Skip to main content

Teknisk SEO är en av de mest grundläggande delarna i processen att ranka en webbsida organiskt. I en värld där företag ständigt uppmanas att skapa nytt innehåll är det enkelt att glömma bort de tekniska delarna av SEO och content marketing.

Problemet är att ni kan ha bäst innehåll inom ett visst område i er nisch, men har ni olösta tekniska problem kommer ni ha svårt att ranka högt i sökmotorer. I värsta fall uteblir er ROI från content-satsningen eftersom den aldrig når den tänkta målgruppen.

Därför är det mycket viktigt att ägna lite tid åt att optimera er tekniska SEO.

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO är processen att säkerställa att en webbplats uppfyller de tekniska kraven för moderna sökmotorer med målet att förbättra organiska placeringar. Viktiga element i teknisk SEO inkluderar crawling, indexering, rendering och webbplatsstruktur.

Buzzlemedias tekniska seo analysVarför är teknisk SEO viktig?

En webbplats kan ha det bästa innehållet och vara väl utformad, men om den tekniska SEO: n är felaktig är risken stor att den inte kommer att rankas väl i sökresultaten.

För att sökmotorer som Google ska kunna hitta, indexera och rendera sidorna på din webbplats på ett effektivt sätt, behöver din tekniska SEO vara väl genomtänkt och optimerad. Det innebär att din webbplats måste vara säker, mobiloptimerad, fri från duplicerat innehåll, snabbladdande och mycket mer.

Det är dock inte nödvändigt att din tekniska SEO är perfekt för att ranka, men det är viktigt att göra det så enkelt som möjligt för Google att få tillgång till ditt innehåll för att öka dina chanser att ranka högt. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste riktlinjerna för teknisk SEO från Google och andra sökmotorer för att säkerställa att din webbplats är optimerad för att ranka högt i sökresultaten.

Vad har Google sagt om teknisk SEO?

Google har uttryckt att teknisk SEO är mycket viktigt för att deras sökmotor ska kunna indexera och förstå webbplatsers innehåll på ett korrekt sätt. De har till och med släppt verktyg som hjälper webbplatsägare att förbättra teknisk SEO, såsom Google Search Console.

Google har också poängterat vikten av att ha en mobilvänlig webbplats, snabb laddningstid och säkerhet genom HTTPS-protokollet. Dessa faktorer är alla tekniska aspekter av SEO och kan påverka hur högt en webbplats rankas i Googles sökresultat.

I slutändan är Googles mål att visa relevanta och användbara resultat för användare som söker efter information på deras plattform, och teknisk SEO är en viktig del av att uppnå detta mål.

Teknisk SEO AnalysHur kommer man igång

Det bästa sättet att börja arbeta med teknisk SEO är genom att göra en grundlig analys av er webbplats. Ni börjar med att undersöka tekniska aspekter som laddningstid, mobilanpassning, URL-struktur och webbplatsstruktur för att identifiera eventuella problem som kan påverka er webbplats rankning i sökresultaten.

Ett annat sätt att komma igång med teknisk SEO är att använda olika SEO-verktyg som kan hjälpa er att identifiera tekniska problem och förbättringsområden på webbplatsen. Några verktyg ni kan använda är Google Search Console, Google PageSpeed Insights, SEMrush och Ahrefs, för att nämna några.

När ni har identifierat problem och förbättringsområden kan ni börja vidta åtgärder för att förbättra er tekniska SEO. Detta kan innefatta att optimera hastighet, implementera en mobilanpassad design, fixa URL-strukturer och mycket mer.

Här är 10 delar av en teknisk SEO analys

Nu när ni känner till grunderna för teknisk SEO ska vi gå vidare och titta närmare på 10 tips som ni kan använda för att förbättra webbplatsen och öka trafiken.

1. Se till att er webbplats är mobilvänlig

Låt oss börja med det mest grundläggande inom teknisk SEO.

En av de viktigaste Google-algoritmuppdateringarna 2015 var att ge ökad preferens för mobilvänliga, responsiva webbplatser. I det som kallades ”Mobilegeddon” straffades flera toppwebbplatser för att de inte utvecklade en mer mobilvänlig webbplats.

Sedan Google ändrade sitt index till mobile-first, är det idag viktigare än någonsin att ha en mobilvänlig webbplats.

Så hur kontrollerar ni mobilvänligheten på er webbplats? Ni kan använda något av följande kostnadsfria verktyg:

De olika verktygen ger er insikter i olika delar som tillsammans ger er en komplett roadmap. Googles mobilvänlighetstest kommer att avgöra om din webbplats uppfyller Googles kriterier för en mobiloptimerad webbplats eller inte. HubSpots webbplats Grader och GTMetrix ger er djupare inblick i vad du kan göra för att förbättra mobilvänligheten på din webbplats.

2. Skapa och optimera er XML-webbplatskarta

En viktig del av arbetet med teknisk SEO är webbplatskartor. De fungerar som en GPS som Google använder för att kunna hitta och indexera era webbsidor.

Lyckligtvis är det enkelt att skapa en XML-webbplatskarta. Om ni är WordPress-användare kan ni skapa det med gratis WordPress-plugins som Yoast eller Google XML Sitemaps.

bygga en sidkartaNär ni har skapat webbplatskartan skickar ni den till Google via Google Search Console.

För att göra detta loggar ni in på ert Google Search Console-konto och navigerar till webbplatskartor -> Lägg till en ny webbplatskarta och tryck sedan på ”Skicka”.

När er webbplatskarta har skickats kan ni sätta upp regler och rutiner för er XML-webbplatskarta:

 • Om ni blockerar en sida i robots.txt ska den inte vara kvar i er XML-webbplatskarta
 • Prioritera högkvalitativa sidor i er webbplatskarta
 • Om ni har en stor webbplats med över 50 000 webbadresser, använd dynamiska XML-webbplatskartor

3. Öka webbplatshastigheten

Webbplatshastighet är viktigt. Om er webbplats är långsam och tar lång tid att ladda kommer Google att lägga en liten straffavgift på er webbplats. Dessutom visar studier att om laddningstiden tar från 1 sekund till 5 sekunder ökar avvisningsfrekvensen (bounce rate) med obegripliga 90%.

Det betyder att även om ert innehåll är i världsklass, kommer er webbplats att rankas lägre i SERP än om er webbplats hade sämre innehåll men snabbare laddningstider.

Detta är en teknisk SEO-aspekt som ni helt enkelt inte har råd att ignorera.

Använd något av följande kostnadsfria verktyg för att testa webbplatsens hastighet:

Om det tar lång tid att ladda er webbplats kan det påverka användarupplevelsen negativt. Följ dessa steg för att er webbplatshastighet:

 • Optimera webbplatsens bilder – Använd ett komprimerat bildformat som JPG i de flesta av era inlägg och använd sedan ett verktyg som TinyPNG för att ytterligare komprimera bildfilerna.
 • Aktivera cachning i webbläsaren – Detta låter er tillfälligt lagra en del data på en besökares datorer så att de inte behöver vänta på att webbplatsen laddas varje gång de besöker den.
 • Aktivera komprimering – Enligt Yahoo kan komprimering minska HTML- och CSS-filer med 50-70% och öka webbplatshastigheten avsevärt.
 • Minska serverns svarstid – Google rekommenderar att serverns svarstid är under 200 ms.
 • Content Delivery System (CDN) – Använd ett CDN som Cloudflare för att öka er webbplatshastighet.

4. Gör veckovisa granskningar av er tekniska SEO och åtgärda fel på webbplatsen

Om ni vill ranka högre och driva mer trafik måste ni åtgärda felen på er webbplats genom att göra en granskning av er tekniska SEO varje vecka.

Så, hur gör ni en teknisk SEO-granskning?

Det finns flera verktyg på marknaden som kan hjälpa er att göra detta.

Semrush, Moz och SERanking är alla fantastiska verktyg. Men jag rekommenderar SERanking och Semrush för den här aktiviteten eftersom de anses vara branschens guldstandard och ger omfattande inblickar i de tekniska aspekterna av er  webbplats.

För att utföra en webbplatsgranskning på SERanking, klicka på ”Lägg till nytt projekt”, ange detaljerna och välj spara. Granskningen startas automatiskt.

Verktyget kommer att skanna er webbplats för fel, varningar och problem och därefter ge dig rekommendationer för att åtgärda dessa fel så att ni kan förbättra den allmänna tekniska hälsan på er webbplats.

5. Optimera interna länkar

En intern länk är en hyperlänk som pekar till en annan sida på samma webbplats.

Även om interna länkar kanske inte har samma inflytande på sökrankningar som externa länkar, spelar de fortfarande en viktig roll för att hjälpa sökmotorer att förstå informationshierarkin för er webbplats och upprätta en SEO-vänlig webbplatsarkitektur.

Interna länkar bra och dålig metod

Så vilket är det lättaste sättet att optimera webbplatsens interna länkar? Moz rekommenderar att ni använder beskrivande sökord i ankartext som ger en känsla av de sökord som källsidan försöker rikta in sig på.

För att lära er mer om att optimera interna länkar på er webbplats, kolla in den här djupgående guiden om interna länkar.

6. Inkludera era huvudsökord i alt-text

Google kan inte se vad som finns i en bild. Istället används metadata som bildfilens namn och bild-alt-text (alternativ text) för att bestämma vad som finns i en bilden.

Alt-text används i en HTML-kod för att beskriva utseendet och funktionen för en bild på en sida.

Vanligtvis är den bästa metoden för alt-text att göra den beskrivande och med de viktigaste sökorden som ni riktar in er på. Se bara till att ni inte fyller det med sökord.

Det finns mer i bild-SEO än att bara lägga till alt-text. Bildoptimering kan leda till förbättrad prestanda på din webbplats i sökmotorer.

7. Använd kanoniska webbadresser för att undvika duplicerat innehåll

Er första prioritet bör alltid vara att ta bort duplicerat innehåll på er webbplats. Använd ett SEO-verktyg som Screaming Frog för att skanna och hitta duplicerat innehåll på er webbplats.

Som sagt, det finns vissa fall där det inte går att undvika att ha duplicerat innehåll på er webbplats. I sådana fall ska ni använda kanoniska webbadresser. Det gör ni för att markera vilket URL som är originalet.

Kanoniska webbadresser är bra när ni tex kopierar ett blogginlägg från en webbplats till en annan. De är särskilt användbara om ni driver en e-handel med hundratals identiska sidor.

Så för att undvika duplicerat innehåll och ett Google-straff, skapa en kanonisk URL med hjälp av den rel-kanoniska taggen. Är er webbplats byggd i WordPress kan ni lägga till rel-canonical-taggen via plugin som Yoast SEO.

8. Installera ett SSL-certifikat för er webbplats

Google gick redan 2014 ut med att SSL-certifikat, även känt som HTTPS-kryptering, nu är en rankningssignal.

Så, om ni har funderat på att få ett SSL-certifikat för er webbplats är det nu dags att uppgradera, inte bara för förbättrad säkerhet utan också för SEO.

Prata med ert webbhotell och se vad som gäller.

9. Kontrollera och åtgärda genomsökningsfel i Google Search Console

Kontrollera om det finns genomsökningsfel i Google Search Console en gång i veckan och åtgärda dem omedelbart eftersom det här är allvarliga tekniska problem som kan hindra webbplatsens prestanda och skada er ranking.

Medan ni håller på med det, kontrollera också er robots.txt-fil för att se till att ni inte blockerar sidor som inte bör blockeras.

10. Hitta och fixa trasiga länkar på er webbplats

Trasiga länkar är inte bara dåliga ur ett SEO-perspektiv, de kan också skada användarupplevelsen på er webbplats.

Ni vill inte att någon av era läsare ska hamna på sidan ”404 – sidan hittades inte”. Det skapar bara ett dåligt första intryck och användaren kanske aldrig återvänder till er webbplats igen.

Därför måste ni regelbundet söka efter trasiga länkar på er webbplats och fixa dem.

Lyckligtvis finns det en enkel lösning på detta problem om er webbplats körs på WordPress. Installera bara det kostnadsfria tillägget för Broken Link Checker.

När tillägget är aktiverat kommer det att skanna hela er webbplats var 72:e timme efter trasiga länkar. Ni kommer att få e-postaviseringar när trasiga länkar hittas på er webbplats så att ni kan åtgärda dem omedelbart.

Teknisk SEO – checklista och sammanfattning

Teknisk SEO hamnar ofta i skuggan av content marketing och arbetet med externa länkar (backlinks), men det är lika viktigt att åtgärda tekniska problem på er webbplats för att prestera bättre i SERP.

 1. Optimera er webbplats för mobila enheter
 2. Skapa och optimera er XML-webbplatskarta
 3. Öka er webbplatshastighet
 4. Åtgärda webbplatsfel och varningar med veckovisa webbplatsgranskningar
 5. Optimera interna länkar
 6. Inkludera era sökord i bildalternativtext
 7. Använd kanoniska webbadresser för att undvika duplicerat innehåll
 8. Installera ett SSL-certifikat
 9. Kontrollera och åtgärda genomsökningsfel i Google Search Console
 10. Hitta och fixa trasiga länkar på er webbplats

Förbättra er SEO med Buzzlemedia

Är ni redo för professionell hjälp med er SEO?

Ni kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan ni ringa oss på 040-12 49 19