Skip to main content

Marknadsföring är viktigt

Det kan verka uppenbart men marknadsföring är en viktig del av varje företag, särskilt sett till hur samhället ser ut idag. När vi ständigt blir bombarderade av reklam på TV,  läser nyheter online, i trafiken bakom en buss o.s.v. är det viktigt att sticka ut. Smart marknadsföring vinner, men det är en process som inte har ett slut.

Oavsett om ni precis börjat som marknadsförare eller behöver en uppdatering av det som är viktigt, är det bra att känna till grunderna för hur marknadsföring kan hjälpa ert företag att växa. Så, låt oss gå hela vägen tillbaka, där allt börjar.

De fyra främsta anledningarna till att marknadsföring är avgörande för att växa

Oavsett storleken på ert företag, den bransch ni befinner er i eller den budget ni har tillgänglig kan marknadsföring skapa uppmärksamhet för ert företag. Faktum är att marknadsföring kan vara en av de största faktorerna som avgör huruvida ett företag kommer att lyckas eller inte. Varför? Här är hur:

1. Boosta försäljningen

Detta är kanske den kändaste fördelen med marknadsföring, så låt oss kortfattat ta itu med det. Huvudpoängen med marknadsföring är trots allt att underlätta ett köpbeslut. Marknadsföring hjälper er att ta potentiella kunder från medvetenhet till köp genom att:

  • Identifiera och hitta potentiella kunder
  • Kommunicera med potentiella kunder
  • Övertala potentiella kunder att bli kunder eller att köpa er produkt / tjänst

Dessutom är det så att när en kund är nöjd med er produkt eller tjänst, kommer den att ha en känsla av lojalitet mot ert varumärke och eventuellt till och med bli varumärkesambassadör.

2. Stärka och underhålla företagets rykte

Ert företags status är direkt relaterat till dess rykte, som bygger på hur effektivt ni uppfyller era kunders behov, önskemål och förväntningar. Det duger inte att bara tillhandahålla kvalitetsservice eller en kvalitetsprodukt, ni måste också tillhandahålla enastående kundservice och ta itu med eventuella framtida problem som uppstår med ert arbete. Ert rykte är alltid kritiskt. Det har dock blivit särskilt viktigt idag, eftersom online-recensioner verkligen kan make or break you.

Men om företaget redan är känt, är det troligare att en missnöjd kund kan ställa till med stora bekymmer. Det är där varumärket kommer in. Smart branding skapar inte bara medvetenhet om ert företag bland er målgrupp, det hjälper också till att bygga upp deras åsikter om företaget. Ju starkare varumärket är, desto mer sannolikt är det att om ni gör fel eller blir offer för orättvis kritik kommer företaget att klara det.

3. Bygga och underhålla relevans

Rätt marknadsföringsstrategier kommer att säkerställa att ert företag är top of mind när kunder tänker på en produkt eller tjänst de behöver. Marknadsföring kommer att skapa varumärkesmedvetenhet och hjälper ert företag att sticka ut för nya och återkommande kunder. Att bygga förtrogenhet med ert företag, vad ni gör och bygga ren medvetenhet gör mycket för företaget. Det ger en positiv uppfattning om ert företag, gör det lättare att skala och växa på nya marknader samt hjälper till att bygga förtroende. Ju högre medvetenhet, desto mer relevant blir ert varumärke för potentiella kunder.

4. Förbättrar klient- och kundförhållanden

Smart marknadsföring hjälper er också att bygga relationer med era befintliga och återkommande kunder. För det första kommer marknadsföring att hjälpa företaget att möta kundernas behov på ett effektivt sätt. Det hjälper till att bygga ett band mellan ert företag och de som kan dra störst nytta av det ni gör, därför får de förtroende och förbättrar sin relation till er. Om ni gör marknadsföring rätt, försöker ni inte ens övertyga någon att köpa från er. Ni visar helt enkelt varför de borde köpa från er och låter dem fatta det beslutet själva.

Om ni tar det till nästa nivå kan ni omvandla en engångskund till någon som kommer tillbaka om och om igen, eller till och med i vissa fall (som vi pratade om tidigare) en varumärkesambassadör. Att omvandla ert företag från en vara till ett livsstilsvarumärke – ett varumärke som människor inte bara köper av, utan aktivt vill bli associerade med – är inte lätt. Men det är väl värt det.

Utnyttja era marknadsföringsalternativ idag

Oavsett vilken typ av verksamhet ni äger eller driver, är det viktigt att ni gör allt ni kan för att dra nytta av de marknadsföringsstrategier som är tillgängliga för er. Om ni inte kan marknadsföring är det värt att anställa någon som är skicklig inom detta affärsområde eller att anställa en marknadsföringsspecialist / byrå.

Särskilt om ert företag arbetar med en begränsad budget, då kan marknadsföring kännas som en kostnad som ni inte har råd med. Men det är helt enkelt för viktigt för att ignorera. Marknadsföring är en investering som är värd att göra för att ert företag och er totala kundbas ska växa, oavsett hur stor eller liten er organisation är idag.