Core web vitals: Vad de är och hur man kan förbättra dem

Av 2021-06-02juni 14th, 2021SEO
Google core web vitals

Marknadsförare och webbmasters har många arbetsuppgifter och ansvarsområden – en av dem är att ranka högt på Google. En, kanske den mest viktiga förändringen, är att hålla utkik efter är just Googles uppdateringar, och som ni kanske vet så kan de komma plötsligt. Det stämmer dock inte för deras uppdatering kring page experience. Tvärtom. Vid det här laget har ni haft gott om tid till att förbereda er. Google annonserade redan i maj förra året att det skulle komma en page experience uppdatering och att sökmotorn skulle ta mycket större hänsyn till just användarvänlighet. Faktorer som skulle spela roll var sidhastighet, mobilanpassning etc. Google har de senaste tio åren fokuserat mycket på sidhastighet, så det i sig är ingen nyhet och i april 2018 blev även sidhastighet en faktor för sökningar på mobil.

De här meddelandena och uttalande av Google gällande sidhastighet kom oväntat och snabbt och hade en effekt omedelbart. Men, vad det gällde Google page experience uppdateringen så hintade Google lång tid i förväg. De lät även meddela att det skulle dröja sex månader innan den nya algoritmen skulle börja märkas i deras sökmotor. Pandemin var en orsak till den fördröjningen. Så, i mitten av november förra året annonserade Google att maj 2021 var tiden när den nya uppdateringen skulle komma. Målet med den är alltså att användarupplevelse numera är en faktor i ranking.

Core-Web-Vitals

Nu är maj månad slut. För er som inte har gjort de nödvändiga åtgärderna för att möta den nya uppdatering och dess algoritm, är det dags att kavla upp ärmarna. Det är viktig att ni förstår hur den här uppdateringen fungerar och vad dess implikationer är. I den här guiden förklarar vi just det. Vi går igenom uppdateringen och hur ni kan få er sajt att ranka med den.

Googles nya page experience uppdatering

Algoritmen är ny och den fokuserar på användarupplevelse som en faktor för hur webbsidor rankar (vilken position de får i sökresultatet). Andra faktorer så som laddningshastighet, interaktion och stabilitet är redan faktorer sedan innan. Och givetvis, bra och kvalitativ content på er sajt är fortfarande en väldigt stor faktor för hur högt (eller lågt), er position i SERPen ni är. Men, Google vill att de som placerar sig i toppen av resultaten på deras sökmotor också levererar bra användarupplevelse – det är det som den nya uppdateringen handlar om. Låt oss först ta en närmare titt på grundläggande “Core website vitals” (huvudvärden för webben) som är faktorer för ranking.

Loading – Largest Contentful Paint (LCP)

En funktion för core web vitals är att mätningen av hur lång tid ert största content på er sajt laddar. Det kan vara bilder, grafiskt eller större textblock. Ett riktmärke för laddningstiden är 2,5 sekunder. Över den tiden är att anses som en långsam laddningshastighet, och det kan Googles algoritm även flagga som att sajten är trasig. Laddningshastigheten är ingen nyhet i den här nya uppdateringen. Den har funnits i Google Search Console ett tag nu.

Om LCP är hastigheten det tar att ladda ert mer tunga content så är FCP (First contentful paint) ett mätvärde på hastigheten och tiden det tar för besökaren att se hela sajten. Men den är sekundär så länge er LCP är låg. Olika sidor har olika förutsättningar. En e-handel har en högre LCP efter som den har många bilder och plugins. Ett bra tips för att börja titta på laddningshastigheten är faktiskt att titta på konkurrenterna och jämföra er sajt med deras.

Interactivity – First Input Delay (FID)

Interaktivitet är responsivitet – tiden det tar från att en användare klickar på något på sajten till att sajten börjar svara och arbeta. Ett riktmärke här är en FID (First input delay) på under 100 ms, det är en bra tid och en användare ska inte behöva vänta längre.

Stability – Cumulative Layout Shift (CLS)

Det är nu det börjar bli lite mer svårt. Stabilitet är kopplat till interaktivitet. Men CLS som på svenska heter kumulativ layoutförskjutning, handlar om det visuella på sajten visas när den laddar. Ett exempel: du klickar på något inne på webbplatsen och den börjar ladda, men innan de har laddat klar så klicka vi på någon annan länk, men när sidan laddat klart så är det fel sida. Sidan hängda inte med i svängarna eller länken var felaktig. Och det är en negativ upplevelse för användaren. Den nya uppdateringen tar fasta på CLS. En sajt som är byggd i WordPress kan ibland slippa sådana här situationer, men det är bästa att vara på säkra sidan och be webbteamet hos er eller hos er byrå att titta över sajten.

Dessa tre KPIer är Core web vitals hos Google, men den nya uppdateringen är även utvecklad för att titta på mer.

Här kommer lite nyttig statistik angående sidhastighet och konverteringar. Sidhastigheten påverkar konverteringsfrekvensen (Conversion Rate) för din webbplats. Från Googles egna rapporter kan man se att:

 • En sida med en laddningstid på över fem sekunder har en Conversion Rate på 0,6%.
 • En sida med över fyra sekunder för laddningstid har en Conversion Rate på nästan 1%
 • En sida som laddas i mer än tre sekunder har en Conversion Rate på 1,5%.
 • För en sida med en laddningstid på drygt två sekunder är Conversion Rate 1,9%
 • För sidan med en Conversion Rate på 1,9% är LCP lägre än 2,5 sekunder.

Sidhastigheten har även påverkan på din Bounce Rate och det kan få katastrofala konsekvenser:

 • Om din webbsidas laddningstid ökar från en sekund till tre sekunder kommer avvisningsfrekvensen att öka med 32%.
 • Om den siffran stiger från en sekund till cirka sex sekunder kommer din avvisningsfrekvens att öka med över 105%

Därför är det bäst att ni verkligen arbetar och ser över laddningstiden på er sajt. Innan ni börjar med ett sådant arbete, mät är nuvarande hastighet med Google PageSpeed Insights. Skriv in din URL i den angivna rutan och ni får genast koll på er nuvarande hastighet. De olika klassificeringsparametrarna är:

 • 0-49 – dåligt
 • 50-89 – fortsätt förbättra
 • 90-100 – bra

Mobilvänliga funktioner

Optimering för mobila enheter är ingen nyhet, men dess betydelse för ranking är nu viktigare. Idag står trafiken till webbsidor inklusive surfplattor för över 50% av de totala trafiken. Mobiltelefoner finns i många storlekar med olika webbläsare och du bör ha en sajt som är åtkomlig och ger en fin användarupplevelse för dem, för det kommer att påverka din ranking. Oavsett vilken enhet en användare använder för att komma åt din webbplats bör den ladda en heltäckande och tillgänglig mobilwebbplats.

En bra responsiv sida för mobil och hastigheten har en stor påverkan på försäljningen:

 • Mobila användare som upplever snabb laddningstid genererar 75% högre intäkter än användare som upplever en genomsnittlig laddningstid, och 327% högre intäkter än vid långsamma laddningstider.
 • På desktop kommer webbplatsanvändare som surfar vid snabba laddningstider att generera 212% mer intäkter än genomsnittlig hastighet, och 527% högre intäkter jämfört med när hastigheten är låg.

Oavsett vilken enhet en användare använder för att komma åt din webbplats bör den ladda en heltäckande och tillgänglig mobilwebbplats. Hör kommer några tips ifrån Google:

 • Din logotyp ska leda användare till hemsidan
 • Ordna din menyknapp.
 • Du bör ha en synlig sökruta
 • Håll din CTA enkel, kreativ och rak

Säker surf och bra användarvänlighet

Först några allmänna råd: stabilitet på din webbplats är idag väldigt viktigt i och med den nya uppdateringen. Du kan inte ha en sida som har skiftande och spretig layout. Sidans design är det första som en användare ser, och den bör se trevlig ut. Bortsett från estetik bör det också vara enkel att använda. Pop ups och påträngande banners är ett annat exempel. Inte helt sällan kan man komma in på en webbplats som har pop ups och andra störande banners. Det är inte bra ur ett användarperspektiv. Att ha dem kan vara bra för konverteringar, men de ska följa Googles riktlinjer. De ska inte blockera huvudinnehållet på din sajt och det är nu också en faktor vid ranking.

Vad det gäller säkerhet så är en webbplats säkerhet även en faktor för ranking och är nu en del av den senaste uppdateringen. Att ha HTTPS istället för HTTP är bra, men inte tillräckligt. Skadlig kod eller intrång gör att besökarna kan lida av att hamna på din sajt. Kontrollera skadlig kod eller annan malware när du bygger din webbplats och se till att regelbundet skydda och kontrollera din sajt.

Content förblir kung

Google uppdaterar rankingparametrarna och deras algortim då och då. Men något som är och blir ännu mer relevant är content. Och även för dem som fokuserar på användarupplevelsen, säkerhet, design och mobil, så är content fortfarande viktigt. Det är dock för innehållet som användarna i första hand besöker er sajt. Ett av de bästa tipsen för att få ut det mesta av uppdateringen av Googles sidupplevelse är att content av högsta kvalité. Och ditt innehåll måste sticka ut. Här är några råd:

 • Se till att skriva content som ska hjälpa besökarna
 • Kommunicera enkelt och använd relevanta exempel
 • Använd spännande rubriker
 • Dela upp rubriker och bilder om vart annat.
 • Ha koll på grammatiken

Ha gärna med intressant fakta, referenser och andra erfarenheter kring ämnet du skriver om.

Förbättra era Core web vitals med Buzzlemedia 

Är du redo för professionell hjälp med din SEO? 

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19 

Det var allt! Tack för att du läste, dela gärna inlägget med någon du tror har nytta av att läsa den.

Google core web vitals
Peder Grönvall

Författare Peder Grönvall

Fler inlägg av Peder Grönvall
Share via
Copy link
Powered by Social Snap