Skip to main content

Innan årsskiftet gör de flesta företagen allt för att få ut det mesta möjliga av julhandeln och säsongsshoppingen. Dessurom sätter de ihop sin Google Ads budget för nästa år. Det är inte förvånande att trots Facebook annonsernas framgång, står Google fortfarande för över 30% av alla digitala annonsutgifter.

Men hur väljer du rätt Google-annonsbudget för ditt företag?

För många företag verkar denna fråga ganska enkel. Det är ju bara enkel matematik, eller hur? Om 30% av digital marknadsföring går till Google Ads, varför inte bara ta den digitala marknadsföringsbudgeten och tilldela Google Ads en tredjedel?

Trots enkelheten i den ovan beskrivna metoden, blir det efter lite grävande snabbt tydligt att den typen av ekvation inte är det bästa sättet att räkna ut din budget på. Om ditt mål bara är att ta fram en siffra fungerar det, men om ditt mål är att skapa en Google Ads-budget som ger resultat måste du dyka in lite djupare.

Med det sagt är det ganska enkelt att välja rätt Google Ads-budget för ditt företag så länge du vet vad du gör. I den här artikeln kommer jag att hjälpa dig med det. Med lite analys och några beräkningar kommer valet av en meningsfull Google Ads-budget för nästa år att vara enkelt!

Komma igång

Innan du börjar räkna och planera måste du svara på en enkel fråga: Hur mycket pengar behöver jag tjäna på Google Ads nästa år?

Hela poängen med Google Ads är att tjäna pengar. Så om du inte vet hur mycket pengar du vill tjäna eller vad dina vinstmarginaler behöver vara, kan du inte riktigt sätta ihop en meningsfull Google Ads-budget.

Tyvärr tänker de flesta företag inte riktigt på sin budget på det sättet. Istället baseras de på godtyckliga saker som procentandel av intäkter eller statistik som klickfrekvens (CTR), kostnad per klick (CPC) eller kostnad per konvertering.

Trots att dessa mätvärden är oerhört användbara, räcker det inte hela vägen. Visst, de hjälper dig att uppskatta dina kostnader, men de säger inte riktigt hur mycket pengar du kommer att tjäna på Google Ads. En budget byggd kring kostnader, inte mål, kommer inte att göra mycket för att hjälpa dig att få meningsfulla resultat.

Varför dina intäkter och ROI-mål är viktiga

Budgetering baserat på dina förväntade kostnader är som att säga: ”Såhär mycket pengar vill jag ge Google.” Det är lätt att spendera pengar på Google-annonser. Att tjäna pengar på Google Ads kräver mycket mer tanke, planering och ansträngning. Tyvärr använder endast drygt hälften av de företag vi har varit i kontakt med sina ekonomiska mål när de planerar sin Google Ads-budget.

Men det är faktiskt goda nyheter för dig. När nästan alla gör på fel sätt medan du gör rätt, kan du få mycket bättre resultat än dina konkurrenter.

Innan vi går igenom informationen om hur du skapar din Google-annonsbudget måste du se till att dina intäkter och ROAS-mål för Google-annonser är tydliga. Du kanske måste göra lite research innan, eftersom din budget inte kommer vara särskilt effektiv om du inte vet vad dina mål är.

Definiera dina kunder

Om du undrar varför vi pratar om mina kunder i ett blogginlägg om budgetering, ska du inte oroa dig. Du kommer förstå poängen strax. Hemligheten med att skapa en effektiv Google Ads-budget är faktiskt dina buyer personas.

Vem säljer du till

För att förklara varför dina buyer personas är hemligheten till din Google-annonsbudget ska vi använda ett litet hypotetiskt scenario. Låt oss föreställa oss att du är marknadschef för SWEPARTS.

SWEPARTS säljer världens bästa reservdelar för mobiler. I själva verket är dina reservdelar så bra att ditt genomsnittliga kundlivslängdsvärde (LTV) är 24.000 SEK.

När du planerar nästa års Google-annonsbudget börjar du med att granska årets resultat och inser att du blåste över 40% av din budget på en kampanj som producerade mindre än 1% av din försäljning. Eftersom du i genomsnitt använde 4 000 kr per försäljning detta året på Google Ads, har du precis upptäckt ett gigantiskt hål, eller hur?

Om 40% av dina annonsutgifter producerar 1% av din försäljning, varför inte minska din Google-annonsbudget med 40%? Vilken grej!

