Skip to main content
vad är teknisk SEO

Teknisk SEO är en av de mest grundläggande delarna i processen att ranka en webbsida organiskt (sökmotoroptimering). I en värld där företag ständigt uppmanas att skapa nytt innehåll är det enkelt att glömma bort de tekniska delarna av SEO och content marketing.

Problemet är att ni kan ha bäst innehåll inom ett visst område i er nisch, men har ni olösta tekniska SEO-problem kommer ni ha svårt att ranka högt i sökmotorer. I värsta fall uteblir er ROI från content-satsningen eftersom den aldrig når den tänkta målgruppen.

Därför är det mycket viktigt att ägna lite tid åt att optimera er tekniska SEO.

I den här artikeln förklaras de viktigaste delarna av teknisk SEO och 10 praktiska tips som ni kan implementera direkt för att förbättra er webbplats närvaro på Google delas.

Låt oss börja med att täcka grunderna i teknisk SEO.

Vad är teknisk SEO?

Enkelt utryckt är teknisk SEO ett samlingsbegrepp för arbetet med att optimera er webbplats för genomsökning- och indexering. Med teknisk SEO hjälper ni sökmotorer som Google att komma åt, genomsöka, tolka och indexera er webbplats.

Det är allt SEO-arbete som görs förutom innehållet, inklusive:

 • XML-webbplatskartor
 • Genomsökning och indexering
 • Mobiloptimering
 • Webbplatsens hastighet
 • Webbplatsstruktur
 • SSL-certifikat
 • Bild SEO
 • Interna och externa länkar
 • Kanoniska webbadresser

Om ni är ny inom SEO rekommenderar jag starkt att ni tittar på kapitlet om teknisk SEO i The Beginner’s Guide to SEO av Moz.

Gör en gratis SEO-analys

Få en rapport som visar hur väl optimerad er webbsida är och vad som behöver förbättras för att ranka högt på Google.

10 tips för bättre SEO

Nu när ni känner till grunderna för teknisk SEO ska vi gå vidare och titta närmare på 10 tips som ni kan använda för att förbättra webbplatsen och öka trafiken.

1. Se till att er webbplats är mobilvänlig

Låt oss börja med det mest grundläggande inom teknisk SEO.

En av de viktigaste Google-algoritmuppdateringarna 2015 var att ge ökad preferens för mobilvänliga, responsiva webbplatser. I det som kallades ”Mobilegeddon” straffades flera toppwebbplatser för att de inte utvecklade en mer mobilvänlig webbplats.

Sedan Google ändrade sitt index till mobile-first, är det idag viktigare än någonsin att ha en mobilvänlig webbplats.

Så hur kontrollerar ni mobilvänligheten på er webbplats? Ni kan använda något av följande kostnadsfria verktyg:

De olika verktygen ger er insikter i olika delar som tillsammans ger er en komplett roadmap. Googles mobilvänlighetstest kommer att avgöra om din webbplats uppfyller Googles kriterier för en mobiloptimerad webbplats eller inte. HubSpots webbplats Grader och GTMetrix ger er djupare inblick i vad du kan göra för att förbättra mobilvänligheten på din webbplats.

2. Skapa och optimera er XML-webbplatskarta

En viktig del av arbetet med teknisk SEO är webbplatskartor. De fungerar som en GPS som Google använder för att kunna hitta och indexera era webbsidor.

Lyckligtvis är det enkelt att skapa en XML-webbplatskarta. Om ni är WordPress-användare kan ni skapa det med gratis WordPress-plugins som Yoast eller Google XML Sitemaps.

När ni har skapat webbplatskartan skickar ni den till Google via Google Search Console.

För att göra detta loggar ni in på ert Google Search Console-konto och navigerar till webbplatskartor -> Lägg till en ny webbplatskarta och tryck sedan på ”Skicka”.

När er webbplatskarta har skickats kan ni sätta upp regler och rutiner för er XML-webbplatskarta:

 • Om ni blockerar en sida i robots.txt ska den inte vara kvar i er XML-webbplatskarta
 • Prioritera högkvalitativa sidor i er webbplatskarta
 • Om ni har en stor webbplats med över 50 000 webbadresser, använd dynamiska XML-webbplatskartor

3. Öka webbplatshastigheten

Webbplatshastighet är viktigt. Om er webbplats är långsam och tar lång tid att ladda kommer Google att lägga en liten straffavgift på er webbplats. Dessutom visar studier att om laddningstiden tar från 1 sekund till 5 sekunder ökar avvisningsfrekvensen (bounce rate) med obegripliga 90%.

Det betyder att även om ert innehåll är i världsklass, kommer er webbplats att rankas lägre i SERP än om er webbplats hade sämre innehåll men snabbare laddningstider.

Detta är en teknisk SEO-aspekt som ni helt enkelt inte har råd att ignorera.

Använd något av följande kostnadsfria verktyg för att testa webbplatsens hastighet:

Om det tar lång tid att ladda er webbplats kan det påverka användarupplevelsen negativt. Följ dessa steg för att er webbplatshastighet:

 • Optimera webbplatsens bilder – Använd ett komprimerat bildformat som JPG i de flesta av era inlägg och använd sedan ett verktyg som TinyPNG för att ytterligare komprimera bildfilerna.
 • Aktivera cachning i webbläsaren – Detta låter er tillfälligt lagra en del data på en besökares datorer så att de inte behöver vänta på att webbplatsen laddas varje gång de besöker den.
 • Aktivera komprimeringEnligt Yahoo kan komprimering minska HTML- och CSS-filer med 50-70% och öka webbplatshastigheten avsevärt.
 • Minska serverns svarstid – Google rekommenderar att serverns svarstid är under 200 ms.
 • Content Delivery System (CDN) – Använd ett CDN som Cloudflare för att öka er webbplatshastighet.

4. Gör veckovisa granskningar av er tekniska SEO och åtgärda fel på webbplatsen

Om ni vill ranka högre och driva mer trafik måste ni åtgärda felen på er webbplats genom att göra en granskning av er tekniska SEO varje vecka.

Så, hur gör ni en teknisk SEO-granskning?

Det finns flera verktyg på marknaden som kan hjälpa er att göra detta.

Semrush, Moz och SERanking är alla fantastiska verktyg. Men jag rekommenderar SERanking och Semrush för den här aktiviteten eftersom de anses vara branschens guldstandard och ger omfattande inblickar i de tekniska aspekterna av er  webbplats.

För att utföra en webbplatsgranskning på SERanking, klicka på ”Lägg till nytt projekt”, ange detaljerna och välj spara. Granskningen startas automatiskt.

Verktyget kommer att skanna er webbplats för fel, varningar och problem och därefter ge dig rekommendationer för att åtgärda dessa fel så att ni kan förbättra den allmänna tekniska hälsan på er webbplats.

5. Optimera interna länkar

En intern länk är en hyperlänk som pekar till en annan sida på samma webbplats.

Även om interna länkar kanske inte har samma inflytande på sökrankningar som externa länkar, spelar de fortfarande en viktig roll för att hjälpa sökmotorer att förstå informationshierarkin för er webbplats och upprätta en SEO-vänlig webbplatsarkitektur.

Så vilket är det lättaste sättet att optimera webbplatsens interna länkar? Moz rekommenderar att ni använder beskrivande sökord i ankartext som ger en känsla av de sökord som källsidan försöker rikta in sig på.

För att lära er mer om att optimera interna länkar på er webbplats, kolla in den här djupgående guiden om interna länkar.

6. Inkludera era huvudsökord i alt-text

Google kan inte se vad som finns i en bild. Istället används metadata som bildfilens namn och bild-alt-text (alternativ text) för att bestämma vad som finns i en bilden.

Alt-text används i en HTML-kod för att beskriva utseendet och funktionen för en bild på en sida.

Vanligtvis är den bästa metoden för alt-text att göra den beskrivande och med de viktigaste sökorden som ni riktar in er på. Se bara till att ni inte fyller det med sökord.

Det finns mer i bild-SEO än att bara lägga till alt-text. Bildoptimering kan leda till förbättrad prestanda på din webbplats i sökmotorer.

Gör en gratis SEO-analys

Få en rapport som visar hur väl optimerad er webbsida är och vad som behöver förbättras för att ranka högt på Google.

7. Använd kanoniska webbadresser för att undvika duplicerat innehåll

Er första prioritet bör alltid vara att ta bort duplicerat innehåll på er webbplats. Använd ett SEO-verktyg som Screaming Frog för att skanna och hitta duplicerat innehåll på er webbplats.

Som sagt, det finns vissa fall där det inte går att undvika att ha duplicerat innehåll på er webbplats. I sådana fall ska ni använda kanoniska webbadresser. Det gör ni för att markera vilket URL som är originalet.

Kanoniska webbadresser är bra när ni tex kopierar ett blogginlägg från en webbplats till en annan. De är särskilt användbara om ni driver en e-handel med hundratals identiska sidor.

Så för att undvika duplicerat innehåll och ett Google-straff, skapa en kanonisk URL med hjälp av den rel-kanoniska taggen. Är er webbplats byggd i WordPress kan ni lägga till rel-canonical-taggen via plugin som Yoast SEO.

8. Installera ett SSL-certifikat för er webbplats

Google gick redan 2014 ut med att SSL-certifikat, även känt som HTTPS-kryptering, nu är en rankningssignal.

Så, om ni har funderat på att få ett SSL-certifikat för er webbplats är det nu dags att uppgradera, inte bara för förbättrad säkerhet utan också för SEO.

Prata med ert webbhotell och se vad som gäller.

9. Kontrollera och åtgärda genomsökningsfel i Google Search Console

Kontrollera om det finns genomsökningsfel i Google Search Console en gång i veckan och åtgärda dem omedelbart eftersom det här är allvarliga tekniska problem som kan hindra webbplatsens prestanda och skada er ranking.

Medan ni håller på med det, kontrollera också er robots.txt-fil för att se till att ni inte blockerar sidor som inte bör blockeras.

10. Hitta och fixa trasiga länkar på er webbplats

Trasiga länkar är inte bara dåliga ur ett SEO-perspektiv, de kan också skada användarupplevelsen på er webbplats.

Ni vill inte att någon av era läsare ska hamna på sidan ”404 – sidan hittades inte”. Det skapar bara ett dåligt första intryck och användaren kanske aldrig återvänder till er webbplats igen.

Därför måste ni regelbundet söka efter trasiga länkar på er webbplats och fixa dem.

Lyckligtvis finns det en enkel lösning på detta problem om er webbplats körs på WordPress. Installera bara det kostnadsfria tillägget för Broken Link Checker.

När tillägget är aktiverat kommer det att skanna hela er webbplats var 72:e timme efter trasiga länkar. Ni kommer att få e-postaviseringar när trasiga länkar hittas på er webbplats så att ni kan åtgärda dem omedelbart.

Teknisk SEO – checklista och sammanfattning

Teknisk SEO hamnar ofta i skuggan av content marketing och arbetet med externa länkar (backlinks), men det är lika viktigt att åtgärda tekniska problem på er webbplats för att prestera bättre i SERP.

Om teknisk SEO är något ni har funderat och ni vill ha hjälp är ni välkomna att höra av er till oss. Buzzlemedia är en SEO-byrå som jobbar med en sprint-metod, ett agilt och enkelt alternativ till dyra och långa SEO-kontrakt. Ni betalar för det ni behöver, inget mer. Våra SEO-sprintar är alltid mellan tre – sex veckor och ni vet exakt när en sprint börjar och slutar, vad vi gör under en sprint och varför. Kontakta oss för mer information. 

För att sammanfatta teknisk SEO och vad vi gått genom:

 1. Optimera er webbplats för mobila enheter
 2. Skapa och optimera er XML-webbplatskarta
 3. Öka er webbplatshastighet
 4. Åtgärda webbplatsfel och varningar med veckovisa webbplatsgranskningar
 5. Optimera interna länkar
 6. Inkludera era sökord i bildalternativtext
 7. Använd kanoniska webbadresser för att undvika duplicerat innehåll
 8. Installera ett SSL-certifikat
 9. Kontrollera och åtgärda genomsökningsfel i Google Search Console
 10. Hitta och fixa trasiga länkar på er webbplats

Buzzlemedia är en SEO-byrå som erbjuder både strategisk och operativ rådgivning inom digital marknadsföring. Om ni vill ha hjälp eller bara få feedback på er nuvarande situation är ni välkomna att ringa oss på 040 – 12 49 19 eller kontakta oss online idag!

Gör en gratis SEO-analys

Få en rapport som visar hur väl optimerad er webbsida är och vad som behöver förbättras för att ranka högt på Google.