Skip to main content
content marketing strategi

Content Marketing kan vara ett utmärkt sätt att skapa långsiktig tillväxt för ditt företag, men många företag har svårt att komma igång.

Marknadsföring fungerar i regel mer effektivt när man tar sig tid att utarbeta en strategi och dela upp denna i steg som är enkla att följa.

Enligt Content Marketing Institute har 60 % av de mest effektiva marknadsförarna tagit sig tid med att utforma en dokumenterad strategi. Så innan du dyker ner i din Content Marketing, ägna lite tid åt att ta fram en strategi så att innehållet kan hjälpa dig att nå dina mål.

Här är en översikt för hur du kan utarbeta en effektiv innehållsstrategi för ditt företag:

Sätt upp mål

Det första steget för att ta fram en content marketing-strategi är att fastställa ett mål.

Några vanliga mål för content marketing är:

  • Få bättre rankning med SEO
  • Skapa tankeledarskap och öka inflytandet
  • Få fler leads och omvandla dem till försäljningar
  • Öka inkommande trafik och varumärkeskännedom

Även om alla dessa mål är av betydelse kommer marknadsförarna lyckas bättre om de bestämmer sig för vilket mål som är viktigast att uppnå. Att klart och tydligt fastställa dina mål är det bästa sättet att ta dig an din innehållsmarknadsföring.

Om ditt mål till exempel är att öka antalet besökare på din sida och skapa varumärkeskännedom med hjälp av innehåll kan du ta fram ett stort antal sökord för att skapa trafik med SEO. Om du å andra sidan har tankeledarskap som ditt viktigaste mål bör du kanske snarare fokusera på att skapa originalinnehåll eller ägna dig åt datadrivna eller forskningsbaserade artiklar.

Förstå din persona

Ett annat viktigt steg när du tar fram en innehållsstrategi är att försöka förstå din persona. Bra marknadsföring är ofta utformad för att locka den kund du allra helst vill ha, så att veta vem den kunden är och vad de är intresserade av kan hjälpa dig att ta fram mer effektivt innehåll.

Utan en tydligt definierad persona riskerar din innehållshantering att bli ineffektiv, eftersom en viss del av ditt innehåll kanske inte riktar sig till rätt målgrupp.

Så hur gör du då för att skapa en persona?

Här har vi skapat en utförlig guide som hjälper dig med alla steg mot en effektiv buyer persona, läs gärna den om du vill veta hur du ska göra. 

(Bildkälla)

Besök forum och sociala medier för att se vilka frågor som människor i din nisch ställer. Läs konkurrenternas bloggar och innehåll för att se vilka slags artiklar de skriver.

Gör undersökningar kring sökord för att ta reda på vilka sökfraser människor använder för att hitta lösningar på sina problem.

Skriv ner en lista med intressen och svaga punkter och du kommer få massor av idéer för innehåll som du kan skapa för att locka din målgrupp.

Om du redan har kunder kan du även använda dig av enkäter och telefonsamtal för att intervjua dem och lära dig mer om både kunderna och deras problem. Att tala med befintliga eller potentiella kunder är ett fantastiskt sätt att få förståelse för deras vardagsproblem och vilket innehåll de skulle vilja se.

Gör efterforskningar och planera ditt innehåll

Ett av de viktigaste stegen i att utarbeta en content marketing-strategi är att skapa en plan för hur du ska utarbeta den. Du behöver en systematisk plan för att skapa kontinuerligt innehåll så att din innehållsmarknadsföring blir konsekvent.

Det är väldigt viktigt att du är konsekvent när du bloggar. Om du misslyckas med detta kommer människor kanske till slut tappa intresset och glömma dig.

Neil Patel nämner att han bloggade regelbundet och publicerade artiklar fem gånger i månaden fram till maj 2009. Men när han började blogga mer sällan minskade besökarna från 45 000 till ca 35 000 per månad. Det tog honom tre månader av kontinuerligt bloggande för att få upp besöksantalet till samma nivå som förut.

Här är några enkla tips som du kan använda dig för att slippa få slut på idéer för ditt innehåll:

Content curation– Content curation är en utmärkt strategi för att skapa innehåll som du kan ha nytta av i så gott som varenda nisch.

Följ konkurrenter och nyhetssidor inom branschen för att hålla dig uppdaterad om de senaste utvecklingarna inom din nisch. Bookmarking, sociala medier och innehållsdelning kan också vara ett bra sätt om du vill hitta nytt och spännande innehåll.

Du kan ge mervärde när du kuraterar innehåll genom att ta med dina egna insikter och analyser. Du kan också bli en värdefull tillgång för dina besökare om du är snabb med att dela de senaste nyheterna och andra informativa artiklar innan dina läsare själva upptäcker dem genom andra kanaler.

