Hur och varför Inbound Marketing fungerar

Hur och varför Inbound Marketing fungerar

Inbound marketing är enkelt uttryckt ett sätt att underlätta för potentiella kunder att hitta ditt företag. Detta händer ofta till och med innan kunden är redo för köp, men att skapa tidiga kontakter kan få kunden att hellre välja ditt varumärke vilket i slutänden kan leda till leads och intäkter. Inbound marketing är en strategi som utnyttjar olika former av pull marketing – inbound marketing, bloggar, events, sökmotoroptimering (SEO), sociala medier och annat – för att skapa märkesmedvetenhet och locka till sig nya kunder. Outbound marketing söker upp kunder. Inbound marketing fokuserar på att synas så att potentiella kunder istället söker upp dig. Snarare än att ”väcka uppmärksamhet” tillämpar företag som använder sig av inbound marketing nya metoder för att skapa medvetenhet, bygga upp kundrelationer och generera leads.

Tack vare de här metoderna uppfattas du positivt av kunderna eftersom de känner att du inte försöker sälja något till dem. Det material som du delar med dig av i inbound marketing är lärorikt, underhållande och uppskattat av kunderna. När inbound marketing görs på rätt sätt kan du få betydligt bättre resultat än med traditionell marknadsföring som stör potentiella kunder istället för att bjuda in dem och göra dem delaktiga. Att konsumenterna hittar ditt företag på det här sättet spelar stor roll för deras kommande beslut och den rent allmänna känslan de får för din verksamhet. Och det bästa av allt? Inbound marketing innehåller uteslutande organiska leads, så du behöver använda intelligens snarare än din budget för att lyckas med det.

Inbound marketing har den otroliga förmågan att låta kunden ta över rodret och bestämma plus att den ger dig kontakt med de personer som är uppriktigt intresserade av vad du har att säga. Förutom att omvandla leads och behålla kunder kan inbound marketing fungera magiskt för delningar på sociala medier, märkesmedvetenhet och sökmotoroptimering. Med ett stabilt och pålitligt inbound marketing-program kan dina kunder alltid engagera sig i ditt varumärke. På så sätt kan du generera kvalificerade leads för betydligt lägre kostnad än för traditionell marknadsföring. Eftersom vi ständigt skapar mer och mer data – enligt IBM skapar vi 2,6 triljoner bytes data per dag ­– översköljs vi av ännu mer information och vi får allt svårare att synas och höras. Den medvetna kunden kan lätt leta upp all information de behöver för att ta ett köpbeslut, överallt och alltid. De kan få fram specifikationer, priser och produktrecensioner genom ett enda klick, för att inte tala om vad sociala medier har för inverkan på informationsutbytet. För den som vill lyckas i detta ständigt föränderliga landskap är hemligheten att bli synlig med hjälp av inbound marketing.

Vanliga problem som inbound marketing kan lösa

När det handlar om långsiktiga strategier är inbound marketing en investering som bidrar till ökad märkesmedvetenhet och engagemang hos besökarna och därmed i slutänden leder till ökade intäkter.

 • Problem: Jag behöver ökad varumärkeskännedom. Upp till 93 % av alla köp börjar med en sökning på nätet. Om ditt företag hamnar högst upp i sökresultaten eller syns aktivt i personens sociala nätverk kan du öka din varumärkeskännedom på ett organiskt sätt. För att göra det måste du se till att du har rätt innehåll och budskap för att synas i de här viktiga inbound-kanalerna.
 • Problem: Jag vill förbättra min varumärkespreferens. Genom att informera, underhålla och interagera med potentiella kunder innan de ens funderar på att köpa något av dig skapar du förtroende och ökar sannolikheten för att de kommer välja dig när de står klara att köpa något. Underskatta aldrig betydelsen av att bli ett välbekant ansikte.
 • Problem: Jag behöver generera fler leads men jag kan inte investera så mycket. Inbound marketing är en långsiktig investering som växer av sig själv med tiden. Dina resultat kommer mångdubblas flera gånger om ju bättre du blir på att skapa och sammanställa innehåll som på ett naturligt sätt lockar till sig organiska leads.
 • Problem: Jag är inte säker på att jag har tillräckligt med personal eller tillräckligt stor budget för att använda inbound marketing. Som med så mycket annat gäller det även för inbound marketing att ju mer du satsar på det, desto mer får du ut av det. Men om du har en bra strategi med viktiga teman, värdefullt innehåll och bra spridning kan du vara säker på att du inte jobbar i onödan.

ROI för ett lyckat inbound marketing-program

Inbound marketing är unik i det avseendet att den vanligtvis har lägre initiala kostnader än andra marknadsföringsmetoder, och den kan ge en imponerande ROI om den tillämpas på rätt sätt.

 • Inbound marketing ger dig leads. Inbound marketing genererar tre gånger fler leads per krona än traditionella metoder (Content Marketing Institute).
 • Inbound marketing är snäll mot plånboken. Företag som huvudsakligen förlitar sig på inbound marketing sparar mer än 14 dollar för varje förvärvad kund. (Hubspot).
 • Inbound marketing har dokumenterad ROI. Fyrtiofyra procent av de varumärken som använder programvara för automatiserad marknadsföring uppnår ROI inom sex månader, och 75 procent uppnår ROI efter ett år. (Groove Digital Marketing).

Planera, implementera och optimera ditt inbound marketing-program

Ju mer du investerar, desto större blir förtjänsten – detta gäller även för inbound marketing. Att skapa suveränt innehåll handlar mer om hjärna och engagemang än en stor budget. Du kan inte kasta pengar på innehållet och tro att det fungerar bara för det, nej, du måste använda tankekraft och lägga ner din själ i projektet.

 • Steg 1: Fastställ dina affärsmål och personas. Kartlägg din målgrupp och lär dig allt om dem. Du kan inte skriva innehåll för att informera kunder förrän du vet vilka du riktar dig till.
 • Steg 2: Tillhandahåll innehåll i varje skede. Svara i förväg på de frågor som det är troligt att dina kunder kommer ställa i varje skede av sin köpresa. Ta fram din unika, övertygande story. Varför ska din målgrupp lyssna på dig?
 • Steg 3: Välj vilka plattformar du ska leverera på. Ju mer värdefullt innehåll du skapar för dina besökare, desto troligare är det att de kommer omvandlas till kunder. Ta reda på hur du bäst kan nå ut till dem, oavsett om det är via LinkedIn, Pinterest, Facebook, din blogg eller någon annanstans.
 • Steg 4: Skapa en innehållskalender och håll dig till den. Det är viktigt att du utformar en plan för hur du kontinuerligt ska få fram nytt och relevant innehåll så att du kan fortsätta engagera din målgrupp. Genom att hela tiden ha en ständig ström av innehåll som tar itu med dina kunders frågor, problem och svårigheter håller du dig aktuell och kan bygga upp ditt varumärke som en tillförlitlig tankeledare.
 • Steg 5: Analysera resultaten och optimera ditt inbound marketing-program. Det finns en mängd olika mätvärden att välja mellan när du utvärderar hur effektiv din inbound marketing är. Oavsett om du väljer att analysera rankning med hjälp av SEO, inbound links eller antalet publicerade artiklar ger dessa resurser värdefull information om hur dina kampanjer lyckas. Avsätt tid varje vecka för din analys. Det här steget hjälper dig att förstå hur effektiva din inbound marketing har varit och vad du kan göra för att förbättra den
Hur och varför Inbound Marketing fungerar
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap