Hur man återanvänder och optimerar äldre content för SEO

Av 2021-06-26juli 1st, 2021SEO
Återanvända content

Man kan lätt tro att content som inte är uppdaterat och lite gammalt, inte är värt att satsa på. Men att optimera och återanvända content kan vara en verklig guldgruva. Se det som en sökmotoroptimeringstaktik som, om rätt använd, kommer att öka söktrafik, leads och mer försäljning.

I det här inlägget skriver vi på Buzzlemedia om varför att uppdatera ert content spelar en viktig roll och hur ni kan optimera ert content för SEO.

Varför återanvända och på nytt optimera äldre content?

Content blir äldre med tiden och det gäller även content som är evergreen. Utdaterat content med äldre publiceringsdatum, eller med referenser som inte känns aktuella längre, kan ge effekten av att inte driva trafik. Någon som letar efter svar på sina frågor online på t.ex. Google kan helt enkelt se sig om efter andra sökträffar och inte besöka era sidor om ert content inte känns relevant i tid eller nytt. Det kan i sin tur sänka er ranking på sökmotorerna som då ytterligare minskar er trafik in till er sajt. Anledningen till det, är att Google premierar nytt content men även användares beteende och besökares aktivitet är en faktor vid ranking. Stannar besökarna på er sajt eller återvänder de tillbaka till sökresultaten direkt? Att uppdatera ert content och på nytt optimera det kan vända en negativ trend.

Content har värde även på lång sikt

Det är viktigt att inte bara skapa utan även behålla sitt content. Att t.ex ha en aktiv och uppdaterad blogg är ett bra sätt, men ämnen och artiklar som skrevs för en tid sedan är ofta fortfarande relevanta för en eventuell besökare och det är där optimeringen kommer in. Kanske rankar en viss artikel på er sajt mycket sämre just nu men dess innehåll kan eventuellt fortfarande ge mycket värde för era besökare. Att börja arbeta med det igen och optimera det kan ge er mer och både återkommande och ny trafik.

Intentioner bakom en sökning förändras med tiden

Teknik, utvecklingen av den och även betydelser av begrepp och ord är under ständig förändring. För 12 år sedan var t.ex. “smart phone” inte ett lika populärt sökord som det är idag. Ett företag som har content kring mobiltelefoner kan då återanvända sitt content men lägga till mer trendande och populära sökord. Ett bra sätt att få se intentioner bakom sökningar är att söka själv. Sökresultat kan ge en snabb inblick kring hur er målgrupp söker. Ni kan t.ex. skriva in ert sökord, såväl som relaterade sökord, och se resultaten. Titta på de som rankar i topp, klicka även in på resultaten och spana efter likheter mellan dem, allt ifrån titlar till rubriker. I många fall så kommer ert content att matcha allmänna sökningar, annars är det dags att optimera på nytt. Ni kan se i rutan “Andra har också frågat” på Google för att få mer uppslag – både på content och sökord.

Leta efter konkurrerande sidor på er sajt

Det finns många olika strategier för Content Marketing. Man kan rikta in sig på flera liknande sökord för olika content. Men med tiden kan sidor på er sajt börja tävla och konkurrera med varandra om sökord. Såklart kan man ha två olika sidor som rankar i topp för samma sökord, men det tillhör inte vanligheten. I juni 2019 lanserade Google en uppdatering kring att skapa olika sökresultat, där de flesta resultatsidor bara skulle innehålla ett resultat från en webbplats istället för flera resultat.

Om ni har två sidor i direkt konkurrens med varandra kan ni optimera ert content genom att göra en redirect. Om ni omdirigerar sidor som en del av optimeringen, så får ni vänta några månader innan ni ser resultat.

Uppdatera felaktig och äldre information

Om man refererar till studier, statistik eller händelser som inte är helt aktuella, då kan det skrämma iväg besökare. Så när ni optimerar en sida så ha det i åtanke. Det beror såklart på bransch och typ av content. Man kan om man vill, även ändra på publiceringsdatum på inlägg i en blogg. Google kan visa publiceringsdatum i sökresultaten ibland vilket både kan vara till fördel eller nackdel om de är av äldre datum.

