Skip to main content

SEO-Analys

Kartlägg din webbplats status och potential

seo-analys

Vad är en SEO-analys?

En SEO-analys är grundläggande för att förbättra er organiska söktrafik. Det innebär en grundlig granskning av er webbplats och digitala marknadsföring, inklusive en jämförelse med era konkurrenter. Analysera deras och er egen närvaro för att identifiera styrkor och svagheter. Resultatet blir en handlingsplan för att öka er synlighet online.

Från analys till åtgärd

Att identifiera förbättringsområden och skapa en åtgärdsplan är en central del av de tjänster vi erbjuder. Vi genomför noggranna SEO-analyser för att upptäcka tekniska brister, innehållsluckor, och problem med användarupplevelsen, som kan hindra din webbplats från att nå sin fulla potential. Vår expertis ligger inte bara i att kartlägga problemen, utan också i att erbjuda skräddarsydda lösningar för att åtgärda dessa utmaningar.

Webbplatsgranskning

En bedömning av er webbplats med rekommendationer om hur den kan förbättras; som webbplatsens hastighet, tillgänglighet och indexering, för att förbättra SEO och användarupplevelsen.

Sökordsanalys

En granskning av ditt nuvarande sökordsresultat – vad du rankar för och var förbättringspotential finns. Adderat med rekommendationer om sökord att rikta in sig på för ökad organisk trafik.

Strategiskt anpassad plan

Sprinten presenterats i ett strategiskt dokument och en aktivitetsplan om 12 månader. Idéer och rekommendationer för att ge strategisk riktning som underbyggs av data.

Är du redo att förbättra din webbplats och öka din organiska trafik?

Kontakta oss idag för en skräddarsydd SEO-analys och få din 12-månaders strategiska plan.

Ta reda på din webbplats verkliga potential

Att dyka djupt in i en SEO-analys är fundamentalt för att avslöja och utnyttja din webbplats verkliga potential. Många fokuserar instinktivt på innehållsskapande och digital marknadsföring som de första stegen mot online framgång, men det är den tekniska grunden som ofta håller nyckeln till verklig SEO-effektivitet. Att bygga på en stabil teknisk bas säkerställer att alla hinder som kan begränsa ditt innehålls förmåga att prestera i sökmotorer elimineras. I värsta fall kan dessa tekniska hinder helt stoppa ditt innehåll från att synas.

Teknisk SEO är det kritiska fältet som förenar marknadsföringens vision med utvecklingens precision, och kräver en djup förståelse för båda världarna. Marknadsförare kan ofta sakna insikt i kodning och utveckling, medan utvecklare inte alltid är uppdaterade med de senaste riktlinjerna från sökmotorer. Vår byrå är expert på att överbrygga denna klyfta, och säkerställer att din webbplats är optimalt strukturerad för sökmotorernas crawlerar.

Genom vår detaljerade SEO-analys identifierar vi inte bara de tekniska bristerna utan levererar också en prioriterad åtgärdsplan. Denna plan gör det möjligt för både interna och externa team att genomföra nödvändiga förändringar för att förbättra din webbplats prestanda och SEO-ranking.

Vår expertis omfattar en bred variation av plattformar – från WordPress till Shopify och bortom. Oavsett vilket CMS ditt företag använder, har vi de verktyg och den kunskap som krävs för att utföra effektiva tekniska SEO-justeringar. Vi anpassar våra insatser efter ditt unika behov, med målet att lösa de tekniska utmaningar som hindrar din webbplats från att uppnå toppositioner i sökresultaten.

Att investera i SEO-analys är en strategisk åtgärd som snabbt kan visa sig vara oerhört lönsam. Genom att åtgärda tekniska problem kan din webbplats se snabba förbättringar i både synlighet och rankning. Om du är redo att:

  • Öka din webbplats synlighet och rankning i sökresultaten
  • Driva ökad trafik och intäkter till ditt företag
  • Lös problem med webbplatsindexering och förbättra din online-närvaro
  • Ta itu med alla tekniska frågor kring din webbplats och dess CMS

…då är det dags att utforska vår SEO-analys service. Låt oss hjälpa dig att låsa upp din webbplats fulla potential och navigera vägen mot digital framgång.

