Skip to main content

Enligt en rapport från Brightcove använder sig 93% av B2B-marknadsförarna i Nordamerika av content marketing för att generera leads och försäljning. Då content marketing kostar 62% mindre än traditionell marknadsföringstaktiker och genererar tre gånger fler leads är det knappast förvånande att content marketing har blivit den nya trenden.

Trots att det är så populärt är det bara 42% av alla Content Specialister som anser att de lyckas med sin content marketing.

Så med all den information som finns att tillgå om content marketing, varför är det då så många företag som ändå upplever det svårt? 

Här följer några vanliga misstag som företag i samband med content marketing och några tips på hur du undviker dem: 

Att inte känna sin målgrupp

Ett problem som nybörjare på content marketing ställs inför är att de inte vet hur deras målgrupp ser ut. Att ta sig tid att skapa en kundavatar kan underlätta för marknadsförare att rikta sitt content till rätt målgrupp.

Tyvärr är det många företag som hoppar över det här steget och börjar skapa content direkt, vilket ofta leder till att de lockar till sig leads som aldrig kommer att köpa något.

Nöj dig inte med att gissa vilken typ av content din målgrupp vill ha. Lyssna istället på dina kunder och ta emot feedback kring de problem de ställs inför i sin verksamhet.

Genom att skapa content som är riktar sig mot din idealkund lockar du även andra liknande kunder när ert content delas på sociala medier eller när det börjar skapa trafik genom SEO och andra kanaler. Ägna lite tid åt att tänka på vem du skriver för och vilken typ av content som din perfekta kund vill ha. På så sätt kan du locka till dig rätt målgrupp.

Skapa fel content

Vissa företag fokuserar alltför mycket på att skapa content med sökord som är bra för SEO. Kanske har de märkt att några av deras artiklar rankats högt och gav upphov till mer trafik på grund av vissa sökord, och därför bestämde de sig därför för att enbart fokusera på SEO.

Att bara skapa content med tanke på sökord ger ofta ingen bra användarupplevelse. Det är inte särskilt troligt att du får mänskliga följare som läser din blogg då den snarare än att rikta in sig på läsarens intressen slänger ut content fullt med sökord som är till för sökmotorerna.

Ständigt aktuellt content som är inriktat på sökord riskerar dessutom att bli tråkigt eftersom de mest populära sökfraserna redan används på många andra webbsidor. De flesta bloggar som endast inriktar sig på SEO bjuder alltså på samma sak som många andra redan skrivit om.

Skapa inte content med dålig kvalitet bara för att du vill ranka högt med hjälp av sökord. Content med låg kvalitet kan ge bakslag och avskräcka andra från att dela ditt content eller följa dig.

SEO är visserligen viktigt för content marketing, men se ändå till att skapa intressant och användbart content för att locka nya läsare till din blogg. Även om SEO betyder mycket behöver du inte allt du skriver vara enbart med tanke på SEO.

Ingen SEO-optimering

Man begår ett misstag om man enbart utgår från SEO, men som marknadsförare kan man heller inte helt bortse från SEO. Med hjälp av sökmotorer kan du få kontinuerlig trafik till din webbsida, och ju mer content du skapar, desto mer kan trafiken öka.

Undersök lite kring sökord innan du publicerar dina artiklar så att du kan infoga sökord i titeln och metataggarna. Gå till liknande artiklar som andra har skrivit och leta efter potentiella sökord som du kan använda dig av.

Helst ska din artikel innehålla en blandning av content som utformats för att engagera din målgrupp och andra tankeledare inom samma nisch som din. Dessutom bör den utformas på ett sätt så att den rankas i sökmotorerna. Genom att ha en blandning av content som utgår från SEO och content som skapar engagemang kan du öka trafiken på din webbsida och samla på dig följare som är intresserade av det du har att säga.

Att inte marknadsföra sitt content

Ett annat vanligt misstag som företag gör är att de inte marknadsför sitt content. Att ha en stabil plan för att skapa content är bara en del av alltsammans. Om du inte marknadsför ditt content kommer din målgrupp aldrig hitta det.

Marknadsförare måste ha en stabil och fungerande plan så att de systematiskt kan nå ut med sina artiklar. En bra marknadsföringsplan innefattar vanligtvis en plan för att skapa länkar, inlägg från gäster eller en plan för sociala medier för att få influensers att dela dina artiklar.

För att få så stor räckvidd som möjligt kan du fundera på att marknadsföra ditt content via flera olika kanaler eller till och med återanvända det. Leta efter mötesplatser på nätet och sociala medier där du kan dela ditt content.

Skapa relationer med influensers genom att dela deras content och omnämna dem i dina artiklar. Var med i grupper för att få ditt namn att synas genom att besöka och regelbundet posta inlägg till grupper och forum på nätet.

Du bör också fundera över att använda dig av e-postmarknadsföring för att dela ditt content och även av betalda annonser. Du kan alltid ändra i planen för din content marketing efterhand, men se till att du åtminstone har en plan att utgå ifrån när du börjar.

Att alltför snabbt hoppas på resultat

Många företag vill ha snabba resultat och ett misstag som marknadsförare gör när de börjar med sin content marketing är att de alltför mycket hoppas på just snabba resultat.

Så hur lång tid bör det ta innan man ser resultat av sin content marketing?

Joe Pulizzi är grundare av Content Marketing Institute och uppger i sin bok Content Inc att företag bör investera 15-17 månader i regelbundet content skapande innan de kan se något resultat eller förvänta sig att få några mer betydande intäkter från sin content marketing.

En undersökning kring bloggar från Hubspot fick fram att företag som publicerade 400 eller fler blogginlägg fick dubbelt så mycket trafik som företag som publicerade mellan 300 och 400 blogginlägg.

(Bildkälla)

Även om det kan variera hur mycket tid och arbete som krävs för att lyckas med sitt content, bör organisationer planera sin content marketing som en långsiktig strategi. Det tar tid att få en publik och skapa drivkraft och därför är det viktigt att marknadsförare har rätt förväntningar när de börjar.

Företag som gör ett gediget jobb med content och som engagerar sig långsiktigt är dock de som når bäst resultat. Ju fler artiklar du får på din webbsida, desto fler sökord får du att ranka på; du lockar till dig fler länkar och sociala delningar och trafiken på webbplatsen börjar öka.

Alltför mycket säljande

Många företag påbörjar sin content marketing med målet att generera leads och försäljning med hjälp av content. Vissa företag upptäcker dock att deras content inte direkt genererar nya leads eller leder till försäljning.

För att komma tillrätta med det här problemet lägger vissa företag in en försäljningspresentation eller tar med sin produkt i vartenda innehåll de skapar.

Även om det i vissa fall kan vara klokt att ta med en ”call to action i innehållet är det många företag som begår misstaget att försöka sälja alltför mycket i sitt content. Att nämna ditt företag i varje blogginlägg får läsarna att ifrågasätta hur äkta du egentligen är.

Läsare följer hellre en blogg och läser snarare content från källor där de känner att de verkligen får bäst opartisk information. När marknadsförare försöker sälja alltför mycket i sitt content blir läsaren skeptisk till informationen.

Istället för att sälja i varenda artikel bör du försöka begränsa dina säljargument i artiklarna tills slutet av säljtratten där det är mer troligt att läsare konverterar. Eller testa att lägga till en ”call to action” i ett fåtal relevanta artiklar som varje månad får mycket trafik.

För att din content marketing ska bli effektiv måste du tänka på att sätta läsaren först, framför ditt eget företag. Du behöver inte bortse från dina egna mål, men var noga med att inte vara alltför säljande om du vill öka din följarskara.

Att blint följa allmänna råd kring content marketing

Begå inte misstaget att blint ”följa flocken”.