En annan bra idé är att optimera sitt content för sökord där ni rankar på andra eller tredje sidan på sökmotorn. De har en bra sökvolym redan och att fokusera på att optimera för just dem sökorden kan ge relevant och bra trafik. Använd verktyg så som Search Console, SEMrush eller Ahrefs. När man väljer dessa sökord ska man även se till sökintention och konverteringsgrad, inte bara volym.

Se till att ert content är mobilvänligt

Orsaker till hög Bounce Rate eller låg besökstid kan vara att er sajt inte laddas rätt på mobila enheter, och det kan påverka er ranking negativt. Googles mobile-first-index straffar webbsidor som inte är mobilvänliga och sidor som inte ger en bra användarupplevelse rankar sämre. Många företag kan uppleva en riktigt boost om man optimerar för mobila enheter efter att ha gjort tester. Man kan lätt upptäcka bilder som inte visas korrekt mobilt eller att knappar och menyer är på fel plats.

Använd sökord och relaterade sökord tidigt

I text är en av rekommendationerna att ni använder era sökord redan bland dem 100 först orden. Det kan vara svårt att få till, men att titta på äldre content med nya ögon kan ge en bra chans och möjligheter. Även om ni får in sökorden längre ner i ett blogg inlägg, så är det bra. Undvik dock att överoptimera, utan ha en lagom densitet på dem. Sökorden ska in på ett naturligt sätt – annars skadas användarupplevelsen och besökarna kommer bli färre.

Kör ett sidhastighetstest

En annan faktor för hur högt er sajt rankar i sökresultaten är hur snabbt webbplatsen laddas. Gör en kontroll av hastigheten när ni SEO-optimerar och det finns gratis verktyg som t.ex. Google PageSpeed Insights för att se hastigheten – både mobilt och på desktop. Vi har skrivit en artikel om page speed och Core web vitals som ni kan läsa här. Google ger i deras verktyg även tips och råd för förbättring. Det kan vara bilder som inte är optimerade eller onödig CSS som kan tas bort.

Lägg till visuellt content

Grafik som videos och GIFs är mycket användbara och ökar värdet på ert content, så använd och lägg till multimedia när ni nu optimerar på nytt. Lägg upp relevanta videos och bilder som stärker och gör ert content mer levande och lättförståeligt. Att göra det, gör även ert content mer övergripbart för läsaren och de kommer att stanna längre på er sajt. Och det gynnar er SEO.

Använd titeltaggar

Titeltaggar ger läsare mer information och ger dem en förhandsgranskning av vad de lär sig om de klickar in. De har även viktig del i ett SEO-arbete så ta chansen att se över dem när ni uppdaterar ert content. Det är den första informationen kring er content som en eventuell besökare ser innan de klickar in. Gör dem lockande och informativa. Använd gärna adjektiv som “smart” eller “innovativt” och är det en guide så använd nuvarande år. En besökare ska bli nyfiken på att läsa, så var kreativ. Sökmotorerna ska även kunna förstå vad ert content innehåller och där spelar titeltaggar en väldigt viktig roll. Håll er till 55 tecken när ni skriver dem och använd gärna era sökord i början. Ni kan även använda synonymer och relaterade sökord.

Återanvänd och optimera gärna äldre content med oss på Buzzlemedia!

Om ni behöver hjälp med att återoptimera ert innehåll för SEO så är ni välkomna att höra av er. Det är det ett utmanande arbete, det kräver tid, resurser och skicklighet. Därför erbjuder Buzzlemedia SEO-tjänster som hjälper er företag.

Kontakta oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

Återanvända content
Peder Grönvall

Författare Peder Grönvall

Fler inlägg av Peder Grönvall
Share via
Copy link
Powered by Social Snap