Skip to main content
SEO och PPC synergier

Pay-per-click-annonsering (PPC – ”betala per klick” ) är en av de mest effektiva digitala annonseringsmetoderna. En strategiskt lanserad PPC-kampanj kan hjälpa dig att nå fler kvalificerade leads och intäkter på bara en kort tid.

Men på vilket sätt påverkar PPC-annonsering dina satsningar på sökmotoroptimering (SEO)?

Vi ska ta reda på det speciella förhållandet mellan SEO och PPC –och hur detta förhållande påverkar vilken placering din webbsida får i sökmotorerna.

Om du vill prata direkt med en specialist kan du kontakta oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att fråga om hur man skapar en sammanhängande SEO- och PPC-kampanj.

Glöm inte, oavsett om du behöver PPC eller SEO så finns Buzzlemedia här för dig.

Hur PPC och SEO hänger ihop

Som företagare eller marknadsförare vill du försäkra dig om att alla aspekter av en digital marknadsföringskampanj fungerar tillsammans för företagets bästa. Innan du investerar tid och pengar i betalda annonser vill du förmodligen veta om det kommer att förbättra (eller försämra) ROI.

Kommer de som söker att hitta ditt företag när de letar, eller hamnar de någon annanstans? Bör du koncentrera dig på PPC, SEO eller båda? Fortsätt läsa för att få svar på dessa frågor och många fler.

Påverkas SEO av PPC?

Svaret på den frågan är antingen ett rakt ja eller ett rakt nej. Det är faktiskt så att PPC inte har någon direkt inverkan på SEO – däremot har det en indirekt påverkan på det.

Det finns många indirekta konsekvenser av att använda en kombination av PPC och SEO. Om du vill maximera resultaten av din marknadsföring är det bäst att använda båda dessa metoder tillsammans.

Så på vilket sätt påverkas då SEO av PPC?

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

1. Med PPC-annonser kan du maximera din synlighet vad gäller sökresultat.

När du lägger ut PPC-annonser hamnar de högst upp i bland sökresultaten – och PPC-annonser är det som människor ser först när de gjort en sökning.

Tillsammans med SEO får PPC-annonser ditt företag att ta upp mer plats på sökmotorernas resultatsidor (SERP). Om någon hoppar över annonserna och går direkt till de organiska sökresultaten kommer de se den där också. Därmed visas den dubbelt upp. Någon ser både din betalda annons och den organiska.

På så sätt är det större chans att någon klickar på en av dina annonser och besöker hemsidan för att ta reda på mer.

Denna dubbla exponering gör att din publik får en ”förutfattad” mening om ditt företag. De tar för givet att du erbjuder gedigna och pålitliga produkter och tjänster eftersom du syns så många gånger i sökresultaten.

Det är extremt värdefullt att kombinera PPC och SEO eftersom det leder mer trafik till din webbsida och uppmuntrar människor att engagera sig med ditt företag.

2. Tack vare PPC hittar du fler värdefulla sökord för organisk SEO.

Att hitta sökord är en central del av strategin vad gäller PPC och SEO. Om du vill komma upp i mer relevanta sökresultat måste du rikta in dig på rätt sökord.

Eftersom resultatet av SEO visar sig först efter en längre tid kan det vara svårt att genast mäta hur effektiva dina valda sökord är.

Som tur är kan du se omedelbara resultat med PPC så att du kan precisera vilka sökord som ger trafik och vilka som fungerar mindre effektivt. På så sätt kan du optimera din SEO för att uppnå ännu bättre resultat.

Genom att använda sökordssinformation från PPC för att utveckla dina SEO-kampanjer kan du bättre förstå vad dina kunder vill ha och vilka sökord de använder. Istället för att vänta på att se om optimeringen av dina sökord för SEO ger resultat kan du hämta information med hjälp av PPC för att snabbare ta reda på det och göra nödvändiga justeringar för dina SEO-kampanjer.