Över 50 miljoner sökningar utförs dagligen på Google enbart i Sverige

67
av alla klick på Google går till de fem första resultaten
78
klickar aldrig förbi den första sidan med resultat
74
undersöker produkter online innan de gör ett köp

Nyckeln till ökad synlighet på sökmotorer

Såväl chefer som ansvariga inser att sökmotoroptimering – som vi från och med nu kallar SEO i den här artikeln – är en del av verksamheten som de helt enkelt inte har råd att strunta i. Digital kompetens är numera viktigare än någonsin för företag, och att optimera er webbplats är närmast vitalt om ni vill synas på Google. Men det är inte många som verkligen vet hur man tar sig an SEO och hur man dessutom gör det på bästa sätt. De där märkliga algoritmerna som Google använder för att bedöma kvaliteten på er hemsida – hur ser de egentligen ut, och hur fungerar de?

Vissa kallar det magi. Men det är i själva verket bara avancerad vetenskap.

Det första ni måste göra för att öka den organiska söktrafiken är att ta fram en SEO-analys. Detta är en djupdykning vad gäller flera olika aspekter av er hemsida och er digitala marknadsföring för att se hur bra eller dåligt er sida fungerar. Något som är viktigt att tänka på i den här analysen är era konkurrenter. Dessa bör ni ta en extra noggrann titt på för att se vad de gör och inte gör för att synas på nätet. Jämför vad som görs på deras sidor med det ni gör. Hitta styrkor, svagheter och sådant som saknas. Sedan sammanställer ni en rapport som visar hur ni ska arbeta med SEO för att öka er synlighet på nätet.

teknisk seo analys med Screaming FrogSEO kräver hårt arbete och tar lång tid. Resultatet sker inte över en natt, och förbättringarna är ofta stegvisa – även om det kan finnas ett och annat exempel på resultat som visat sig innan det gått sex månader. Innebär det att ni ska bortse från SEO och istället fokusera på andra inslag i er digitala marknadsföring? Absolut inte! Att bara strunta i SEO kan leda till allvarliga konsekvenser, som inte bara rör den organiska söktrafiken. Ju mindre ni syns, och ju färre människor som hittar er, desto svårare blir det för ert företag att växa och lyckas. Och ju längre tid ni bortser från den här delen av er marknadsföring, desto mer måste ni gräva och undersöka vad ni behöver. Än längre tid kommer det ta att åtgärda allt som måste rättas till.

Av den anledningen anser vissa marknadsförare att SEO snarare är magi än vetenskap. Det är det där som digitala marknadsföringsbyråer sysslar med men som ingen förstår. Men i likhet med all sorts ”magi” kan den faktiskt avslöjas som vetenskap – och precis som vetenskapsmän och forskare har även vi verktyg, förfaringssätt och de rätta ingredienserna för att skapa det där speciella som många tror de inte kan förklara.

Hur ser en SEO-analys ut?

En riktigt grundlig SEO-analys går igenom flera faktorer:

  • Sökord (täthet/densitet, varumärkesspecifika termer jämfört med inte varumärkesspecifika termer, jämförelser med konkurrenter, vad som saknas).
  • Externa faktorer (trafikkällor, backlinks, omnämnanden, sociala profiler, kvalitet på länkande domäner, påföljder för rankning).
  • Interna faktorer (informationsuppbyggnad av informationsflöde, användarsignaler, interna länkar, URL-struktur och mappkategorisering).
  • Webbplatsens uppbyggnad (webbplatsens hastighet, metadata, kodningsproblem).
  • Innehåll (webbsidor, bloggar, avancerade innehållsresurser).

Man betraktar de här faktorerna på flera olika sätt – ur perspektivet från både sökmotorernas och slutanvändarna (det vill säga era kunder) men också ur perspektivet från era konkurrenter på nätet. Alla dessa tre synvinklar – användare, sökmotorer och konkurrenter – är absolut nödvändiga för att ni ska förstå var ni passar in i det övergripande SEO-landskapet. Vi ska ta en närmare titt på var och en av de här faktorerna.

