Skip to main content
Vad är inbound marketing

I den här guiden reder vi ut begreppet Inbound Marketing, och tar en närmare titt på vad det faktiskt innebär.

Mycket av informationen som täcks i den här guiden är inte ny. Innehållet härrör en rad genomarbetade strategier och taktiker som är resultatet av tekniska förbättringarna och viljan att hitta idealkunden.

När vi analyserar varför ett företag inte lyckas med sin marknadsföring kan detta ofta härledas till att företaget inte riktigt lyckats nå sin målgrupp. I många fall har de drivit trafik och fått konverteringar, men dessvärre inte rätt kunder. För att få de resultat som behövs måste all marknadsföring – innehåll, annonser, budskap med mera – kretsa kring företagets idealkund eller persona.

Missuppfattningen bland många företag är att bristen återfinns hos produkten, och det är fel. Den avgörande faktorn är vem som konsumerar din produkt, och hur responsen lyder.

Vad är Inbound Marketing?

Du har förmodligen hört namnet, ”inbound marketing”, men kanske inte är bekant med hur det faktiskt skiljer sig från traditionell digital marknadsföring.

Enkelt uttryckt är inbound marketing ett sätt att få kundförtroende genom att ge dem användbara råd och kostnadsfria insikter. När de är redo att köpa – och eftersom du redan har varit hjälpsam – är de mer benägna att lita på ditt företag.

Till skillnad från traditionell outbound marketing innefattar inbound marketing att lösa problem. Så, genom att hjälpa människor lösa sina problem kommer du att locka kvalificerade leads som litar på ditt företag.

För att hjälpa potentiella kunder att lösa sina problem kommer du att producera och distribuera innehåll i form av bloggar, video, e-böcker och infografik gratis, så att framtida kunder hittar ditt företag när de söker på internet.

Inbound marketing-strategi

En inbound marketing-strategi kan innehålla ett antal olika kanaler och typer av innehåll för att locka potentiella kunder till din webbplats. Men inbound marketing är bara en del av ett större sammanhang. Grundidén är att det inte räcker med att bara locka folk till din webbplats; du måste fortsätta hjälpa, stödja och stärka dem efter att de har blivit kunder. Det är så ditt företag växer – genom att hålla marknadsföringen, försäljningen och service ständigt fokuserad på hur man kan hjälpa nuvarande och framtida kunder.

Nyckelelement i en framgångsrik Inbound marketing strategi:

Attract, engage och delight, eller locka, engagera och glädja som vi ju säger på svenska.

Definitionen av inbound marketing

Om du läser det här för att du skrev ”Vad är inbound marketing” i Google bör du känna till två saker:

Det första är det faktum att du hittat oss – det är ett tecken på att våra egna inbound marketing-strategier här på Buzzlemedia fungerar. Så, det är fantastiskt!

Det andra är att du antagligen vill ha en snabb och enkel definition av inbound marketing.

Enkelt uttryckt:

Inbound marketing är en digital marknadsföringsstrategi som organiskt lockar kunder till ditt företag när de letar efter lösningar, snarare än att du konkurrerar om deras uppmärksamhet.

Innan vi fördjupar oss i exakt vad detta innebär behöver vi en snabb historialektion om inbounds motsvarighet – direktmarknadsföring/outbound marketing.

Vad är Outbound Marketing?

”Outbound” marketing är vad de flesta förmodligen associerar med traditionell marknadsföring.

Det inkluderar alla ortodoxa metoder för att få ut ditt budskap:

 • TV
 • Kataloger
 • Skyltar
 • Radio- och tryckannonser
 • Kalla samtal
 • Etc.

Tiden före internet, då vi inte hade omedelbar tillgång till information, var outbound marketing nödvändigt – och i många fall också obligatoriskt. Tiderna har dock förändrats, och många tycker nu att outbound eller direktreklam är lite för aggressivt och påträngande.

Nackdelar med outbound marketing

 • Dyrt
 • Opersonligt
 • Svårt att segmentera/rikta in sig
 • Svårt att analysera
 • Inte i linje med modernt köpbeteende

De flesta företag vet att outbound är dyrt, för att inte nämna den opersonliga karaktären hos många outbound-strategier, oförmågan att rikta in sig på vissa marknadssegment eller analysera hur en kampanj presterar – allt detta är stora orsaker till att outbound kämpar med att acklimatisera sig efter 2000-talets normer.

I jakt på uppmärksamhet och klick är många snabba med att påstå att outbound är ”föråldrat” eller till och med ”dött”, men vi tycker att det är lite för tidigt.

Faktum är att företag som använder en inbound-strategi i kombination med smart outbound-taktik kan få ännu mer framgång än de som bara använder inbound.

Vad kännetecknar Inbound Marketing?

Inbound marketing handlar om att omvända traditionella uppfattningar kring marknadsföring.

Grundidén bakom inbound är denna:

Istället för att kräva att din målgrupp uppmärksammar ditt budskap, så skapar du innehåll och upplevelser av hög kvalitet som dina kunder faktiskt vill ha och kan hitta när de vill och behöver.

Oavsett om de hittar dig via sökmotorer – Facebook, YouTube eller en miljon andra möjliga kanaler – inleder dina prospekts sina interaktioner med dig eftersom de på någon nivå var intresserade eller i behov av vad ditt företag hade att erbjuda.

Kanske prenumererade de på att ta emot dina marknadsföringsmeddelanden. Alltså, det var självvalt att motta informationen.

Med outbound är det företag som startar konversationen med prospekts, ofta genom klassisk mötesbokning. Med inbound är det dock precis motsatsen; kunder kommer först att kontakta dig.

Denna enkla vändning förändrar hela dynamiken i försäljningsprocessen: vad du vet om människorna i andra änden av affärsprocessen och hur du planerar att konvertera dem till betalande kunder.

En anledning till att inbound har varit så framgångsrikt under de senaste åren är att det är i linje med hur vi naturligt konsumerar innehåll idag. För många företag är inbound marketing den naturliga utvecklingen, en uppdaterad marknadsföringsstrategi i rådande tidsanda.

Men bara för att kunder approcherar dig betyder det inte att du kan slappna av med en piña colada i handen, du måste kapitalisera på deras intresse.

Tro oss, inbound marknadsföring är inte lätt:

Först behöver du göra en insats och skapa riktat innehåll som din målgrupp kommer att finna tilltalande och relevant. Därefter måste du arbeta för att övertyga potentiella kunder om att dina erbjudanden är exakt vad de letade efter när de googlade. Slutligen krävs det att du tillhandahåller produkter och tjänster som ständigt tillfredsställer kunder, så att de fortsätter att återvända till ditt företag.

Precis som med outbound marketing är inbound bara ett sätt att bryta isen för att inleda en konversation. Du måste fortfarande bevisa dig själv för att få folk att konvertera, vanligtvis med innehåll.

Inbound Marketing vs. Content Marketing

Vi har pratat mycket om ”innehåll” när det gäller inbound, så låt oss pausa en minut för att reda ut en sak.

Även om många företag behandlar inbound marketing och innehållsmarknadsföring som synonymt, så är de inte riktigt samma sak.

Faktum är att de flesta förmodligen säger att innehållsmarknadsföring är en del av inbound – en mycket viktig del av det, absolut – men inte allt.

Innehållsmarknadsföring är exakt vad det låter som: skapar högkvalitativt, värdefullt innehåll som förbättrar din relation med en målgrupp.

Innehållet kan vara blogginlägg, artiklar, inlägg på sociala medier, infografik, e-böcker, podcast, videor eller något annat format som du tror kommer att vara relevant för de konsumenter du försöker nå.

Olika typer av innehåll används för att vägleda människor mot ett köp. Ditt innehåll kan beröra brett utbud av smärtpunkter och problem, baserat på människors tankesätt och position i köpresan. Detta innehåll kommer att ”leda” dem genom försäljningstratten mot det slutliga beslutet att köpa.

Inbound-innehåll kan delas upp  i tre kategorier baserat på hur troligt den avsedda målgruppen är att göra ett köp: top-of-funnel (TOFU), mid-of-funnel (MOFU) och bottom-of-funnel (BOFU).

Top-of-funnel (TOFU):

TOFU-innehåll är vanligtvis avsett för medvetenhets-/konverteringsstadiet och kommer vanligtvis i form av bloggartiklar som läsarna upptäcker via sökmotorer, sociala medier eller e-postmarknadsföring.

Detta innehåll riktas till den största möjliga publiken för att uppmuntra det högsta antalet konverteringar (med andra ord, det största antalet personer som kommer in i tratten).

Middle-of-funnel (MOFU):

MOFU-innehåll är avsett för leads som redan har konverterat men som inte är redo att köpa ännu. Några av de mest värdefulla typerna av MOFU-innehåll är utbildningsresurser som webbseminarier och e-böcker.

Detta innehåll kan vara mer tekniskt och gå lite djupare in på fördelarna med din produkt eller ett erbjudande. På grund av den stora mångfalden av leads i detta skede kan MOFU-innehåll också låna från TOFU- och BOFU-innehåll.

Bottom-of-funnel (BOFU):

BOFU-innehåll är det som företag nyttjar när leads är redo att göra en affär men ännu inte har gjort det. I detta skede kan du känna dig bekväm med att erbjuda allt ni har – fallstudier, specifikationer och demonstrationer och provperioder, till exempel.

Nu när vi har diskuterat innehållsmarknadsföring, låt oss gå tillbaka till inbound. Även om inbound marketing nästan säkert bör innehålla insiktsfullt och inverkande innehåll, är det bara en pusselbit.

Tillsammans med innehållet som beskrivs ovan omfattar inbound en mängd olika strategier utformade för att fånga dina kunders uppmärksamhet och omvandla dem till betalande kunder. inbound förlitar sig starkt på verktyg som:

 • Call to actions: Text och bilder som uppmuntrar din målgrupp att vidta åtgärder eller kontakta ditt företag efter att ha interagerat med ditt innehåll.
 • Landningssidor: Webbsidor som övertygar användare att ladda ner eller registrera sig för innehållserbjudanden; som e-böcker och guider.
 • Formulär: Få användarnas kontaktdata, till exempel deras namn, e-postadress, företag och intressen i utbyte mot innehåll eller något annat av värde.
 • Webbplatsanalys: Programvaruplattformar som fångar information om besökarna på din webbplats för att spåra användarnas beteende och mäta prestandan för ditt innehåll.
 • Programvara för kundrelationshantering (CRM): System som hjälper dig att lagra och hantera dina interaktioner med kunder över hela försäljningslivscykeln.
Inbound marketing strategier

Inbound – byrå eller internt?

Fler och fler företag använder inbound-metoder som det viktigaste sättet att marknadsföra sig. Med tanke på att en stor del av filosofin är beroende av att vara en auktoritet inom en viss nisch eller bransch och att du behöver producera en drös av innehåll för att locka och vårda leads är det frestande för många att genomföra sina egna inbound-kampanjer – men är det verkligen bättre än att anlita en inbound byrå?

Jag har delat upp fördelar och nackdelar från båda sidorna, och även om ett internt team kan förknippas med innehållskunskap har vi funnit fyra skäl till varför en byrå är det bättre alternativet.

Hur stora resurser behöver interna team för att effektivisera inboud-marknadsföring?

För att få optimala resultat för alla dina inbound marknadsföringskampanjer behöver du ett effektivt team på plats, där alla arbetare specialiserar sig på olika områden. Det är helt enkelt inte möjligt att göra det helt ensamt. Vi talar i linje med The Avengers – de bästa i branschen som alla har åtagit sig att använda sina unika kompetensuppsättningar för att se till att varje kampanj är en vinnare.

För att ge en grov uppskattning behöver du:

 • Innehållsteam
 • Videoproduktionsteam
 • Design och utvecklingsteam
 • PPC och team för sociala medier
 • SEO-team
 • Inbound strateger och marknadsförare
 • Projektledare

Varför du ska anlita en inbound byrå

Nu är det dags att bestämma mellan att inrätta ett eget internt team eller anställa en byrå. Medan du kanske dras mot ett internt team, titta först på dessa skäl till varför du ska anlita en inbound byrå istället:

 • De har många års erfarenhet.
 • Du har omedelbar tillgång till många specialister.
 • Du kommer igång fortare
 • Du sparar pengar på lång sikt.
 • Du sparar värdefulla kontorsplatser.
 • De hjälper dig att sätta upp realistiska och uppnåeliga mål.
 • Inbound byråer kan hjälpa till att ge objektiv feedback.
 • De hjälper dig att få ut det bästa av din programvara.
 • De har redan relevanta verktyg och resurser.
 • För att ha en effektiv strategi behöver du ett heltids inbound marknadsföringsteam.

Slutsats

Att inte använda inbound är ohållbart – din produkt kan bara särskilja sig mot konkurrenters till en viss grad. Att skapa en positiv upplevelse för dina kunder och skapa ett forum runt ditt varumärke är nödvändigt för långsiktig framgång.

När du skapar din inbound marknadsföringsplan, se till att rikta den till dina buyer personas på det sätt du vill marknadsföras till – och överför dina positiva B2C-köpupplevelser till B2B-köpprocessen du skapar.

Istället för att fokusera på hur ditt företag marknadsför och säljer – tänk på hur dina kunder konsumerar. Alla är huvudpersonen i sin egen berättelse, så se till att du behandlar dina kunder som sådana. Ha alltid dem som utgångspunkt i din marknadsförings-, försäljnings- och serviceprocess.

Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link