3. PPC skapar varumärkeskännedom och får människor att klicka på organiska resultat

PPC-annonser ger klick till din webbplatser. När någon klickar på din PPC-annons kommer de till din landningssida och får information om ditt företag. I vissa fall klickar de på din annons, blir distraherade och lämnar sidan.

Det här kanske kan verka nedslående men människor kommer ändå få upp ögonen för ditt varumärke genom PPC-annonser.

När de söker efter liknande produkter eller tjänster längre fram kommer de minnas ditt företag – och det är mer troligt att de klickar på de organiska sökresultaten för din verksamhet än att de klickar på någon av dina konkurrenter.

Ju bättre dina potentiella kunder lär känna ditt företag, desto troligare är det att de kommer klicka på ditt organiska innehåll i framtiden. Detta leder till ökad trafik, och därigenom mer konverteringar för ditt företag.

PPC-annonser skapar alltså varumärkeskännedom som kan leda till organisk söktrafik längre fram.

4. Med PPC kan du nå fler lokala leads

Att nå lokala kunder bör vara en central del av din marknadsföringsplan. Många människor gör sökningar lokalt för att hitta företag som har de produkter eller tjänster de behöver. Genom att använda PPC-annonser i lokala sökningar kan du öka antalet lokala leads.

Det första användare ser när de gör en lokal sökning är din PPC-annons. Många lokala sökningar görs på mobila enheter, så PPC-annonser fyller upp större delen av skärmen, följt av Google My Business-annonser

När du lägger ut din PPC-annons får ditt företag omedelbart uppmärksamhet. Någon ser din PPC-annons och väljer antingen att klicka på den eller hoppa över den. Om de hoppar över den scrollar de vidare och ser din Google My Business-annons. Om de skyndar förbi även den kan de till och med se din hemsida i de organiska listorna.

Detta ger en tredubbel exponering som gör att människor ser ditt företag gång på gång. Det får dem att tro att ditt lokala företag är den bästa lösningen för dem. På så sätt kommer fler människor att besöka din hemsida, vilket förbättrar din organiska rankning.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

5 anledningar till att PPC och SEO fungerar bättre tillsammans

Nu när du vet vilken inverkan PPC har på SEO kanske du undrar på vilket sätt detta kan gynna din verksamhet. Här följer fem fördelar som ditt företag kan dra nytta av genom att använda PPC och SEO.

1. Att kombinera PPC och SEO förbättrar synligheten i sökresultaten

När du använder PPC och SEO tillsammans ökar du synligheten för ditt varumärke. Som vi påpekade förut har det stor inverkan på din publik när de ser både en PPC-annons och en organisk SEO-annons. De utgår från att ditt företag passar in i bilden eftersom det fortsätter att komma upp i sökresultaten, klassisk marknadsföring.

Ökad synlighet skapar större möjligheter att dra trafik till din hemsida. Du får fler värdefulla leads och detta hjälper dig att ranka högre i resultaten.

Även om din organiska annons hamnar på första sidan, eller till och med första plats, vid en sökning ska du inte sluta att använda dig av PPC-annonsering. Att nå topplaceringen innebär inte att du är kommer stanna kvar där för alltid. Genom att konsekvent ha ute en PPC-annons ser du till att få fortsatt exponering samtidigt som du lockar fler leads att besöka din sida och ta en titt på ditt företag.

2. PPC-data kan ge din information om SEO-strategier

Som vi redan nämnt fungerar både SEO och PPC med sökord för att få fram annonser i sökresultaten. När du använder dessa två metoder tillsammans får du ett stort antal sökord som du kan granska närmare.

Det kan ta lite tid innan du får tillgång till uppgifter om sökord för din SEO-kampanj. När du har data från båda kampanjerna kan du analysera dem för att få bättre förståelse för hur din kampanj presterat. Detta är ett utmärkt sätt att förbättra din övergripande strategi.

Du kan analysera sökord och se vilka som har högst konverteringsgrad. Detta är ett bra sätt för att se vilka sökord som drar trafik och leads till din sida. På så vis kan du lättare finslipa din kampanj och använda mer värdefulla sökord för att förbättra resultaten.