Sökord

Så länge människor fortsätter att använda ord för att kommunicera – och vår teknik kräver att vi skriver in de här orden i en sökdatabas (antingen genom att skriva eller tala, eller på något annat framtida sätt) – måste de här orden finnas med i er SEO-analys som viktiga signaler att tillämpa på er hemsida.

Ni behöver veta vilka sökord er hemsida rankas för, och vilka de bör rankas för. Vilka ord använder era kunder för att beskriva era produkter och tjänster? De orden är utan tvivel era viktigaste sökord. Här kan ni verkligen hämta information genom att titta på era potentiella kunder. Vilka sökord era konkurrenter använder kan ge en hint om varför deras SEO fungerar bättre än er – eller sämre. De kan också fungera som ledtrådar till vad ni behöver inrikta er på om ni planerar att utöka era produkter eller tjänster.

Varumärkesspecifika sökord är en annan viktig aspekt. De flesta företag är bra på att äga sitt varumärke. Men inte alltid. Vissa vanliga ord eller fraser kan vara svåra att äga, särskilt om de också används av andra företag – till och med i en helt annan bransch. En bra SEO-strategi ser längre än bara till varumärkesbegrepp och ”fat head”-sökord (oftast korta fraser som är de vanligaste sökorden inom en viss bransch) för att hitta mer djupgående termer som användarna söker på för att hitta lösningar på problem. Eller – ännu bättre – för att lösa problem innan de ens vet att problemet finns.

Yttre faktorer

Dem yttre faktorerna, som vi i branchen kallar för Off-page SEO, är en annan viktig del i en SEO-analys. SEO är till sin natur en känslig process just eftersom det finns så många faktorer ni inte kan styra. Google och andra sökmotorer använder inte bara signaler från er webbplats (som ni har kontroll över), utan även yttre signaler som länkar, omnämnande av varumärken, sociala medier och annat som de kan behöva för att bedöma kvaliteten på er webbsida. Tänk på de här signalerna som röster. När någon nämner er webbsida, ert varumärke eller er produkt på ett positivt sätt på nätet ger detta en signal till Google (och era användare) om att ni tillhandahåller kvalitet.

Den starkaste typen av signal har alltid ansetts vara en backlink, eller bakåtlänk. En backlink är när en annan webbsida länkar sitt innehåll tillbaka till er webbsida. Den här typen av signal har dock också varit en av de mest illa ansedda på grund av så kallad ”black hat”-optimering. Det här sättet att missbruka systemet har gjort värdet på länkar sämre under senare år – men bra länkar är fortfarande användbara och ger en tydlig signal för användarna. Era länkar måste komma från relevanta domäner – branschrelaterade, relaterade till er målgrupp eller nyhetssidor.

Vad är backlinks inom SEODet här handlar inte minst om påföljder i rankningen – den typ av påföljder som Google delar ut när en länkprofil präglas av det som vi just nämnt. Styrkan hos domänen som länkar till er, relevansen mellan deras innehåll och ert och domänens legitimitet spelar alla in här. Tack och lov erbjuder Google Disavow-verktyget för att fixa problem och tidigare SEO-misstag ni gjort. Men ni måste veta om ni blivit straffad och hur ni ska åtgärda det.

Andra externa faktorer är sociala medier och omnämnanden av varumärken. Ni måste också titta på varifrån era besökare kommer. Inte bara organisk sökning (relaterad till sökord) och hänvisningstrafik (relaterad till bakåtlänkar), utan även social trafik, direkttrafik, e-post, betald trafik med mera. Det är viktigt att ni förstår dessa för att få en helhetsbild av trafiken till er hemsida och hur ni kan förbättra inte bara SEO, utan även andra digitala signaler.

Interna faktorer och struktur

Ni bör också inkludera interna faktorer som On-page SEO i er SEO-analys. Hur er hemsida är uppbyggd har stor betydelse för er sökmotoroptimering. Till exempel uppstår en intern länkstruktur genom navigeringen och informationsflödet på er hemsida. Google uppmärksammar de här signalerna och belönar de relaterade egenskaperna genom att stärka dem lite extra.

Google och andra sökmotorer tar också hänsyn till signaler från era användare –  som avvisningsfrekvens och hur lång tid de tillbringar på sidan – för att avgöra hur användbart ert innehåll är. Om det hela verkar positivt kommer ni gynnas. Såvida inte just detta är orsaken till att era sökord inte förekommer högt upp bland sökresultaten. Det är viktigt att ert innehåll hjälper till att lösa användarnas problem – syftet med en sökmotor är ju trots allt att ge svar på användarnas frågor, så att de får den information de söker efter.

Vad ni och era användare inte kan se är lika viktigt som vad ni kan se. Faktorer som laddningstid, ren kod och metadata tas också med i beräkningen för sökrankning.

Vi har tidigare gått in mer i detalj på vad metabeskrivningar är. Dessa är en kombination av en bra uppbyggnad av webbsidan och mer grundläggande aspekter som bra och informativt innehåll som användarna kan se i sökmotorerna. Metatitlar, rubriker och rubriktaggarSEO-vänliga webbadresser och sidkategorisering är alla signaler till sökmotorer och användare om ert innehåll och om det är användbart och relevant för dem. Ni bör alltså ta hänsyn till och noggrant analysera var och en av dessa.

Slutligen måste ni absolut också tänka på det här med mobila enheter. Kan ni anpassa er hemsida? Hur bra fungerar den på mobila enheter? Hur mycket trafik kommer från just mobila enheter?

Resultat och värdet av en SEO-analys

Så, vad får ni då ut av en SEO-analys? Vid det här laget hoppas jag att ni har lärt er att ni får massor av expertanalyser och en otrolig mängd uppgifter. Men det verkliga värdet ligger i hur ni använder er av de här uppgifterna.

En traditionell SEO-analys kan bestå av flera kalkylblad med information, men gissningsvis har ni inte tid att gå igenom allt det där. Det som är viktigt är sammanfattningen av uppgifterna och den plan ni tar fram utifrån informationen ni fått.

Er analys bör innehålla eller åtföljas av en lista med rekommendationer för att förbättra sökmotoroptimeringen av er hemsida. Rekommendationerna kan innefatta följande:

  • Rekommendationer för uppbyggnad av er hemsida.
  • Moderna strategier för länkbyggande.
  • Rekommendationer om innehåll.
  • Planer för att få bort bestraffningar.
  • Sökordsstrategier.

Anledningen till att så många inte lyckas med sin SEO är att det är svårt att göra det på rätt sätt. Om det vore enkelt skulle alla göra det. Det skulle inte finnas så mycket data att ta hänsyn till och inte heller så många fel att upptäcka när alla uppgifter samlas in och analyseras.

I vår moderna tid med mobila enheter och Google-sökmotorer, som lär sig och förstår sammanhang nästan lika bra som en människa, är SEO en utmaning ni måste ta itu med. Fördelarna med en väl optimerad webbsida är stora, och de problem som uppstår om den inte fungerar är alltför omfattande. Analysera er närvaro på nätet och fastställ hur mycket arbete det behövs med er SEO. Ni vet aldrig vad ni hittar – och hur stor ROI som era nya och förbättrade SEO-strategier kommer att ge.

Här är en guide för att genomföra en effektiv SEO-analys:

Fastställ mål: Fastställa mål hjälper er att fokusera er analys och mäta framstegen. Tänk på er målgrupp, utvärdera nuvarande situation och använd SMART-kriterierna (specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta, tidsbundna) för att definiera målen. Prioritera era mål och inkludera sökordsmål för att fokusera er SEO-analys. Återvärdera era mål regelbundet och justera dem vid behov.

