Det finns många anledningar till att ni inte lyckas lika bra med er SEO som ni borde göra. De flesta av dem beror antagligen på några vanligt förekommande SEO-misstag.
Ingen fara. Även den som arbetat med SEO i flera år kan göra fel.
Därför ska jag nu ta upp några av de vanligaste misstagen med SEO och hur ni åtgärdar dem.
Häng med för att få veta mer.
Innan jag fortsätter skulle jag vilja tipsa er om att skriva in er webbplats i vårt kostnadsfria SEO-test. Vårt verktyg går igenom er webbsida och hittar automatiskt ställen med brister i er SEO som ni kan undvika.
Jag utgår från den här SEO-kontrollen när jag nu listar några av de vanligaste SEO-felen. Alltså, vi tar en titt på de 9 mest förekommande SEO-missarna och hur ni kan undvika dem.
1. Ni anpassar inte era SEO-titlar och metabeskrivningar
SEO-titlar, eller titeltaggar som de också kallas, och metabeskrivningar underlättar för sökmotorer och människor att förstå vad varje sida på er webbplats handlar om.
Om ni inte är tydlig när ni skriver dem är de inte till hjälp för er SEO och ingen kommer att klicka på dem.
Ni bör alltid tänka på ert viktigaste sökord när ni skriver SEO-titlar och metabeskrivningar.
Säg att ni designar smycken och har en sida på er webbplats med sökordet ”guldhalsband” och en annan sida med sökordet ”silverhalsband”.
Guld- och silversmycken är helt olika. Ni vill absolut att båda dessa sidor ska komma upp i sökresultaten för respektive metall, så ni måste ta med rätt ord i SEO-titlarna och metabeskrivningarna för att skilja dem åt.
Om båda dessa sidor på er webbplats hade titeln ”designersmycken” skulle de som letar efter en specifik produkt inte bli hjälpta eftersom de saknas sammanhang i de sökresultat de fått upp.
2. Ni använder inte sökord i innehållet eller rubrikerna
Det här SEO-misstaget är lätt att fixa.
Precis på samma sätt som ni måste använda sökord i titlar och metabeskrivningar måste ni också ha med sökord på alla era sidor.
Sökord hjälper sökmotorerna att förstå sammanhanget på er sida, bidrar till att fastställa hur den ska rankas och när den ska visas för den som söker.
Innan ni börjar skapa innehåll bör ni göra en sökordsanalys för att förstå vad människor söker på så att ni kan skriva något som ger svar på deras frågor.
Ni bör välja ett främsta sökord och sedan några relaterade sökord som ger ett sammanhang åt ert innehåll.
Vi tänker oss åter igen att ni är den där smyckesdesignern och att ni vill skriva om hur man rengör smycken.
Om ni skriver in ”hur man rengör smycken” i ett sökordsverktyg ser ni att det inte är någon galen stor konkurrens kring det och att det finns hyfsad sökvolym. Detta är ett bra mål.
Därefter bör ni gå vidare till att söka på ert huvudsakliga sökord och jämföra resultaten.
Det översta resultatet har en video så det är antagligen klokt att formatera ert innehåll på samma sätt. Men att göra det bättre.
Och packa inte innehållet fullt med sökord. Använd dem där de smälter in på ett naturligt sätt.
Kort sagt, välj inte bara sökord hur som helst och släng in dem på måfå i ert innehåll. Gör research och använd dem strategiskt.
3. Ni jobbar inte på att få länkar till er webbplats
Länkar är en viktig del av SEO och kan verkligen göra skillnad i hur ni rankas i sökmotorerna.
När en annan webbplats har med en länk till er sida i sitt innehåll kan den webbplatsen dela med sig av sitt värde till er. De här länkarna brukar man kalla backlinks, eller bakåtlänkar, och det värde som överförs till er webbplats benämns link equity, eller länkvärde.
Om vi återgår till smyckesdesignern igen och om ni har en sida som handlar om hur man rengör ringar och en stor juvelerarbutik länkar till er sida, då får er sida ett uppsving med hjälp av den länken.
Bakåtlänkar signalerar till Google att folk litar på er webbplats och att den bör hamna högre upp i sökresultaten.
Det är dock inte alla webbplatser som ger lika mycket länkvärde.
Med hjälp av ett verktyg som Ahrefs backlink checker kan ni se värdet för olika webbplatser.
Det är inte alldeles enkelt att få andra att länka till er sida.
Ibland kan det hända att folk hittar ert innehåll genom sina egna efterforskningar och länkar till det.
Men så är det inte alltid. Det kan alltså vara klokt att göra lite research kring möjligheter att länka på bloggar och webbplatser som är relevanta för er verksamhet.
När ni har hittat potentiella möjligheter till länkar behöver ni nå ut och dela med er av värdet av ert innehåll.
4. Ni använder inte rätt omdirigeringar
När ni vill omdirigera någon permanent från en gammal eller borttagen sida på er webbplats till en ny sida bör ni alltid använda en 301-omdirigering.
Dessa omdirigeringar leder användaren till den nya sidan så att de inte bara möts av ett felmeddelande. Omdirigeringen överför också länkar från den gamla till den nya sidan.
Åter igen, länkvärde är det värde som en webbplats ger till en annan webbplats när de inkluderar en länk i sitt innehåll.
Om ni använder en tillfällig 302-omdirigering i stället för en 301-omdirigering förlorar ni det åtråvärda länkvärdet, så se till att vara säker på vilken omdirigering ni använder.
5. Ni talar inte om för sökmotorerna vilka sidor ni vill att de ska gå igenom
Intern länkning är en bra strategi för att få sökmotorerna att söka igenom och indexera de sidor ni har på er webbplats.
När sökroboten kommer till en sida som länkar till andra sidor följer de länkarna till de andra sidorna, och sedan vidare till ytterligare andra sidor, och så vidare.
Men ett vanligt misstag när det gäller SEO är att man inte har någon XML-sitemap, eller på svenska webbplatskarta, som innehåller länkar till de sidor man vill ha med i sökresultaten.
Jag vill särskilt påpeka att ni bara ska ta med sidor i er XML-sitemap om ni vill ha dem i sökresultaten.
Sidor som ni inte vill ha med i sökresultaten hamnar i en robots.txt-fil, vilket är min nästa punkt.
För att skapa en XML-sitemap kan ni använda en sitemapgenerator eller till och med en plugin i vissa CMS.
6. Ni blockerar oavsiktligt sökmotorer från att söka igenom ert innehåll
En robots.txt-fil är ett användbart verktyg för att blockera vissa sidor på er webbplats från sökrobotar.
Men det är också lätt av misstag råka blockera sökrobotar från sidor ni faktiskt vill att de ska söka igenom.
För att åtgärda det här SEO-misstaget behöver ni bara titta på er robots.txt-fil (skriv in webbadressen till er webbplats och lägg till /robots.txt i slutet).
User-agent, eller användaragenten, är den sökrobot ni vill blockera. Bredvid ”disallow” står de undermappar ni vill sökroboten ifrån.
Stjärnan betyder att ni vill blockera alla användaragenter.
Så, om ni har ställt in en asterisk på er user-agent och sedan använder disallow med ett framåtlutande snedstreck blockerar ni alla sökrobotar från hela er webbplats.
Om det ser ut så här bör ni förmodligen åtgärda det (såvida ni inte vill att er webbplats inte ska visas i sökmotorerna).
7. Ni optimerar inte med tanke på mobile-first
Ett av de vanligaste misstagen för SEO är att inte tänka på mobilanvändare när man lägger till och uppdaterar sidor.
Det enklaste sättet att få en webbplats att fungera på både mobila och stationära enheter är att ha en responsiv sida.
Detta innebär att er webbplats anpassas till en mängd olika skärmstorlekar. När ni går igenom ert innehåll bör ni se till att alla multimediainslag är responsiva, inklusive videor och foton.
Ni kan även fundera på att använda AMP (Accelerated Mobile Pages) på er webbplats för att ytterligare öka hastigheten.
8. Er webbplats är inte säker
Tro det eller ej, men webbplatsens säkerhet har betydelse för hur ni rankas. Och vem skulle vilja uppge sina personliga uppgifter på en sida som har varningen ”inte säker”?
Inte jag i alla fall.
Om webbadressen till er webbplats börjar med HTTP är den inte säker. Hackare kan komma över all personlig information som ni samlar in, som till exempel e-postadresser och kreditkortsnummer.
Om webbadressen till er webbplats börjar med HTTPS, grattis! Ni har ett extra säkerhetslager som krypterar de personliga uppgifter som anges på er hemsida.
För att säkra er sida måste ni installera ett SSL-certifikat.
9. Ni är inte tillräckligt tålmodiga med er SEO
Sist men inte minst… SEO tar tid. Jag upprepar: SEO tar tid.
Det är ett stort misstag att ge upp med SEO efter bara några dagar eller veckor. Det kan ta allt från några veckor upp till ett halvår innan ni märker av några förändringar efter att ni har uppdaterat er webbplats.
Med en PPC-kampanj kan ni se resultat så fort ni kör igång den, men SEO fungerar annorlunda. SEO är en långsiktig strategi.
Om ni gör större förändringar utan att märka av några förbättringar, ge inte upp. Var bara tålmodig.
Nu när ni känner till några av de vanligaste misstagen kring SEO kan ni jobba på att undvika dem.