Skip to main content

Vad är long tail sökord

 ”Om ni vill att era inlägg ska ranka, då ska ni använda long tail-sökord”. Det har du förmodligen läst eller hört tidigare. Men vad menar vi med long tail-sökord, och varför ska ni använda dem i era texter? Här kommer vi att förklara vad de är och hur de kan hjälpa er att ranka högre.

Vad är long tail-sökord?

Inom SEO och i sökordsanalysen skiljer vi på sökord och long tail-sökord. Långa sökord är mer specifika än sökord och oftast, men inte nödvändigtvis, består de av flera ord. Huvudsökordet är en generell term som många människor använder och optimerar för. Ett long tail-sökord är ett mer specifikt ämne eller ett delämne som färre beskriver och optimerar för.

Hur hjälper de er att ranka?

Det är ganska enkelt. Som nämns ovan finns det mindre mängd innehåll på webben med long tail-sökord, eftersom färre personer har skrivit om ämnet. Mindre mängd innehåll betyder mindre konkurrens! Eftersom konkurrensen inte är lika tuff blir det lättare att slå andra webbsidor med innehåll om long tail-sökord i sökmotorer. Läs här om varför ni ska inkludera long tail-sökord i er sökordsstrategi.

Dessutom är det lättare att skapa content kring en specifik sökintention med long tail-sökord. Sökintention är den avsikt en person som söker har – vill någon exempelvis bara ha information eller vill den köpa något?

long tail sökord

Exempel på ett long tail-sökord

Ett exempel på ett huvudsökord eller sökord är [pedagogiska böcker]. Det finns många bokhandlare, utgivare och bloggare som skriver om pedagogiska böcker. Om ni precis kommit igång med er webbplats skulle det vara praktiskt taget omöjligt att ranka för den sökningen. Då måste ni konkurrera med Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus och liknande.

Ni bör fokusera på en nisch för bloggen eller butiken. Att hitta en nisch innebär att man inriktar sig på en mycket specifik grupp människor. Ni kan göra det genom att skapa mycket specifikt innehåll – innehåll med långa sökord! Ett exempel på ett long tail-sökord kan vara: [pedagogiska böcker för autistiska tonåringar]. Om ni skriver högkvalitativt innehåll om ett speciellt ämne kan ni slå konkurrenterna om de långa sökorden. Om ni dessutom inriktar er på sökare som har för avsikt att köpa böcker kan den termen inkluderas, och ni kan fokusera ert innehåll på att besvara sökningen.

Långsiktig strategi

Ni kanske tänker: “Men vi vill ju ranka för huvudsökordet. Det får mycket trafik!“ Det gör det, men om ni rankar på sida 10 för sökordet kommer ni inte att få ut särskilt mycket av det. Det kan komma mycket trafik, men inget som kommer att konverteras till försäljning eller förfrågningar. Således är vår rekommendation att fokusera er sökmotoroptimering på de mindre konkurrenskraftiga, långa sökorden. När ni har skrivit flera artiklar om relaterade long tail-sökord och rankar högt för dem, då kan ni börja sikta på ett huvudsökord.

Låt oss gå tillbaka till exemplet om [pedagogiska böcker för autistiska tonåringar]. Ni kan skriva om [pedagogiska böcker för autistiska församlingar], [bildböcker för autistiska barn] och [läs historier för ditt autistiska barn]. På så sätt kommer Google veta att ni har en hel del specialiserat innehåll om detta ämne.

Om detta fungerar kan ni börja skriva högkvalitativt innehåll om andra typer av pedagogiska böcker för barn. Sakta men säkert kommer ni att komma närmare huvudsökordet. Vi kallar detta för pillar-pagestrategi.

Dessutom: fler konverteringar!

Mindre konkurrens är inte den enda fördelen med att använda långa sökord. Om ni fokuserar på en nisch, kommer era besökare lättare att konvertera till kunder, prenumeranter på nyhetsbrev o.s.v, särskilt om ni tillgodoser deras sökintention. Låt oss säga att era  besökare letar efter en mycket specifik typ av bok. Om de landar på er webbplats, specialiserad på exakt sådana böcker, kommer de sannolikt att hitta och köpa böckerna de letar efter. Där har ni ytterligare en anledning till att fokusera på long tail!

Förbättra er SEO med Buzzlemedia

Är ni redo för professionell hjälp med er SEO? Då kan ni nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan ni ringa oss på 040-12 49 19.