Men du har läst den här artikeln, så innan du fattar några slutliga beslut bestämmer du dig för att titta närmare på uppgifterna. Du vet att, SWEPARTS har tre olika buyer personas, var och en med sin egen LTV:

"Khalil"

Små företag
Genomsnitt. ordervärde: 125 SEK
Genomsnitt. antal köp: 14 st
LTV: 1750 SEK
AQ: 4000 SEK

"Carina"

Medelstora företag
Genomsnitt. ordervärde: 1500 SEK
Genomsnitt. antal köp: 48 st
LTV: 72 000 SEK
AQ: 4000 SEK

"Jakob"

Stora företag
Genomsnitt. ordervärde: 15 000 SEK
Genomsnitt antal köp: 106 st
LTV: 1,59 milj
AQ: 4000 SEK

När du utvärderar den pinsamt dyra Google-kampanjen inser du plötsligt något: det är den enda kampanjen som ger ”Jakob” försäljning. Det representerar bara 1% av din försäljning, men kampanjen står för 59% av dina intäkter från Google Ads.

Att bli av med den kampanjen skulle ha minskat dina annonsutgifter med 41% och du skulle blivit av med stora delar av dina Google-annonsintäkter.

Ser du varför dina buyer personas är en så viktig del av din Google-annonsbudget? Olika personas svarar på olika typer av annonser och kampanjer. Om du inte vet vilka kunder som kommer från vilka kampanjer (och hur mycket det kostar att producera en ny försäljning från varje typ av persona), kommer du skapa en budget som är optimerad för fel saker.

Budgetera för dina personas

En bra Google Ads-budget börjar med dina intäkter och vinstmål, men för att ta reda på hur du kan uppnå dessa mål måste du förstå dina olika buyer personas och vad du har råd att spendera för att få en ny kund från varje persona.

För vårt exempel på SWEPARTS:

"Khalil"

Små företag
Genomsnitt. ordervärde: 125 SEK
Genomsnitt. antal köp: 14 st
LTV: 1750 SEK
AQ: 1000 SEK

"Carina"

Medelstora företag
Genomsnitt. ordervärde: 1500 SEK
Genomsnitt. antal köp: 48 st
LTV: 72 000 SEK
AQ: 12 000 SEK

"Jakob"

Stora företag
Genomsnitt. ordervärde: 15 000 SEK
Genomsnitt antal köp: 106 st
LTV: 1,59 milj
AQ: 202 000 SEK

Med dessa beräkningar till hands blir allt mycket tydligare. Du kan spendera mer än 200 gånger mer för att skaffa en ny ”Jakob” -kund än du kan på en ”Khalil” – samtidigt som du håller en högre vinstmarginal.

Om dina Google Ads-budgetbeslut baserades på din genomsnittliga anskaffningskostnad på 4 000 SEK skulle du fatta mycket olika beslut. Men när du redogör för dina olika buyer personas är det plötsligt uppenbart att det här inte är rätt sätt att närma sig saker.

Tyvärr används buyer personas alldeles för sällan, särskilt när det gäller att skapa marknadsföringsbudgetar. De flesta marknadsförare vet vad buyer personas är, men bara 30% använder dem effektivt.

När du skapar din Google-annonsbudget på godtyckliga siffror eller procentsatser missar du den större bilden. Din Google-annonsbudget måste vara direkt knuten till dina kunder och vad de är värda. Annars gissar du bara och det är inte ett särskilt effektivt sätt att marknadsföra ditt företag.

Slutsats

Kan du välja en godtycklig Google Ads-budget och bara köra med den? Visst, men för det mesta gör du mer skada än nytta.

Om du verkligen vill få ut mesta möjliga av dina Google Ads-kampanjer måste du ta reda på vad dina mål är och sedan investera lite tid och ansträngning i att förstå dina olika buyer personas. När du har den informationen till hands är det faktiskt enkelt att skapa en meningsfull Google Ads-budget. Istället för att dra din budget ur en hatt skapar du en avsiktlig budget som hjälper ditt företag växa.

Förresten, om du behöver lite extra hjälp, varför inte kontakta oss här! Vi hjälper dig ta reda på hur du får ut mesta möjliga av dina Google-annonser nästa år. Läs mer om hur vi jobbar med Google Ads

google ads-budget
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap