Skip to main content
SEO-analys

Såväl chefer som marknadsföringsansvariga inser att sökmotoroptimering – som vi från och med nu kallar SEO i den här bloggen – är en del av verksamheten som de helt enkelt inte har råd att strunta i. Digital kompetens är numera viktigare än någonsin för företag, och att optimera din webbplats är närmast vitalt om du vill synas på Google. Men det är inte många som verkligen vet hur man tar sig an SEO och hur man dessutom gör det på bästa sätt. De där märkliga algoritmerna som Google använder för att bedöma kvaliteten på din hemsida – hur ser de egentligen ut, och hur fungerar de?

Vissa kallar det magi. Men det är i själva verket bara avancerad vetenskap.

Vad är en SEO-analys?

Det första du måste göra för att öka den organiska söktrafiken är att ta fram en SEO-analys. Detta är en djupdykning vad gäller flera olika aspekter av din hemsida och din digitala marknadsföring för att se hur bra eller dåligt din sida fungerar. Något som är viktigt att tänka på i den här analysen är dina konkurrenter. Dessa bör du ta en extra noggrann titt på för att se vad de gör och inte gör för att synas på nätet. Jämför vad som görs på deras sidor med det du gör. Hitta styrkor, svagheter och sådant som saknas. Sedan sammanställer du en rapport som visar hur du ska arbeta med SEO för att öka din synlighet på nätet.

SEO kräver hårt arbete och tar lång tid. Resultatet sker inte över en natt, och förbättringarna är ofta stegvisa – även om det kan finnas ett och annat exempel på resultat som visat sig innan det gått sex månader. Innebär det att du ska bortse från SEO och istället fokusera på andra inslag i din digitala marknadsföring? Absolut inte! Att bara strunta i SEO kan leda till allvarliga konsekvenser, som inte bara rör den organiska söktrafiken. Ju mindre du syns, och ju färre människor som hittar dig, desto svårare blir det för ditt företag att växa och lyckas. Och ju längre tid du bortser från den här delen av din marknadsföring, desto mer måste du gräva och undersöka vad du behöver. Än längre tid kommer det ta att åtgärda allt som måste rättas till.

Av den anledningen anser vissa marknadsförare att SEO snarare är magi än vetenskap. Det är det där som digitala marknadsföringsbyråer sysslar med men som ingen förstår. Men i likhet med all sorts ”magi” kan den faktiskt avslöjas som vetenskap – och precis som vetenskapsmän och forskare har även vi verktyg, förfaringssätt och de rätta ingredienserna för att skapa det där speciella som många tror de inte kan förklara.

Hur ser en SEO-analys ut?

En riktigt grundlig SEO-analys går igenom flera faktorer:

 • Sökord (täthet, varumärkesspecifika termer jämfört med inte varumärkesspecifika termer, jämförelser med konkurrenter, vad som saknas).
 • Externa faktorer (trafikkällor, backlinks, omnämnanden av varumärken, sociala profiler, kvalitet på länkande domäner, påföljder för rankning).
 • Interna faktorer (informationsuppbyggnad av informationsflöde, användarsignaler, bästa sidor, interna länkar, URL-struktur och mappkategorisering).
 • Webbplatsens uppbyggnad (webbplatsens hastighet, metadata, kodningsproblem).
 • Innehåll (webbsidor, bloggar, avancerade innehållsresurser).

Man betraktar de här faktorerna på flera olika sätt – ur perspektivet från både sökmotorernas och slutanvändarna (det vill säga dina kunder) men också ur perspektivet från dina konkurrenter på nätet. Alla dessa tre synvinklar – användare, sökmotorer och konkurrenter – är absolut nödvändiga för att du ska förstå var du passar in i det övergripande SEO-landskapet. Vi ska ta en närmare titt på var och en av de här faktorerna.

Sökord

Så länge människor fortsätter att använda ord för att kommunicera – och vår teknik kräver att vi skriver in de här orden i en sökdatabas (antingen genom att skriva eller tala, eller på något annat framtida sätt) – måste du lita på de här orden och se dem som viktiga signaler som du kan tillämpa på din hemsida.

Du behöver veta vilka sökord din hemsida rankas för, och vilka de bör rankas för. Vilka ord använder dina kunder för att beskriva dina produkter och tjänster? De orden är utan tvivel dina viktigaste sökord. Här kan du verkligen hämta information genom att titta på dina potentiella kunder. Vilka sökord dina konkurrenter använder kan ge en hint om varför deras SEO fungerar bättre än din – eller sämre. De kan också fungera som ledtrådar till vad du behöver inrikta dig på om du planerar att utöka dina produkter eller tjänster.

Varumärkesspecifika sökord är en annan viktig aspekt. De flesta företag är bra på att äga sitt varumärke. Men inte alltid. Vissa vanliga ord eller fraser kan vara svåra att äga, särskilt om de också används av andra företag – till och med i en helt annan bransch. En bra SEO-strategi ser längre än bara till varumärkesbegrepp och ”fat head”-sökord (oftast korta fraser som är de vanligaste sökorden inom en viss bransch) för att hitta mer djupgående termer som användarna söker på för att hitta lösningar på problem. Eller – ännu bättre – för att lösa problem innan de ens vet att problemet finns.

Yttre faktorer

SEO är till sin natur en känslig process just eftersom det finns så många faktorer du inte kan styra. Google och andra sökmotorer använder inte bara signaler från din webbplats (som du har kontroll över), utan även yttre signaler som länkar, omnämnande av varumärken, sociala medier och annat som de kan behöva för att bedöma kvaliteten på din webbsida. Tänk på de här signalerna som röster. När någon nämner din webbsida, ditt varumärke eller din produkt på ett positivt sätt på nätet ger detta en signal till Google (och dina användare) om att du tillhandahåller kvalitet.

Den starkaste typen av signal har alltid ansetts vara en backlink, eller bakåtlänk. En backlink är när en annan webbsida länkar sitt innehåll tillbaka till din webbsida. Den här typen av signal har dock också varit en av de mest illa ansedda på grund av så kallad ”black hat”-optimering. Det här sättet att missbruka systemet har gjort värdet på länkar sämre under senare år – men bra länkar är fortfarande användbara och ger en tydlig signal för användarna. Dina länkar måste komma från relevanta domäner – branschrelaterade, relaterade till din målgrupp eller nyhetssidor.

Det här handlar inte minst om påföljder i rankningen – den typ av påföljder som Google delar ut när en länkprofil präglas av det som vi just nämnt. Styrkan hos domänen som länkar till dig, relevansen mellan deras innehåll och ditt och domänens legitimitet spelar alla in här. Tack och lov erbjuder Google Disavow-verktyget för att fixa problem och tidigare SEO-misstag du gjort. Men du måste veta om du blivit straffad och hur du ska åtgärda det.

Andra externa faktorer är sociala medier och omnämnanden av varumärken. Du måste också titta på varifrån dina besökare kommer. Inte bara organisk sökning (relaterad till sökord) och hänvisningstrafik (relaterad till bakåtlänkar), utan även social trafik, direkttrafik, e-post, visningar, betald trafik med mera. Det är viktigt att du förstår dessa för att få en helhetsbild av trafiken till din hemsida och hur du kan förbättra inte bara SEO, utan även andra digitala signaler.

Interna faktorer och uppbyggnad av hemsida

Hur din hemsida är uppbyggd har också stor betydelse för din sökmotoroptimering. Till exempel uppstår en intern länkstruktur genom navigeringen och informationsflödet på din hemsida. Google uppmärksammar de här signalerna och belönar de relaterade egenskaperna genom att stärka dem lite extra.

Google och andra sökmotorer tar också hänsyn till signaler från dina användare –  som avvisningsfrekvens och hur lång tid de tillbringar på sidan – för att avgöra hur användbart ditt innehåll är. Om det hela verkar positivt kommer du gynnas. Såvida inte just detta är orsaken till att dina sökord inte förekommer högt upp bland sökresultaten. Det är viktigt att ditt innehåll hjälper till att lösa användarnas problem – syftet med en sökmotor är ju trots allt att ge svar på användarnas frågor, så att de får den information de söker efter.

Vad du och dina användare inte kan se är lika viktigt som vad ni kan se. Faktorer som laddningshastighet för sidan, ren kod och metadata tas också med i beräkningen för sökrankning.

Vi har tidigare gått in mer i detalj på vad metabeskrivningar är. Dessa är en kombination av en bra uppbyggnad av webbsidan och mer grundläggande aspekter som bra och informativt innehåll som användarna kan se i sökmotorerna. Metatitlar, rubriker och rubriktaggar, uppbyggnad av webbsidesadress och sidkategorisering är alla signaler till sökmotorer och användare om ditt innehåll och om det är användbart och relevant för dem. Du bör alltså ta hänsyn till och noggrant analysera var och en av dessa.

Slutligen måste du absolut också tänka på det här med mobila enheter. Kan du anpassa din hemsida? Hur bra fungerar den på mobila enheter? Hur mycket trafik kommer från just mobila enheter?

Verktyg för SEO-experter

Precis som för en forskare räcker det inte att ha en hypotes och kunskap om vad du ska leta efter. Du måste också ha ett labb och rätt verktyg för att utföra arbetet.

Det finns mängder av verktyg som kan underlätta för en SEO-analys – och vissa av dessa är absolut avgörande för att jobbet ska bli korrekt gjort. Dessa är bland annat:

 • Google Analytics
 • Google Search Console
 • Google PageSpeed Insights
 • Google Ads
 • Opensite Explorer
 • SEMrush

De flesta av de här verktygen kan användas för flera olika syften, men är alla inriktade på att ge rätt uppgifter vid en analys. Vi ska ta en närmare titt på var och en av dem.

Google Analytics (GA) och Google Search Console är några av de bästa verktygen om du vill analysera data om din webbplatsdomän. GA tillhandahåller trafik- och användarundersökningar och har mängder med program. Google Search Console är det bästa du kan ha för att analysera fel på hemsidan, hur sökorden visas och CTR, eventuell bestraffning och liknande information.

PageSpeed Insights är det bästa stället att snabbt analysera en sida för att se om det finns problem med hastighet och webbkod. Google Ads är ett annat Google-verktyg som främst används som verktyg för betalda medier, men den har också flera användbara inslag som Keyword Planner, som kan vara bra för att granska data kring sökord.

SEMrush ger dig också bra information om sökord och även om betalda sökningar. Det har flera jämförelseverktyg som Domain vs. Domain och är viktigt för att granska dina konkurrenters sökord – såväl organiska som betalda.

Open Site Explorer från Moz är ett verktyg för att granska domänstyrka, backlinks och sidinformation. Den har alldeles för många användbara tillämpningar för att vi ska kunna nämna alla här, men likväl ytterligare ett viktigt verktyg för den SEO-expert som vill göra ett bra jobb. Det finns även andra verktyg som ger liknande information, som Majestic SEO, och även inbyggda Chrome-program som SEO Quake och andra (Moz själv har tillägget MozBar som är ett annat bra verktyg).

Många av de ovan nämnda verktygen har Chrome-tillägg, så att du enkelt kan surfa på din hemsida och få omedelbar information. Vissa fungerar även med Mozilla.

Givetvis är inget av verktygen användbart om du inte kan analysera resultaten – eller kombinera resultaten i dashboards, diagram och grafer för analysen. Använd Microsoft Excel, Google Sheets, Google Data Studio eller något annat kalkyl- eller visualiseringsverktyg du föredrar. De här verktygen är viktiga för att samla in, kategorisera och granska uppgifter. Ofta kan de optimeras för att automatiskt hämta resultat och integreras med programvaru-API:er för att ta emot och hantera uppgifter.

Och självklart finns det mängder med andra verktyg som du kan ta hjälp av för SEO-analys och daglig analys av data och strategier för marknadsföring på nätet. Genom att veta vad du ska leta efter, samt hur du får fram de här uppgifterna, så är halva jobbet gjort. Det återstående arbetet innefattar uppgifterna du får fram från resultaten och hur du kan använda de här uppgifterna på längre sikt.

Resultaten och värdet av en SEO-analys

Så, vad får du då ut av en SEO-analys? Vid det här laget hoppas jag att du har lärt dig att du får massor av expertanalyser och en otrolig mängd uppgifter. Men det verkliga värdet ligger i hur du använder dig av de här uppgifterna.

En traditionell SEO-analys kan bestå av flera kalkylblad med information, men gissningsvis har du inte tid att gå igenom allt det där. Det som är viktigt är sammanfattningen av uppgifterna och den plan du tar fram utifrån informationen du fått.

Din analys bör innehålla eller åtföljas av en lista med rekommendationer för att förbättra sökmotoroptimeringen av din hemsida. Rekommendationerna kan innefatta följande:

 • Rekommendationer för uppbyggnad av din hemsida.
 • Moderna strategier för länkbyggande.
 • Rekommendationer om innehåll.
 • Planer för att få bort bestraffningar.
 • Sökordsstrategier.

Anledningen till att så många inte lyckas med sin SEO är att det är svårt att göra det på rätt sätt. Om det vore enkelt skulle alla göra det. Det skulle inte finnas så mycket data att ta hänsyn till och inte heller så många fel att upptäcka när alla uppgifter samlas in och analyseras.

I vår moderna tid med mobila enheter och Google-sökmotorer, som lär sig och förstår sammanhang nästan lika bra som en människa, är SEO en utmaning du måste ta itu med. Fördelarna med en väl optimerad webbsida är stora, och de problem som uppstår om den inte fungerar är alltför omfattande. Analysera din närvaro på nätet och fastställ hur mycket arbete det behövs med din SEO. Du vet aldrig vad du hittar – och hur stor ROI som dina nya och förbättrade SEO-strategier kommer att ge.

Buzzlemedia vet vad som krävs för att du ska synas på Google

Nu när du vet vad som krävs för att du ska synas bättre på Google är det dags att omsätta detta i praktiken – och Buzzlemedia hjälper dig mer än gärna mer det!

Med våra SEO-tjänster erbjuder vi dig hjälp att optimera din marknadsföring med var och en av ovanstående punkter – plus många fler. Dessutom tilldelas du en särskild kontorepresentant som arbetar tillsammans med dig när det gäller samtliga aspekter av dina kampanjer.

Om du vill ha hjälp av oss för att komma igång är du välkommen att ringa oss på 040 – 12 49 19 eller kontakta oss online idag!

SEO-analys
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link