3. Uppgifter om PPC kan förbättra ditt SEO-innehåll

Det som fungerar för PPC brukar i allmänhet fungera även för SEO. Eftersom det tar tid innan du ser resultat av SEO kan du använda PPC för att testa och optimera delar av din SEO-kampanj.

Om du t.ex. testar rubriker för dina PPC-kampanjer kan du få inblick i rubriktaggarna för dina SEO-kampanjer. Du kan se vilka av rubrikerna som drar värdefulla besökare till ditt företag – och detta är ett utmärkt sätt att lättare hitta rätt rubrik för dina SEO-sidor.

Du kan testa andra inslag, t.ex. metabeskrivningar och sidinnehåll, för att se hur din publik reagerar på dem. Detta hjälper dig att ta fram det bästa innehållet på din hemsida.

Med PPC får du ett bra tillfälle att testa innehållet på din webbplats så att du kan få fram den bästa organiska listningen för ditt företag.

4. PPC och SEO kan motverka negativ PR

SEO och PPC är perfekt att använda om ditt företag någonsin skulle råka ut för några tråkiga händelser. Det finns alltid negativ publicitet där ute, oavsett om det är en negativ recension från en kund eller någon incident i ditt företag. Genom internet sprids informationen lätt och detta kan leda till förvanskning och misstolkning av vad som hänt.

Kanske upplever du att du tappar greppet om situationen för ditt företag, men då kan en kombination av SEO och PPC rädda dig. Dessa strategier bidrar till att öka din synlighet och ger dig möjlighet att styra upp konversationen mer effektivt.

Vi kan ta BP som ett exempel. År 2010 rann miljontals fat olja ut i Mexikanska golfen. Historien spreds som en löpeld över hela internet eftersom människor miste livet och miljön påverkades allvarligt och negativt.

När detta inträffade lade BP ut PPC-annonser och organisk SEO för att istället dra uppmärksamheten till de saneringsinsatser de gjorde. När folk sökte på relaterade sökord, som ”oljeutsläpp” och ”BP oljespill”, fick de direkt upp en lista från BP:s sida. På den sidan redogjorde de för sina strategier, insatser och framsteg i fråga om sanering.

Den här strategin var tänkt att få människor att fokusera mindre på händelsen och mer på återhämtningen. Det var BP:s försök att vända de negativa medierna till de positiva insatser de gjorde för att rädda situationen.

De här två taktikerna är ett utmärkt sätt att motverka eventuell negativ PR som kan drabba ditt företag. Även om du inte råkat ut för någon PR som du behöver hantera kan du använda metoderna för att sprida positiv PR om en pågående kampanj. Det är ett otroligt bra sätt att synas dubbelt upp och driva värdefull trafik till din sida.

5. PPC ger värdefull information om målinriktningen för dina SEO-kampanjer

PPC-annonser är inte begränsade till enbart Googles sökresultat. Även plattformar för sociala medier, som Facebook och LinkedIn, har betalda annonser som du kan använda dig av på deras plattformar. Med hjälp av dessa annonser kan du få dina profiler att synas i sociala medier.

Annonser i sociala medier har en mer exakt inriktning än vanliga PPC-annonser. På sociala medier kan du rikta in dig på personer utifrån information om var de befinner sig, deras socioekonomiska status, hobbies, intressen, yrken med mera. På så vis kan du enkelt rikta dig exakt till de personer du tror kan vara intresserade av din verksamhet.

Med hjälp av dessa PPC-annonser kan du samla in data om din målgrupp. Du får veta mer om vad de gillar och inte gillar. Du kan ta reda på om du riktar dig till rätt personer för din verksamhet.

Informationen hjälper dig att finslipa din strategi. Du kan ta reda på mer om din målgrupp och tillämpa den kunskapen på din webbsida. På så sätt kan du mer effektivt optimera din SEO-strategi för att bygga en hemsida som din publik kommer att uppskatta.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Få PPC och SEO att samverka till din fördel

Eftersom PPC och SEO har gemensamma inslag ligger hela hemligheten i att dra lärdom från båda för att dra nytta av båda. Genom att analysera kampanjdata och jämföra anteckningar kan du finjustera ditt arbete med SEO och PPC för att få högre konverteringsgrad.

Granska PPC klickfrekvens

Klickfrekvensen beräknas genom att dividera de faktiska annonsklicken med det totala antalet visningar. Klickfrekvensen är ofta ett bra mått för att avgöra annonsens relevans och du kan analysera den för att ta reda på vilka annonser som ger högst potentiell avkastning. Det här steget underlättar framtida beslut om texter, eftersom texten på din hemsida kan skräddarsys efter kundernas behov.

Sålla bort sökord med låg prestanda

SEO innebär mycket mer än sökord, och att sålla bort irrelevanta sökord är en viktig del av förfarandet. Vid en PPC-kampanj kan man se vilka sökord som inte lockar till sig nya besökare, vilket gör att du kan fokusera enbart på de sökord som visat sig ge resultat.

Optimera din text för relevanta sökord

En framgångsrik PPC-kampanj ger dig leads och trafik av hög kvalitet, när du väljer relevanta sökord. När du väl börjat samla information om vilka sökord som fungerar bättre än andra kan du börja optimera webbsidans innehåll, bloggar och texter för sociala medier för olika varianter av dessa sökord. Genom att göra detta kan du rikta in dig på long tail keywords utan att äventyra rankningen på grund av PPC-annonser.

Skapa oemotståndliga annonstexter

Utifrån resultatet av en PPC-kampanj kan du se om den befintliga texten hade någon inverkan på konverteringsgraden – eller inte. Att granska PPC-annonser och se om de fungerade som förväntat är själva nyckeln till framtida optimering av kampanjer. Efterhand kan en förbättring av annonstexterna med små ändringar baserat på resultatet ha en positiv inverkan på SEO och konverteringsgraden.

Indexera dina PPC-landningssidor

Såvida du inte använder en landningssida för ett tidsbegränsat evenemang, ett anmälningsformulär eller för att rikta dig till en mycket specifik målgrupp, kan du förbättra sidans placering i sökmotorernas rankning om du låter sökmotorerna indexera sidan. Till skillnad från om du anger att sökmotorerna inte ska följa en landningssida kan indexering av sidan leda till organiska klick.

Även om PPC och SEO är två väldigt olika marknadsföringsmetoder som du bör se på var för sig i din digitala marknadsföringsstrategi, har de ändå en viss påverkan på varandra. Men i stället för att betrakta dem som konkurrenter om din uppmärksamhet och din budget bör du se dem som varandras komplement.

Om du behöver hjälp med att utforma PPC-annonser, göra SEO och ta fram en strategi där de kan samverka för att gynna dina långsiktiga mål, tveka inte att kontakta oss! Vi vet att det kan vara förvirrande med marknadsföring online, och vi hjälper dig mer än gärna med det.

Buzzlemedia hjälper dig att skapa sammanhängande kampanjer med hjälp av PPC och SEO

PPC har ingen direkt inverkan på SEO, men hjälper dig indirekt att få dina SEO-kampanjer mer effektiva. Genom att investera i både PPC och SEO kan du skapa en sammanhängande marknadsföringskampanj som får ditt företag att växa.

Vi på Buzzlemedia har över 10 års erfarenhet av att skapa PPC- och SEO-kampanjer. Vårt team med experter bidrar med sin kunskap och expertis för dina unika kampanjer.

Om du letar efter ett företag som uppnår imponerande resultat med PPC och SEO, då behöver du inte leta längre än till Buzzlemedia.

Kom igång idag

Om du är redo att börja utarbeta skräddarsydda PPC- och SEO-kampanjer som ger resultat för ditt företag kan du ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en av våra strateger.

Vi ser fram emot att hjälpa ditt företag mot nya höjder!

SEO och PPC synergier
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap