Skip to main content

Sökmotoroptimering är komplext och förändras över tid, men om du har klickat dig hit för att du vill lära dig mer om hur du arbetar med sökmotoroptimering så har du hittat rätt guide.

Vilka är vi som skrivit den? jo, Buzzlemedia är en SEO-byrå som dagligen hjälper kunder nå toppen av Google genom att implementera sökmotoroptimering som en marknadsföringstaktik.  Genom åren har vi publicerat många matnyttiga artiklar om sökmotoroptimering, vilket har hjälpt tusentals människor att driva mer trafik till sina webbplatser.

Problemet är att sökmotoroptimering är ett brett ämne och innehållet som vi har publicerat kan vara svårt att hitta. Vi länkar såklart mellan olika artiklar (så länge det är relevant), men vi tyckte att det kunde göras bättre. Vi ville skapa en tydlig utgångspunkt eller röd linje till all SEO-kunskap som vi har delat med oss av genom åren – därför skapade vi den här guiden. Den är utformad för att beskriva och ge tips om alla viktiga aspekter av sökmotoroptimering, från att hitta sökord och fraser som kan generera kvalificerad trafik, till att göra din webbplats vänlig för sökmotorer, skapa länkar och marknadsföra din webbplats.

Oavsett om du just börjar arbeta med sökmotoroptimering eller redan känner till grunderna så är den här guiden din resekompis.

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering, förkortas SEO – som på engelska står för Search Engine Optimization – omfattar allt arbete som görs på webbplatsen i syfte att ranka högre i sökresultaten när någon söker efter de produkter eller tjänster du erbjuder. Google är den största sökmotorn med 55 miljoner sökningar om dagen bara i Sverige, varför allt fler företag vill synas på plattformen.

Genom att synas på Google på rätt sätt, och med en hög placering i sökresultaten, genereras mer organisk trafik till webbplatsen, vilket i sin tur kan generera fler nya kunder. Således är Google en mycket lönsam kanal för din marknadsföring, för vilken sökmotoroptimering utgör ett viktigt verktyg.

Filmen nedan förklarar lite närmare vad sökmotoroptimering är (nybörjarvideo).

Sökmotoroptimering – Guide till hur du lyckas med SEO

Dessa fem kapitel är allt du behöver för att bygga en stark grund och börja ranka högre på Google. Om du vill bli ännu bättre på sökmotoroptimering har varje kapitel länkar till mer avancerade artiklar med ett starkare fokus på lösningar. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev, där vi varje månad har snabblänkar till nya artiklar i bloggen.

Samtliga kapitel nedan är taggade, så att du snabbt ska kunna navigera dig fram till vad som är mest intressant just nu.

Kapitel 1 / Hur sökmotorer fungerar

Innan du börjar lära dig sökmotoroptimering måste du förstå hur sökmotorer fungerar.

Kapitel 2 / Teknisk SEO

Det är viktigt att se till att det inte finns några tekniska faux pas som hindrar Google från att komma åt och förstå din webbplats.

Kapitel 3 / Sökordsanalys

Utgångspunkten i sökmotoroptimering är att förstå vad dina målkunder söker efter.

Kapitel 4 / On-page SEO

Det är här du optimerar dina sidor för att hjälpa sökmotorer att förstå dem.

Kapitel 5 / Länkbygge

Länkar hjälper sökmotorer upptäcka nya sidor och bedöma dess ”auktoritet”. Det är svårt för konkurrenskraftiga sökord utan länkar att ranka.

Hur fungerar sökmotorer och varför ska du bry dig?

Sökmotorer fungerar som så att de genomsöker webben med hjälp av robotar som kallas spindlar. Dessa sökrobotar följer länkar från sida till sida (interna och externa) för att hitta nytt innehåll att lägga till i sökindexet. När du använder en sökmotor extraheras relevanta resultat från indexet och rangordnas med hjälp av en algoritm med målet att ge det bästa tänkbara svaret på sökarens fråga.

Låter det komplicerat? Det är för att det är just det. Men om du vill ranka högre i sökmotorer, för att få mer trafik till din webbplats, behöver du en grundläggande förståelse för hur sökmotorer hittar, indexerar och rankar innehåll.

Det är vad du kommer att lära dig i det här kapitlet.

Innan vi går in på de tekniska detaljerna, låt oss först se till att vi förstår vad sökmotorer faktiskt är, varför de finns och varför något av detta ens spelar roll.

Vad är sökmotorer?

Sökmotorer är verktyg som hittar och rankar webbinnehåll som matchar en användares sökfråga.

Varje sökmotor består av två huvuddelar:

 1. Sökindex. Ett digitalt bibliotek med information om webbsidor.
 2. Sökalgoritmer. Datorprogram som rankar och matchar resultat från sökindexet.

Exempel på populära sökmotorer är Google och Bing.

Vad är syftet med sökmotorer?

Varje sökmotor syftar till att ge de bästa och mest relevanta resultaten för användare. Det är så de får eller behåller marknadsandelar – åtminstone i teorin.

Hur tjänar sökmotorer pengar?

Sökmotorer har två typer av sökresultat:

 • Organiska resultat från sökindexet. Du kan inte betala för att synas. (Sökmotoroptimering / SEO)
 • Sponsrade resultat från annonsörer. Du kan betala för specifika sökord och synas högst.

Varje gång någon klickar på en sponsrad länk tar sökmotorn betalt. Hur mycket ett klick kostar påverkas av en olika parametrar, så som plats, konkurrens, annonskvalitet, relevans etc. Den här annonsformen kallas PPC-annonsering eller (pay-per-click).

Därför är marknadsandelar viktiga. Fler användare innebär fler annonsklick och större intäkter.

Varför ska du bry dig om hur sökmotorer fungerar?

Hur sökmotorer fungerar är grundläggande för att kunna jobba effektivt med sökmotoroptimering och få resultat. Att förstå hur sökmotorer hittar, indexerar och rankar innehåll hjälper dig förbättra din egen webbplats och driva trafik från relevanta och populära sökord. Om du kan ranka högt för dessa sökord får du fler klick och organisk trafik till ditt innehåll.

Digram över organisk CTR

Bildkälla

Hur sökmotorer bygger sitt index

De flesta välkända sökmotorer som Google och Bing har enorma mänger sidor i sina index. Så innan vi pratar om hur sökmotorer rankar innehåll ska vi ta en närmare titt på mekanismerna som används för att bygga och underhålla ett webbindex.

Låt oss bryta ner detta, steg för steg:

 1. Webbadresser / länkar
 2. Crawling
 3. Bearbetning
 4. Indexering

Steg 1. Webbadresser / länkar

Allt börjar med länkar. Google upptäcker dem på olika sätt men de tre vanligaste är:

Sitemaps

Sitemaps eller webbplatskartor är en fil på webbplatsen som innehåller information om vilka sidor Google ska känna till. Om du skickar in din webbplatskarta till Google (genom search console) kan det hjälpa dem att upptäcka din webbplats snabbare.

Backlinks

Google har redan ett index med flera miljarder webbplatser. Om någon länkar till en av dina sidor från en av dessa kan Google hitta  den vägen.

Inläsning

Ett annat alternativ Google gör tillgängligt via Search Console är att lämna in enskilda webbadresser för inläsning.

Steg 2. Crawling

Crawling eller på svenska genomsökning, är när en bot som också kallas spindlar besöker och skannar av sidorna.

Det är viktigt att notera att Google inte alltid genomsöker sidor i den ordning de upptäcker dem. Detta är särskilt viktigt att känna till om du har en webbplats med många sidor. Då skapar Google en kö där PageRank är en viktig faktor för i vilken ordning sidorna blir genomsökta.

Steg 3. Bearbetning

Google försöker att förstå och extraherar viktig information från genomsökta sidor. Förutom Google själva är det ingen som känner till varje detalj om hur den här processen går till. Det vi vet säkert är att Google extraherar länkar och lagrar innehåll för indexering.

Steg 4. Indexering

Indexering är där bearbetad information från genomsökta sidor läggs till i en stor databas som kallas sökindex. Detta är i huvudsak ett digitalt bibliotek där Googles sökresultat hämtas ifrån varje gång du söker.

När du skriver en fråga i en sökmotor söker du inte direkt på Internet utan du söker i ett digitalt bibliotek för webbsidor. Om en webbsida inte gått genom den här processen dyker den inte upp i sökresultatet. Det är därför det är så viktigt att få din webbplats indexerad i stora sökmotorer som Google därav fortsätter sökmotoroptimering att växa i populäritet.

Så här rankar sökmotorer sidor

Att upptäcka, genomsöka och indexera innehåll är bara den första delen av pusslet. För att lyckas med sökmotoroptimering måste du förstå att sökmotorer också har ett sätt att ranka relevanta resultat när en användare söker. Detta är algoritmernas jobb.

Varje sökmotor har unika algoritmer som används för att bedöma webbsidor och avgöra vilken position i sökresultatet varje sida ska ha. Google är den överlägset mest använda sökmotorn i Sverige och av den anledningen ska vi fokusera där.

Google har över 200 rankingfaktorer som tillsammans avgör vilka sidor som rankar. Ingen vet vilka alla dessa rankningsfaktorer är, men vi som jobbar med sökmotoroptimering känner till de viktigaste och här ska vi diskutera några av dem.

 • Backlinks
 • Relevans
 • Tankeledarskap
 • Sidhastighet
 • Mobilvänlighet

Backlinks

Backlinks är en av Googles viktigaste rankningfaktorer och du kan betrakta varje länk till din sida som en ”röst” – men tillskillnad från vad vi är vana vid så är inte alla röster (länkar) lika värda. Det finns sex viktiga attribut som avgör kvalitén på en länk och vi ska titta närmare på de två viktigaste: auktoritet och relevans.

Auktoritet

Länkar från auktoritära sidor och webbplatser har vanligtvis störst inverkan på rankningar.

Hur definierar man auktoritet? Inom arbetet med sökmotoroptimering är auktoritära sidor och webbplatser de som har många backlinks eller ”röster”. Om du vill avgöra hur bra en länk är så finns det en uppsjö av webbaserade SEO-verktyg till ditt förfogande, vissa är gratis med begränsad funktionalitet och sedan har du premiumverktygen som månadsvis kostar en slant.

Länkrelevans

Länkar från relevanta webbplatser och webbsidor är vanligtvis de mest värdefulla. Om andra framstående webbplatser länkar till dig är det ett bra tecken på att informationen är av hög kvalitet.

Om du undrar varför relevans spelar roll, tänk på hur saker fungerar i den verkliga världen. Om du vill renovera taket hemma skulle du förmodligen värdera din vän som är snickares råd över din vän som är läkare. Och för frågor om hälsa skulle det vara tvärtom.

Relevans

Google har många sätt att avgöra hur relevant en sida är. Det mest grundläggande inom sökmotoroptimering är att försöka matcha sökfrågan mot sidor som innehåller samma sökord.

Men relevans handlar om mycket mer än bara sökord. Google använder också interaktionsdata för att bedöma om sökresultatet är relevanta för sökaren. Med andra ord, tycker sökare att sidan är användbar?

Återkommande besökare, genomsnittlig tid på sidan, avvisningsfrekvens är alla exempel på interaktionsdata som Google använder för att göra den här bedömningen.

Tankeledarskap

Google vill ranka innehåll från webbplatser med auktoritet i ämnet. Detta innebär att Google kan se en webbplats som en bra resultatkälla för frågor om ett ämne men inte ett annat. I videon nedan får du en mycket bra förklaring på hur det här fungerar i praktiken och varför Google kan prioritera en webbplats för en annan fast båda är inom samma nisch och vilken roll sökmotoroptimering har.

Sidhastighet

Ingen gillar att vänta på att sidor ska laddas och Google vet det. Det är därför de gjorde sidhastighet till en rankningsfaktor för desktop 2010 och för mobilsökningar 2018.

Många företag som implementerar sökmotoroptimering spenderar mycket tid just här men faktum är att dina sidor inte behöver vara blixtsnabba för att rankas. Google säger att sidhastigheten bara är ett problem för sidor som ”levererar den långsammaste upplevelsen till användarna”. Så om du redan har en sida som laddar snabbt har du mycket lite att tjäna på att snabba upp sidan ytterligare, lägg dem resurserna på något annat med större effekt för sökmotoroptimering. Webbplatsen behöver bara vara tillräckligt snabbt för att inte påverka användarna negativt.

Du kan kontrollera hastigheten på alla webbsidor i PageSpeed Insights, vilket också genererar förslag på hur du kan göra sidan snabbare.

PageSpeed Insights visar också hur din sida presterar när det gäller Core Web Vitals.

Core Web Vitals består av tre mätvärden som bedömer laddningsprestanda, interaktivitet och visuell stabilitet på dina sidor. Dessutom är Core Web Vitals sedan juni 2021 också en rankingsignal och en viktig del av sökmotoroptimering.

Om många webbadresser fungerar dåligt eller behöver förbättras kan du kontakta Buzzlemedia så hjälper vi till att hitta en lösning.

Mobilvänlighet

Sedan 2019 är mobilvänlighet också en rankningsfaktor då Googles gick över till mobile-first indexering. Detta innebär att Google huvudsakligen använder den mobila versionen av innehållet för indexering och ranking”.

Med andra ord kan en webbplats med dålig mobilvänlighet påverka rankningen på alla enheter.

Du kan kontrollera mobilvänligheten på vilken webbsida som helst med Googles testverktyg för mobilvänlighet eller i  rapporten Mobile Usability i Google Search Console.

Sökmotoroptimering och teknik

Teknisk SEO är den viktigaste delen av sökmotoroptimering tills det inte längre är det.

För att Google ska kunna ranka sidor måste de först kunna genomsökas och indexeras, det som möjliggör detta kallar vi i branschen för teknisk SEO eller ibland också för teknisk sökmotoroptimering.

Men teknisk sökmotoroptimering kommer bara att ha en minimal inverkan på en webbplats ranking i jämförelse med kvalitativt innehåll och länkar.

Kortfattat är teknisk sökmotoroptimering arbetet med bakomliggande faktorer som till exempel webbplatsarkitektur, mobiloptimering och sidhastighet. Dessa aspekter av sökmotoroptimering kanske inte är lika intressant som att skapa innehåll men de är fortfarande viktiga.

Det första steget för att förbättra din tekniska SEO är att känna till nuläget och dit kommer du genom att utföra en teknisk-analys.

Det andra steget är att skapa en plan för att ta itu med de problem som dyker upp.

Varför är teknisk sökmotoroptimering viktigt?

Ditt företag bör arbeta med teknisk sökmotoroptimering för att:

 • Teknisk SEO påverkar din ranking
 • Teknisk SEO påverkar besökarnas handlingar och beslut
 • Teknisk SEO påverkar konverteringsgraden, leadgenerering och försäljning
 • Teknisk SEO hjälper ditt företag att ta marknadsandelar från konkurrenter som också använder SEO
 • Teknisk SEO maximerar din ROI från sökmotoroptimering

Om du investerar tid, energi och pengar i sökmotoroptimering vill du säkerligen få ut så mycket så möjligt av det.

Hur man kommer igång med teknisk sökmotoroptimering

Nedan har du en lista med tips på hur du enkelt kommer igång och börjar arbeta med din webbplats tekniska sökmotoroptimering.

1. Skapa ett Google Search Console-konto

Om du inte redan har gjort det så kan du skapa ett Google Search Console-konto. Oroa dig inte, det är gratis. I Google Search Console kan du se webbplatsens övergripande sökresultat och enskilda sidors prestanda.

2. Skapa en robot.txt-fil

Därefter skapar du en robot.txt-fil, den fungerar som en instruktionsbok för sökrobotar. Här kan du ha instruktioner för specifika sökrobotar, till exempel de från Google eller Bing.

Helst vill du använda dessa instruktioner för att förhindra att sökrobotar överbelastar servern med förfrågningar eller från att genomsöka oviktiga sidor. Vad du dock inte vill göra är att blockera sökrobotar från hela din webbplats. Om du blockerar sökrobotar från din webbplats förhindrar du sökmotorer från att indexera din webbplats.

Det betyder att din webbplats inte visas i sökresultaten och därför får du inte heller trafik till din webbplats. Den goda nyheten är dock att Google hjälper dig att skapa en SEO-vänlig robot.txt-fil. Förutom att de tillhandahåller en snabbguide för att skapa en robot.txt-fil, erbjuder Google också ett testverktyg för robotar.txt, som du kan komma åt när du är inloggad på ditt Google Search Console-konto. Du kan använda det här kostnadsfria verktyget för att kontrollera din robot.txt-fil och se till att den ger rätt instruktioner till sökrobotar.

3. Skapa en sidkarta

Förutom att skapa en robot.txt-fil ska du också skapa en sidkarta (XML-sitemap). Den här filen fungerar som en karta över alla sidor som finns på din webbplats och sökrobotar använder den för att genomsöka och indexera dina produkter, tjänstesidor etc. Besökare kommer varken se eller använda den.

Det är enkelt att skapa en sitemap, särskilt om du har en WordPress-webbplats. Om din WordPress-webbplats använder Yoast SEO-plugin, kommer tillägget att bygga en XML-webbplatskarta åt dig.

Har du ingen WordPress-webbplats? Inga problem. Välj bland dussintals kostnadsfria generatorer som Screaming Frog, för att skapa din webbplatskarta.

Skicka sedan din sitemap till Google via Google Search Console.

4. Använd HTTPS

Besök din webbplats. Kontrollera nu webbläsarens URL-bar. Ser du ett hänglås eller ett ”Inte säkert” meddelande före webbplatsens URL?

Http eller HttpsOm du inte ser ett hänglås måste du flytta din webbplats från HTTP till HTTPS.

HTTPS är en rankingfaktor och viktig för sökmotoroptimering, dess uppgift är att förbättra webbplatssäkerheten genom att skapa en säker anslutning som krypterar alla data som skickas av en användare, till exempel någons kreditkortsinformation, e-postadress eller telefonnummer.

Prata med ditt webbhotell så kan de hjälpa dig att installera certifikatet.

Om ditt webbhotell inte tillhandahåller ett SSL-certifikat kan du köpa och installera ditt certifikat själv. Förutom installationen måste du konfigurera lämpliga omdirigeringar från HTTP till HTTPS. Här är det bra om du får hjälp av någon som arbetat med sökmotoroptimering för att undvika felaktiga omdirigeringar som kan skada din SEO (och ranking) allvarligt.

5. SEO-vänlig navigering

Oavsett om du har en liten eller stor webbplats bör du ta en extra titt på webbplatsens navigering. Detta är oftast din huvudmeny som vanligtvis ligger längst upp eller till vänster på vissa webbplatser. I vissa fall kan ditt företag ha ytterligare menyer som kan användas för att hitta mer innehåll men för enkelhetens skull kommer vi att fokusera på din huvudsakliga navigeringsmeny:

 • Håll huvudnavigeringen till sju kärnmenyalternativ
 • Gör huvudmenyn likadan på olika sidor
 • Använd sökordsrika ankartexter, till exempel ”sökmotoroptimering”
 • Lägg till menyalternativ på undermenyer, om det är lämpligt

När du väljer vilka sidor som ska visas i huvudmenyn bör du tänka på vilka dina mest värdefulla sidor är. Dessa är ofta produkt- och tjänstesidor, samt beskrivande sidor om ditt företag och policyer.

6. SEO-vänliga webbadresser

Teknisk sökmotoroptimering fokuserar ofta på upptäcktbarheten och användbarheten av en webbplats och om du vill få ut det mesta av SEO, följ dessa regler för dina webbadresser:

 • Använd gemener
 • Separera ord med ”-”
 • Håll webbadresserna korta
 • Inkludera sökordet
 • Undvik symboler som ”#” eller ”&” och datum

Förutom det bör du också kapsla in webbadresserna på lämpligt sätt.

Om du till exempel skriver en artikel är det klokt att kapsla in artikeln under en sida som innehåller informationsresurser. Du kan ha till exempel ha följande URL-sturkturer www.exempel.se/resurser/exempel-artikel/ eller www.exempel.se/exempel-artikel.  Om du kapslar in ditt innehåll på det här viset kan användarna, såväl som sökrobotarna, förstå sammanhanget. Gör adresserna logiska.

7. Gör webbplatsen mobilvänlig

Företag måste ha en mobilvänlig webbplats och detta är särskilt viktigt för sökmotoroptimering. Google följer numera ett mobilindex vilket innebär att de genomsöker och indexerar din webbplats ur en mobilanvändares perspektiv. Om du inte har en mobilvänlig webbplats blir det svårare att ranka.

Kontrollera och se om du har en mobilvänlig sida med Googles mobilvänliga testverktyg. Om du inte har en mobilvänlig webbplats gör du ett klokt beslut i att investera i responsiv webbdesign.

Responsiv webbdesign ser till att din webbplats anpassar sig och ser bra ut i alla enheter, från stationära datorer till surfplattor och smartphones. Det är också en smartare och mer kostnadseffektiv lösning än att bygga, underhålla och optimera en separat mobilwebbplats.

8. Optimera sidhastigheten

När du optimerar sidhastigheten hjälper du till att förbättra en sidas laddningstid. En snabbare laddningstid innebär mindre väntetid för användarna.

Besökare kan börja läsa ditt innehåll och interagera med din sida tidigare vilket ökar chanserna att de stannar kvar på din webbplats och engagerar sig mer med innehållet. Helst vill du att sidor ska läsas in på tre sekunder eller mindre för att uppfylla förväntningarna hos 83% av användarna. Om du vill kontrollera hastigheten på dina sidor använder du Googles PageSpeed Insights-verktyg. Det här verktyget ger anpassade rekommendationer för hur du kan förbättra sidhastigheten.

Du kan också:

 • Komprimera bilder samt HTML- och JavaScript-filer
 • Minifiera CSS, HTML och JavaScript
 • Använda cachelagring
 • Implementera ett innehållsdistributionsnätverk (CDN)

I de flesta fall behöver du hjälp av en utvecklare för att granska och implementera dessa tips. Om du inte har en intern utvecklare kan du alltid outsourca uppgiften.

9. Interna länkar

När din webbplats växer är det bra att skapa en rutin för intern länkning, att länka internt hjälper till att maximera effekten av sökmotoroptimering. Med intern länkning, som med webbplatskartor och navigeringsmenyer, hjälper du sökrobotar och användare att upptäcka ditt innehåll och stanna kvar på din webbplats. Interna länkar ger också ledtrådar eller sammanhang om en webbsidas fokus och sökordsinriktning.

Ta till exempel följande mening (understrykningen representerar en intern länk / ankare): ”Om du ska baka så kom ihåg att använda ett par bra ugnsvantar.” Baserat på ankartexten, ”bra ugnsvantar”, kan du gissa att länken går till en artikel om hur man väljer ett par ugnsvantar. Eller så kan länken ta besökare till dina bästa ugnsvantar så att läsaren direkt kan lägga dem i sin varukorg. Hur som helst vet du att artikeln handlar om ugnsvantar.

Förutom att använda beskrivande ankartexter när du länkar mellan sidor på din webbplats ska du också se till att varje sida på din webbplats har interna länkar. När du till exempel publicerar innehåll gör du det till en del av processen att skapa en till tre interna länkar till den nya sidan. Den här metoden hjälper sökrobotar att hitta och indexera ditt innehåll snabbare, plus ge användbar kontext.

10. Lägg till strukturerad data (schema markup) på relevanta sidor

När det gäller teknisk sökmotoroptimering är strukturerad data en annan värdefull investering. Strukturerad data är en typ av pålägg som ger sökrobotar ytterligare information om din sida, till exempel om din sida innehåller ett recept, en produkt eller en recension. I vissa fall kan strukturerad data också generera ett förbättrat utseende för din sida i sökresultaten, vilket användarna kommer att se. Schema markup för recept genererar till exempel ofta följande information:

 • Tillagningstid
 • Kalorier
 • Användarbetyg

Du kan kontrollera om sidor använder strukturerad data med Googles testverktyg för strukturerad data.

Sökmotoroptimering börjar med sökord

För att driva försäljning och vara lönsam med hjälp av sökmotoroptimering handlar det inte bara om att synas på toppen – det handlar om att synas på rätt sökord och rätt sökfraser. Innan vi går in på komplexiteten i sökordsanlys och hur du hittar de bästa sökorden för ditt företag ska vi först se till att du förstår grunderna.

Vad är sökordsanalys?

Sökordanalys är kanske den mest avgörande processen inom sökmotoroptimering, det är att förstå det språk som dina målkunder använder när de söker efter dina produkter, tjänster och innehåll. Därefter att analysera, jämföra och prioritera de bästa sökordsmöjligheterna för din webbplats.

Varför är sökordsanalys viktigt?

För att kunna arbeta med sökmotoroptimering måste du göra en sökordsanalys, det enda sättet att ta reda på vad potentiella kunder skriver in i sökmotorer. Du måste veta detta för att undvika att skapa innehåll om saker som ingen söker efter. Många webbplatsägare gör just det misstaget och det är sannolikt anledningen till att 90.63% av alla sidorna inte får någon trafik från Google, enligt en studie från Ahrefs.

Sökordsanalysen hjälper dig också att svara på frågor som:

 • Hur svårt blir det att ranka för det här sökordet?
 • Hur mycket trafik kommer jag sannolikt att få om jag rankar för det här sökordet?
 • Vilken typ av innehåll ska jag skapa för att ranka för det här sökordet?
 • Är det troligt att personer som söker efter det här sökordet blir mina kunder?

Att få rätt svar på dessa frågor hjälper dig att prioritera din tid och det gör det enklare att komma igång med sökmotoroptimering.

Så här hittar du sökordsidéer

Sökordsanalysen börjar med att tänka på hur potentiella kunder kan söka efter ditt företag eller webbplats. Du kan sedan använda sökordsverktyg för att utöka dessa idéer och hitta ännu fler sökord till din sökordsstrategi.

Det är en enkel process, men två saker måste stämma för att göra det bra:

 1. Du måste ha god kunskap om din bransch.
 2. Du måste förstå hur sökordsverktyg fungerar och hur du får ut mesta möjliga av dem.

Nedan har du hela processen med att hitta sökord i fyra enkla steg:

 1. Brainstorma sökord
 2. Se vilka sökord dina konkurrenter rankar för
 3. Använda verktyg för sökordsanalys
 4. Studera din nisch

Så här analyserar du sökord

Att ha massor av sökordsidéer är bra när du ska jobba med sökmotoroptimering. Men hur vet du vilka som är bäst? När allt kommer runt skulle det vara en nästan omöjlig uppgift att gå igenom dem alla för hand.

Lösningen är enkel: Använd SEO-mätvärden för att begränsa och skilja agnarna från vetet innan du lägger till dem i din innehållskalender.

Låt oss titta närmare på fem sökordsmått som du kan använda för att göra detta.

 • Sökvolym
 • Klick
 • Trafikpotential
 • Konkurrens
 • Kostnad per klick (CPC)

Sökvolym

Sökvolymen visar det genomsnittliga antalet gånger ett sökord söks per månad. Till exempel har ”kaffebryggare” en månatlig sökvolym på 27 000.

Det finns tre viktiga saker att notera om detta:

 1. Det är antalet sökningar, inte antalet personer som sökte. Det finns gånger där någon kan söka efter ett sökord flera gånger i månaden (t.ex. ”börsen idag”). Dessa sökningar bidrar till ökad sökvolymen även om det är samma person som gör dem.
 2. Det säger inte hur mycket trafik du får genom att ranka. Även om du lyckas ranka nummer ett kommer din trafik från ett sökord sällan att överstiga 30% av den totala trafikpotentialen. Och det är om du har tur.
 3. Det är ett årligt genomsnitt. Om det finns 120k sökningar för ett sökord i december och ingen för de återstående elva månaderna av året, kommer dess månatliga sökvolym att vara 10k (120k / 12 månader).

Klick

Många kanske söker på Google efter något, men det betyder inte att de alla klickar på sökresultat och besöker de högst rankade sidorna. Det är där klickmåttet i till exempel Ahrefs Keywords Explorer är praktiskt. Det visar det genomsnittliga antalet månatliga klick på sökresultaten för ett sökord.

Ta bara en titt på en fråga som ”kaffebryggare”. Den har en månatlig sökvolym på 27 000 men får 24 300 klick och då ska vi inte utesluta att samma person söker och klickar flera gånger.

Detta händer eftersom Google svarar på frågan direkt i sökresultaten och det finns ingen anledning för personer att klicka för att hitta den information de letar efter.

Du bör också vara försiktig med sökord där betalda annonser ”stjäl” massor av klick.

Trafikpotential

Låt oss säga att du överväger ett sökord som ”avkalka kaffebryggare”. Enligt Keywords Explorer får detta uppskattningsvis 3300 sökningar och ~ 4191 klick per månad.

Tänk också på att om du rankar för det här sökordet kommer din sida förmodligen också att ranka för alla typer av relaterade sökord och synonymer, som:

 • avkalka kaffebryggare med ättika – 600 månatliga sökningar
 • avkalka kaffebryggare med citronsyra- 350 månatliga sökningar
 • kalka av kaffebryggare — 2900 månatliga sökningar
 • avkalka kaffebryggare bikarbonat— 100 månatliga sökningar

Eftersom alla dessa sökfrågor betyder ungefär samma sak är det ett misstag att uppskatta din potentiella söktrafik från bara en enda sökfråga. Det är bättre att titta på hur mycket trafik de nuvarande topprankade sidorna får.

Här ser vi att den högst rankade sidan för ”avkalka kaffebryggare” får uppskattningsvis ~ 11 805 besök per månad och rankar för över 152 sökord:

ahrefs kaffebryggare screenshotAtt ranka för mer än ett sökord som detta är normen. Ahrefs studerade tre miljoner sökfrågor och fann att den genomsnittliga topprankade sidan (bland de 10 bästa) rankar för nästan 1 000 andra sökord.

Döm inte sökord enbart på sökvolymen (eller klicken). Titta på de högst rankade resultaten för att uppskatta ämnets totala trafikpotential. I de flesta fall kommer sökvolymen för ett sökord verkligen att korrelera med ämnets övergripande ”trafikpotential”. Men att vara uppmärksam på denna detalj hjälper dig att prioritera dina sökord och hitta möjligheter som konkurrenter har förbisett i sin sökmotoroptimering.

Konkurrens

SEO-proffs mäter vanligtvis rankningssvårigheterna för ett sökord manuellt. Det vill säga genom att titta på de högst rankade sidorna för ett sökord. De använder många olika faktorer för att bedöma hur svårt eller enkelt det blir att ranka:

 • Antal (och kvalitet) på bakåtlänkar.
 • Domänklassificering (DR / DA)
 • Innehållslängd, relevans, aktualitet
 • Användning av sökordet, synonymer
 • Sökavsikt
 • Branding
 • etc.

Denna process varierar från person till person eftersom det inte finns någon konsensus om exakt vad som är och inte är viktigt här. En person kanske tror att DR är viktigt, en annan kan tro att relevans spelar mer roll. Denna avsaknad på konsensus gör livet lite svårt företagen som tillhandahåller SEO-verktyg, eftersom var och en försöker destillera sökordens rankningssvårigheter till en enda handlingsbar poäng.

Efter att ha pratat med många kollegor med många års erfarenhet av sökmotoroptimering om signalerna insåg vi att alla var överens om minst en sak: backlinks är avgörande för att ranka. Så i slutändan bestämde vi oss för att basera vår sökordssvårighet (KD) poäng på antalet unika webbplatser som länkar till de 10 bäst rankade sidorna.

Kostnad per klick (CPC)

Kostnad per klick (CPC) visar hur mycket annonsörer är villiga att betala för varje annonsklick från ett sökord. Det är mer ett mått för annonsörer än SEOs men det kan fungera som en användbar proxy för ett sökords värde. Sökord med högre kostnader, som konkurrenter också vill synas för kan betyda att sökordet konverterar bra, men inte alltid.

Så här väljer du sökord

För varje sökord på din lista måste du skapa rätt typ av sida och innehåll för att adressera det. Att förstå hur man gör detta är ett avgörande steg i sökordsanalysen. Lyckligtvis kan du göra det i två enkla steg.

 1. Identifiera det överordnade ämnet
 2. Identifiera sökintentionen

1. Identifiera det överordnade ämnet

Anta att du har dessa sökord på din lista:

 • hur man gör amerikanska pannkakor
 • vad är amerikanska pannkakor
 • amerikanska pannkakor recept
 • hur man gör glutenfria amerikanska pannkakor

Du kanske undrar, ska jag bygga en särskilt sida för varje sökord eller ha dem alla på en enda sida?

Svaret beror till stor del på hur Google ser på dessa sökord. Ser den dem som en del av samma ämne (dvs. hur man gör amerikanska pannkakor)? Eller ser den dem alla som enskilda ämnen? Du kan få en uppfattning av detta genom att titta på Google-resultaten.

Vi ser till exempel samma sidor som rankas för ”hur man gör amerikanska pannkakor” och ”vad är amerikanska pannkakor”.

Vad är amerikanska pannkakor
hur man gör amerikanska pannkakor

Det verkar som att Google ser båda sökorden som en del av samma ämne.

Vi ser också att de flesta resultaten för båda sökningarna är recept för att göra amerikanska pannkakor. Det säger oss att ”vad är amerikanska pannkakor” är en subkategori av det bredare ämnet hur man gör amerikanska pannkakor.
Av den anledningen skulle det förmodligen vara mer meningsfullt att ha båda sökorden på en enda sida än att skapa två separata sidor.

Men om vi tittar på resultaten för ”hur gör man glutenfria amerikanska pannkakor” ser vi motsatsen:

Hur gör man glutenfria amerikanska pannkakor
hur man gör amerikanska pannkakor

Nästan alla resultat handlar specifikt om att göra ett glutenfria, hälsosamma pannkakor, det säger oss att ”glutenfria amerikanska pannkakor” inte är en del av ett bredare ämne. Så vi skulle förmodligen behöva skriva ett separat recept för att ranka för det här sökordet.

Nu är ovanstående exempel mycket enkelt och för mer komplexa sökord är den här metoden tidskrävande, så om du har många sökord att analysera kan det ta ganska lång tid. Men hoppa inte över det här steget, det är ett mycket viktigt steg för att lyckas med sökmotoroptimering.

1. Identifiera sökintentionen

Anta att du har dessa sökord på din lista:

 • kaffekvarn
 • latte vs cappuccino
 • kaffebryggare med en kopp
 • arabica kaffe
 • hur man brygger kallbryggt kaffe
 • manuell kaffekvarn

Om du driver en e-handel med en blogg måste du förstå vad du ska rikta in dig på med blogginlägg kontra produktsidor.

För vissa sökord är detta uppenbart. Du skulle inte skapa en produktsida för ”hur man brygger kallbryggt kaffe” eftersom det inte är vettigt. Sökare vill veta hur man gör kallbryggt kaffe, inte köpa bryggutrustning.

Men vad sägs om ett sökord som ”manuell kaffekvarn?” Ska det vara ett blogginlägg om de bästa kaffekvarnarna eller en kategorisida som visar alla kaffekvarnar du säljer?

 

Exempel på en sida för e-handelskategori.

Med tanke på att ditt mål förmodligen är att sälja fler kaffekvarnar, kommer din instinkt sannolikt vara att skapa en kategorisida med alla kvarnar du har till salu. Det skulle vara fel drag eftersom den typen av innehåll inte överensstämmer med vad sökare vill se – även kallat sökintention.

Hur vet vi det? Om du tittar på de högst rankade sidorna för det här sökordet i Google är de flesta resultaten blogginlägg om de bästa manuella kaffekvarnarna.

Google förstår avsikt bättre än någon annan, så de bästa resultaten för ett sökord är ofta en bra proxy för sökintention. Om du vill öka chanserna  att ranka bör du skapa samma typ av innehåll som du redan ser på första sidan, fast bättre.

Sökmotoroptimering och on-page SEO

On-page SEO är en annan viktig del av sökmotoroptimering, det är arbetet med att optimera innehållet på en sida för att göra den så enkel som möjligt att hitta.

Förutom att publicera relevant innehåll av hög kvalitet inkluderar on-page SEO optimering av dina rubriker, HTML-taggar (titel, meta och rubrik) och bilder. Det innebär också att se till att din webbplats har en hög nivå av expertis, auktoritet och pålitlighet.

Det tar hänsyn till olika aspekter av webbsidan som, när de läggs ihop, kommer att förbättra din webbplats synlighet i sökresultaten.

Varför on-page SEO är viktigt

On-page SEO är viktigt eftersom det hjälper sökmotorer att förstå din webbplats och dess innehåll, samt identifiera om det är relevant för en sökares fråga.

När sökmotorer blir mer sofistikerade finns det ett större fokus på relevans och semantik på sökmotorresultatsidor (SERP).

Google, med sin mängd komplexa algoritmer, är nu mycket bättre på:

 • Förstå vad användarna faktiskt söker efter när de skriver en fråga.
 • Leverera sökresultat som uppfyller användarnas avsikt (information, shopping, navigering).

Att anpassa sig till denna utveckling är viktigt, och du kan göra det genom att se till att din webbplats och dess innehåll – både vad som är synligt för användare på dina webbsidor (dvs. text, bilder, video eller ljud) och det som bara är synliga för sökmotorer (dvs. HTML-taggar, strukturerad data) – är väloptimerade enligt de senaste bästa metoderna.

Dessutom kan du inte bara ignorera on-page SEO eftersom du har mer kontroll när du optimerar din egen sida – till skillnad från off-page SEO som består av externa signaler (dvs. bakåtlänkar).

Om du anstränger här kommer du att se en ökning av trafiken och en ökning av din söknärvaro.

Den här delen kommer att leda dig genom de viktigaste delarna av on-page SEO och vilken roll det spelar för det övergripande arbetet med sökmotoroptimering.

Att vara uppmärksam på dessa 10 områden hjälper till att förbättra ditt innehåll och din auktoritet – och öka din ranking, trafik och konverteringar.

The Anatomy of a Perfectly Search Engine Optimized Web Page [INFOGRAPHIC]

1. E-A-T

E-A-T, som står för Expertise, Authoritativeness, och Trustworthiness, är det ramverk som Google använder för att bedöma innehållsskapare, webbsidor och webbplatser som helhet.

Google har alltid lagt en premie på högkvalitativt innehåll. De vill se till att webbplatser som producerar högkvalitativt innehåll belönas med bättre ranking och webbplatser som skapar innehåll av låg kvalitet får mindre synlighet.

Det finns ett tydligt samband mellan vad Google anser vara högkvalitativt innehåll och vad som visas i sökresultaten.

Kalla det korrelation eller orsakssamband – vad det än är, E-A-T spelar på något sätt en roll i Googles organiska sökresultat. Vilket innebär att E-A-T måste vara en övervägande del i din SEO-strategi.

2. Titeltaggen

Titeltaggen, kallas även för SEO-titel, är en HTML-tagg som finns i huvudavsnittet på varje webbsida, ger en första ledtråd eller kontext om vad det aktuella ämnet är för respektive sida det är på.

Det är framträdande på sökmotorns resultatsidor (vanligtvis används som klickbar länk) samt i webbläsarfönstret.

Titeltaggen i sig har liten inverkan på ranking, det är därför den ibland förbises. Saknade, duplicerade och dåligt skrivna titeltaggar kan alla påverka dina SEO-resultat negativt, så se till att du optimerar för det här.

3. Meta beskrivning

Sedan SEO:s tidiga dagar har metabeskrivningar varit en viktig optimeringspunkt.

Metabeskrivningar, metataggar som ger en beskrivning av vad sidan handlar om, visas ofta i SERPs under sidans rubrik.

Medan Google hävdar att metabeskrivningar inte hjälper till med rankningar, finns det anekdotiska bevis för att indirekta attribut med bättre beskrivningar hjälper.

Att optimera metabeskrivningen korrekt kan hjälpa till att förbättra:

 •  Klickfrekvens (CTR).
 • Uppfattning om resultatets kvalitet.
 • Uppfattning om vad din webbplats erbjuder alla förändringar.

4. Rubriker

Vill du att ditt webbplatsinnehåll ska synas bra när någon söker? Börja då skriva övertygande rubriker.

Att komma med en titel för ett blogginlägg kan tyckas för grundläggande, men en bra rubrik kan betyda skillnaden mellan ett klick och en visning – det är därför det är viktigt att skapa dem strategiskt.

Dina rubriker måste väcka intresse för att det ska sticka ut på SERPen – locka användare att klicka igenom och fortsätta läsa resten av innehållet.

5. Rubriktaggar

Rubriktaggar är HTML-element (H1-H6) som används för att identifiera rubriker och underrubriker i innehållet från andra typer av text (t.ex. stycketext).

Rubriktaggar är inte lika kritiskt viktiga för din webbplatsrankning som de brukade vara, men dessa taggar tjänar fortfarande en viktig funktion – för dina användare och din SEO.

De kan indirekt påverka din ranking genom att:

 • Göra ditt innehåll enklare och roligare för besökare att läsa.
 • Tillhandahålla sökordsrika sammanhang om ditt innehåll för sökmotorerna.

6. SEO-texter

SEO-texter innebär att skriva innehåll med både sökmotorer och användare i åtanke.

Det finns en strategi bakom att skriva SEO-innehåll – och det är mer än bara sökordsanalyser och att fylla i luckorna.

Att bara producera innehåll för sakens skull räcker inte. Kom ihåg att du skriver innehåll för människor – därför måste innehållet vara högkvalitativt, betydande och relevant.

7. Sökord kannibalisering

Sant eller falskt? Ju fler sidor du har som riktar sig på ett sökord, desto bättre rankar du för det sökordet.

Falsk!

Att rikta in sig på en specifik term på flera sidor kan orsaka ”sökords kannibalisering” vilket har några potentiellt katastrofala konsekvenser för din sökmotoroptimering.

När du har flera sidor som rankar för samma sökord konkurrerar du faktiskt med dig själv.

Det är viktigt att identifiera om sökords kannibalisering finns på din webbplats och lösa det direkt.

8. Innehållsgranskning

De flesta innehållsskapare fokuserar på att skapa nytt innehåll och glömmer att granska sitt befintliga. Och det här är ett misstag.

Att granska ditt befintliga innehåll är avgörande eftersom det hjälper dig:

 • Utvärdera om ditt befintliga innehåll uppnår sina mål och får ROI.
 • Identifiera om informationen i ditt innehåll fortfarande är korrekt eller har blivit inaktuell (eller till och med föråldrad).
 • Bestämma vilka typer av innehåll som fungerar för dig.

Innehållsgranskningar kan i hög grad hjälpa din SEO-strategi och de bör göras regelbundet.

9. Bildoptimering

Att lägga till bilder är ett bra sätt att göra dina webbsidor mer tilltalande. Men alla bilder fungerar inte – vissa kan till och med sakta ner din webbplats.

Att optimera bilder ordentligt hjälper dig att få ut det mesta av en värdefull SEO-tillgång.

Bildoptimering har många fördelar, till exempel:

 • Ytterligare rankningsmöjligheter (visas på Google bildsök).
 • Bättre användarupplevelse.
 • Snabbare sidinläsningstider.

Bilder ska inte vara en eftertanke. Se till att införliva bilder som stöder ditt innehåll och använd beskrivande titlar och alt-text.

10. Användarengagemang

Att förbättra din webbplats on-page SEO är bara halva striden.

Den andra hälften ligger i att se till att användarna inte studsar – utan istället fortsätter de att titta på ditt innehåll, interagera med det och fortsätta komma tillbaka för att ta del av mer.

Att behålla engagerade användare är en stor utmaning i sig, men det är genomförbart. För att öka användarengagemanget bör du fokusera på aspekter som webbplatshastighet, användarupplevelse och innehållsoptimering, bland annat.

Sökmotoroptimering och länkbygge

Många experter menar att länkar är det allra viktigaste för att lyckas med sökmotoroptimering. Vi ska nu gå genom hur och varför sökmotorer använder länkar och några av de bästa metoderna för att bygga länkar.

Anledningen till att sökmotorer använder länkar

Sökmotorer brukade enbart använda text för att ranka webbsidor. Problemet som uppstod då var att webbplatsägare snabbt upptäckte att om de började lägga till sökord de ville synas för på vissa sätt så hjälpte det dem att ranka sina sidor.

När antalet som började använda liknande taktiker ökade resulterade detta i en sökmotor som ofta visade irrelevanta resultat och skapade en dålig användarupplevelse.

För att hitta en lösning som fungerade började sökingenjörer leta efter nya sätt att presentera relevanta webbsidor och upptäckte snart att de bästa sidorna på webben tenderade att ackumulera fler länkar. Ju fler länkar en webbplats hade desto viktigare och mer relevant tenderade den att vara. Och tvärtom, ju färre länkar en webbplats ackumulerade desto mindre viktig var den.

Principen är ganska logisk egentligen.

Majoriteten skulle inte länka en närstående till en webbplats där utgivaren är oidentifierad och ger diffusa hälsoråd men skulle inte tveka att länka till 1177.

Länkar räknades (och fortsätter att vara) som röster.

Moderna sökmotorer använder idag en kombination av AI, maskininlärning, länkar och sidanalys för att ranka webbplatser. En viktig förändring med hur webbplatser rankas är att de typer av länkar som används för att påverka sökresultatet har begränsats till de mest relevanta.

Målet har alltid varit att räkna länkar som är meningsfulla för innehållet de länkar till.

Inte för att komplicera saker men det finns också en sak som kallas ”länkrankning”, en metod för att bedöma länkarna själva.

Genom att ranka länkar kan popularitet och relevans mätas mer exakt.

Betalda länkar, länkar som inte är resultatet av ett redaktionellt beslut tenderar inte att räknas.

Sökmotorer fortsätter att använda länkar som ett sätt att mäta popularitet och auktoritet. Men det räcker inte längre att bara skaffa länkar för att säkerställa toppositioner.

Eftersom webbplatsägare har använt ett antal trick för att förbättra sin ranking har sökmotorer förbättrat sina algoritmer för att ignorera artificiella eller icke-relevanta länkar.

Länkar kanske inte alltid påverkar toppositionerna

Länkar är inte nödvändigtvis den viktigaste rankningsfaktorn.

I vilken utsträckning länkar hjälper till att ranka webbplatser är en öppen fråga som inte kan besvaras. Vad som är känt är att länkar fortsätter att spela en roll i.

Andra faktorer som exempelvis hur exakt en webbsida tillfredsställer en sökfråga spelar en allt viktigare roll.

Således kan en webbsida med många länkar bedömas som viktig men ändå inte rankas högst upp i sökfrågan om själva sidan inte uppfyller användarens informationsbehov.

Länkar som mått på betydelse & relevans

Processen för att minska inflytandet från icke-relevanta länkar har pågått sedan länkar aktivt började användas för att påverka sökresultatet.

Målet har varit att filtrera bort artificiella eller icke-relevanta länkar för att kunna skapa en karta över hela webben som består av ”äkta länkar” som kan användas för att bedöma om en webbplats är viktig och / eller relevant för olika sökfraser.

Sökmotorer använder länkar som ett sätt att:

 • Bedöma om en webbsida är viktig.
 • Förstå vilket ämne webbsidan tillhör.
 • Identifiera spam.

Dessa riktlinjer används sedan för att ranka eller inte ranka webbsidor.

Exempel på hur länkar kommunicerar betydelse

Länkar från viktiga webbplatser kan vara en signal om att en webbsida är relevant för ett visst ämne.

 • Länkar till många olika sidor kan tyda på att en webbplats är viktig.
 • En webbsida som snabbt får länkar eftersom den löser ett problem på ett sätt som engagerar användare kan börja rankas bra så att fler användare kan upptäcka sidan.
 • En webbsida som inte har fått länkar på länge kan betraktas som inaktuell eftersom användare inte känner sig entusiastiska över innehållet längre.

Länkar som en validerande signal

Som tidigare nämnts rankas webbplatser inte efter vilken som innehåller flest länkar.

Sökmotorer rankar webbplatser utifrån  vad de tror kommer att vara det mest användbara svaret för de flesta användare.

Länkar används för att skapa kandidater till webbsidor som sedan genomgår andra algoritmiska processer som bedömer om dessa kandidatsidor är de mest användbara.

Länkar är viktiga eftersom de fortsätter att vara ett av sätten som en webbplats blir ”värdig”. Sökmotorer är medvetna om att nya webbplatser inte tenderar att ha många länkar och kommer fortfarande att skicka trafik till dessa webbplatser.

Men tills dessa webbplatser blir populära bland användare och ackumulerar länkar kommer de inte att kunna ranka för ett bredare utbud av sökord som lockar mer trafik.

Därför är det viktigt att skapa innehåll som besökare anser vara så pass bra och användbar att de rekommenderar er till en vän.

En webbplats som sprids via mun till mun kommer att kunna ackumulera spontana länkar från andra webbplatser. Detta är guldstandarden för länkar. Att ackumulera länkar är en process som fokuserar på att skapa användbara sidor som löser problem för besökare. Ett typiskt problem kan till exempel vara att lära sig arbeta med sökmotoroptimering.

En webbplats som gör processen att lära sig sökmotoroptimering enkelt kommer att generera mun till mun som i sin tur tenderar att generera spontana länkar. Så om du hittills tyckt att den här guiden har varit bra, berätta det gärna för någon annan. Om du tycker att vår guide förtjänar en länk så länka gärna hit. Det skulle vi uppskatta.

Strategier och taktik

Det är stor skillnad mellan taktik och strategier.

Strategi = övergripande plan.

Taktik = de faktiska medel som används för att uppnå ett mål.

Du behöver bara egentligen bara en enda länkstrategi: Skapa något ”länkvärdigt”. Jag vet att det låter som samma råd som du har hört miljoner gånger, men det är sant.

Det betyder inte att du behöver publicera monstruösa blogginlägg eller interaktiva guider som andra skulle få dig att tro. För vissa företag är produkten eller tjänsten ”länkvärdig” i sig.

Nu går vi över till taktiken där vi delar fyra sätt som du kan ackumulera länkar.

1. Outreach

Nästan varje bra länktaktik kretsar kring outreach.

Vad är outreach?

Det är där du söker upp någon annan i din nisch och introducerar dem till ditt innehåll.

Men här är det kritiska: Du behöver inte nödvändigtvis något ”innehåll” alls. Du behöver bara ha något som är värt en länk – det kan vara din produkt, tjänst, ditt företag, varumärke eller till och med personlighet.

2.  Gästblogga

Gästbloggar är en av de äldsta länktaktikerna som finns.

Hur fungerar det? Du skriver en artikel för en annan webbplats i din nisch. De publicerar den. Du länkar till dig själv från den artikeln. Så enkelt är det.

3. Länkåtervinning

Länkar är svåra att bygga.

Men visste du att du förmodligen förlorar backlinks hela tiden?

Naturligtvis kan du motverka detta genom att bygga en konsekvent ström av nya länkar. Men att återvinna förlorade länkar är ofta mycket lättare än att bygga nya från grunden.

Men varför går länkar förlorade i första hand?

Här är två vanliga orsaker:

 1. Länken togs bort från länksidan.
 2. Länksidan upphörde att existera.

Kontakta utgivaren och se om du kan få tillbaka länken. Kanske innehållet började bli föråldrat och därför togs länken bort.

4. Skapa länkar genom kvalitativt innehåll

Här är en snabb genomgång av stegen för att skapa länkar med innehåll:

 • Skapa kvalitativt innehåll som är värdefullt, korrekt, uppdaterat, komplett och över 1 000 ord.
 • Ha med statistik, expertutlåtanden och resurser.
 • Bygg upp sociala bevis direkt efter publicering genom att få engagemang på sociala medier, dela, gilla och kommentarer.
 • Få exponering genom social annonsering.
 • Få länkar via direktkontakt med personer som länkar till liknande innehåll.
 • Få länkar genom att svara på frågor på Q&A-nätverk, forum och sociala mediegrupper, samt genom att omarbeta ditt innehåll och skicka till relevanta webbplatser och plattformar.

Slutord

Att bli en expert på sökmotoroptimering tar lång tid och kräver erfarenhet och utbildning i digital marknadsföring. Men grundläggande SEO är faktiskt inte så knepigt som det till en början tyckas.

Du kan göra en hel del på egen hand genom att enbart följa en logisk och välplanerad struktur när du sätter upp din webbplats. Genom att omsorgsfullt välja strategiska sökord som du applicerar på din webbplats kan du få din webbplats att hamna högt i Googles sökresultat och få fler personer i din målgrupp att besöka din webbplats. Grundläggande sökmotoroptimering, kan vara både gratis och roligt men även ge din webbplats en rejäl boost.

Förbättra din sökmotoroptimering med Buzzlemedia

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link