Sökordsanalys – Om du har SEO som ditt mål kan det vara bra att börja med sökordsundersökningar när du letar bra innehållsidéer. Hitta sökord och sökfraser med hög sökvolym som har samband med sådant som din målkund kan tänkas söka efter.

Gör en snabb granskning för att se vilket annat innehåll som kommer upp och tänk sedan på hur du kan skapa innehåll som är bättre eller annorlunda mot det som för närvarande rankar högt.

Analysera dina konkurrenter – Ett annat sätt att komma på bra innehåll är att analysera dina konkurrenter. Följ deras bloggar genom att prenumerera på dem och lägg märke till vilket innehåll som verkar fungera bra för dem.

Du kan också försöka hitta innehållsluckor genom att se vilka ämnen dina konkurrenter ännu inte skrivit om. Kommentarer och frågor på deras bloggar kan innebära bra möjligheter att skapa innehåll som bygger på ämnen som din målgrupp kan vara är intresserade av.

Skapa innehållet

När du väl har tagit fram en strategi för din content marketing kan du börja skriva innehållet. Många företag använder sig mestadels av skrivet innehåll eftersom det är enklare att producera än andra typer av innehåll (som video och poddar). Det kan dessutom dra till sig besökare via sökmotorer. En undersökning gjord av Social Media Examiner visar också att 58% av alla människor föredrar skrivet innehåll framför visuellt innehåll och video.

Du kan dock välja att skapa annat innehåll beroende på vilka dina mål och din nisch är. Om du till exempel säljer mat kan det fungera bättre med bilder och video än att bara ren text eftersom din målgrupp kanske är aktiv på sidor som Pinterest, Instagram och Facebook.

Om du verkligen vill maximera antalet personer du når ut till kan du återanvända ditt innehåll i olika typer av format. Du kan till exempel omvandla dina blogginlägg till videor och ladda upp dem på YouTube, Vimeo och andra videosidor för att öka din exponering.

Här är några saker som du bör tänka på när du skapar innehåll.

Bilder och media

Ska du ta med bilder och andra medier (t.ex. video och ljud) i dina artiklar? Om du använder bilder, behöver du då en grafisk designer för att skapa dem?

Undersökningar visar att artiklar med bilder visas i genomsnitt 94 % oftare än artiklar utan bilder. Det kräver dock tid och resurser att skapa och lägga till bilder och det kan i sin tur sakta ner processen för att skapa innehåll.

Det idealiska är att du lägger in bilder i dina artiklar när du kan använda dem för att skapa mervärde eller för att tydligare visa vad du tar upp i artikeln.

Om du behöver bilder men inte vill anlita en grafisk designer kan gratisverktyg som Canva och Design Wizard vara till hjälp.

Innehållets längd

Något annat som är viktigt att tänka på innan du börjar skriva en artikel är hur lång den ska vara. Ska du skriva djupgående artiklar eller kommer du istället skriva kortare artiklar fast oftare.

SerpIQ genomförde en undersökning 2012 där de analyserade 20 000 olika sökord. De upptäckte att det genomsnittliga antalet ord för topprankade resultat var fler än 2000. Även Buzzsumo upptäckte att längre innehåll oftast delas mer på sociala medier.

Innebär det alltså att långa artiklar fungerar bättre?

Absolut inte.

Långt innehåll kan passa för sådant som SEO-guider där sökare letar efter mer djupgående information. Kort innehåll kan däremot lämpa sig bättre för sådant som recept.

Det är också mer sannolikt att människor läser kortare innehåll och det är oftast enklare att skapa en större mängd innehåll om du skriver korta artiklar. I själv verket finns det publikationer, som till exempel Entrepreneur, som föredrar att skribenterna håller sina artiklar under 1200 ord.

När du bestämmer dig för längden på ditt innehåll kan det vara bra att först ta en titt på hur långt innehåll dina konkurrenter har och därefter bestämma dig för dina övergripande mål. Om du vill konkurrera med annat högt rankat innehåll behöver du oftast ta fram innehåll som är lika långt eller längre. Det kan dock fungera bra med kortare innehåll om du vill ha en större mängd innehåll.

Tidsplan för publicering

För att skapa regelbundet innehåll bör du fastställa ett schema för hur det ska publiceras. En undersökning av Hubspot  visar att företag som bloggar 16 eller fler gånger per månad genererar 4,5 gånger fler leads än företag som bara bloggar 0-4 gånger per månad. Om du bloggar mindre ofta får du dock mer tid över till att skapa tillförlitligt innehåll och att marknadsföra det.

Hur ofta du publicerar är upp till dig, men om du bestämmer dig för hur ofta du publicerar och sätter upp en tidsplan för ditt innehåll kan du hålla dig konsekvent, något som är viktigt om du vill uppnå bästa möjliga resultat. Ett fåtal företag klarar sig bra genom att publicera en gång i månaden, men de allra flesta bör sikta på att publicera minst en gång i veckan

Riktlinjer för redigering och metoder för att skapa innehåll

Många företag skriver upp riktlinjer vad gäller redigering, exempelvis hur lång en artikel ska vara, vilka ämnen som ska tas upp och eventuella andra krav på innehållet. Att upprätta en sådan dokumentation kan vara till hjälp när du tar in nya innehållsskapare eller om du låter gästbloggare skriva på din sida.

Att utarbeta andra rutiner och utbildningar för internt bruk kan också vara klokt om du vill underlätta för de av dina medarbetare som skapar innehåll.

Optimera ditt innehåll

Innan du trycker på publiceringsknappen bör du optimera ditt innehåll så att det hjälper dig att nå dina mål.

Även om SEO inte är ditt främsta mål kan du enkelt förbättra möjligheterna för ditt innehåll att rankas genom att göra sökordsundersökningar och infoga sökord i din artikel. Med hjälp av ett verktyg som Google Keyword Planner kan du hitta sökord som kan vara värda att ta med i ditt innehåll.

Läs igenom din artikel och kontrollera stavning och grammatik. Skriv om meningar som inte är tydliga och dela upp riktigt långa avsnitt i kortare stycken för att förbättra läsbarheten.

Om du har som mål att uppnå konverteringar (t.ex. att öka antalet prenumeranter på nyhetsbrevet eller generera försäljning), se då till att optimera ditt innehåll även för konverteringar. Infoga en call to action (”uppmaning till handling”) i slutet av artikeln och även på andra ställen i artikeln. Du kanske kan använda dig av markeringar eller bilder för att uppmärksamma din call to action.

Marknadsför innehållet

När du utformar en content marketing-strategi måste du också utarbeta en strategi för att hur du ska marknadsföra innehållet. Att skapa innehåll är bortkastat arbete om din målgrupp inte kan hitta det.

Att marknadsföra innehållet är särskilt viktigt om du precis har börjat. Genom att få länkar till din blogg och få andra att dela ditt innehåll kan du dra trafik till din webbsida och få din publik att växa. Även om tillväxten kan tyckas långsam till en början går den snabbare med tiden i takt med att du får fler ingående länkar och följare.

Ju fler som får upp ögonen för ditt innehåll, desto mer resurser kan du lägga på att skapa innehåll. Etablerade sidor som Hubspot, Entrepreneur och Martha Stewart har redan ett stort antal följare, så när de skapar innehåll är det många som delar och länkar till det utan att bli tillfrågade.

Så hur kan du då marknadsföra ditt innehåll? Här följer några populära metoder som effektivt kan promota ditt innehåll.

  1. Betalda annonser– Betalda annonser kan vara bra sätt att snabbt få ut ditt innehåll till din målgrupp och öka din e-postlista eller antalet följare.

Du kan fokusera på kall trafik genom Facebook-annonser för att nå personer utifrån intressen eller genom Google-annonser för att nå personer beroende på vilka sökord de skriver in i sökmotorerna. Du kan också använda dig av retargeting för att visa annonser för personer som redan tidigare besökt din webbsida.

  1. Sociala medier och grupper– När du har skapat ditt innehåll bör du dela det på sociala medier och i grupper (där det är tillåtet). Det fungerar mer effektivt om du ägnar lite tid i de här kanalerna för att engagera andra användare och dela annat innehåll.
  2. Marknadsföring via e-post – Ett annat effektivt sätt att marknadsföra innehåll är genom e-postmarknadsföring. Ha minst ett formulär för e-postinloggning på din blogg så att folk kan anmäla sig för att få meddelande när du släpper nytt innehåll.
  3. Andra kanaler– Andra kanaler där du kan marknadsföra ditt innehåll är gästinlägg, e-post och PR.

Håll ögonen öppna för andra kanaler där du kan marknadsföra ditt innehåll. Du kanske vill testa med att promota ditt innehåll i olika kanaler och efterhand lägga till nya kanaler för att marknadsföra ditt innehåll.

  1. Marknadsför via flera olika kanaler – För att nå ut till så många som möjligt bör du marknadsföra ditt innehåll via flera olika kanaler.

Oavsett vilka kanaler du väljer för att marknadsföra ditt innehåll, se till att skapa en rutin för din marknadsföringsverksamhet så att du exakt vet vad du ska göra varje gång du har publicerat nytt innehåll.

I slutändan är det framför allt kontinuiteten som är viktigast när det gäller både innehållsskapande och marknadsföring. Om du lyckas bra med båda dessa delar kommer du få svårt att inte öka antalet besökare på din hemsida!

Förbättra din Content Marketing med Buzzlemedia

Är du redo för professionell hjälp med ditt innehåll?

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

content marketing strategi
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap