper till med rankningar, finns det anekdotiska bevis för att indirekta attribut med bättre beskrivningar hjälper.
Att optimera metabeskrivningen korrekt kan hjälpa till att förbättra:
- Klickfrekvens (CTR).
- Uppfattning om resultatets kvalitet.
- Uppfattning om vad din webbplats erbjuder alla förändringar.
4. Rubriker
Vill du att ditt webbplatsinnehåll ska synas bra när någon söker? Börja då skriva övertygande rubriker.
Att komma med en titel för ett blogginlägg kan tyckas för grundläggande, men en bra rubrik kan betyda skillnaden mellan ett klick och en visning – det är därför det är viktigt att skapa dem strategiskt.
Dina rubriker måste väcka intresse för att det ska sticka ut på SERPen – locka användare att klicka igenom och fortsätta läsa resten av innehållet.
5. Rubriktaggar
Rubriktaggar är HTML-element (H1-H6) som används för att identifiera rubriker och underrubriker i innehållet från andra typer av text (t.ex. stycketext).
Rubriktaggar är inte lika kritiskt viktiga för din webbplatsrankning som de brukade vara, men dessa taggar tjänar fortfarande en viktig funktion – för dina användare och din SEO.
De kan indirekt påverka din ranking genom att:
- Göra ditt innehåll enklare och roligare för besökare att läsa.
- Tillhandahålla sökordsrika sammanhang om ditt innehåll för sökmotorerna.
6. SEO-texter
SEO-texter innebär att skriva innehåll med både sökmotorer och användare i åtanke.
Det finns en strategi bakom att skriva SEO-innehåll – och det är mer än bara sökordsanalyser och att fylla i luckorna.
Att bara producera innehåll för sakens skull räcker inte. Kom ihåg att du skriver innehåll för människor – därför måste innehållet vara högkvalitativt, betydande och relevant.
7. Sökord kannibalisering
Sant eller falskt? Ju fler sidor du har som riktar sig på ett sökord, desto bättre rankar du för det sökordet.
Falsk!
Att rikta in sig på en specifik term på flera sidor kan orsaka ”sökords kannibalisering” vilket har några potentiellt katastrofala konsekvenser för din sökmotoroptimering.
När du har flera sidor som rankar för samma sökord konkurrerar du faktiskt med dig själv.
Det är viktigt att identifiera om sökords kannibalisering finns på din webbplats och lösa det direkt.
8. Innehållsgranskning
De flesta innehållsskapare fokuserar på att skapa nytt innehåll och glömmer att granska sitt befintliga. Och det här är ett misstag.
Att granska ditt befintliga innehåll är avgörande eftersom det hjälper dig:
- Utvärdera om ditt befintliga innehåll uppnår sina mål och får ROI.
- Identifiera om informationen i ditt innehåll fortfarande är korrekt eller har blivit inaktuell (eller till och med föråldrad).
- Bestämma vilka typer av innehåll som fungerar för dig.
Innehållsgranskningar kan i hög grad hjälpa din SEO-strategi och de bör göras regelbundet.
9. Bildoptimering
Att lägga till bilder är ett bra sätt att göra dina webbsidor mer tilltalande. Men alla bilder fungerar inte – vissa kan till och med sakta ner din webbplats.
Att optimera bilder ordentligt hjälper dig att få ut det mesta av en värdefull SEO-tillgång.
Bildoptimering har många fördelar, till exempel:
- Ytterligare rankningsmöjligheter (visas på Google bildsök).
- Bättre användarupplevelse.
- Snabbare sidinläsningstider.
Bilder ska inte vara en eftertanke. Se till att införliva bilder som stöder ditt innehåll och använd beskrivande titlar och alt-text.
10. Användarengagemang
Att förbättra din webbplats on-page SEO är bara halva striden.
Den andra hälften ligger i att se till att användarna inte studsar – utan istället fortsätter de att titta på ditt innehåll, interagera med det och fortsätta komma tillbaka för att ta del av mer.
Att behålla engagerade användare är en stor utmaning i sig, men det är genomförbart. För att öka användarengagemanget bör du fokusera på aspekter som webbplatshastighet, användarupplevelse och innehållsoptimering, bland annat.
Länkar
Många experter menar att länkar är det allra viktigaste för att lyckas med sökmotoroptimering. Vi ska nu gå genom hur och varför sökmotorer använder länkar och några av de bästa metoderna för att bygga länkar.
Anledningen till att sökmotorer använder länkar
Sökmotorer brukade enbart använda text för att ranka webbsidor. Problemet som uppstod då var att webbplatsägare snabbt upptäckte att om de började lägga till sökord de ville synas för på vissa sätt så hjälpte det dem att ranka sina sidor.
När antalet som började använda liknande taktiker ökade resulterade detta i en sökmotor som ofta visade irrelevanta resultat och skapade en dålig användarupplevelse.
För att hitta en lösning som fungerade började man leta efter nya sätt att presentera relevanta webbsidor och upptäckte snart att de bästa sidorna på webben tenderade att ackumulera fler länkar. Ju fler länkar en webbplats hade desto viktigare och mer relevant tenderade den att vara. Och tvärtom, ju färre länkar en webbplats ackumulerade desto mindre viktig var den.
Principen är ganska logisk egentligen.
Länkar räknades som röster och fortsätter att användas som ett sätt att mäta popularitet och auktoritet.
Betydelse för sökmotoroptimering
Länkar från viktiga webbplatser kan vara en signal om att en webbsida är relevant för ett visst ämne.
- Länkar till många olika sidor kan tyda på att en webbplats är viktig.
- En webbsida som snabbt får länkar eftersom den löser ett problem på ett sätt som engagerar användare kan börja rankas bra så att fler användare kan upptäcka sidan.
- En webbsida som inte har fått länkar på länge kan betraktas som inaktuell eftersom användare inte känner sig entusiastiska över innehållet längre.
Fyra sätt som du kan ackumulera länkar för sökmotoroptimering
1. Outreach
Nästan varje bra länktaktik kretsar kring outreach.
Vad är outreach?
Det är där du söker upp någon annan i din nisch och introducerar dem till ditt innehåll.
Men här är det kritiska: Du behöver inte nödvändigtvis något ”innehåll” alls. Du behöver bara ha något som är värt en länk – det kan vara din produkt, tjänst, ditt företag, varumärke eller till och med personlighet.
2. Gästblogga
Gästbloggar är en av de äldsta länktaktikerna som finns.
Hur fungerar det? Du skriver en artikel för en annan webbplats i din nisch. De publicerar den. Du länkar till dig själv från den artikeln. Så enkelt är det.
3. Länkåtervinning
Länkar är svåra att bygga.
Men visste du att ni förmodligen förlorar backlinks hela tiden?
Naturligtvis kan du motverka detta genom att bygga en konsekvent ström av nya länkar. Men att återvinna förlorade länkar är ofta mycket lättare än att bygga nya från grunden.
Men varför går länkar förlorade i första hand?
Här är två vanliga orsaker:
- Länken togs bort från länksidan.
- Länksidan upphörde att existera.
Kontakta utgivaren och se om du kan få tillbaka länken. Kanske innehållet började bli föråldrat och därför togs länken bort.
4. Skapa länkar genom kvalitativt innehåll
Här är en snabb genomgång av stegen för att skapa länkar med innehåll:
- Skapa kvalitativt innehåll som är värdefullt, korrekt, uppdaterat, komplett och över 1 000 ord.
- Ha med statistik, expertutlåtanden och resurser.
- Bygg upp sociala bevis direkt efter publicering genom att få engagemang på sociala medier, dela, gilla och kommentarer.
- Få exponering genom social annonsering.
- Få länkar via direktkontakt med personer som länkar till liknande innehåll.
- Få länkar genom att svara på frågor på Q&A-nätverk, forum och sociala mediegrupper, samt genom att omarbeta ditt innehåll och skicka till relevanta webbplatser och plattformar.
Slutord
Att bli en expert på sökmotoroptimering tar lång tid och kräver erfarenhet och utbildning i digital marknadsföring. Men grundläggande SEO är faktiskt inte så knepigt som det till en början tyckas.
Du kan göra en hel del på egen hand genom att enbart följa en logisk och välplanerad struktur när du sätter upp din webbplats. Genom att omsorgsfullt välja strategiska sökord som du applicerar på din webbplats kan du få din webbplats att hamna högt i Googles sökresultat och få fler personer i din målgrupp att besöka din webbplats. Grundläggande sökmotoroptimering, kan vara både gratis och roligt men även ge din webbplats en rejäl boost.
Förbättra din sökmotoroptimering med Buzzlemedia
Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19