Teknisk analys: En teknisk analys innebär att granska och optimera webbplatsens tekniska aspekter för att förbättra dess prestanda och användarupplevelse. Detta omfattar att analysera sidans hastighet, mobiloptimering, säkerhet, URL-struktur, krypbarhet och indexering. Genom att identifiera och åtgärda tekniska problem kan ni förbättra er webbplats sökmotorvänlighet och ranking.

On-page analys: On-page analysen syftar till att utvärdera och optimera er webbplats innehåll och metadata. Kontrollera att varje sida har unika och optimerade titlar, meta-beskrivningar, H1-taggar och alt-text för bilder. Se även till att er webbplats har en användarvänlig struktur med lättillgängligt innehåll och interna länkar som styr besökarna rätt.

Sökordsanalys: Sökordsanalysen hjälper er att identifiera de mest relevanta och effektiva sökorden för er webbplats och bransch. Använd verktyg för att hitta sökord med hög sökvolym och låg konkurrens och analysera konkurrenters sökord för att hitta luckor i er egen strategi. Integrera dessa sökord i ert innehåll för att förbättra er ranking och synlighet i sökresultaten.

Off-page analys: Off-page analys innebär att bedöma er webbplats externa faktorer som inkommande länkar, sociala signaler och online rykte. Använd verktyg för att analysera er länkprofil och hitta möjligheter att bygga kvalitetslänkar. Utvärdera även er närvaro på sociala medier och dess inverkan på er SEO för att maximera er digitala synlighet och auktoritet.

Konkurrentanalys: Konkurrentanalysen hjälper er att identifiera era främsta konkurrenter och förstå deras SEO-strategier. Genom att jämföra deras sökpositioner, länkprofiler och innehållsstrategier med era egna kan ni hitta områden där ni kan förbättra er egen webbplats och få en konkurrensfördel.

Rapportering och planering: Efter att ni har genomfört er SEO-analys, sammanställ era resultat och analyser i en rapport som beskriver er webbplats nuvarande prestanda och identifierade problemområden. Rapporten bör inkludera insikter om tekniska, on-page, off-page, nyckelords- och konkurrentanalys samt eventuella möjligheter för förbättring. Detta underlättar och fastställer er SEO-strategi.

Verktyg och analysprogram

Precis som för en forskare räcker det inte att ha en hypotes och kunskap om vad ni ska leta efter. Ni måste också ha ett labb och rätt verktyg för att utföra arbetet.

Det finns mängder av verktyg som kan underlätta för en SEO-analys – och vissa av dessa är absolut avgörande för att jobbet ska bli korrekt gjort. Dessa är bland annat:

  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Google PageSpeed Insights
  • Google Ads
  • Opensite Explorer
  • SEMrush

De flesta av de här verktygen kan användas för flera olika syften, men är alla inriktade på att ge rätt uppgifter vid en analys. Vi ska ta en närmare titt på var och en av dem.

Google Analytics (GA) och Google Search Console är några av de bästa verktygen om ni vill analysera data om er webbplatsdomän. GA tillhandahåller trafik- och användarundersökningar och har mängder med program. Google Search Console är det bästa ni kan ha för att analysera fel på hemsidan, hur sökorden visas och CTR, eventuell bestraffning och liknande information.

PageSpeed Insights är det bästa stället att snabbt analysera en sida för att se om det finns problem med hastighet och webbkod. Google Ads är ett annat Google-verktyg som främst används som verktyg för betalda medier, men den har också flera användbara inslag som Keyword Planner, som kan vara bra för att granska data kring sökord.

SEMrush ger er också bra information om sökord och även om betalda sökningar. Det har flera jämförelseverktyg som Domain vs. Domain och är viktigt för att granska era konkurrenters sökord – såväl organiska som betalda.

Open Site Explorer från Moz är ett verktyg för att granska domänstyrka, backlinks och sidinformation. Den har alldeles för många användbara tillämpningar för att vi ska kunna nämna alla här, men likväl ytterligare ett viktigt verktyg för den SEO-expert som vill göra ett bra jobb. Det finns även andra verktyg som ger liknande information, som Majestic SEO, och även inbyggda Chrome-program som SEO Quake och andra (Moz själv har tillägget MozBar som är ett annat bra verktyg).

Många av de ovan nämnda verktygen har Chrome-tillägg, så att ni enkelt kan surfa på er hemsida och få omedelbar information. Vissa fungerar även med Mozilla.

Givetvis är inget av verktygen användbart om ni inte kan analysera resultaten – eller kombinera resultaten i dashboards, diagram och grafer för analysen. Använd Microsoft Excel, Google Sheets, Google Data Studio eller något annat kalkyl- eller visualiseringsverktyg ni föredrar. De här verktygen är viktiga för att samla in, kategorisera och granska uppgifter. Ofta kan de optimeras för att automatiskt hämta resultat och integreras med programvaru-API:er för att ta emot och hantera uppgifter.

Och självklart finns det mängder med andra verktyg som ni kan ta hjälp av för SEO-analys och daglig analys av data och strategier för marknadsföring på nätet. Genom att veta vad ni ska leta efter, samt hur ni får fram de här uppgifterna, så är halva jobbet gjort. Det återstående arbetet innefattar uppgifterna ni får fram från resultaten och hur ni kan använda de här uppgifterna på längre sikt.

Skapa en effektiv åtgärdsplan för SEO-förbättringar

Följande steg är att skapa en åtgärdsplan baserad på de insamlade uppgifterna. Planen bör innehålla följande:

  1. Prioritering av förbättringsområden: Baserat på er analys, rangordna de mest kritiska förbättringsområdena och koncentrera er på att genomföra förändringar som ger den största påverkan på er webbplats SEO-prestanda.
  2. Fastställa tidsramar: Ange realistiska tidsramar för att genomföra de identifierade åtgärderna. Detta håller er på rätt spår och säkerställa att ni kontinuerligt förbättrar webbplatsens prestanda i sökmotorer.
  3. Tilldela ansvar: Bestäm vem som ansvarar för att genomföra varje åtgärd i er åtgärdsplan. Det kan vara interna teammedlemmar eller externa samarbetspartners som SEO-experter, copywriters eller webbutvecklare.
  4. Kommunicera planen: Dela er åtgärdsplan med alla berörda parter och säkerställ att alla förstår sina ansvarsområden och tidsramar. Detta underlättar samarbete och ökar sannolikheten för framgång.
  5. Mät och följ upp framsteg: Efter att ni har börjat genomföra er åtgärdsplan, se till att regelbundet övervaka och mäta era framsteg med hjälp av nyckelindikatorer (KPI). Detta hjälper er att utvärdera effektiviteten av era åtgärder och göra justeringar vid behov.

Genom att noggrant rapportera och planera efter er SEO-analys, kan ni säkerställa att er webbplats kontinuerligt förbättras och når de uppsatta målen för synlighet, trafik och konverteringar.

Gör en snabb och gratis SEO-analys

Med vårt automatiska test för SEO analys kan ni snabbt och enkelt granska der webbplats och få värdefulla insikter om hur ni kan förbättra er sökmotoroptimering. Dra nytta av denna kostnadsfria analys för att identifiera eventuella problem och möjligheter på er sida, och ta första steget mot bättre ranking och ökad organisk trafik. Låt inte denna chans gå er förbi – testa vår gratis SEO analys redan idag!

Anlita Buzzlemedia för hjälp med SEO-analys

Nu när ni vet vad som krävs för att ni ska synas bättre på Google är det dags att omsätta detta i praktiken – och Buzzlemedia hjälper er mer än gärna mer det!

Med våra SEO-tjänster erbjuder vi er hjälp att optimera er marknadsföring med var och en av ovanstående punkter – plus många fler. Dessutom tilldelas ni en särskild kontorepresentant som arbetar tillsammans med er när det gäller samtliga aspekter av era kampanjer.

Om ni vill ha hjälp av oss för att komma igång är ni välkomna att ringa oss på 040 – 12 49 19, eller kontakta oss online idag!