Skip to main content

Sökmotoroptimering är en avgörande faktor för att få er webbplats att ranka högt i Googles sökresultat. Men ibland kan era SEO-ansträngningar saboteras av skadliga eller spammiga länkar från andra webbplatser. Det är här ‘disavow’ (undvarande) kommer in i bilden. 

Disavow är en avancerad SEO-teknik som hjälper er att informera sökmotorerna om att vissa länkar inte ska räknas in i deras rankingalgoritmer. Det är viktigt att notera att detta inte tar bort länkarna helt från webben, men det hindrar sökmotorerna från att använda dem för att bedöma er webbplats. 

När ska ni använda disavow? 

Ni bör överväga att använda disavow om ni har länkar från skadliga eller spammiga webbplatser som påverkar er webbplats ranking negativt. Dessa länkar kan ha skickats till er webbplats av hackare eller sabotörer utan ert medgivande. Att ha många av dessa länkar kan få sökmotorerna att tro att er webbplats är opålitlig eller irrelevant för sökfrågor. 

Det är viktigt att notera att disavowed bör nyttjas med försiktighet, eftersom det kan ha en negativ effekt på er webbplats ranking om det inte används korrekt. Därför rekommenderas ni alltid söka råd från en professionell SEO-expert innan. 

Så används disavow 

För att använda disavow-tekniken, behöver ni skapa en fil som kallas ”disavow file”. Detta är en textfil som innehåller en lista över de URL:er som ni vill undvara eller dölja. Filen måste ha en specifik formatering för att sökmotorerna ska kunna läsa den korrekt. 

Denna fil delges sedan till Google eller andra sökmotorer som ni vill använda den på. Det är viktigt att notera att det kan ta några veckor eller till och med månader för sökmotorerna att bearbeta disavow-filen och dess effekter på er webbplats ranking. 

Hur skadliga länkar identifieras 

Ni väljer inte vem som länkar till er webbplats – men att påverka kan vara avgörande för att undvika att få en lägre ranking i sökmotorresultaten. Skadliga länkar riskerar faktiskt skada er ranking, så det är viktigt att ni identifierar och eliminerar dem så snart som möjligt. 

Så, hur identifierar ni skadliga länkar? Här är några saker som bör kontrolleras: 

Länkar från spamwebbplatser: Om ni har länkar från spamwebbplatser som inte är relevanta för er bransch eller verksamhet, kan det vara en indikation på att länkarna är skadliga. 

Länkar från lågkvalitativa webbplatser: Länkar från webbplatser med låg kvalitet eller som inte har någon relevans för er bransch kan också vara en indikation på att länkarna är skadliga. 

Länkar med exakt matchande ankartext: Om ni har många länkar som använder exakt matchande ankartext (t.ex. samma ord eller fras), kan det vara en indikation på att länkarna är spam eller manipulativa. 

Länkar från utländska webbplatser: Länkar från utländska webbplatser som inte är relevanta för er verksamhet kan också vara en indikation på att länkarna är skadliga. 

Länkar från PBN: PBN står för Private Blog Network, vilket innebär att webbplatser som är skapade för att manipulera sökmotorrankningar genom att skapa länkar till andra webbplatser. Om ni har länkar från en PBN, bör ni omedelbart ta bort dem. 

Om ni har identifierat skadliga länkar till er webbplats, kan ni använda er av disavow verktyget för att informera Google om att ni inte vill ha dessa länkar medräknade i er ranking. Detta gör ni genom att skapa en lista med alla skadliga länkar och ladda upp den till Google Disavow Tool. 

Att identifiera och ta bort skadliga länkar är en viktig del av SEO och det kan ta tid att hitta och åtgärda problemen. Men genom att göra detta kan ni förbättra er ranking och säkerställa att er webbplats rankas högre i sökmotorresultaten. 

Hur man skapar en disavow-fil 

En disavow-fil används för att meddela Google om länkar som ni vill avfärda. För att skapa en disavow-fil, skapa först en lista över länkar ni vill disavowa. Detta kan göras manuellt eller med verktyg som Ahrefs eller SEMrush. Formatera listan som en TXT-fil med en URL per rad och ladda upp den till Google Search Console. Filen måste följa specifik syntax och vara verifierad. Genom att disavowa länkar kan ni förbättra er ranking i sökresultaten. 

När ni har skapat er disavow-fil kan ni ladda upp den till Google Search Console under avsnittet ”Disavow Links”. Var noga med att verifiera att ni äger webbplatsen genom att använda Google Search Console innan ni laddar upp filen. 

Att skapa en disavow-fil är en viktig del av att hantera länkar till er webbplats och kan hjälpa till att förbättra er ranking i sökresultaten. Genom att använda verktyg som Google Search Console och följa rätt format och syntax för er fil kan ni enkelt disavowa länkar som påverkar er SEO negativt.

Försiktighetsåtgärder vid nyttjande av disavow 

Att använda en disavow-fil kan vara en effektiv strategi för att hantera länkar till er webbplats och förbättra er ranking i sökresultaten. Men det finns några försiktighetsåtgärder ni bör ta innan ni använder denna metod: 

Var noggrann när ni väljer vilka länkar ni vill disavowa. Att disavowa högkvalitativa länkar kan skada er ranking, så se till att ni endast disavowar länkar från lågkvalitativa eller spamwebbplatser. 

Undvik att disavowa länkar från högkvalitativa webbplatser eller webbplatser som ni vill ha en relation med. Disavow-metoden är irreversibel, så det är viktigt att ni inte disavowar länkar från webbplatser som ni faktiskt vill ha en relation med. 

Se till att ni verifierar att ni äger webbplatsen i Google Search Console innan ni laddar upp er disavow-fil. Detta garanterar att ni är den legitima ägaren av webbplatsen och förhindrar att någon annan laddar upp en falsk disavow-fil för er webbplats. 

Var medveten om att disavow-metoden inte garanterar att länkarna ni disavowar kommer att försvinna från sökresultaten. Google kommer fortfarande att räkna länkarna till er webbplats, men de kommer inte att ha någon inverkan på er ranking. 

Slutsats

Disavow är en värdefull teknik för att hantera skadliga eller spammiga länkar som kan skada er webbplats ranking. Men det bör användas med försiktighet och inte betraktas som en snabb lösning för att förbättra er synlighet hos sökmotorerna. Ta kontroll över vilka segment i ert innehåll som ska synas, så att ni får bästa möjliga rykte hos sökmotorerna.  

Osäkra på hur ni ska använda disavow-tekniken, eller i behov av hjälp med er SEO-strategi – kontakta en professionell SEO-konsult för råd och vägledning. 

Joel Ask

Som SEO Content Manager på Buzzlemedia är mitt primära ansvar att utveckla och implementera effektiva innehållsstrategier för att öka webbplatsens synlighet, trafik och konverteringar. Jag kombinerar kreativitet, teknisk expertis och analytiska färdigheter för att skapa engagerande och optimerat innehåll som svarar på användarnas behov och förbättrar organiska sökresultat.