Skip to main content

I den snabbt föränderliga digitala världen är sökmotoroptimering (SEO) en nyckelstrategi för att säkerställa att er webbplats eller blogg når ut till en bredare publik. En av de mest effektiva teknikerna för att förbättra er webbplats synlighet och sökresultat är att använda Schema Markup. I det här inlägget kommer vi att undersöka vad Schema Markup är, hur det fungerar och hur det kan hjälpa er att optimera er webbplats för bättre sökresultat.

Vad är Schema Markup?

Schema Markup är en form av strukturerade data som hjälper sökmotorer att bättre förstå och tolka innehållet på er webbplats. Med hjälp av Schema.org-vokabulär kan ni lägga till specifika ”etiketter” eller ”attribut” till HTML-koden på er webbplats, vilket ger sökmotorer tydligare information om vilken typ av innehåll som finns där. Detta hjälper sökmotorer som Google att presentera ert innehåll på ett mer visuellt tilltalande och informativt sätt i sökresultaten, vilket ökar klickfrekvensen och förbättrar er webbplats SEO.

Några exempel på information som kan förbättras med schema markup inkluderar:

  • Produkter och priser
  • Evenemang och datum
  • Recept och ingredienser
  • Recensioner och betyg
  • Personer och organisationer
  • Artiklar och blogginlägg

Hur fungerar Schema Markup?

Schema Markup använder en hierarkisk struktur av element och attribut för att beskriva innehållet på en webbplats. Dessa element och attribut är organiserade i en struktur som kallas en ”ontologi”, som definierar vilka typer av data som kan beskrivas och hur de är relaterade till varandra. Schema.org-ontologin inkluderar över 600 typer av data och tusentals egenskaper, vilket täcker en mängd olika ämnen och branscher.

För att använda Schema Markup på er webbplats, lägger ni till relevant markup i er HTML-kod. Detta kan göras med hjälp av JSON-LD, Microdata eller RDFa. JSON-LD är det mest populära och rekommenderade formatet, eftersom det är lättare att lägga till och underhålla än de andra två formaten. Det finns även många plugins som kan göra det åt er, Rank Math och Yoast är två exempel för WordPress.

Är Schema Markup en del av teknisk SEO?

Teknisk SEO handlar om att förbättra en webbplats tekniska aspekter för att öka synligheten och sökbarheten i sökmotorer. Det handlar om att optimera strukturen och koden på en webbplats för att göra den mer lättillgänglig och sökbar för sökmotorer och därmed öka chanserna för att den visas högre upp i sökresultaten.

Schema markup är en teknisk SEO-taktik som används för att göra det enklare för sökmotorer att förstå innehållet på en webbsida. Det gör det möjligt för sökmotorer att tolka webbplatsens innehåll på ett mer strukturerat sätt och presentera det på ett mer meningsfullt sätt i sökresultaten.

Således är Schema markup definitivt en del av teknisk SEO, eftersom det handlar om att förbättra webbplatsens tekniska aspekter för att öka synligheten och sökbarheten i sökmotorer. Andra exempel på teknisk SEO kan inkludera optimering av webbplatsens laddningstider, strukturell hierarki, sökmotorvänliga URL:er och navigationsstruktur, mobilresponsiv design, korrekt användning av HTML, CSS och JavaScript och mycket mer.

Kontrollera om er webbplats har Schema Markup

För att kontrollera om er webbplats har Schema Markup kan ni använda Googles testverktyg. Ange bara URL:en till er webbplats och verktyget kommer att visa om er webbplats innehåller någon typ av Schema Markup och vilken typ av markup det är. Om ni inte har Schema Markup kan ni använda verktyget för att generera JSON-LD-kod och sedan lägga till det på webbplatsen. Andra verktyg som kan användas för att kontrollera Schema Markup inkluderar SEMrush, Ahrefs och Screaming Frog.

schema markup resultat

Schema Markup och dess inverkan på SEO

Schema Markup har en direkt inverkan på er webbplats SEO genom att göra det möjligt för sökmotorer att presentera ert innehåll på ett mer engagerande sätt. Några av de viktigaste fördelarna med att använda Schema Markup är:

1. Förbättrad synlighet i sökresultaten. När ni använder Schema Markup kan sökmotorer som Google visa ert innehåll med s.k. ”rich snippets” eller ”featured snippets”, vilket ger användarna mer detaljerad information om er webbplats direkt i sökresultaten. Detta kan öka er webbplats synlighet och förbättra klickfrekvensen.

2. Förbättrad organisk trafik. Genom att göra det enklare för sökmotorer att förstå ert innehåll kan Schema Markup leda till bättre sökresultat, vilket i sin tur kan öka den organiska trafiken till webbplatsen. När användare ser att ert innehåll är relevant och informativt, är de mer benägna att klicka på er webbplats och dela den med sina nätverk.

3. Förbättrad lokalsökning. För företag som vill öka sin närvaro på lokala sökningar är Schema Markup avgörande. Med hjälp av lokal schema markup, såsom LocalBusiness, kan ni förbättra ert företags synlighet för användare som söker efter specifika tjänster eller produkter i deras område.

4. Röstassistenter och röstsök. Schema Markup spelar en viktig roll i röstassistentteknologin, eftersom det hjälper system som Google Assistant och Amazon Alexa att förstå och leverera relevant information baserat på användarens sökfrågor. Genom att optimera ert innehåll med Schema Markup ökar ni chansen att ert innehåll blir det förstahandsvalet för röstassistenters svar.

Hur implementerar man Schema Markup på sin webbplats?

För att lägga till Schema Markup på er webbplats, följ dessa steg:

1. Identifiera vilken typ av schema markup som är relevant för ert innehåll. Först måste ni avgöra vilken typ av Schema Markup som är mest relevant för ert innehåll. Exempel på vanliga typer av Schema Markup kan vara: Organization, Person, LocalBusiness, Event, Recipe och Product.

2. Använd ett Schema Markup-verktyg. För att underlätta processen kan ni använda verktyg som Googles Strukturerade data-testverktyg eller Schema Markup Generator. Dessa verktyg hjälper er att generera korrekt JSON-LD-kod som ni sedan kan lägga till er webbplats.

3. Lägg till JSON-LD-koden på er webbplats. När ni har genererat JSON-LD-koden, lägg till den i HTML-koden för er webbplats. Om ni använder ett innehållshanteringssystem (CMS) som WordPress eller annat CMS det finnas tillägg eller moduler som hjälper er att lägga till Schema Markup automatiskt.

4. Testa och validera er Schema Markup. Slutligen, använd Strukturerade data-testverktyget eller ett liknande verktyg för att testa och validera er Schema Markup. Detta säkerställer att det inte finns några fel som kan påverka hur sökmotorer tolkar ert innehåll.

Slutsats

Schema Markup är en kraftfull teknik som kan hjälpa er att förbättra er webbplats SEO och synlighet i sökresultaten. Genom att implementera Schema Markup på er webbplats kan ni ge sökmotorer den information de behöver för att förstå och presentera ert innehåll på ett mer engagerande och informativt sätt.

Slutsatsen är att det är mycket viktigt att använda Schema Markup på er webbplats för att förbättra dess synlighet och SEO. Genom att använda Googles Strukturerade data-testverktyg kan ni enkelt kontrollera om er webbplats har Schema Markup. Om det inte finns någon Schema Markup, bör ni lägga till det så snart som möjligt för att få fördelarna med bättre synlighet i sökresultaten, ökad organisk trafik och bättre lokala sökningar. Genom att implementera Schema Markup på er webbplats kan ni stärka företagets digitala närvaro och hjälpa användare att hitta relevant information på ett enklare sätt.

Vill ni ha hjälp med att implementera Schema Markup på er webbplats? Kontakta oss idag så hjälper vi er att förbättra er SEO och synlighet i sökresultaten!