När man till exempel tittar på jobbannonser för content writers ser man att många jobbeskrivningar kräver att skribenterna enbart skriver riktigt långa artiklar på över 2 000 ord. Tron på att det krävs content i långt format för att man ska bli konkurrenskraftig kommer från olika undersökningar som visar att content i långt format får bättre placering i sökmotorerna än vad kortare format får.

Men även kortare format kan fungera väldigt effektivt. Enligt SimilarWeb är Entrepreneur.com bland de 5 000 största webbplatserna när det gäller trafik och har haft omkring 14 miljoner besök under de senaste sex månaderna.

På sin sida med riktlinjer för bidragsgivare nämner de dock att de vill ha korta artiklar som inte överstiger 1 200 ord.

För att vinna på content marketing måste du göra egna bedömningar om vad som fungerar och inte fungerar. Personer blir tankeledare för att de kan bilda sig egna åsikter och vara kreativa i stället för att bara följa vad alla andra gör och säger.

Om en marknadsföringsblogg påstår att något är sant, leta då alltid efter exempel där någon har gjort det motsatta och ändå lyckats. Det finns få regler inom marknadsföring som inte kan brytas eller bändas, så ha ett öppet sinne när du utvecklar din plan för content marketing.

Ignorera eller inaktivera bloggkommentarer

Det finns flera skäl till att företag inaktiverar kommentarer till sina bloggar.

En av de främsta orsakerna är att det tar mycket tid att moderera och svara på kommentarer, särskilt om din blogg har många följare. Det tar tid att svara på kommentarer och den tiden skulle du kunna ägna åt att skapa mer content eller göra annat som utvecklar verksamheten.

Ett annat skäl är att när en blogg växer kan även skräpkommentarer öka. Att hantera dessa kan ta mycket tid i anspråk.

Att helt bortse från kommentarer eller inaktivera dem har dock sina nackdelar. Tack vare kommentarer kan människor komma i direktkontakt med dig. Även om många av dessa bara är tillfälliga läsare kan vissa av dem faktiskt vara potentiella kunder som funderar på att handla.

Bloggkommentarer är dessutom ett bra sätt att bygga upp en gemenskap kring ditt content och fungerar som ett bra socialt bevis på att din blogg är populär. Bloggar med många kommentarer kan locka till sig ännu fler följare och få din blogg att framstå mer tillförlitlig.

Det kan vara svårt att mäta effekten av bloggkommentarer, men ofta är de större än vad man tror. Neil Patel fick in 25 000 dollar genom att kommentera andra bloggar inom sin egen nisch. Han konstaterade också att svar på andras kommentarer på hans egen blogg fick läsare att återkomma till bloggen.
Inaktivera inte bloggkommentarer bara för att du vill slippa besväret med att moderera dem. Se istället bloggkommentarer som en möjlighet att upprätta en gemenskap och generera fler leads för ditt företag.

Att inte investera i tankeledarskap

En undersökning från Aberdeen visade att tankeledare inom marknadsföring hade 7,8 gånger högre årlig tillväxt i trafiken på sin webbsida jämfört med dem som följde content marketing.
Att uppnå tankeledarskap inom en nisch är vad alla content-marknadsförare drömmer om, men många företag avskräcks från ett sådant mål på grund av den stora konkurrensen. Den avsevärt högre avkastningen på investeringen gör dock att tankeledarskap är något som content-marknadsförare bör sträva efter.

Om du vill vinna stort med hjälp av content marketing bör du anställa de bästa personerna och hitta någon som är expert inom din bransch.

Vinna med hjälp av content

Content marketing är krävande, men med uthållighet och rätt inställning kan alla företag växa genom att skapa effektivt content. Genom att undvika ovannämnda misstag kan du lyckas med att skapa en vinnande contentstrategi.

Det var allt för denna gång.

Peder Grönvall

Författare Peder Grönvall

Fler inlägg av Peder Grönvall
Share via
Copy link
Powered by Social Snap