Skip to main content
Inbound marketing misstag

Allt fler företag börjar inse möjligheterna med inbound marketing och vill använda innehåll som bloggar, podcasts och sociala medier för att locka potentiella kunder.

Inbound marketing är en intressant metod av flera olika skäl, men många företag tar vissa av förutsättningarna för givet.

Detta leder till onödiga misstag som kan äventyra målen.

4 misstag som kan tillintetgöra din inbound marketing-kampanj

Inbound marketing-kampanjer kräver intensivt arbete, men de kan också ge otroliga resultat. Se därför till att undvika följande fyra vanliga misstag så kommer ditt teams enträgna arbete i slutänden betala sig:

1. Spamma ditt eget innehåll

Den kanske viktigaste principen för inbound marketing-kampanjer är att ge bort information gratis. Det kan handla om allt från bloggar och e-böcker till kurser och mycket annat.

Tanken är att den här investeringen så småningom ska betala sig, men många företag känner sig tveksamma. Det är förståeligt. För de flesta affärsinvesteringar finns det åtminstone en förutsedd ROI att känna sig trygg med. Med en konkret ROI kan du känna dig lugn eftersom du vet vad du kan förvänta dig när du spenderar budgeten på något.

ROI för inbound marketing är ofta lite svårare att beräkna. Det kan kännas motigt att lägga tid och pengar på en fallstudie som du vet hjälper alla som läser den, utan att veta lika säkert om någon av dem någonsin kommer omvandlas till kund.

Många företag låter sig hindras av det här. Sedan förstör de sina satsningar genom att smeta ut innehållet med påtaglig reklam för sina tjänster. Det finns tid och en plats i tratten när man ska börja använda sig av CTA (call to action/uppmaning till handling) och den tiden och platsen är inte alldeles omedelbart.

Inbound marketing är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att omvandla potentiella kunder till verkliga kunder. För att det ska fungera måste du dock ge människor något de verkligen vill ha och du måste göra det gratis. Annars kastar du bara bort tid för alla – även dig själv.

2. Orealistiska förväntningar

Med alla framgångshistorier som man hör talas om kring inbound marketing är det lätt att dras med av alla fagra löften som metoden utlovar. Vad som ofta inte framgår i den här berättelserna är hur lång tid det i själva verket tog innan strategin väl fungerade. Framgångsrika inbound marketing-kampanjer innebär mer än att bara skriva en enkel blogg.

Stora företag lägger mycket tid och pengar på att utveckla sina innehållsstrategier. De gör också välutvecklade buyer personas (kundprofiler) för att bedöma kundernas behov. Analyser används även för att kartlägga vad som fungerar och inte fungerar. Det är först efter en tid, och ibland genom att pröva sig fram och göra misstag, som en innehållsstrategi börjar fungera.

Även om du har en gedigen strategi för din inbound marketing bör du till en början inte ha alltför högtflygande planer. Ett av dina primära mål bör helt enkelt vara att genomföra metoden och hitta nya sätta att förbättra den.

3. Börja från noll

Om ditt företag är helt nystartat har du inget val. Du måste bygga upp din inbound marketing-kampanj från grunden.

För alla andra skulle detta dock innebära ett stort och dyrt misstag. För i stort sett finns det säkert redan ett antal resurser som kan vara till hjälp för en inbound marketing-kampanj.

Det lättaste är att använda innehåll som du redan har skapat. Återanvänd detta innehåll med tanke på målen för din inbound marketing så sparar du både tid och pengar.

En annan viktig resurs som du kanske redan har mängder av är kunduppgifter. Du behöver alltså inte skapa buyer personas ur tomma intet. Även om du bara har varit verksam i ett år eller så har du förmodligen tillgång till uppgifter så att du bättre kan förstå dina olika typer av potentiella kunder.

Innan du sätter igång med att bygga upp strategier för din inbound marketing bör du börja med att definiera ditt mål. Undersök därefter vilka resurser du redan har i företaget som kan användas för att uppnå det målet.

4. Använda en felaktig e-postlista

Det här misstaget är särskilt allvarligt eftersom det kan förstöra en annars väl genomförd inbound marketing-kampanj. Och än värre, många företag kan hålla på i åratal utan att inse att det här problemet hindrar dem från att göra stora vinster.

E-post är en viktig del av inbound marketing-strategin. Det fungerar dock bara med en väl underhållen e-postlista för att undvika de vanliga problem som annars sätter krokben för den.

Om du har en e-postlista fylld av personer som inte tillhör din målgrupp, som inte svarar på dina mail eller, ännu värre, som blir arga när de får meddelanden från dig, då måste du rensa i listan. Annars riskerar du att få många avvisade meddelanden som snabbt gör din lista – och allt det hårda arbete du lagt ner på kampanjen – helt värdelös.

Att använda sig av inbound marketing på rätt sätt

Otaliga företag över hela världen från i stort sett varenda bransch kan intyga att inbound marketing fungerar – om den görs på rätt sätt. Om du redan har inlett din strategi bör du kontrollera så att den inte lider av några uppenbara fel, till exempel för mycket säljargument i innehållet. Annars bör du utarbeta en effektiv innehållsstrategi innan du sätter igång. Genom att vara medveten om potentiella misstag kan du undvika dem och glädjas åt de resultat som en lyckad inbound marketing-kampanj för med sig.

Jag vill även passa på att tipsa om vår helt nya guide – Marknadschefens guide till inbound marketing – vad, hur och varför? Här lär du dig i stort sett allt du behöver veta om inbound- och Content marketing som metod, varför det fungerar och hur du ska tänka när du skapar innehåll till ditt företag. Och såklart, en mängd konkreta tips och tricks för hur du gör bättre innehåll i praktiken. Ladda ner den här!

New call-to-action
Inbound marketing misstag
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap