Skip to main content

Nej, ”naturligt skrivande” inbegriper inte att skriva om naturen. Det betyder att man skriver på ett sätt som flyter bra och låter naturligt. Som om du pratade med någon. Nu säger vi inte att man ska skriva slangord och halvfärdiga meningar, för det skulle inte läsas särskilt bra – men undvik det allt för formella.  
Vi förstår om det framstår lite otydligt. Läs mer för att få klarhet i naturligt skrivande! 

Konsten att skriva talspråkligt 

Som vi nämnde tidigare är naturligt skrivande att skriva på ett sätt som liknar hur du pratar. Förutom lite snyggare. Ord som ”typ” och ”jadå” och ”liksom” är inte allmänt accepterade som ”professionella” termer – så om du vill skriva för företag (kanske ditt eget) bör du undvika slang. 

Det finns dock saker du kan kopiera från ditt sätt att prata. Till exempel; att hålla saker kort och rakt på sak! Kom dock ihåg: Om du berättar en historia för vänner vill du komprimera den, inte dra ut på förloppet likt en skriven text. Generellt ger du sammanhang i några meningar innan du dyker in direkt – och det är också vad du bör göra när du skriver för att ”skriva naturligt”.  

Använd korta och vanligt förekommande ord 

Om du är en lingvist eller språknörd kan du förmodligen många imponerande ord. Men att nyttja för många avancerade ord kan också göra dina texter svårare att läsa. Om du använder korta och enkla ord kommer ditt innehåll att läsas snabbare – vilket besökaren uppskattar. Naturligtvis går det bra att använda ”stringent” istället för ”noggrann” då och då, men försök att hålla ditt ordförråd relativt enkelt. 

Läs dina texter högt 

Naturligt skrivande handlar om ett bra flyt. Det bästa sättet att ta reda på om din berättelse flyter bra och låter naturlig är att läsa den högt. Du kommer snabbt att märka vilka delar som känns onaturliga, för långa eller alltför formella. Föreställ dig hur du skulle säga dessa meningar om du berättade historien verbalt istället. Skriv sedan ner det.

Överanvänd inte dina sökord 

Varför inte? Tja, om du upprepar samma sökord om och om igen kommer din text att framstå onaturlig, och läsupplevelsen blir därefter. Tänk på det. Vill du hellre läsa: ”En blåbärspaj är den bästa efterrätten att äta under semestern. Alla gillar blåbärspaj. Det är därför jag skapade detta recept på blåbärspaj. Så du kan unna alla med en läcker blåbärspaj i år.” Eller: ”En blåbärspaj är den bästa efterrätten att äta under semestern. Alla gillar det. Det är därför jag skapade det här receptet, så att du kan unna alla i år.” Den andra är bättre, eller hur? 

Och överanvändning av ditt sökord är inte ens nödvändigt för din SEO! Eftersom Google vill att din publik ska få en fantastisk upplevelse på din webbplats. Men om din text är oläslig kommer din publik snabbt att klicka iväg och Google rankar inte din sida eller ditt inlägg särskilt högt. 

Låt dina meningar flöda 

Okej, vi nämnde ”flöde” några gånger nu. När allt kommer omkring är flytet viktigt om du vill att din text ska läsas naturligt. Men vad betyder det när en text flyter bra? Generellt sett är ett bra flöde när din meningslängd varierar. Du kan köra på: kort, medium, lång. Eller: lång, kort, lång. Du kan till och med prova: kort, kort, lång. Så länge du växlar din meningslängd och aldrig skriver fyra korta/medellånga meningar i rad, är du bra att gå! Och försök att läsa din text högt efteråt. Det hjälper verkligen! 

Hur främjas SEO av naturligt skrivande? 

Förstå din målgrupps sökintention 

Det är svårt att veta vad som grundlägger Google och andra sökmotorers beslut att uppdatera sina algoritmer. Vi kan dock få några insikter genom att ta en titt på deras ”mission statement”, alltså den devis som Google vill arbeta utefter – “Visa den mest relevanta och pålitliga informationen som finns tillgänglig”. 

För det mesta verkar det som om Google gör detta eftersom de ständigt observerar och analyserar hur människor söker online. Sökmotorn ämnar skapa de bästa sätten att returnera resultat som ger den som söker den mest relevanta informationen.  

Som innehållsskapare behöver vi inte lägga för mycket tid på att analysera hur människor söker online. Man bör dock vara försiktig med att utgå från den marknad vi verkar inom och bestämma vilken typ av innehåll användare vill se i förhållande till det. 

Bemästra konsten att skapa expert-innehåll 

Det bästa och mest pålitliga sättet att skriva naturligt innehåll som fungerar bra i sökmotorerna är att se till att du förstår ämnet på expertnivå. Det spelar ingen roll om innehållet är skrivet internt eller av professionella skribenter, målet är att den som skriver innehållet måste förstå det på en intim nivå. 

Detta ökar sannolikheten för att rätt information kommer att finnas för sökmotorerna att plocka upp. Den som lyckas bemästrar förmågan att kommunicera konkret och trovärdig information på ett tydligt och begripligt sätt. Detta premierar sökmotorerna.  

Slutsats 

Som de flesta färdigheter är naturligt skrivande också något som tarvar övning för att behärska. Kruxet är att förstå vilka parametrar som är betydande – och därefter praktisera dem gentemot internetanvändaren. Och oroa dig inte om du inte lyckas prickfritt på första försöket. De flesta måste revidera sina texter minst en gång innan de når önskat resultat. Märk väl att framgångsreceptet för att skriva naturligt är att använd enkla ord och variation i dina meningar. När du är klar – läs din text högt för att se hur den flyter. 

För den som vill lyckas med SEO återfinns nyckeln i att förstå sin målgrupp på alla plan. Att kommunicera på ett tilltalande sätt, ett sätt som gör att läsaren fastnar, förstår och vill veta mer – det är slutmålet för den som ska nyttja naturligt skrivande.  

Joel Ask

Som SEO Content Manager på Buzzlemedia är mitt primära ansvar att utveckla och implementera effektiva innehållsstrategier för att öka webbplatsens synlighet, trafik och konverteringar. Jag kombinerar kreativitet, teknisk expertis och analytiska färdigheter för att skapa engagerande och optimerat innehåll som svarar på användarnas behov och förbättrar organiska sökresultat.