Skip to main content
Återanvända content

Det är lätt att tro att content som är inte är uppdaterat och lite gammalt, inte är värt att satsa på. Men att optimera och återanvända content kan vara en guldgruva. Se det som en sökmotoroptimeringstaktik som, om rätt använd, kommer att öka söktrafik, leads och  försäljning.

I det här inlägget skriver vi på Buzzlemedia om varför uppdatering av dit content spelar en viktig roll och hur du kan optimera ditt content för SEO.

Varför återanvända och på nytt optimera äldre content?

Content blir äldre med tiden och det gäller även content som är evergreen. Utdaterat content med äldre publiceringsdatum, eller med referenser som inte känns aktuella längre, kan ge effekten av att inte driva trafik. Någon som letar efter svar på sina frågor online på t.ex. Google kan helt enkelt se sig om efter andra sökträffar och inte besöka dina sidor om ditt content inte känns relevant, i tid eller nytt. Det kan i sin tur sänka din ranking på sökmotorerna som då ytterligare minskar trafiken till din sajt. Anledningen till det är att Google premierar nytt content, men även användares beteende och besökares aktivitet vid ranking. Stannar besökarna på din sajt eller återvänder de till sökresultaten direkt? Att uppdatera ditt content och på nytt optimera det kan vända en negativ trend.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Content har värde även på lång sikt

Det är viktigt att inte bara skapa utan även behålla sitt content. Att t.ex. ha en aktiv och uppdaterad blogg är ett bra sätt, men ämnen och artiklar som skrevs för en tid sedan är ofta fortfarande relevanta för en eventuell besökare och det är där optimeringen kommer in. Kanske rankar en viss artikel på din sajt mycket sämre just nu, men dess innehåll kan eventuellt fortfarande ge mycket värde för dina besökare. Att börja arbeta med det igen och optimera det kan ge dig mer, återkommande och ny trafik.

Intentioner bakom en sökning förändras med tiden

Teknik, utvecklingen av den och betydelser av begrepp och ord är under ständig förändring. För 12 år sedan var t.ex. ”smart phone” inte ett lika populärt sökord som det är idag. Ett företag som har content kring mobiltelefoner kan då återanvända sitt content men lägga till mer trendande och populära sökord. Ett bra sätt att få se intentioner bakom sökningar är att söka själv. Sökresultat kan ge en snabb inblick i hur din målgrupp söker. Du kan t.ex. skriva in ditt sökord, såväl som relaterade sökord, och se resultaten. Titta på de som rankar i topp, klicka även in på resultaten och spana efter likheter mellan dem, allt ifrån titlar till rubriker. I många fall så kommer ditt content att matcha allmänna sökningar, annars är det dags att optimera på nytt. Du kan se i rutan ”Andra har också frågat” på Google för att få mer uppslag, både på content och sökord.

Leta efter konkurrerande sidor på din sajt

Det finns många olika strategier för Content Marketing. Du kan rikta in dig på flera liknande sökord för olika content. Men med tiden kan sidor på din sajt börja tävla och konkurrera med varandra om sökord. Såklart kan du ha två olika sidor som rankar i topp för samma sökord, men det tillhör inte vanligheten. I juni 2019 lanserade Google en uppdatering kring skapade för olika sökresultat, där de flesta resultatsidor bara skulle innehålla ett resultat från en webbplats istället för flera.

Om du har två sidor i direkt konkurrens med varandra kan du optimera ditt content genom att göra en redirect. Om du omdirigerar sidor som en del av optimeringen, får du vänta några månader innan du ser resultat.

Uppdatera felaktig och äldre information

Om du refererar till studier, statistik eller händelser som inte är helt aktuella, kan du skrämma iväg besökare. Så när du optimerar en sida bör du ha det i åtanke. Det beror såklart på bransch och typ av content. Du kan om du vill, även ändra på publiceringsdatum på inlägg i en blogg. Google kan visa publiceringsdatum i sökresultaten ibland vilket både kan vara till fördel eller nackdel om de är av äldre datum.

En annan bra idé är att optimera ditt content för sökord där du rankar på andra eller tredje sidan på sökmotorn. De har redan en bra sökvolym och att fokusera på att optimera för just de sökorden kan ge relevant och bra trafik. Använd verktyg så som Search Console, SEMrush eller Ahrefs. När du väljer dessa sökord ska du även se till sökintention och konverteringsgrad, inte bara volym.

Se till att ditt content är mobilvänligt

Orsaker till hög Bounce Rate eller låg besökstid kan vara att din sajt inte laddas rätt på mobila enheter och det kan påverka din ranking negativt. Googles mobile-first-index straffar webbsidor som inte är mobilvänliga och sidor som inte ger en bra användarupplevelse rankar sämre. Många företag kan uppleva en riktigt boost när de optimerar för mobila enheter efter att ha gjort tester. Du kan lätt upptäcka bilder som inte visas korrekt mobilt eller att knappar och menyer är på fel plats.

Använd sökord och relaterade sökord tidigt

I text är en av rekommendationerna att du använder dina sökord redan bland dem 100 först orden. Det kan vara svårt att få till, men att titta på äldre content med nya ögon kan ge en bra chans och möjligheter. Även om du får in sökorden längre ner i ett blogg inlägg, så är det bra. Undvik dock att överoptimera, utan ha en lagom densitet på dem. Sökorden ska in på ett naturligt sätt – annars skadas användarupplevelsen och besökarna kommer bli färre.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Kör ett sidhastighetstest

En annan faktor för hur högt din sajt rankar i sökresultaten är hur snabbt webbplatsen laddas. Gör en kontroll av hastigheten när du SEO-optimerar och det finns gratis verktyg som t.ex. Google PageSpeed Insights för att se hastigheten – både mobilt och på desktop. Vi har skrivit en artikel om page speed och Core web vitals som du kan läsa här. Google ger i deras verktyg även tips och råd för förbättring. Det kan vara bilder som inte är optimerade eller onödig CSS som kan tas bort.

Lägg till visuellt content

Grafik som videos och GIFs är mycket användbara och ökar värdet på ditt content, så använd och lägg till multimedia när du nu optimerar på nytt. Lägg upp relevanta videos och bilder som stärker och gör ditt content mer levande och lättförståeligt. Att göra det, gör även ditt content mer övergripbart för läsaren och de kommer att stanna längre på er sajt. Det gynnar din SEO.

Använd titeltaggar

Titeltaggar ger läsare mer information och en förhandsgranskning av vad de lär sig om de klickar in. De har även viktig del i SEO-arbetet så ta chansen att se över dem när du uppdaterar ditt content. Titeltaggar är den första informationen kring ditt content som en eventuell besökare ser innan de klickar in. Gör dem lockande och informativa. Använd gärna adjektiv som ”smart” eller ”innovativt” och om det är en guide bör du använda nuvarande år. En besökare ska bli nyfiken på att läsa, så var kreativ. Sökmotorerna ska även kunna förstå vad ditt content innehåller och där spelar titeltaggar en väldigt viktig roll. Håll dig till 55 tecken när du skriver dem och använd gärna ditt sökord i början. Du kan även använda synonymer och relaterade sökord.

Återanvänd och optimera äldre content med oss på Buzzlemedia!

Om du behöver hjälp med att återoptimera ditt innehåll för SEO så är du välkomna att höra av dig. Det är ett utmanande arbete som kräver tid, resurser och skicklighet. Därför erbjuder Buzzlemedia SEO-tjänster som hjälper sitt företag.

Kontakta oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

Återanvända content
Peder Grönvall

Författare Peder Grönvall

Fler inlägg av Peder Grönvall
Share via
Copy link
Powered by Social Snap